Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Νέο-οθωμανική η τουρκική πολιτική

(Φωτο.To έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας)

*************************
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
*************************
Η Τουρκία πανηγυρίζει, η Ελλάδα οδύρεται και η Κύπρος κοιμάται.

Τώρα που έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν οι εντυπώσεις για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία, είναι καιρός να γίνει μια άλλη αποτίμηση της ομιλίας, των θέσεων και της μεσανατολικής πολιτικής του Ομπάμα σε συσχετισμό με τη νέα τουρκική πολιτική. Όπως αναλύαμε την περ. Κυριακή, η Τουρκία στοχεύει να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη. Το πέτυχε, με τις ευλογίες του Ομπάμα.
Ήδη, όμως, αμερικανικά και ευρωπαϊκά Κέντρα και Ινστιτούτα Μελετών, αναλυτές και ακαδημαϊκοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την εποχή του Τουργκούτ Οζάλ και ιδιαίτερα την τελευταία 7ετία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ισλαμιστή Ερντογάν.
Τη δεκαετία του ’80, ο Οζάλ είχε διακηρύξει πως το όνειρο της Τουρκίας είναι να ανασυστήσει την επιρροή της από την Κεντρική Ασία (απ’ όπου οι Τούρκοι επέλασαν ως κατακτητές) μέχρι τα τείχη της Βιένης.
Ο Ερντογάν, υπό το μανδύα ενός «λάιτ» ισλαμισμού, επιχειρεί να καταστήσει την Τουρκία χρήσιμη αλλ’ ανεξάρτητη από την αμερικανική επιρροή.
Αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής είναι ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου με τη θεωρία του περί «στρατηγικού βάθους», δηλ. τη σύζευξη των δυτικών-ευρωπαϊκών προσανατολισμών της Τουρκίας με τις μουσουλμανικές-ισλαμικές καταβολές και προσδέσεις της.
Είναι πλέον γεγονός ότι με την ομιλία του στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και άλλες δηλώσεις και δεσμεύσεις του, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα της Τουρκίας ως απαραίτητης, σημαντικής και πιστής συμμάχου και φίλης.
Όμως, αν οι Αμερικανοί κατάφεραν έστω και προσωρινά να κατασιγάσουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα των Τούρκων, αντίθετα φαίνεται να αναρριπίζεται η οργή των Ευρωπαίων από τους εκβιασμούς της Τουρκίας σε βάρος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
αναρτηθηκε απο σιδερη αργυρη τεταρτη 15/4/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive