Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

«Πήγασος 2»: Το υπερσύγχρονο Ελληνικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ! Του Κωστή Αϊβαλιώτη

Μιλάμε για ένα Ελληνικό τεχνολογικό επίτευγμα: το υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος « ΠΗΓΑΣΟΣ 2» που παραγγέλθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις και ήδη 12 ΕΛΛΗΝΙΚΑ αεροπλάνα εντάχθηκαν στις τάξεις τους ! Το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ )ανέλαβε την κατασκευή αυτών των τηλεκατευθυνόμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Για να μπει ,δε, στην παραγωγή και να παραγγελθεί μού…βγήκε ,κυριολεκτικά, το λάδι, αφού ήμουν ο μόνος βουλευτής που φώναζε γι’αυτό με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στην Βουλή και κυνηγούσα τους υπουργούς επί 5 χρόνια. Μάλιστα , σε μια συνεδρίαση της Βουλής-και αφού είχαμε υποστεί ώρες κουβεντολογίας - ρώτησα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ «πότε επιτέλους θα παραγγελθεί το Ελληνικό αεροσκάφος». Ακουσα κάτι τετριμμένα περί «στενότητας» κλπ...
και κατάλαβα ότι πήγαιναν για αναβολή.Ευτυχώς το 2011 με υπουργό τον Αβραμόπουλο κινήθηκε το θέμα , με κάλεσε στο υπουργείο και με ενημέρωσε πλήρως και παραγγέλθηκαν τα 12 υπερσύγχρονα Ελληνικά αεροπλάνα τα οποία εντάχθηκαν κανονικά στην Π.Α. το 2012. 
Παλαιότερα , είχαν προηγηθεί …κωμικοτραγικά περιστατικά όπως με κυβερνητικό παράγοντα που ξεναγήθηκε στην γραμμή παραγωγής του μη επανδρωμένου αεροπλάνου, του εξήγησαν-τρομάρα του- περί τίνος επρόκειτο και μετά από μισή ώρα ενημέρωσης ρώτησε τους τεχνικούς ... «πού είναι η θέση του πιλότου»(!) Ας αφήσουμε,όμως, τους γελοίους και ας μιλήσουμε γι’αυτό το κόσμημα της Ελληνικής τεχνολογίας που είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος («UΑV») 100% ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, με λίγες προσθήκες ξένης τεχνολογίας, κυρίως από το Ισραήλ. Το 2002 κατασκευάστηκε το πρώτο «Πήγασος» και άρχισαν οι δοκιμές του. Το 2005 αποφασίστηκε η αναβάθμισή του με νέα άτρακτο και επιδόσεις. Τα ελληνικά UΑV εξοπλίστηκαν με 3 κάμερες υψηλής ευκρίνειας ημέρας- νύχτας ισραηλινής κατασκευής ενώ το πλεονέκτημα των αεροσκαφών είναι ότι απογειώνονται και προσγειώνονται σε μικρούς διαδρόμους. Έχουν προηγηθεί φάσεις αξιολόγησης σε συνθήκες ηλεκτρονικών αντιμέτρων με άριστες επιδόσεις, κάτι που ασφαλώς θα …στενοχωρήσει τους Τούρκους οι οποίοι εφαρμόζουν αντίμετρα στα Ελληνικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως ξέρουν όσοι πιλότοι μας πετούν π.χ. από Ρόδο προς Καστελόριζο, δίπλα στην μικρασιατική ακτή . Οσο για Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών(ΚΕΑ) που φτιάχνει τον « ΠΗΓΑΣΟ» , είναι τόσο άγνωστο στην Ελλάδα όσο περίπου και η…ζούγκλα του Αμαζονίου, και σε αυτό φταίνε τα ΜΜΕ. Το ΚΕΑ βρίσκεται στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού,ιδρύθηκε το 1925 και έχει ως αποστολή την εκτέλεση επισκευών σε οπλικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας , την κατασκευή εξαρτημάτων και συστημάτων για τις Μονάδες της και την παροχή τεχνικής υποστήριξης .Εχει κατασκευάσει (1926-1929) το πρώτο τορπιλοφόρο υδροπλάνο «Velos» ,10 βομβαρδιστικά αεροσκάφη ATLAS και 10 εκπαιδευτικά Auro Tutor. Επίσης, ξεκίνησε την κατασκευή 90 αεροσκαφών HENSCHEL των οποίων η παραγωγή διακόπηκε λόγω τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ίδρυση της ΕΑΒ μετά το 1974 απορρόφησε μέρος του προσωπικού καθώς και του έργου του ΚΕΑ. Πόσο λίγα ,τελικά, ξέρουμε για τις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες της πατρίδας μας και κρίμα που ούτε ένας από τους σημερινούς 300 δεν συνέχισε στην Βουλή τον αγώνα μου για την ανάδειξη των Ελληνικών τεχνολογικών επιτευγμάτων ώστε να αντιληφθούν όλοι ότι η Ελλάδα μπορεί τα πάντα.

2 σχόλια:

  1. ΤΟ UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Ε.Α. ΠΑΝΤΩΣ Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ UAV PIONEER.
    ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΙΣΧΥΟΝΤΑ, ΤΟ UAV ΠΗΓΑΣΟΣ-2 ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ (Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΤΟ SPERWER).
    ΤΟ Κ.Ε.Α. ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ 129 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ 112 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ.

    ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΟΘΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τώρα γιατι το βγάζετε στην "φόρα" για να το γνωρίζουν οι "άλλοι" ... λάθος !! αυτά πρέπει να μένουν μυστικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive