Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

“Ο νόμος στη Μεσόγειο είμαι εγώ” λέει ο Ερντογάν! Έχει πάρει το “πράσινο φως” από τους ισχυρούς;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, διεμήνυσε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ΄ όλο τον κόσμο ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στη Μεσόγειο αν δεν το επιτρέψει η χώρα του! Επειδή η απλή λογική λέει ότι η Τουρκία δεν είναι δα και η υπερδύναμη...
του πλανήτη, η καχυποψία για τις “πλάτες” που έχει ο Ερντογάν είναι απολύτως δικαιολογημένη. Την αμερικανική υποστήριξη την έχει και με το παραπάνω. Ο Τραμπ τους την παρέχει απλόχερα. Οι Ευρωπαίοι; Ποιοι Ευρωπαίοι… Ακόμη και ο Μακρόν που υποτίθεται τον “πολεμά”, συναντάται μαζί του σε τετραμερή στο σπίτι του Βρετανού πρωθυπουργού. Το Λονδίνο παραδοσιακά βλέπει με …συμπάθεια τη Τουρκία. Το τέταρτο μέλος της συνάντησης ήταν η κυρία Μλερκελ, καγκελάριος της Γερμανίας.
Όλοι έχουν συμφέροντα με τον ταραξία της Μεσογείου. Ο Τραμπ έχει τις παραγγελίες της Boeing και την εκκρεμότητα της Lockheed Martin με τα F-35. Κι άλλα πολλά. Η Μέρκελ έχει τα υποβρύχια και τις επιχειρήσεις της που “βλέπουν” ευκαιρίες στη “φθηνή” Τουρκία. Ο Τζόνσον ειδικά μετά το Brexit θα “παίξει” πολύ με την Τουρκία. Επιπλέον η Βρετανία βοηθά την Τουρκία στο θέμα του κινητήρα του “εθνικού” μαχητικού που θέλει να κατασκευάσει η Τουρκία. Ο Μακρόν; Δεν πρόκειται να παριστάνει για πολύ τον “ευρωπαίο σταυροφόρο” κατά του Ερντογάν μόνος. Έχει και η Γαλλία εταιρείες στην Τουρκία…
Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν έχει τις ευλογίες του Πούτιν…
Κάπως έτσι ο Τούρκος πρόεδρος με αλαζονεία μεγάλη μας είπε χθες βράδυ:
• “Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα, μετά από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης”
•”Σκάνδαλο η απέλαση του Λίβυου πρέσβη”
• “Η Αίγυπτος παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζοντας τον Χάφταρ στη Λιβύη”
•”Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας μετά από τη συμφωνία με τη Λιβύη”.
•”Κανείς δεν μπορεί να κάνει έρευνες στην περιοχή που περιλαμβάνει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης”
•”Θα αγοράσουμε  ένα άλλο πλοίο γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε αυτές τις δραστηριότητες όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα  ακόμη και στα διεθνή ύδατα”.
Ο Ερντογάν δεν είναι τρελός όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Αντιθέτως. Έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πότε τραβάει το σχοινί και πότε το χαλαρώνει. Ακόμη κι όταν κάνει λάθη, όπως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, σπεύδει να το διορθώσει, πληρώνοντας βέβαια κάτι παραπάνω. Επέζησε μια κοινωνικής αναταραχής το 2013 και ενός πραξικοπήματος το 2016. Συνεπώς δεν μπορεί να λέει όσα είπε χθες ,χωρίς να έχει πάρει από κάποιους ισχυρούς το “πράσινο φως”. Έστω την ανοχή τους, αν και έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι έχει εξασφαλίσει πολλά περισσότερα.
Αν οι υποψίες αυτές επαληθευτούν θα πρόκειται για ήττα διαχρονική της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας. Οι οποίες επένδυσαν σ΄ όλα τ΄ άλλα -οικονομία, ενέργεια , διπλωματικές συμμαχίες- πλην της Άμυνας! Η Τουρκία επί Ερντογάν έκανε το ακριβώς αντίθετο. Ενίσχυσε τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας και πάνω σ΄ αυτή “έχτισε” τη διπλωματική του στρατηγική. Απόδειξη τα όσα συνέβησαν ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκεί που υποτίθεται οι “ενεργειακοί κολοσσοί” θα έβαζαν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Πλην των περιοχών που δραστηριοποιείται η ExxonMobil όλοι οι άλλοι -Γάλλοι και Ιταλοί- τα μάζεψαν κι έφυγαν. Σύντομα θα ακούσουμε ξανά το γνωστό “βρείτε τα” που πάντα οι ξένοι ζητούν από εμάς. Θα τα βρούμε λοιπόν;

20 σχόλια:

  1. Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1999
    Αρχίζουν στο Ρέθυμνο οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Δυτικοευρωπαίκης ομάδας Εξοπλισμών (WEAG). Η Ελλάδα ασκεί την προεδρίας της WEAR η οποία έχει στόχο τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών στην έρευνα σχεδίαση, ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση αμυντικού υλικού και μείωση του κόστους εξοπλισμών.
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε δηλώσεις του αναφέρει «Η Τουρκία ζητεί να υπάρξει μείωση, όσων αφορά την κλίμακα των στρατιωτικών γυμνασίων. Η δική μας απάντηση είναι ότι υπάρχει αυτή η μείωση, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από την εκ μέρους της Τουρκίας αποφυγή των παραβιάσεων των κανόνων εναεριου χώρου, πράξεις στις οποίες προβαίνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της. Αυτά πάνε μαζί».
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στην « επιλεξιμότητα» της Τουρκίας: Πρώτον η αναφορά ότι η Τουρκία δεν πλήρη τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Δεύτερον, ότι θα πρέπει απερίσπαστα, χωρίς εξαρτήσεις από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να συνεχίσει τη διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Τρίτον, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας , στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής για την «επιλεξιμότητα» της Τουρκίας: «Η χθεσινή τραγελαφική και επιζήμια συμπεριφορά των ευρωβουλευτών του κυβερνητικού κόμματος αποδεικνύει τις βαρύτατες ευθύνες που έχει προσωπικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για το κρίσιμο αυτό θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται από διαρκείς μονομερείς υποχωρήσεις από τη πλευρά της Ελλάδος και στην ουσία, απεμπόληση των πάγιων ελληνικών θέσεων. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει την χώρα σε πολύ δύσκολη θέση. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Και για αυτό θέλω για άλλη μια φορά να υπογραμμίσω ότι είναι πλέον άμεση, επιτακτική ανάγκη, να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».
    Διεθνή, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1999
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τουρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ για ελληνοτουρκικά: «Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών να συμβάλει ώστε να συνεχιστεί το καλό κλίμα, με αποτέλεσμα να εξεταστεί με δημιουργικό τρόπο εκ μέρους της Τουρκίας και της Ελλάδος και το πρόβλημα του Αιγαίου» για Κυπριακό «Η Τουρκία δεν δέχεται πιέσεις στο θέμα της Κύπρου».
    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υποργείου εξωτερικών Σ. Ατανζανλί για «επιλεξιμότητα» Τουκίας «Η απόφαση περιέχει θετικά σημεία σε σχέση με προηγούμενες».
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ σε ομιλία του: «Δεν τίθεται θέμα για μας να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μα ς ενότητα με αντάλλαγμα την ένταξη στην Ε.Ε.».
    Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1999
    Αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ο νέος διοικητής της KFOR Γερμανός στρατηγός Κλ. Ράινχαρντ ( διαδέχεται τον βρετανό στρατηγό Μ. Τζακσον) είναι η πρώτη φορά που Γερμανός αναλαμβάνει την διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης). Σε δηλώσεις αναφέρει «Προτεραιότητά μου είναι να εγγυηθώ ένα περιβάλλον ασφαλές για τον λαό του Κοσσόβου ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, η του τόπου που ζουν. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η KFOR παραμένει στρατιωτική δύναμη. Έχω όλο το εύρος της στρατιωτικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στη διάθεση μου για να διασφαλίσω τη συμμόρφωση».
    Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1999
    Ο υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε ομιλία του επιρρίπτει ευθύνες στην Ε.Ε. για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια επειδή «καθυστέρησε και αδιαφόρησε για τα προβλήματα ασφαλείας στη περιοχή και περιορίστηκε μόνο στην απόφαση του ΝΑΤΟ για ένταξη των χωρών της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.»

    Η εφημερίδα «φιλελεύθερος» της Κύπρου γράφει ότι, ο σύμβουλος Σ. Μπέργκερ του αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής Μπ. Γκίλμαν εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο μια σύγκρουσης στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (ο σημερινός στρατιωτικός ανταγωνισμός και η έλλειψη μηχανισμών οικοδόμησης εμπιστοσύνης αυξάνει την πιθανότητα μιας μη προσχεδιασμένης σύγκρουσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1999
      …***Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης μιλώντας από την Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση για τα 58 χρόνια του ΕΑΜ λέει: «Εδώ λόγος γίνεται για προβλήματα ζωτικά, που ενδιαφέρουν και άλλες δυνάμεις πέρα από τους κομμουνιστές. Το ΚΚΕ αναμφίβολα αναζητά συμμάχους στις δυνάμεις αυτές, τις κοινωνικές και πολιτικές. Ακόμα και στα διάφορα πολιτικά κόμματα εντός και εκτός Βουλής, παρά κι ενάντια στις ηγεσίες εκείνων των κομμάτων που διακηρύτουν και ακολουθούν πολιτική υποτέλειας στους Αμερικανούς και Νατοϊκούς ιμπεριαλιστές.

      Διαγραφή
  2. Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Η υπ. Εξ της Σουηδίας Άννα Λιντ, αναφερόμενη στο θέμα «ενταξιμότητα» της Τουρκίας στην Ε.Ε. : «Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι παίρνει στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε θέματα όπως το Κουρδικό, την ελευθερία της έκφρασης και μέτρα κατά των βασανισμών».
    Ο Έλληνας πρέσβευτής στην Άγκυρα Ι. Κοραντής γίνεται δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ. Ο Έλληνας πρέσβης μετέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό προφορικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα περιμένει από την Τουρκία θετικά βήματα, στην πράξη, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.
    Οι μουσουλμάνοι βουλευτές Μπ. Ακίφογλου (ΝΔ) και Γκ. Γκαλίπ (ΠΑΣΟΚ) σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι διεκδικούν το σεβασμό όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων που προβλέπονται από τα Διεθνή κείμενα του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης». Στη συνέχεια της δήλωσής τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι αντιτίθενται «στην αλλαγή συνόρων».
    Ο πρώην διοικητής του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού Σ. Ντερβίσογλου σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου: «Η οικονομία της Ελλάδος και της Τουρκίας διαθέτουν σήμερα τέσσερα διυλιστήρια. Αν τα χάσει αυτά, αν χάσει δρόμους, γέφυρες, την υποδομή της, αυτό θα είναι μεγάλη ζημιά. Αμφότερες οι χώρες θα έβγαιναν με μεγάλη ζημιά από τον πόλεμο. Ο πόλεμος θα μας πήγαινε π0ίσω πενήντα χρόνια και μας και εκείνους».
    Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1999
    Ο ΠτΔ κάνει τριήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη-Ιράν με τον πρόεδρο του Ιράν Μ. Χαταμί. Ο Κ. Στεφανόπουλος δηλώνει «Ήρθαμε ως φίλοι, διότι μόνον οι φίλοι και μάλιστα στενοί επισκέπτονται ο ένας τον άλλο» (Ο Έλληνας πρόεδρος υπόσχεται ότι θα βοηθήσει το Ιράν να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με τις χώρες τις Ε.Ε.).
    Γίνεται γνωστό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο τρείς επιστολές (μεταξύ των θεμάτων που θίγονται στις επιστολές είναι και το θέμα των μητροπόλεων των Νέων Χωρών και το θέμα της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στις μητροπόλεις της βορείου Ελλάδος - γνωστές ως μητροπόλεις των (36) των Νέων Χωρών – πνευματικώς υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - πολύ ανησυχούν για το που μπορεί να οδηγήσουν οι διενέξεις μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών.
    Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1999 ,Διεθνή
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Ι. Τζέμ για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Τουρκία μεταξύ των υποψήφιων χωρών προς ένταξη στην Ε.Ε.: «Η ανακοίνωση της επίσημης υποψηφιότητας της Τουρκίας είναι μια πιθανότητα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Αλλά η Τουρκία δεν δέχεται ούτε προϋποθέσεις, ούτε περιοριστικούς όρους».
    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό «MEGA»: «Σωστά έστειλε ο Κ. Σημίτης μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, δεν σας κρύβω, και εγώ το έστειλα με το δικό μου τρόπο προς την τουρκική πλευρά». Σε άλλο σημείο «Στην Ελλάδα – δόξα το Θεό – έχουμε μια κατάσταση καλή για να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, αφού πέρασε το ΠΑΣΟΚ από πολλές περιπλανήσεις, μπαίνει στην σωστή κατεύθυνση του διαλόγου και της προσπάθειας ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μας. Έχουμε μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε την ακραία αντιπολίτευση του παρελθόντος και έχουμε και τα μικρά κόμματα τα οποία εν πολλοίς συνεισφέρουν θετικά».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ στο θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. «όλες οι χώρες στα Βαλκάνια θεωρούμε ότι μπορούν να είναι μέλη της Ε.Ε. Συμπεριλαμβάνουμε και την Γιουγκοσλαβία (αφήνει να εννοηθεί ότι αναφέρεται στην μετά-Μιλόσεβιτς Γιουγκοσλαβία).
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογο του Κασουλίδη. Σε δηλώσεις που κάνει ο Κύπριος υπουργός λέει «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις παράλληλοι διαπραγματευτικού δρόμοι, οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, οι ελληνοτουρικές σχέσεις και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτοί οι τρείς ανεξάρτητοι δρόμοι δεν σχετίζονται μεταξύ τους, είναι ανεξάρτητοι. Οποιαδήποτε πρόοδος όμως στον ένα ενισχύει τους άλλους δύο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1999 ,Διεθνή
      …..Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπέδιου δολοφονούν στην ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΟΗΕ (είχε μιλήσει βουλγάρικά –ήταν βουλγαρικής καταγωγής Αμερικανός πολίτης -σε εστιατόριο και οι αλβανόφωνοι προφανώς τον εξέλαβαν ως Σέρβο –μόλις είχε φτάσει στην Πρίστινα ……..

      Διαγραφή
    2. ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
      …Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Φ. Νάνο εκλέγεται πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας……………

      Διαγραφή
    3. Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
      Αρχίζουν στα Τίρανα οι εργασίες του 3ουσυνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας. Ο πρωθυπουργός Π. Μάικο δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος ο αντίπαλος του και πρώην πρωθυπουργός Φ. Νάνο.

      Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Α. Γκουτιέρες συγκεντρώνει 44% των ψήφων, ενώ οι συντηρητικοί Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 28, 5% των ψήφων.

      Διαγραφή
    4. ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 1999 ΔΙΕΘΝΗ
      Ο Μάικο δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί για το «συμφέρον» της χώρας – είχε δηλώσει ότι αν έχανε θα υπέβαλε παραίτηση.

      Διαγραφή
  3. Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1999
    Ο Υπ. Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ, είχε συνάντηση-συνομιλία με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ε. Βάιζμαν.
    Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 1999
    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Πρόντι παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την έκθεση της επιτροπής για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε. και αναφερόμενος στην Τουρκία λέει: «Η περίπτωση της Τουρκίας θέλει ειδική μεταχείριση» (έχει σαφώς το καθεστώς της υποψήφιας χώρας – δεν μπορεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης γιατί δεν πλήρη τα πολιτικά κριτήρια που προβλέπει η Κοπεγχάγη).
    Ο Τούρκος Υπ. Εξ Ι. Τζέμ μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση για ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δικές τους αλήθειες και δεν παραιτούνται από αυτές. Σε άλλο σημείο «Επειδή υπάρχει κάποια ηπιότητα, θα βελτιωθούν όλα. Η Τουρκία και Ελλάδα αγωνίζονται για τα συμφέροντα τους. Η επιδεξιότητα είναι να βρεθούν τα κοινά σημεία, αν υπάρχουν, στα συμφέροντα αυτά». «Προ ετών η ελληνική εξωτερική πολιτική θεωρούσε ότι το συμφέρον της Ελλάδος ήταν η διαμάχη με τη Τουρκία. Η σημερινή εξωτερική πολιτική όμως θεωρεί ότι συμφέρον της Ελλάδος είναι και να μην βρίσκεται σε διαμάχη με την Τουρκία και να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο. Η μεταξύ τους διαφορά είναι σημαντική, όμως κατά βάση υπάρχουν υπολογισμοί που έχουν να κάνουν με τα ίδια τα συμφέροντα». «Εξηγήσαμε με σαφήνεια στους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις επί των εδαφών κανενός».
    Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 1999
    Ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος έχει στο Τελ Αβίβ συνάντηση –συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας Ε. Μπάρακ. Οι δύο άνδρες υπογράφουν νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος- Ισραήλ. Σε δηλώσεις που κάνει ο Έλληνας υπουργός αναφέρει: «Αποφασίσαμε να ανανεώσουμε τη συμφωνία και να τη διευρύνουμε με όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκεκριμένα πλέον επιβάλλουν οι ανάγκες ενδυνάμωσης της αμυντικής μας συνεργασίας».(η προηγούμενη συνεργασία είχε υπογραφεί το 1994).
    Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 1999
    Το ΚΚΕ με αφορμή τη δήλωση που φέρετε να έκανε ο Υπ. Εξ ΓΑΠ ότι «δεν είμαστε δογματικοί στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εξάλλου έχουμε εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε αρκετούς τομείς της Ε.Ε.». Το ΚΚΕ αναφέρει : «Με αυτή τη δήλωση που γίνεται παραμονή της επίσκεψης Μπ. Κλίντον, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ανοιχτά τις επεμβάσεις και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, την αμφισβήτηση των συνόρων της χώρας, την κρατική τρομοκρατία και καταστολή, τον ακρωτηριασμό και την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Πραγματοποιείται στο Τάμπελε της Φιλανδίας έκτακτη σύνοδος των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Συζητούνται θέματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση και θέματα που αφορούν την παροχή ασύλου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επίσης την σύνταξη μιας Χάρτας με τα θεμελιώδη Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη (οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατίθεται συζητούν και το θέμα της «ενταξιμότητας» της Τουρκίας στην Ε.Ε.).






    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
      …***Στο Πακιστάν ο πραξικοπηματία Μουσάραφ αναστέλλει την ισχύς του Συντάγματος, διαλύει το κοινοβούλιο και κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο ίδιος αυτοδιορίζεται ανώτατος ηγέτης της χώρας…***….*** Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μ. Χάμερ, με αφορμή τις εξελίξεις στο Πακιστάν δηλώνει: «Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και θα ζητήσουμε διευκρινήσεις για τις επιπτώσεις της σημερινής ανακοίνωσης». Με αφορμή τις ίδιες εξελίξεις ο εκπρόσωπος του Ινδικού Υπ. Εξωτερικών δηλώνει: «Ανυσηχούμε για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η κατάσταση. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά στις εξελίξεις».
      …***Στην Αμπχαζία οι άγνωστοι απαγωγείς απελευθερώνουν τους τρείς ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ που κρατούσαν όμηρους. (ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΛΥΤΡΑ)…***

      Διαγραφή
    2. Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 1999 διεθνή
      …***Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της τσετσενικής βουλής Α. Ιντιγκουοφ σε δηλώσεις του αναφέρει και τα ακόλουθα: «Ο ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ πρέπει να πιέσουν τη Μόσχα για να σταματήσει την επίθεση εναντίον της Τσετσενίας»…****
      ….****Στην Αμπχαζία οι άγνωστοι απαγωγείς συνεχίζουν συνεχίζουν να κρατούν ως ομήρους 3 από τους 7 ΣΤΡΑΤΙΏΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΈΣ ΤΟΥ ΟΗΕ που έχουν απαγάγει (παραμένουν στα χέρια των απαγωγέων ο ΕΛΛΗΝΑΣ Γ. Κόπανος, ο ΣΟΥΗΔΟΣ επισμηναγός Γ. Έμπεργκ και ο διερμηνέας Α. Πογκοσιάν – οι απαγωγείς αυξάνουν το ποσό των λύτρων από 200.000 σε 350.000….***
      ****Στο Πακιστάν οι πραξικοπηματίες κλείνουν το κτήριο της βουλής και δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να επιβάλλουν ***ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ**(ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον χαρακτηρίζει τα γεγονότα στο Πακιστάν ως «συμφορά για το Πακιστάν και την δημοκρατία)…****

      Διαγραφή
    3. Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 1999 διεθνη
      … ***Άγνωστοι απαγάγουν στην Αμπχαζία ομάδα (7 ατόμων) στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ (οι απαγωγείς ζητούν 200.000 δολάρια γα να ελευθερώσου τους απαχθέντες.****
      …. ***Στο Πακιστάν ο Πραξικοπηματίας στρατηγός Π. Μουσάραφ στο διάγγελμά που επευθύνει προς τον Πακιστανικό λαό, αναφέρει: «Οι ένολπές δυνάμεις παρενέβησαν προκειμένου να θέσουν τέρμα «στην αβεβαιότητα και την αταξία» που επικρατούσαν στην χώρα (το πραξικόπημα καταδικάζουν πολλές χώρες – ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι επιθυμεί την αποκατάσταση ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «συμβατή με τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα» - Ο πρώην ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα δηλώνει: «Όταν μαθαίνεις για στρατιωτικό πραξικόπημα και ξέρεις ότι η χώρα έχει πυρηνικά, θα πρέπει να ανησυχείς» - η πρώην πρωθυπουργός Μπεναζίρ Μπούτο δηλώνει: «Η 12 Οκτωβρίου δεν θα μείνει γνωστή ως η μέρα που ΠΕΘΑΝΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ(ίσως εννοεί το ΝΑΤΟ) αλλά ως η ημέρα που η δημοκρατία αρχίζει να ξαναγεννιέται»…****

      Διαγραφή
    4. ΤΕΤΑΡΤΗ 13 οκτωμβριου 1999
      ….Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει απαράδεκτο το (προφορικό) μήνυμα που έστειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στον Τούρκο ομόλογό του Μπ. Ετσεβίτ, επειδή «εντάσσεται στην προσπάθεια για άρση του βέτο και το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη χώρας»………

      …………….Σε δηλώσεις που κάνει στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΕΓΚΑ» ο πρώην πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ λέει: «Αν αναμένετε μια χειρονομία από την Τουρκία ζωτικής σημασίας για το Κυπριακό, φοβάμαι πως η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κάνει χειρονομία»………….

      Διαγραφή
    5. Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1999 ,Διεθνή
      Στο Πακιστάν ο αποπεμφθείς αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Π. Μουσάραφ καταλαμβάνει την εξουσία και οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας (ο Μουσάραφ είναι θερμός οπαδός της πολεμικής αντιπαράθεσης με την Ινδία για το θέμα του Κασμίρ – και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα - ο εκπρόσωπος του αμερικανού Υπ. Εξ Τζ. Ρούμπιν δηλώνει ότι ‘θα επιδιώξουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν»)

      Διαγραφή
  4. Σάββατο 16 Οκτωβρίου 1999
    Σε δηλώσεις που κάνει (Τάμπελε-Φιλανδία) ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της έκτακτης συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. λέει: «Θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ωφελεί την Τουρκία, την Ένωση και συμβάλει στην ειρήνη και στη συνεργασία στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας είναι μια υποψηφιότητα που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, είναι γνήσια, συνεπάγεται υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα που προκύπτουν από τις συνθήκες του Άμστερνταμ και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια σε συνέχεια της συνθήκης του Άμστερνταμ, αλλά και σχετίζονται γενικά με τα θέματα της διεύρυνσης και από τις αποφάσεις αυτές και τις συνθήκες αυτές προκύπτουν ορισμένες αρχές που θα πρέπει να τηρηθούν. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των γειτονικών χωρών, το δίκαιο κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας να αποτελεί και αυτή μέλος της Ε.Ε.»
    Ο Κ. Σημίτης σε δηλώσεις του ως αναφορά την Κύπρο: «Τόνισα ότι είναι ανάγκη να συνεχισθούν , χωρίς δυσκολίες, απρόσκοπτα οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει και να πραγματοποιηθεί η είσοδος, ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, άσχετα από τα αν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα ή όχι».
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Χαλκιδική ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος «στην κυβέρνηση του νέου ΠΑΣΟΚ» την αποκαλεί «κυβέρνηση τρομαγμένων λογιστών που τα δίνουν όλα στις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή τρόικα».
    Σε δηλώσεις από τη Λάρισα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης λέει: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Ελλάδος»(απάντηση σε δήλωση ΓΑΠ στης 15/10).
    Σε δηλώσεις που κάνει στο Ηράκλειο ο Θ. Πάγκαλος για ελληνοτουρκικά «Ο Ετσεβίτ είναι εθνικοσοσιαλιστής, ο συνεταίρος του είναι οι «Γκρίζοι Λύκοι» και για να υπάρξουν αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξει δημοκρατία, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Συμφωνώ ότι ο αλός Τούρκος είναι αδελφός μας, όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους στρατηγούς». Σε άλλο σημείο σε απάντηση αν ο Μπ. Κλίντον έρχεται στην Ελλάδα με «δωράκια»(επίκειται επίσκεψη Μπ. Κλίντον στην Ελλάδα), λέει: «Εγώ δεν θέλω δωράκια ούτε από τον Κλίντον ούτε από κανένα. Δεν είμαι νήπιο της διεθνούς ζωής. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα, αφού δεν έχουμε κανένα λόγο να έχουμε ΠΛΕΓΜΑΤΑ. Δεν ζητάμε δωράκια, ζητάμε να εφαρμοστούν οι κανόνες που οι Αμερικανοί επικαλούνται. Ο κ. Κλίντον να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του ή σε όποια κυρία θέλει».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Φιλανδός πρωθυπουργός Π. Λιπόνεν, μετά το τέλος της συνόδου των ηγετών των χωρών-μ ελών της Ε.Ε. στο Τάμπελε της φιλανδίας, για την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.: «Θα θέλαμε να πάρουμε στην Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι μια θετική απόφαση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και πράξεις»(με την άποψη αυτή συντάσσονται οι περισσότεροι από τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. – η Φιλανδία έχει την προεδρία).
    Κυριακή 17 Οκτωβρίου 1999
    Με αφορμή την αξίωση της ΝΔ για παραίτηση του Υπ. Εξ ΓΑΠ (εξαιτίας των όσων φέρεται να δήλωσε σχετικά με την «εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» -μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Ε.Ε.) Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος: «Η κυβέρνηση έχει δείξει το αδιαπραγμάτευτο των δικαιωμάτων της Ελλάδας αποτελεί σταθερή πολιτική εδώ και χρόνια και για κανέναν δεν μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει θέμα πάνω σε αυτήν την αρχή».
    Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει την επιστολή που έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (αναφέρεται στο θέμα των μητροπόλεων των λεγόμενων Νέων Χωρών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάββατο 16 Οκτωβρίου 1999 ΔΙΕΘΝΗ
      ….*** Γίνεται γνωστό ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους στο Τάμπελε της Φιλάνδιας αποφάσισαν , στην κοινή διακήρυξη τους, σχετικά με την άρνηση της αμερικανικής γερουσίας να επικυρώσει τη συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και πιστεύει ότι αποτελεί ένα μεγάλο λάθος μήνυμα». «Η Ε.Ε. είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η συνθήκη είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών ως σημαντικό εμπόδιο στη διάδοση των πυρηνικών όπλων».***

      Διαγραφή
  5. Κυριακή 17 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Συνέρχεται στο Παρίσι το προεδρείο της «Σοσιαλιστική Διεθνούς» (κύριος σκοπός της συνόδου είναι η προετοιμασία του 21ου συνεδρίου της Σ.Δ. που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 8-10 Νοεμβρίου). Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εκλέγεται ο Πορτογάλος Α. Γκουτιέρες ως πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς».
    Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1999
    Ο Τούρκος μαγαλοεπιχειρηματίας Ρ. Κοτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», αναφερόμενος στον Υπ. Εξ ΓΑΠ: «Εμπιστεύομαι τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Έλληνας υπουργός πιστεύει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέπτεται τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλο και τον ενημερώνει για τα εσωτερικά και διεθνή θέματα της χώρας. Δηλώσεις Κ. Σημίτη «Οι σχέσεις μας με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. πορεύονται πολύ καλά και πιστεύω ότι θα πρέπει να προετοιμάσουμε καλά το Τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, για να μπορέσουμε να βρούμε μια ικανοποιητική λύση σε όλα τα θέματα που θέτει η διεύρυνση της Ε.Ε.(περιλαμβάνεται και το θέμα της «ενταξιμότητας» της Τουρκίας.
    Σε συνέντευξη που δίνει στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» ο πρώην Υπ. Εξ Θ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στο κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας εξαιτίας των σεισμών, λέει «Δε έχει καμία σχέση τι φρονεί ο τούρκικος λαός δεν υπάρχει λαός στην Τουρκία και όποιος το νομίζει είναι αφελέστατος. Την εξωτερική πολιτική την ασκεί μια ομάδα 100 στρατηγών και ναυάρχων».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στο Λονδίνο συνάντηση-συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογο του Ρ. Κουκ (στόχος του ΓΑΠ είναι να τονίσει στους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι η τυχόν συναίνεση της Ελλάδος στην αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο Βρετανός υπουργός τάσσεται με την άποψη ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της στην Ε.Ε.
    Τρίτη 19 Οκτωβρίου 1999
    Με αφορμή τις έντονες επικρίσεις που διατυπώνει κατά καιρούς ο πρώην Υπ. Εξ Θ. Πάγκαλος εναντίον του διαδόχου του ΓΑΠ , ο εκπρόσωπος τύπου Δ. Ρέππας δηλώνει: Ο Γιώργος Παπανδρέου ασκεί πολιτική με βάσει τις αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων και την ασκεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι αιτιάσεις του Θ. Πάγκαλου δεν είναι δικαιολογημένες , ασφαλώς δεν βοηθούν την κυβέρνηση τέτοιες θέσεις».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σε συνέντευξή που δίνει, αναφέρει και τα ακόλουθα: «Να συνέλθει το Συμβούλιο πριν έρθει ο Κλίντον. Δεν είναι τσιφλίκι τους η Ελλάδα. Στις κρίσιμες στιγμές κρίνεται πολιτικά ή υπευθυνότητα κάθε πολιτικού και πολιτειακού παράγοντα. Δεν μας έταξε ο λαός στους διάφορους θεσμούς απλά να κρατάμε τις καρέκλες, αλλά να ασκούμε όλα τα δικαιώματα τα πολιτικά και νομικά για να αποτρέψουμε καταστάσεις. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από γραφειοκρατικά ζητήματα. Καλός δεν είναι εκείνος που γίνεται αρεστός στα συγκροτήματα, αλλά εκείνος που αποτρέπει αρνητικές για το έθνος και την χώρα εξελίξεις. Και είμαι ωμός εδώ, γιατί ο καθένας κρίνεται και θα κριθεί από την πορεία των εξελίξεων» (ο Δ. Τσοβόλας προτρέπει εμμέσως τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλο να βρεθεί τρόπος να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα).
    Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 1999
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στη Ρώμη συνάντηση-συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογο του Λ. Ντίνι. Οι δύο υπουργοί συζητούν μεταξύ των άλλων και το θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. Σε ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ιταλική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την κατάληξη σε μια φόρμουλα «που θα προσδέσει την Τουρκία με την Ε.Ε.». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία και «την προσαρμογή και εναρμόνιση των κανόνων συμπεριφοράς της Τουρκίας με εκείνους της Ε.Ε.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρίτη 19 Οκτωβρίου 1999 διεθνη
      …***Θόρυβο προκαλεί στην Τουρκία η νυχτερινή επίσκεψη (18/10) αστυνομικών αλλά και του ιδίου του εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας Ν. Μ. Γιουσκέλ στο σπίτι της βουλευτού του ισλαμιστικού κόμματος της Αρετής Μέρβε Καβακσί προκειμένου να της πάρουν κατάθεση (η Καβακσί είχε εμφανισθεί στη βουλή με μαντίλα στο κεφάλι παρά την απαγόρευση – η τουρκική εθνοσυνέλευση της αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα – Η Καβακσί προσέφυγε στα δικαστήρια – το θέμα της εκκρεμεί). Με αφορμή το ανωτέρω γεγονός ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ δηλώνει: «Είναι απαράδεκτο να γίνεται προσπάθεια σύλληψης μιας κυρίας αργά το βράδυ και να πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή ο εισαγγελέας». Σε δηλώσεις που κάνει για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ λέει: «η Τουρκία είναι κράτος δικαίου» και οι δικαστές πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί…***
      …***Τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και οι υπουργοί Εσωτερικών και δικαιοσύνης της ομάδας «G8»που συνέρχονται στη Ρωσία, καταδικάζουν την τρομοκρατία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν μιλώντας στην υπουργική διάσκεψη λέει: «Στην αυγή του 21ουΑιώνα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εξαλείψουν την τρομοκρατία». Λέει ακόμα: «Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, γι αυτό και είναι απαραίτητες οι προσπάθειες όλων των χωρών μαζί». ..***

      Διαγραφή
    2. *Κυριακή 17 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
      …***Ο νέος ηγέτης του Πακισταν Π. Μουσάραφ ε διάγγελμα του αναφέρει ότι η πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα σύνορα με την Ινδία. Λέει ακόμα: «Ο στρατός δεν θα παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από όσο χρειάζεται. Δεν θα επιτρέψω στο λαό να γυρίσει πίσω σε μια εποχή ανεπαρκούς δημοκρατίας, αλλά θα τον οδηγήσω σε μια γνήσια δημοκρατία. Υπόσχομαι ότι θα το κάνω με τη βοήθεια του Θεού. Δεν πρόκειται για δικτατορία, αυτό που έγινε είναι ένας άλλος δρόμος για τη δημοκρατία»….***
      ….***Γράφεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Κ.Μ. Μπόντέβικ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Λευκό Οίκο αποφάσισαν νε συνεργαστούν με στόχο την ενίσχυση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ . Εξέφρασε επίσης την επιθυμία τους για τροποποίηση της συνθήκης για τα συμβατικά όπλα (προκειμένου να περιορισθεί η διάδοση ελαφρών όπλων σε περιοχές συγκρούσεων)….***

      Διαγραφή
    3. Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
      Αρχίζει η μονομερή αποχώρησης πακιστανικών δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων με την Ινδία. Ο αρχηγός του Ινδικού στρατού Β.Πρ. Μαλίκ. Ο αρχηγός του ινδικού στρατού αναφερόμενος στο γεγονός δηλώνει ότι η «μονομερής στρατιωτική αποκλιμάκωση δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο».
      Ο Αμερικανός πρέσβης στο Πακιστάν Γ. Μίλαμ δηλώνει: «Είμαι πεπεισμένος ότι ο στρατηγός Μουσάραφ είναι μετριοπαθής άνδρας που ενεργεί με βάση πατριωτικά κίνητρα και προκλήθηκε να κάνει αυτό που κάνει». Σε δηλώσεις που κάνει οε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπ. Εξ Τζ. Ρούμπιν, αναφερόμενος στον π. Μουσάραφ λέει: «Είμαστε απογοητευμένοι γιατί δεν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για μια ταχεία αποκατάσταση μιας συνταγματικής, πολιτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης, τον καλούμε να το κάνει τώρα».
      Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Αζερμπαϊτζάν λέει μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο για την Τουρκία να βρίσκεται εκτός της διαδικασίας (επίλυσης των προβλημάτων του Καυκάσου), αλλά είναι επίσης αδύνατο για τη Ρωσία να αποκλειστεί από την επίλυση των προβλημάτων εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη η οποία θα αποκλείει τη Ρωσία.
      Ο Χ. Σολάνα (πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ)αναλαμβάνει τα καθήκοντα του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε.

      Διαγραφή
    4. Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 1999
      Αρχίζουν στη Ρόδο οι εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Σε δηλώσεις που κάνει στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος λέει: «Στόχος είναι μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση με διευρυμένες αρμοδιότητες και οικονομικά αυτοδύναμη».

      Το Διεθνές Συμβούλιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» διαγράφει από τις τάξεις του το ελληνικό τμήμα Οργάνωσης «για τις θέσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο» (ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΑΠΟΚΕΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ).

      Διαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive