Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κεφαλή επ’ αριστερά για το «ΡΕΥΜΑ» του ΣΥΡΙΖΑ


Αρχισαν τα εσωκομματικά όργανα στην Κουμουνδούρου καθώς είναι πλέον ορατό στον  ότι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του οξύνονται τόσο εξαιτίας της ευρωπαϊκής στροφής όσο και ενόψει της μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα.
Η τελευταία, μέσω της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που πλέον μετατίθεται για τον Νοέμβριο, θα αποτελέσει ισχυρή δοκιμασία και στο εσωτερικό του πολυτασικού Συνασπισμού αλλά και στο πεδίο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. 
Το λευκό που έριξε χθες το Αριστερό  στο κείμενο της απόφασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού μπορεί να μη συνιστά...
– προς το παρόν – ένδειξη αμφισβήτησης των επιλογών της ηγετικής ομάδας του κόμματος, όμως, όπως σχολίαζαν μέλη της ΚΠΕ, είναι πλέον σαφές ότι το  και οι συνιστώσες που συμφωνούν πολιτικά με τις θέσεις που θα λειτουργούν όλο και περισσότερο ως «μοχλός πίεσης προς τα αριστερά». Τρία ήταν τα σημεία στα οποία τα μέλη των Ρεύματος – της μεγαλύτερης τάσης εντός του ΣΥΝ – έδειξαν τα δόντια τους στη διάρκεια των διήμερων εργασιών της ΚΠΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας: οι προγραμματικές θέσεις της Συνδιάσκεψης, η ιδεολογική ταυτότητα που δίνεται ολοένα και συχνότερα στο κόμμα και η σχέση του με την τρόικα.
Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και άλλα κορυφαία στελέχη του όπως οι Δημ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης, Στ. Λεουτσάκος και Τ. Κανταράς, με τον τρόπο του ο καθένας, ζήτησαν να είναι σαφές «τι κόμμα φτιάχνουμε». Κατά τη διάρκεια της ΚΠΕ, το Ρεύμα ζήτησε να υπάρχουν σαφή κείμενα για την προγραμματική διακήρυξη του κόμματος στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά τόσο η ιδεολογική όσο και η οργανωτική κατεύθυνση πριν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη «ώστε ο κόσμος να γνωρίζει και να πει τη γνώμη του» – αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από τη Γραμματεία.
Για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος, από τις τοποθετήσεις μελών της πτέρυγας Λαφαζάνη έγινε σαφές ότι θεωρούν σημαντικό να υπάρχει αναφορά σε μια «πλατιά συμμαχία δυνάμεων της Αριστεράς» που μπορεί πλέον να μην περιλαμβάνει τη Δημοκρατική Αριστερά, όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει το ΚΚΕ αλλά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οπως υπογράμμισαν ομιλητές, θα περίμεναν ένα γενναίο άνοιγμα προς αυτές τις δυνάμεις στο πλαίσιο και των προεκλογικών τοποθετήσεων του κόμματος.
Τα στελέχη του Ρεύματος τα οποία παρακολουθούν με ανησυχία τις συνεχείς μετατοπίσεις της ηγεσίας προς το κέντρο έθεσαν το ζήτημα της συνεχούς αναφοράς «Δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς» την οποία χρησιμοποιεί παγίως πλέον ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, η εν λόγω έκφραση θυμίζει τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου, δηλαδή… το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θεωρούν ότι «προκαλεί αλλοίωση της φυσιογνωμίας μας». Στη θέση της έκφρασης αυτής θα προτιμούσαν σαφώς το «Ριζοσπαστική Αριστερά» ώστε να υπάρχει «περισσότερη Αριστερά» στη διατύπωση.
Αυτή τη στιγμή πάντως το Αριστερό Ρεύμα, παρά τις αντιθέσεις και επιμέρους διαφωνίες, στηρίζει ένθερμα την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στη χθεσινή ψηφοφορία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής επέλεξε να ρίξει λευκό, μια πολύ λάιτ επιλογή για τους γνωρίζοντες τις εσωκομματικές πρακτικές της Κουμουνδούρου αφού συνήθως επέλεγε να κατεβάσει δικό του κείμενο στην ΚΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive