Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

"ΜΠΕΡΔΕΜΑ" ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΛΕΟΝΤΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

Διπλωματική κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, απειλεί να ξεσπάσει με αφορμή το άγαλμα ενός λιονταριού που επιμένει ο Βούλγαρος υπουργός Εθνικής Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσανόφ, να ξαναστήσει μπροστά από το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού στο κέντρο της Σόφιας.....
 Το μνημείο που παραπέμπει στη «Μεγάλη Βουλγαρία» της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου (1878), βρισκόταν στο ίδιο σημείο και πριν το 1977 στην ίδια θέση αλλά είχε αποσυρθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς της εποχής.
Ο χάλκινος «Λέοντας του Αγίου Στεφάνου», με το αριστερό του πόδι κρατάει ασπίδα πάνω στην οποία υπάρχει χαραγμένος χάρτης που εικονίζει την Βουλγαρία στα όρια της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, που συμπεριλαμβάνει εδάφη της Ελλάδας, της Σερβίας, της πΓΔΜ, της Ρουμανίας και της Αλβανίας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ζητήσει προφορικές εξηγήσεις για το προκλητικό μνημείο, ωστόσο, η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, υποστήριξε σε δηλώσεις της πως δεν τίθεται ζήτημα αξιώσεων της Βουλγαρίας σε εδάφη γειτονικών κρατών, τονίζοντας πως η Ελλάδα θεωρείται «στρατηγικός εταίρος».
«Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικά σημαντικό εταίρο μας και δεν πιστεύω πως το μνημείο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινή μας σχέση. Επιπλέον, αυτό το μνημείο αυτό βρισκόταν εδώ και πολλά χρόνια μπροστά στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας και απλά τοποθετήθηκε εκ νέου στην παλαιά του θέση. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αξίωση της Βουλγαρίας για αλλαγή εδαφικών ορίων στα Βαλκάνια» δήλωσε συγκεκριμένα η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.
Ωστόσο, προκαλώντας ο Βούλγαρος υπουργός Εθνικής Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσανόφ, υποστήριξε πως τα εδάφη που εικονίζει ο επίμαχος χάρτης του μνημείου, «σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σαν Στεφάνου ήταν μέρος της Βουλγαρίας και όχι της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Σερβίας ή οποιουδήποτε άλλου».
Επιπλέον, ο ιστορικός και διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, έκανε λόγο για «ανακατασκευή ενός παλαιού μνημείου» επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα στην Ελλάδα, υπάρχουν δεκάδες μνημεία και δρόμοι αφιερωμένοι στον «Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο»

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive