Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Έκτακτο: Άμεση απάντηση του Ισραήλ στην παρεμπόδιση του ερευνητικού του σκάφους


Σε απάντηση της κίνησης της Τουρκίας με την παρεμπόδιση Ισραηλινού ερευνητικού σκάφους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, (ΕΔΩ)
το Ισραήλ έβγαλε το στόλο και την πολεμική αεροπορία του...
για «άσκηση» στην Ανατολική Μεσόγειο το πρωί της Κυριακής.

5 σχόλια:

  1. Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1999 Διεθνή
    Αρχίζουν στο Ελσίνκι οι εργασίες της Συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Ύστερα από πολύωρες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις ο Φιλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. Π. Λιπόνεν ανακοινώνει: «Αποφασίσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας». Όπως γράφεται στο κείμενο που συμφώνησαν οι 15 σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές (και τις διαφορές μεταξύ των χωρών) αναφέρονται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών με βάση το ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ και καλεί τις υποψήφιες χώρες να κάνουν κάθε προσπάθεια να λύσουν σημαντικές συνοριακές διαφορές και άλλα θέματα. Αν αποτύχουν σε αυτό, θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Της ΧΑΓΗΣ. Το ΕΥΡΩΠΑΊΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ θα επανεξετάσει την κατάσταση σχετικά με τις διαφορές , με ιδιαίτερη έμφαση ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ πάνω στην διαδικασία ένταξης, ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2004, ώστε να προωθήσει τη διευθέτηση τους μέσω του ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Της ΧΑΓΗς». Εξάλλου στο ίδιο κείμενο σχετικά με το Κυπριακό αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μια πολιτική διευθέτηση θα διευκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αν δεν έχει επιτευχθεί η διευθέτηση αυτή μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων ένταξης, η απόφαση του Συμβουλίου θα ληφθεί ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. Τη στιγμή εκείνη το Συμβούλιο θα λάβει υπ όψη του όλους τους σχετικούς παράγοντες».
    Τόσο ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπ. Κλίντον όσο και ο Γερμανός ΓΚ. Σρέντερ (έχει επανεκλεγεί καγκελάριος από το Συνέδριο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο στης (7/12) με ποσοστό ρεκόρ 86% των ψήφων), κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που έχουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ, του συνιστούν να δεχθεί τις αποφάσεις που πήραν στο Ελσίνκι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. Εξάλλου ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Χ. Σολάνα φθάνει στην Άγκυρα προκειμένου να πείσει τον Τούρκο πρωθυπουργό να δεχθεί τις αποφάσεις της Αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
    Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικούς Κόμματος της Γερμανίας Β. Σόιμπλε χαρακτηρίζει «μεγάλο και ιστορικό ΛΑΘΟΣ» την απόφαση των ηγετών-μελών της Ε.Ε.(Ελσίνκι) να αναγνωριστεί η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου Μ. Χάμερ, αναφερόμενος στις αποφάσεις που πήραν οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι δηλώνει: «Η ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ανακηρυχθεί υποψήφια στη βάση των κριτηρίων που ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες». Συνεχίζοντας λέει ότι ο Αμερικανός επανειλημμένος έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε».
    Συνεχίζονται στη Ν. Υόρκη οι εκ του «σύνεγγυς» συνομιλίες για το Κυπριακό.
    Ολοκληρώνονται στο Πεκίνο οι συνομιλίες Μπ. Γέλτσιν-Ζ. Σεμίν. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδίδεται μετά το τέλος των συνομιλιών αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Καμία χώρα δεν μπορεί να αναμιχθεί στις επιθέσεις μιας άλλης χώρας εναντίον της εσωτερικής τρομοκρατίας». Σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος τονίζονται και τα εξής: «Η Ρωσία υποστηρίζει τη βάσει αρχών στάση της Κίνας στο θέμα της Ταϊβάν. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υποστηρίζει την επίθεση της Ρώσικης Ομοσπονδίας εναντίον των Τσετσένων τρομοκρατών και των αποσχιστικών δραστηριοτήτων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1999
    Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης σε συνέντευξή τύπου που δίνει στο Ελσίνκι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. και των υποψηφίων χωρών. «όπως ξέρετε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ παρέστη σήμερα στη συνεδρίαση των χωρών-μελών της Ε.Ε. και των υποψήφιων χωρών. Με τον τρόπο αυτό εσφράγισε την αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη της στις διαδικασίες της Ε.Ε. Χαιρετίζω αυτή την υποψηφιότητα, πιστεύω ότι η υποψηφιότητα αυτή θα συμβάλει σε μια καλύτερη συνεργασία στην περιοχή και ελπίζω ότι θα αποτελέσει την έναρξη νέων σχέσεων της Τουρκίας τόσο με την Ε.Ε. όσο και με την Ελλάδα. Εμείς επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι επιδιώκουμε τη φιλία και τη συνεργασία και η υποψηφιότητα, η συνεργασία στα πλαίσια της Ε.Ε. αποτελεί μια βάση για να δημιουργήσουμε αυτή τη νέα σχέση». Σε άλλο σημείο: «Εμείς έχουμε ως γνωστό μια διαφορά της υφαλοκρηπίδας και θα δούμε πώς θα χειριστούμε αυτό το θέμα. Δεν είναι ανάγκη τώρα ούτε να κάνουμε δηλώσεις, ούτε να πάρουμε αποφάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση». Τέλος ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέει: « Εμείς πιστεύουμε ότι το σύνολο της πολιτικής μας θα δικαιωθεί από τον ελληνικό λαό και ένα τμήμα της πολιτικής μας είναι η εξωτερική πολιτική και αυτή την εξωτερική πολιτική (επιτυχία του Ελσίνκι) συμβάλει και στην ανάπτυξη της χώρας και στις καλύτερες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες , συμβάλει σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός, ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική για το μέλλον».
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον σε επιστολή που στέλνει στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αναφέρει και τα παρακάτω: «Σέβομαι και εκτιμώ τη στάσης σας (στη Σύνοδο του Ελσίνκι). Κάτω από την ηγεσία σας μπορεί η χώρα σας μπορεί να προσβλέπει ότι θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή για την επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ σε δηλώσεις του (Ελσίνκι) αναφερόμενος σε όσα του συμφωνήθηκαν στο Ελσίνκι, λέει: «Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη μέρα για την Τουρκία, μια μεγάλη μέρα για τη Ευρώπη, μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Ελσίνκι λέει: «Κατ’ αρχήν η αναφορά στην πορεία της Κύπρου για την ένταξη είναι ΘΕΤΙΚΗ. Αισθάνομαι όμως την εθνική ευθύνη να πω ότι η εξέλιξη σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι δυσμενής, είναι ΚΑΚΗ, δεν μας καλύπτει η συγκεκριμένη αναφορά, είναι υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις και σε αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης».
    Σε δηλώσεις που κάνει η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα αναφερόμενη στις αποφάσεις του Ελσίνκι, λέει: «Στην ουσία η ελληνική κυβέρνησης αποδέχθηκε να φθάσει ως το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Της ΧΑΓΗΣ τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα στο Αιγαίο, ενώ το Κυπριακό έμεινε εντελώς ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟ».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας αναφερόμενη στις αποφάσεις του Ελσίνκι, λέει: «Η παραίτηση από το «βέτο» έγινε χωρίς καμία ουσιαστική υποχώρηση από την Τουρκία. Απλά έγινε ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού, του ελληνικού λαού, του Κυπριακού λαού και του Ελληνισμού».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 1999 Διεθνή
    Ολοκληρώνονται στο Ελσίνκι οι εργασίες της συνόδου τω ν ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Εκτός από το θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας συζητούνται και θέματα που αφορούν την απασχόληση καθώς και το θέμα της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης (στην κοινή συνεδρίαση των 15 ηγετών των υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε. χωρών παραβρίσκεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ).
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ σχολιάζοντας τα όσα αποφασίστηκαν στο Ελσίνκι λέει ότι για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στο Αιγαίο θα υπάρξει διάλογος». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του λέει: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη». Λέει τέλος «ότι στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει πρόοδος στην χώρα του».
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Ν. Υόρκη ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης, με αφορμή τα όσα συμφωνήθηκαν στο Ελσίνκι για το Κυπριακό, λέει: «Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ότι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εισδοχή της Κύπρου στην Ε.Ε., επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον κώδικα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκάς δηλώνει στη Ν.Υόρκη ότι η διαίρεση της Κύπρου πρόκειται να είναι γεγονός –πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 1999
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, μιλώντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος (Παγκράτι)αναφερόμενος στα όσα συμφωνήθηκαν στο Ελσίνκι για το Κυπριακό, λέει: «Οι ισχυροί της Γης θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια να πετάξουν έξω τα στρατεύματα κατοχής και να την παραδώσουν στη δημοκρατική κυβέρνηση. Αυτοί κοιτούν με απάθεια το θέμα. Τώρα όμως με τις συμφωνίες του Ελσίνκι αισθανόμαστε την ελπίδα να αυξάνεται για αίσιο τερματισμό της δοκιμασίας του αδελφού λαού. Θέλουμε το νησί να έχει μια κυβέρνηση και όχι ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Χάνει περισσότερα δικαιώματα αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε άνθρωποι της Εκκλησίας, του λαού» (εξάλλου μιλώντας από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος λέει ότι «το θέμα του Ελσίνκι είναι νωρίς να το κρίνει κάνεις»).
    Γίνεται γνωστό στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την περιεκτική φύση της διαδικασίας προσχώρησης, η οποία τώρα περιλαμβάνει 13 υποψήφια κράτη εντός ενιαίου πλαισίου. Τα υποψήφια κράτη συμμετέχουν στη διαδικασίας προσχώρησης επί ίσοις όροις. Πρέπει να συμμερίζονται τις αξίες και τους στόχους της Ε.Ε. όπως ορίζονται στις Συνθήκες. Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με Το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων. Άλλως, θα πρέπει να φέρουν τη διαφορά ενώπιων του Διεθνούς Δικαστηρίου εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το αργότερο στα τέλη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά, ιδίως όσων αφορά τις επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία, προκειμένου να προαγάγει την επίλυση τους μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου . Επί πλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η τήρηση των πολιτικών κριτηρίων που ορίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης και ότι η τήρηση όλων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης αποτελεί τη βάση για την προσχώρηση στην Ε.Ε.
    (α)Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ένταξη, στις 3 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη, των συνομιλιών για τη συνολική ρύθμιση του Κυπριακού προβλήματος και εκφράζει την κατηγορηματική του υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να φέρει τη διαδικασία σε αίσιο πέρας.
    (β) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι μια πολιτική λύση του προβλήματος θα διευκολύνει την προσχώρηση της Κύπρου στην Ε.Ε. Εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης δεν έχει επιτευχθεί λύση, η απόφαση του Συμβουλίου, όσον αφορά την προσχώρηση, θα ληφθεί χωρίς η ανωτέρω να αποτελεί προϋπόθεση. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στης Τουρκία, όπως επισημαίνει η Επιτροπή στην έκθεση προόδου της, καθώς και για την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της προκειμένου να συμμορφωθεί προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Τουρκία είναι υποψήφιο κράτος που προορίζεται να προσχωρήσει στην Ε.Ε. με βάση τα κριτήρια τα οποία ισχύουν για τα λοιπά υποψήφια κράτη. Με βάση την υφιστάμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία, όπως και για άλλα υποψήφια κράτη, θα ισχύει μια προενταξιακή στρατηγική για την ενθάρρυνση και στήριξη των μεταρρυθμίσεών της. Η στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει ενισχυμένο πολιτικό διάλογο, με έμφαση στην πρόοδο για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων προσχώρησης, ιδίως όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 και στην παράγραφο 9 σημείο(α).
    Η Τουρκία θα έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετέχει σε κοινοτικά προγράμματα και να οργανισμούς και σε συνεδριάσεις μεταξύ υποψηφίων κρατών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης. Σε συνδυασμό με ένα εθνικό πρόγραμμα για την αποδοχή του κεκτημένου, θα εκπονηθεί μια εταιρική σχέση προσχώρησης βάσει των συμπερασμάτων των προηγούμενων Ευρωπαϊκού Συμβουλίων, αλλά με προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την προσχώρηση λαμβανομένων υπόψη των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων και υποχρεώσεων ενός κράτους-μέλους. Θα δημιουργηθούν ενδεδειγμένοι μηχανισμοί παρακολούθησης. Για να ενισχυθεί η εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας και πρακτικής με το κεκτημένο, καλείται η Επιτροπή να εκπονήσει μια διαδικασία αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει ένα ενιαίο πλαίσιο για το συντονισμό όλων των πηγών κοινοτικής προενταξιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ε.Ε».
    Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ που αναφέρεται στις συμφωνίες του Ελσίνκι παρατηρούνται και τα κατωτέρω: «Στο Ελσίνκι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ουσιαστικά την έναρξη μια διαδικασίας που ανοίγει δρόμο για προβλήματα διαρκείας στο Αιγαίο και τελικά παραπέμπει στο Δικαστήριο Της Χάγης τις όποιες διεκδικήσεις της Τουρκίας, για παράδειγμα στον εναέριο χώρο, στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» κ.α. Η δήλωση του Κ. Σημίτη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο υφαλοκρηπίδας ως θέμα υπαρκτό, δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα. Γιατί η Ελλάδα θα εγκαλείται από την ίδια την Ε.Ε. μέχρι το 2004, αν στο διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες δεν συζητεί και για θέματα που θα θέτει η τουρκική πλευρά. Όσον αφορά στο Κυπριακό, είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, προωθείται έτσι και αλλιώς η διχοτόμηση. Όσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, «ξεχνούν» ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive