Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ !! Στην αιωνιότητα πέρασε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας - Δίπλα στους ήρωες του Έπους του 1940 (πολλες φωτό, πολλά βίντεο)

Στην αιωνιότητα πέρασε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας - Δίπλα στους ήρωες του Έπους του 1940 (φωτό, βίντεο)
Στην αιωνιότητα πέρασε ο ήρωας Κωνσταντίνος Κατσίφας. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είπαν το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου.  Όλοι -κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες. Νωρίτερα, στην πλατεία του χωριού έψαλαν τον εθνικό ύμνο....
  Η σορός του μεταφέρθηκε κάτω από μια τεράστια ελληνική σημαία στην εκκλησία. Tηνσημαία αυτή είχε φτιάξει ο Κ.Κατσίφας για τα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία,   Κορυφαίοι της τραγωδίας η μάνα και ο πατέρας του. Στα όρια της κατάρρευσης και οι δύο από τα όσα ζουν τις τελευταίες δώδεκα ημέρες - από το θάνατο του παιδιού τους και τον εμπαιγμό που ακολούθησε μέχρι να παραλάβουν τη σορό του- αλλά με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια στάθηκαν μπροστά από τα άλλα τους παιδιά και θρήνησαν στον τάφο του Κωνσταντίνου, που άφησε πίσω του ένα κοριτσάκι.   Ράγισαν καρδιές όταν ο γνωστός ερμηνευτής Σάββας Σιάτρας  αποχαιρέτησε με ένα παραδοσιακό Ηπειρώτικο Μοιρολόι τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.  
«Σήκω Κωστάκη γιε μου από τη γη κι από το μαύρο χώμα, λεβέντη Κώστα μου…» 

Το περήφανο Ελληνόπουλο από την Βόρειο Ήπειρο που εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι Αλβανοί. Ένα έγκλημα που συνεχίζει να παραμένει ατιμώρητο.  «Σήκω Κωστάκη γιε μου από τη γη κι από το μαύρο χώμα, λεβέντη Κώστα μου…»    Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη σε κλίμα οδύνης και θρήνου στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ νωρίτερα, η σορός είχε τεθεί στην κεφαλή της νεκρικής πομπής με την οικογένεια του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα να τον «ακολουθεί» στην τελευταία διαδρομή του στο χωριό που τόσο αγάπησε, γεννήθηκε και πότισε τη γη του με το αίμα του.   Δώδεκα μέρες μετά τη δολοφονία του, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας κηδεύτηκε στους Βουλιαράτες και στη γη που  τον δέχθηκε τον περίμενε η τεράστια ελληνική σημαία που είχε φτιάξει ο ίδιος όταν έπαιρνε μέρος στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.  Μετά την ταφή, η πομπή από το νεκροταφείο επέστρεψε στο κέντρο του χωριού, έχοντας προηγηθεί η παράκληση της οικογένειας να σεβαστούν όλη τη στιγμή και να μην υπάρξουν εντάσεις.  Στη νεκρώσιμη πομπή ακούστηκαν μοιρολόγια και τραγούδια της Βορείου Ηπείρου, ενώ οι περισσότεροι από όσους την ακολουθούσαν ήταν ταλαιπωρημένοι από το πολύωρο ταξίδι που έκαναν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να φτάσουν στο χωριό και από τους εξονυχιστικούς ελέγχους που είχαν υποστεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα.   Επίσης υπήρχαν συνθήματα και για τη Μακεδονία και σημαίες στις οποίες αναγράφεται:  «Η Μακεδονία είναι ελληνική».  Μάλιστα υπάρχουν και πολλοί δημοσιογράφοι όχι μόνο από Ελλάδα, αλλά και από Αλβανία. Το σύνθημα που ακούστηκε περισσότερο είναι το «Κωνσταντίνε ζεις, εσύ μας οδηγείς».  Αυτή την ώρα γίνεται ειρηνική πορεία στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα. α



2 σχόλια:

  1. Βρέθηκα στην κηδεία, το κλήμα βαρύ και συνάμα χαρούμενο από το προσωπάκι του που χαμογελούσε. Αθάνατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρέθηκα στην κηδεία, το κλήμα βαρύ και χαρούμενο, όπως το πρόσωπό του που έμοιαζε να γελά. Αιωνία του η μνήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive