Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Δεν έδειξε «έλεος» σήμερα η ΠΑ: Απογείωσε 38 μαχητικά για να αναχαιτίσει τους αιφνιδιασμένους Τούρκους πιλότους. Έπεσε άφθονο «ξύλο» σήμερα στο Αιγαίο

Δεν έδειξε «έλεος» σήμερα η ΠΑ: Απογείωσε 38 μαχητικά για να αναχαιτίσει τους αιφνιδιασμένους Τούρκους πιλότους
Τριάντα οκτώ μαχητικά αναχαίτισης σήκωσε η ΠΑ σήμερα στο Αιγαίο: Πλήρης αιφνιδιασμός των Τούρκων  Στέλνοντας ένα εντυπωσιακό μήνυμα ισχύος και ετοιμότητας, αλλά κυριότερα διαθεσιμότητας  η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε σήμερα 38 μαχητικά της...
από διάφορες βάσεις readiness (Σκύρος, Καστέλι, Λήμνος), αλλά και βάσεις 115ΠΜ, 114ΠΜ, 111ΠΜ  με αποτέλεσμα οι Τούρκοι χειριστές να βρεθούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και περικυκλωμένοι από τα ελληνικά μαχητικά, με τους πιλότους της ΠΑ "να βρίσκονται σε εξαιρετικά κέφια σήμερα", όπως είπε χαρακτηριστικά πηγή του ΓΕΑ.  Υπήρξαν περιπτώσεις που ένα ή δύο τουρκικά μαχητικά (συνολικά η ΤΗΚ απογείωσε σήμερα 18 F-16 και 2 F-4E) βρήκαν απέναντί τους και γύρω τους ακόμα και τέσσερα ελληνικά, καθώς η ΠΑ σχεδίασε έτσι τις σημερινές αποστολές ώστε να εξασφαλίσει τοπική υπεροχή.  Οι Έλληνες χειριστές με απόλυτο επαγγελματισμό κέρδισαν σε όλες τις περιπτώσεις το τακτικό πλεονέκτημα, δηλαδή βρέθηκαν σε θέση όπου εάν δινόταν η εντολή θα μπορούσαν καταρρίψουν τα τουρκικά αεροσκάφη, πριν αυτά μπορέσουν να αντιδράσουν, και όλα δείχνουν πως αυτή τη «δεν έδειξαν κανένα έλεος»  στους Τούρκους.  Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι Τούρκοι δεν επιχείρησαν να εμπλακούν με τα μαχητικά της ΠΑ παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις, έχοντας συνηθίσει να απολαμβάνουν μιας σχετικής αριθμητικής υπεροχής.  Σήμερα όμως αιφνιδιάστηκαν πλήρως καθώς δεν περίμεναν μια τόσο δυναμική απάντηση από την ΠΑ, η οποία τους υπενθύμισε, ότι άλλες συνθήκες επικρατούν σε περίοδο «ειρήνης» και άλλες θα επικρατήσουν σε περίοδο σύρραξης.  Για την ιστορία τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν σήμερα 30 παραβιάσεις του ΕΕΧ, δύο από αυτές ήταν υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Ρω.

15 σχόλια:

  1. ΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΟΖΑΛ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριακή 24 Οκτωβρίου 1999
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Ετσεβίτ σε συνέντευξη του στο αμερικανικό περιοδικό «Νιουσγουικ», αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά λέει: «Ο σεισμός στην Τουρκία είχε θετικές επιπτώσεις στο διάλογο που ήδη έχει αρχίσει μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι θα αντιμετωπιστούν αμέσως τα βασικά θέματα – το Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα. Ο διάλογος θα πρέπει να είναι σχετικός με οικονομικά και πολιτιστικά θέματα». Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο Κυπριακό: «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο. Πριν από την τουρκική ενέργεια το 1974, υπήρχε συνεχής σύγκρουση στο νησί – η γενοκτονία κατά των Τούρκων, η εσωτερικές έριδες μεταξύ των Ελλήνων. Από τότε υπάρχει συνεχής ειρήνη». Σε άλλο σημείο: «Το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη πρέπει να αναγνωριστεί. Μπορεί να μην υπάρξει διπλωματική αναγνώριση, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές αυτόνομες κοινότητες».
    Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1999
    Φθάνει στη Θεσσαλονίκη ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Πόλης από τους Τούρκους και τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σε δηλώσεις που κάνει αναφέρει και τα ακόλουθα: «Βρίσκω τόσο ομαλή την πολιτική ζωή της χώρας και τόσο σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους που δεν αισθάνομαι να κάνω καμία παραίνεση προς κανένα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λειτουργούν από απόψεως συνταγματικής και πολιτικής κατά τον καλύτερο τρόπο τον οποίο έχει γνωρίσει η Ελλάδα σε αυτά τα 170 χρόνια ελεύθερης ζωής. Πρέπει να αισθανόμαστε και δικαιούμαστε να αισθανόμαστε αισιόδοξα γιατί έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε την ποθητή ευημερία, καθώς και την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μας».
    Σε δηλώσεις που κάνει στην Άγκυρα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος: «Ο Συνασπισμός θέλει να μπορέσει να πορευθεί η Τουρκία προς την Ευρώπη με τα κριτήρια που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα». Συνεχίζοντας λέει ότι «στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι αδιανόητο μια χώρα να έχει διεκδικήσεις σε βάρος άλλης, είναι αδιανόητο να μιλάμε για διχοτόμηση της Κύπρου».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ δηλώνει τα κατωτέρω: «Θέλω να διαψεύσω με τον πιο κατηγορηματικά τρόπο την είδηση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Τουρκίας CNN Turk, σύμφωνα με την οποία φέρομαι να ανακοίνωσα σήμερα ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει άνευ όρων την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε., στο Ελσίνκι. Πρόκειται για κατασκευασμένη είδηση που δημιουργεί ερωτήματα για τους στόχους και τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει με σαφήνεια τις θέσεις για το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας».
    Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Ι. Κοστόφ έχει στη Σόφια συνάντηση-συνομιλία με τον Αλβανό ομόλογο του Π. Μάικο. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν διμερή και διεθνή θέματα. Σε δηλώσεις που κάνει ο Ι. Κοστόφ λέει μεταξύ άλλων: «Η Βουλγαρία επιθυμεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου να λυθεί χωρίς διόρθωση των συνόρων». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρει ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της «ΠΓΔΜ» στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Εξάλλου σε δηλώσεις που κάνει ο Π. Μάικο αναφέρει ότι «η διαίρεση της «ΠΓΔΜ» ουδέποτε συζητήθηκε στην Αλβανία» (οι δύο πρωθυπουργοί τάσσονται κατά της αλλαγής συνόρων στην περιοχή).
    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Π. Μάικο ανακοινώνει την απόφαση του να παραιτηθεί από την θέση του(αιτία: «η πίεσης από τις τελευταίες εξελίξεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα).
    Αρχίζουν στο Σβέτι Στεφάν (Άγιος Στέφανος) του Μαυροβούνιο Μεταξύ Σέρβων και Μαυροβούνιων με στόχο την διευθέτηση των διαφορών που χωρίζουν τις δύο πλευρές και που μπορεί να οδηγήσουν στην απόσχιση του Μαυροβουνίου από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Σε δηλώσεις του Μαυροβούνιου πρωθυπουργού Φ. Βουγιάνοβιτς: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υποσχεθήκαμε να καταβάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να μείνουν ενωμένες οι Δημοκρατίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 1999
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ έχει στην Άγκυρα συνάντηση-συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ε. Μπάρακ (οι δύο άνδρες δηλώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών τους δεν στρέφεται «εναντίον τρίτης χώρας».)
    Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας για τις επικρίσεις που διατυπώνονται για την επίσκεψη Μπ. Κλίντον: «Θα συζητήσουμε και θα προβάλουμε τις δικές μας απόψεις για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Είναι ένα κέρδος πάντα οι επισκέψεις αυτές».
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στο Κυπριακό: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα αδέλφια μας στην Κύπρο. Και στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι δεν αποδεχθούμε καμία λύση που δεν θα διασφαλίζει την επάνοδο των προσφύγων στα σπίτια τους και δεν θα αποκαταστήσει την ελευθερία και την δημοκρατία στην ενιαία ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της Ε.Ε.».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στην Άγκυρα (συνάντηση με τον πρόεδρο Σ. Ντεμιρέλ - συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κόμματων), λέει ότι «Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσουν το κοινό τους μέλλον στο πλαίσιο της Ε.Ε.» Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του λέει : «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει αν εμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας . Η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί στις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την Ε.Ε.» (Ο Σ. Ντεμιρέλ δηλώνει ότι «η επίλυση των μεταξύ μας διαφορών είναι δυνατή».
    Ολοκληρώνεται στην Αθήνα ο τρίτος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Όπως γράφεται οι δύο πλευρές αντάλλαξαν σχέδια συμφωνιών για θέματα τουρισμού, περιβάλλοντος, πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων κ.α. (αποφασίστηκε η σύσταση ομάδων εργασίας).
    Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999
    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Π. Μάικο υποβάλλει στον ΠτΔ Ρ. Μεϊντάνι την παραίτηση του, η οποία έγινε δεκτή.
    Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας Χ. Σολάνα( πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέλαβε τα καθήκοντα του ως επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής Άμυνας της Ε.Ε. 18/10/99) μιλώντας στο Ε. Κοινοβούλιο εκφράζει την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει μια κοινή θέση των «15» σχετικά με την ΚΎΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗ Τουρκία. Λέει ακόμα ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια αποτελεί «ουσιαστικό θέμα» για την εξωτερική πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε.
    Ο Εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας Β. Σαβάς σε δηλώσεις του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το κοινοβούλιο με τη σημερινή του μορφή δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της ισλαμικής οπισθοδρόμησης (οι δηλώσεις Σαβάς προκαλούν αντιδράσεις).
    Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 1999
    Συνερχονται στη Θεσσαλονική οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών-μελών του οργανισμού για την Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο (οι σύνεδροι αποφεύγουν να πάρουν απόφαση για τη διεύρυνση του αριθμού των χωρών-μελών του οργανισμού – εκλέγουν ως νέο γ.γ. του Οργανισμού τον Γεωργιανό Υπ. Εξωτερικών Β. Τσετσελασβίλι).
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στη Θεσσαλονική, στο περιθώριο της συνόδου των Υπ. Εξωτερικών του Οργανισμού στον Εύξεινο Πόντο (ΟΣΕΠ), συνάντηση-συνομιλία με τον Ι. Τζέμ. Οι δύο υπουργοί σε δηλώσεις τους εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του διεξαγόμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου (για τα λεγόμενα θέματα «χαμηλής πολιτικής». )
    Σύμφωνα με το περιεχόμενο ψηφίσματος που υιοθετεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Επιχειρησιακό Κέντρο της Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να εδρεύει στην Πρίστινα και να διαθέτει ένα σημαντικό βαθμό αυτονομίας (ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 1999
    Ο ΠτΔ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη: « Η 28Η Οκτωβρίου είναι πάντοτε γεμάτη εθνική συγκίνηση και πατριωτικές αναμνήσεις. Και η μεν συγκινήσεις αφορούν όλους μας, όπως πιστεύω, οι αναμνήσεις είναι προνόμιο δικό μας, των παλαιότερων. Αλλά πρέπει οι νεότεροι να μάθουν όλα όσα αφορούν αυτές τις μεγάλες ημέρες και πιστεύω ότι η υποχρέωση των σχολείων, αλλά και των γονέων, να διδάξουν στα παιδιά ότι ξέρουν. Η εθνική μνήμη πρέπει να έχει συνέχεια για να παραμείνει πάντοτε ζωντανή».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940: « Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι εθνική ενότητα και ομοψυχία για να μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας και να μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και τα ζωτικά μας συμφέροντα» (δηλώσεις μετά το τέλος κάνει και ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος).
    Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος εγακινιάζοντας στη Γέφυρα Θεσσαλονικής Μουσείο Βαλκανικών Αγώνων λέει: «Δεν κάλυψε η υπόλοιπη Ελλάδα τη Μακεδονία. Η Μακεδονία κάλυψε και καλύπτει την Ελλάδα». Λέει ακόμα «Η Μακεδονία παραμένει πάντοτε προφυλακή».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας μιλώντας από τη Πιερία λέει μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε «φιέστες» που οργανώνει η κυβέρνηση προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον (οι οπαδοί του ΔΗΚΚΙ θα αντιδράσουν με όλες τους τις δυνάμεις).
    Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 1999
    Σε δηλώσεις που κάνει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζέμ , αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά λέει: «Η Τουρκία θα εξακολουθεί να συμβάλλει στο θετικό κλίμα που ήδη υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». Σε άλλο σημείο «όταν ξεκινήσει μια θετική περίοδο με μια χώρα με τη οποία είχαμε επί χρόνια πολύ αντίθετες προσεγγίσεις, τότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».
    Ο Αλβανός πρόεδρος Ρ. Μεϊντάνι δίνει στο Ι. Μέτα την εντολή σχηματισμού νέα κυβέρνησης (ο Μέτα προτάθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και από τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό – ο Μέτα είναι 30 χρονών και ήταν πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος).
    Το γερμανικό Υπ. Άμυνας με ανακοίνωση του επιβεβαιώνει τη συνεργασία Γερμανίας-Τουρκίας «όχι για την κατασκευή χημικών αλλά εργαστηρίου ανίχνευσης τους». Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το εργαστήριο αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να αμυνθεί σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων και να προστατεύσει τους στρατιώτες και τους πολίτες της».
    Ο Γερμανός Υπ. Εξ Γ. Φίσερ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. λέει: «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη προσέγγισή της με την Ε.Ε. Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δηλαδή πολιτική σταθερότητα, οικονομική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, σεβασμός των μειονοτήτων».
    Ο Γιουγκοσλάβος υφυπ. Εξ Ν. Βούγιοβιτς σε δηλώσεις του αναφέρει ότι οι Δυτικές δυνάμεις, μετά τους ΝΑΤΟϊκους βομβαρδισμούς, προσπαθούν να βλάψουν τη Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, μεταξύ των οποίων την «εισαγωγή πλαστού χρήματος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Ο Χ. Σολάνα, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής και ο Κρ. Πάτεν, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις επίτροπος της Ε.Ε., επισκέπτονται την Πρίστινα. Σε δηλώσεις που κάνει ο Πάτεν αναφέρεται ότι η Ε.Ε. για το 2000 έχει προγραμματίσει να διαθέσει στο Κοσσυφοπέδιο ποσό 500 εκατομμυρίων δολαρίων (μακροπρόθεσμη βοήθεια ανοικοδόμησης).
    Σε δηλώσεις που κάνει στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στα Βαλκάνια Κ. Μπιλντ, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, λέει: «Πρέπει να συνεχίσουμε να απομονώνουμε τους εγκληματίες πολέμου (υπονοεί Μιλόσεβιτς), αλλά πρέπει να κάνουμε και χειρονομίες προς τη σερβική κοινωνία για να της δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε».
    Σάββατο 30 Οκτωβρίου 1999
    Ολοκληρώνονται στο Βερολίνο οι συνομιλίες του Υπ .Εξ ΓΑΠ με τον Γερμανό ομόλογό του Γ. Φίσερ. Σε δηλώσεις που κάνει ο ΓΑΠ λέει: «Για το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου συμφωνήσαμε να δουλέψουμε στενά τα δύο υπουργεία μέχρι το Ελσίνκι για να διαμορφώσουμε, όσο γίνεται, μια κοινή προσέγγιση ώστε στο Ελσίνκι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα κοινώς αποδεκτό».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, μιλώντας στη Χίο, λέει μεταξύ των άλλων: «Πιστεύουμε στο ήπιο κλίμα, πιστεύουμε στο διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά με τη διαφθορά έχουμε μετωπική σύγκρουση. Θα φθάσουμε στα άκρα, και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν καθαρές φωνές και μέσα στον κυβερνητικό χώρο. Να σταθούν δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα. Αφού δεν τον κάνουν μόνοι τους, θα τον κάνουμε εμείς, αλλά θέλουμε όλους τους καθαρούς Έλληνες δίπλα μας» (κατηγορεί την κυβέρνηση για «ακατάσχετη παροχολογία και για την αντιπαράθεση ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για το φιάσκο του «Ολυμπιακού Βιντεολόττο» που τελικά δεν θα προχωρήσει).
    Σάββατο 30 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Ο Αλβανός εντολοδόχος πρωθυπουργός Ι. Μέτα ανακοινώνει τη σύνθεση της κυβέρνησης του (την ενέκρινε ο πρόεδρος Ρ. Μεϊντάνι - η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρε ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή).
    Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1999
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Χίο και τις Οινούσες, επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θα κλιμακώσει τον αγώνα του εναντίον της διαφθοράς». Λέει ακόμα ότι πήγε στράφι το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) και πολύ φοβάμαι ότι, ενώ βρισκόμαστε στο κατώφλι του Γ’ ΚΠΣ, με αυτόν τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το δημόσιο χρήμα είναι μια χαμένη ευκαιρία από πριν» (λέει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών, αλλά των μεγάλων συμφερόντων). Τέλος, αναφερόμενος στις καταγγελίες του πρωθυπουργού Σημίτη ότι η ΝΔ υπονομεύει την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ λέει: «Με λύπη μου άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι η ΝΔ υπονομεύει την πορεία προς την Ευρώπη. Η ΝΔ κατ’ εξοχήν παράταξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού , παράταξη που δίνει μάχη για την ευρωπαϊκή αντίληψη, που και σήμερα στηρίζει και εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας».
    Ο Υπ Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να τύχει η Τουρκία «ειδικής μεταχείρισης» από την Ε.Ε. δηλώνει: «Η Ελλάδα παίρνει μια θετική στάση υπέρ της Τουρκίας στο Ελσίνκι, ζητά να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις και οι όροι λειτουργίας της Ε.Ε. Ο δρόμος για την Τουρκία θα ανοίξει με τους ίδιους ακριβώς όρους και με την ίδια ακριβώς μεταχείριση, όπως και με όλα τα άλλα κράτη. Δεν δεχόμαστε ειδική μεταχείριση για την Τουρκία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1999
      Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Έβερτ δηλώνει τα ακόλουθα: «Ο κ. Σημίτης στην περιοδεία του στην Αρκαδία ανέφερε ότι στελέχη της ΝΔ υπονομεύουν την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, δίδοντας στην Ε.Ε. ψευδή στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εάν ο κ. Σημίτης έχει στοιχεία, οφείλει να δώσει αμέσως στην δημοσιότητα, αναφερόμενος ονομαστικά ποια στελέχη, που και πότε επεδίωξαν να συκοφαντήσουν τη χώρα διεθνώς. Εάν δεν τα ονοματίσει, τότε θα δώσει κάθε δικαίωμα στον οποιοδήποτε να τον χαρακτηρίζει συκοφάντη»

      Διαγραφή
    2. Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1999
      Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Έβερτ δηλώνει τα ακόλουθα: «Ο κ. Σημίτης στην περιοδεία του στην Αρκαδία ανέφερε ότι στελέχη της ΝΔ υπονομεύουν την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, δίδοντας στην Ε.Ε. ψευδή στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εάν ο κ. Σημίτης έχει στοιχεία, οφείλει να δώσει αμέσως στην δημοσιότητα, αναφερόμενος ονομαστικά ποια στελέχη, που και πότε επεδίωξαν να συκοφαντήσουν τη χώρα διεθνώς. Εάν δεν τα ονοματίσει, τότε θα δώσει κάθε δικαίωμα στον οποιοδήποτε να τον χαρακτηρίζει συκοφάντη».

      Διαγραφή
  6. Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1999 διεθνή
    Διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην «ΠΓΔΜ», περίπου 1.610.000 ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο του Κ. Γκλιγκόροφ (6 είναι οι υποψήφιοι). Τα πρώτα αποτελέσματα την επόμενη μέρα.
    Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 1999
    Υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ πραγματοποιείται σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος (μεταξύ των θεμάτων συζητούνται κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είναι το «Ξυστό» - και οι παράνομες προσλήψεις στο δημόσιο .
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών των χωρών- μελών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι και στο θέμα της αναγνώρισης της Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, αναφέρει. «Η ελληνική κυβέρνηση και στην Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι θα διατυπώσει τη θέση της με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν πρόκειται να είναι οι στιγμές τόσο άσχημες για την ελληνική κυβέρνηση, για έναν πολύ απλό λόγο: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη, έχει σαφέστατη πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι θέμα άλλων να αποσαφηνίσουν πλήρως την πολιτική τους, ώστε να προκύψει – και επιθυμούμε να προκύψει – συμφωνία για το θέμα της απόκτησης από την Τουρκία της ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει την πολιτική μας, ή οποία θα εκφραστεί εκείνη την ώρα συμπυκνωμένη με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Μπορεί να συμβεί το ένα, μπορεί να συμβεί το άλλο».
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππα, αναφερόμενος στις καταγγελίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση ότι σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα κάνει «δημιουργική λογιστική», δηλώνει : «Μας κατηγορούν ότι παραποιούμε τα στοιχεία, έχουν πει ότι ‘μακιγιάρουμε’ τα οικονομικά μεγέθη, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ελεγκτικοί φορείς της Ε.Ε. έχουν κατ’ επανάληψη ελέγξει την πορεία των οικονομικών μεγεθών της χώρας και μας έχουν αποφανθεί θετικά».
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει στο Φανάρι συνάντηση-συνομιλία με τον Αμερικάνο πρεσβευτή Στην Άγκυρα Μ. Πάρις,
    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βλασσόπουλος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής Α. Κακλαμάνη αναφέρει: «Είναι λυπηρό ότι το πνεύμα και το γράμμα των πορισμάτων (σ.σ. του συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για τον καθορισμό και της μορφής, του περιεχομένου και του στόχου του προς δημιουργία Μουσείου της Ευρώπης) απουσιάζει το ενδιαφέρον για την ένταξη των στοιχείων του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού στην ύλη του εν λόγω μουσείου. Εκείνο όμως που αποτελεί πρόκληση είναι ότι στην πραγματικότητα δεν απουσιάζει αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό. Αντίθετα, ρητά αποκλείονται τα στοιχεία του ως ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΑ με την ιδέα μια Ενωμένης Ευρώπης και περισσότερο συγγενικά με τη μεσογειακή ταυτότητα, και τίθεται ως χρονικό ορόσημο της ευρωπαϊκής ιστορίας η σκέψη του Καρλομάγνου».
    Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 1999
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, μιλώντας στη τηλεόραση και αναφερόμενος στο Κυπριακό, λέει: «Η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμα να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, διότι το πραξικόπημα του 1974 προήλθε από την Ελλάδα».
    Ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα «μέσω των δικηγόρων του» με την ευκαιρία της 76ης επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας αναφέρει: «Η 76 επέτειος είναι η απαρχή του εκδημοκρατισμού και με αυτήν την έννοια αποτελεί σημείο καμπής».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρίτη 2 Νοεμβρίου 1999
    Ο Τούρκος υπ. Άμυνας Τσακμάκογλου σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει: « Η Τουρκία δεν ακολουθεί επεκτατική πολιτική εναντίον καμίας χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας». Συνεχίζοντας λέει ότι: «υπάρχουν 1753 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, μεγάλος αριθμός γεωγραφικών σχηματισμών, οι οποίοι δεν έχουν αφεθεί με συμφωνία στην κυριότητα της Ελλάδας». Σε άλλο σημείο, «η επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα δεν εξαρτάται μόνο από την Άγκυρα, αλλά κι από την Αθήνα. Γι το λόγο αυτό η Ελλάδα, σεβόμενη τις διεθνείς συμφωνίες, πρέπει να απαντήσει στην καλή θέληση της Τουρκίας».
    Ο Υπ Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλος, αναφέρομενος στις δηλωσείς του Τούρκου ομόλογού του Σ. Τσακμάκογλου στην εφημερίδα «Χουριέτ» (για το Αιγαίο), δηλώνει: «Έχω σχολιάσει επανειλημμένα στο παρελθόν, με αντίστοιχες δηλώσεις, ποιες είναι οι θέσεις της Ελλάδας. Στη βάση αυτών των διαπραγματευτικών θέσεων, θα συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε, η Ελλάδα και η Τουρκία, στο χώρο αυτό».
    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η διαφθορά στο δημόσιο τομέα είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε ο τρόπος με τον οποίο την παρακολουθεί η κυβέρνηση, αποφεύγοντας κάθε ουσιαστική παρέμβαση, ισοδυναμεί με συγκάλυψη στις παρανομίες».
    Υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη συνέρχεται η Κυβερνητική Επιτροπή. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητούνται θέματα που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ΜΠ. Κλίντον στην Αθήνα.
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει συνάντηση-συνομιλία με τον Αμερικάνο πρεσβευτή στην Ελλάδα Ν. Μπέρνς ( γράφεται ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου Μπ. Κλίντον στην Αθήνα – ατζέντα, ομαλή έκβαση της επίσκεψης).
    Με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προαναγγείλει διάφορες οργανώσεις (αριστερών κομμάτων κ.α.)για την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικάνου Μπ. Κλίντον, οκυβερνητικος εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δηλώνει: «Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει αυτές τις συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής, τη συνεργασία και τις συζητήσεις του ΠτΔ και του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των ξένων χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν βαρύνοντα ρόλο, όπως είναι οι χώρες της Ε.Ε. και η ΗΠΑ».
    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος στη επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον στην Ελλάδα, δηλώνει: «Δεν έχει καμία δουλεία στην Ελλάδα ο Μπ. Κλίντον, όταν πριν από λίγους μήνες έξω από κάθε κανόνα δικαίου, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας (Γιουγκοσλαβία), δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στα Βαλκάνια και σε μας».
    Τρίτη 2 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
    Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υιοθετεί το γερμανικό μάρκο ως δεύτερο επίσημο νόμισμα της χώρας(το μάρκο θα συνυπάρχει με το γιουγκοσλαβικό δηνάριο). Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή είναι ένα βήμα που οδηγεί στην απόσχιση του Μαυροβουνίου από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.
    Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1999
    Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ν. Μπερνς, με αφορμή το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» για την «17 Νοέμβρη» για πιθανές κρυφές σχέσεις Ελλήνων αξιωματούχων με την «17 Νοέμβρη» αναφέρει: «Πιστεύω ότι η Αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη της τρομοκρατίας. Όμως έχω πει πολλές φορές ότι η ελληνική κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Δημοσία Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη , μοιράζονται τις ανησυχίες μας. Οι αμερικανικές υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου συνεργάζονται αποτελεσματικά. Οποιαδήποτε υπόνοιες ότι η ύποπτοι τρομοκρατίας συνδέονται με την ελληνική κυβέρνηση είναι ανεδαφικές και δεν αντιπροσωπεύουν τις αμερικανικές πολιτικές απόψεις».
    Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1999
    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας (και πρώην πρωθυπουργός) Φ. Νάνο μιλώντας στη Θεσσαλονίκη λέει μεταξύ άλλων: «Εγκαταλείψαμε την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας και την μετατρέψαμε σε μια ιδέα περί Μεγάλων Βαλκανίων που θα ενσωματωθούν από την Ε.Ε». (Ο Φ. Νάνο πήρε μέρος σε διεθνές συνέδριο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρίτη 2 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Ολοκληρώνονται στο Όσλο οι συνομιλίες Μπ. Κλίντον – Ε. Μπάρακ - Γ. Αραφάτ για το μεσανατολικό. Σε δηλώσεις που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή(προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να μην εγκλωβιστούν σε μια «σύγκρουση χωρίς τέλος».

      Διαγραφή
    2. Τρίτη 2 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
      Ολοκληρώνονται στο Όσλο οι συνομιλίες Μπ. Κλίντον – Ε. Μπάρακ - Γ. Αραφάτ για το μεσανατολικό. Σε δηλώσεις που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή(προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να μην εγκλωβιστούν σε μια «σύγκρουση χωρίς τέλος».
      Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον έχει στο Όσλο ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ-ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν. Σε δηλώσεις που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος λέει: «Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη συνέχιση των ρωσικών στρατιωτικός επιχειρήσεων εναντίον της Τσετσενίας. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δηλώνει αναφερόμενος στην Τσετσενία: «Είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας».

      Διαγραφή
    3. Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1999
      Με αφορμή την ευνοϊκή για τις περιουσιακές διεκδικήσεις του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνος, εναντίον του ελληνικού δημοσίου, «απόφαση» της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ο αναπληρωτής Υπ. Εξωτερικών Χρ. Ροκόφυλλος δηλώνει: « Για το θέμα αυτό η Επιτροπή δεν αποφάσισε. Διέγνωσε απλώς πιθανή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μόνο πλέον αρμόδιο να αποφασίσει. Η επιτροπή άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Διότι η έκθεσή της έχει γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα και δεν δεσμεύει το Δικαστήριο. Η Ελλάδα θα προβάλει και θα υποστηρίξει τα νομικά της επιχειρήματα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πεπεισμένη ότι θα δικαιωθεί» (Ο Κωνσταντίνος διεκδικεί περίπου 600 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ – περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο). Σχόλιο μου: Άλλος Σώρρας μας προέκυψε, αυτός θα πληρωθεί για να μας σώσει.

      Διαγραφή
    4. Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1999 διεθνη
      Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπάιτ δηλώνει ότι θα επιτραπεί η αποστολή πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία εφόσον γίνουν ελεύθερες εκλογές.
      Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στη Τεχεράνη από τους Ιρανούς φοιτητές, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Α. Χαμενέι δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να «χαλαρώσει» τη στάση της έναντι των ΗΠΑ («λεηλάτησαν ότι είχαμε, πήραν τα πάντα»).

      Διαγραφή
  8. Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 1999
    Μετά τις διορθωτικές δηλώσεις τόσο του Αμερικάνου Πρεσβευτή στην Αθήνα Ν. Μπέρνς, όσο και του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Τζ. Ρούμπιν για το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Αθανασάκης με σχετικές δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί το θέμα λήξαν.
    Η ΝΔ, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και ο Συνασπισμός επικρίνουν το Αμερικανικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» που κάνει λόγο για ενδεχόμενο ύπαρξης σχέσεων μεταξύ κυβέρνητικών παραγόντων και της οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει στο Μπόροβάτς της Βουλγαρίας συνάντηση-συνομιλία με τον πρόδρο της Βουλγαρίας Π. Στογιάνοφ και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Ε. Κωνσταντινέσκου (οιτρείς ανδρες συζήτησαν για την σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια).
    Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 1999
    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεριρέλ, μιλώντας στην Αττάλεια και αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. λέει: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εναρμονιστεί όχι μόνο με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά και με όλες τις υπόλοιπες σταθερές της Ε.Ε». Σε άλλο σημείο: «Η Τουρκία ζητά εξ αρχής να αντιμετωπιστεί με τρόπο ισότιμο με τις άλλες υποψήφιες χώρες».
    Γίνεται γνωστό ότι ο Γάλλος Υπ. Εξ, με επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ε.Ε., προτείνει αφ’ ενός την ενίσχυση των μέτρων που πλήττουν τα καθεστώς του Βελιγραδίου και αφ΄ ετέρου τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που τιμωρούν το σέρβικο λαό.
    Φθάνει στη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ (θα έχει συνομιλίες για θέματα πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας).
    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που έγιναν (την περασμένη Κυριακή) στην «ΠΓΔΜ» ο Πέτκοφσκι (Ένωση Σοσιαλοδημοκρατών) πήρε 32,71%, ο Μπ. Τραϊκόφσκι 20,86 από τους 6 υποψήφιους προέδρους οι δύο πρώτοι περνούν στο δεύτερο γύρο στις 14 Νοεμβρίου.
    Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 1999
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με σκοπό την ήπια μορφή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας έχει συναντήσεις με τους με την γ.γ. του ΚΚΕ, τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ και τον πρόεδρο του Συνασπισμού(οι τρείς πολιτική αρχηγοί τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης εκδηλώσεων διαμαρτυρίας – στο πλαίσιο της νομιμότητας). Το ίδιο κάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ από την Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
    Το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερος Τύπος» θεωρεί την πολιτική που ασκεί ο Υπ. Εξ ΓΑΠ στα ελληνοτουρκικά «τερατώδες λάθος» την «θορυβώδη» επίδειξη καλής θέλησης απέναντι στην Άγκυρα.
    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μπ. Ετσεβίτ (όπως γράφεται, παρά την επιθυμία του ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον Μπ. Γέλτσιν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1999
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης φθάνει στο Παρίσι προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες του 11ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (οι εργασίες αρχίζουν την Δευτέρα).
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Ρέππας απαντά στην καταγγελία του προέδρου της ΝΔ ότι η ανανέωση της σύμβασης του «Ξυστό» (στιγμιαίο κρατικό λαχείο) είναι διάτρητη και αναφέρει ότι «οι καταγγελίες είναι φλέβα λάσπης».
    Η γ.γ. του ΚΚΕ Α. παπρήγα μιλώντας από το Ηράκλειο εν αναμονή της επίσκεψης Μπ. Κλίντον λέει: «Η επίσκεψη Κλίντον θα προσθέσει μια νέα μελανή σελίδα στο ντοσιέ των επίσημων ελληνοαμερικάνικων σχέσεων από το 1974» (λέει ότι τα μεγάλα θέματα αυτής επίσκεψης είναι το Αιγαίο, τα σύνορα, το Κυπριακό και ο λαός της Γιουγκοσλαβίας).
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας για την επίσκεψη Κλίντον λέει: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έρχεται στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί. Έρχεται για να επιθεωρήσει και να δώσει εντολές».
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος λέει: «Η επίσκεψη Κλίντον δεν είναι επίσκεψη αβροφροσύνης ούτε κοσμικό γεγονός, για το οποίο η κυβέρνηση δίνει οδηγίες καλής συμπεριφοράς. Πρόκειται για πολιτικό κρίσιμο γεγονός και όλοι γνωρίζουν ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι αυτονόητες για δημοκρατική χώρα και θα είναι απολύτως ειρηνικές».
    Γράφεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός μιλώντας κατά την διάρκεια δοξολογίας που έγινε χθες στο Σίδνεϊ, στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού, προς τιμήν του πρώην βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου είπε μεταξύ άλλων ότι ο τέως βασιλέας υπήρξε «ο πρώτος αντι-χουντικός». Είπε ακόμα: «Είμαστε άνθρωποι και έχουμε μνήμη. Για μας ότι και να συμβεί θα είστε ο βασιλέας – όχι ασφαλώς της Ελλάδας, γιατί δεχόμαστε το Σύνταγμα - αλλά θα είστε και θα πεθάνετε βασιλέας όπου και να είστε, όπως και να είστε, γιατί είστε ο ίδιος Ελλάδα».
    Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Αλβανία φθάνει στο Αργυρόκαστρο όπου γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Ο Πατριάρχης λειτουργεί στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως.
    Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1999
    Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Αυστραλία προκειμένου να αποφασιστεί αν αρχηγός του κράτους είναι η βασίλισσα Ελισάβετ ή θα αντικατασταθεί (στην ηγεσία του κράτους) από πρόεδρο εκλεγμένο από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η βασίλισσα Ελισάβετ θα εξακολουθεί να είναι αρχηγός του Αυστραλιανού κράτους ( τη νίκη των φιλομοναρχικών αναγνωρίζει και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης).
    Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1999
    Ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος έχει (6/11) επίσκεψη-συνομιλία με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γ. Αραφάτ , Σε δηλώσεις που κάνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετά το τέλος της συνομιλίας, μιλάει για «αποδοτική συζήτηση σε όλα τα επίπεδα και θέματα» (ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη για τη πρωτοβουλία της Ελλάδος για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή).
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της εκκλησία της Ελλάδος, αναφέρει για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον στην Αθήνα, σε θέματα ρατσισμού, σε θέματα ξενοφοβίας αλλά και σε εκκλησιαστικά ζητήματα όπως η εκκοσμίκευση της εκκλησίας και ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου («ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένα μητροπολίτης όπως όλοι» - είναι «ποιμενάρχης των Αθηνών» - «δεν έχει αρμοδιότητα ο Αρχιεπίσκοπος εκτός Αθηνών»).
    Κυριακή 7 Νοεμβρίου 1999
    Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χ. Σολάνα Μιλώντας (6/11) στο Παρίσι λέει ότι η Ε.Ε. πρέπει να μεταβληθεί σε «ολοκληρωμένο πολιτικό παράγοντα» της διεθνούς σκηνής με αυτόνομο δράση στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα (λέει ότι θα υποβάλει συγκεκριμένα προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στο Ελσίνκι στις 10-11 Δεκεμβρίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive