Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ακόμα μία νύχτα γωνίας για Μάνδρα και Μαγούλα – «Βούλιαξαν» ξανά στην λάσπη

Μια ακόμη δύσκολη νύχτα επιφυλάσσει στους κατοίκους της Μάνδρας και της Δυτικής Αττικής  η έντονη κακοκαιρία που άφησε για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες τα σημάδια της στην περιοχή, όπου...
οι φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2014 με 24 νεκρούς είναι ακόμη νωπές για τους κατοίκους της «πληγωμένης» περιοχής.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας ξύπνησαν, όπως και τότε, ΄έτσι και αυτό το βράδυ μέσα στον ίδιο εφιάλτη. Η έντονη βροχόπτωση το απόγευμα της Τετάρτης πλημμύρισε 90 σπίτια και μαγαζιά σε Μάνδρα και Μαγούλα (95 πυροσβέστες, 40 οχήματα και ένα ερπυστριοφόρο σε όλη τη Δυτική Αττική).
Οι κάτοικοι παραμένουν επί ποδός, καθώς η κακοκαιρία ακόμη δεν έχει κοπάσει, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι και την Πέμπτη. Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην Αττική αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσις 3 με 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Η έντονη βροχόπτωση σήμερα το απόγευμα πλημμύρισε 90 σπίτια σε Μάνδρα και Μαγούλα, με την πυροσβεστική στις 5.30 να έχει δεχθεί 95 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Προβλήματα και στη Μαγούλα

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισε και η περιοχή της Μαγούλας από την έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και να διακόπτεται η κυκλοφορία τους.
Ο χείμαρρος είχε κατεβάσει πέτρες, φερτά υλικά και λάσπη, που κάλυψαν δρόμους της περιοχής, ενώ στη μέση είχαν σχηματιστεί ρυάκια που μετέφεραν το νερό. Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, η λάσπη δεν επέτρεπε την πρόσβαση σε σπίτια.

 Έκλεισε η εθνική οδός

Απίστευτη ταλαιπωρία έζησαν όσοι οδηγοί βρέθηκαν να κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα. Μια ξαφνική νεροποντή που κράτησε αρκετή ώρα ήταν αρκετή για να κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα στο ύψος του 29,5 χιλιομέτρου, εξαιτίας του χειμάρρου που κατέβασε λάσπες και πάρα πολλά φερτά υλικά.
Σαν άμεσο αποτέλεσμα είχαμε να εγκλωβιστούν τα αυτοκίνητα που κινούνταν εκεί, δημιουργώντας μια ουρά ενός χιλιομέτρου. Λίγο αργότερα έκλεισαν και τα διόδια στην Ελευσίνα με τους οδηγούς που κατευθύνονταν προς Κόρινθο να αναγκάζονται σε αναστροφή.

Διαβάστε ακόμα: Ντροπή! Η Μάνδρα πνίγεται περιμένοντας την Δούρου – Μνήμες της τραγωδίας από την κακοκαιρία

Το «έμφραγμα» γρήγορα επεκτάθηκε προς Αθήνα με την ουρά των ακινητοπιοιημένων αυτοκινήτων να φτάνει μέχρι το Δαφνί και την Αστυνομία να εξτρέπει προς τη Αττική Οδό τόσο τα αυτοκίνητα που κινούνταν προς Κόρινθο όσο και αυτά που είχαν προορισμό την Αθήνα.  Στο μεταξύ όμως στην Αττική Οδό είχαμε και εκεί πρόβλημα αφού κλειστές ήταν οι έξοδοι προς Μάνδρα και Μαγούλα.
Οι λάσπες και τα φερτά υλικά είχαν καλύψει το οδόστρωμα της εθνικής οδού σε πλάτος 50 μέτρων και οι προσπάθειες των συνεργείων ήταν καταρχήν να ανοίξουν τουλάχιστον τη ΛΕΑ ώστε να απεγκλωβίσουν τα αυτοκίνητα πους ήταν ακινητοποιημένα στο σημείο. Μετά από πολύωρες προσπάθειες τα κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο και έτσι σιγά-σιγά άρχισαν να απομακρύνονται τα αυτοκίνητα.

Για την Ρένα Δούρου Φταίει η κλιματική αλλαγή

Μπορεί για τους κατοίκους να ξύπνησε ο εφιάλτης του περασμένου Νοεμβρίου, ωστόσο για την περιφέρεια Αττικής, αιτία είναι η κλιματική αλλαγή.
Αυτή είναι η απίστευτη δικαιολογία που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για να απαντήσει στους κατοίκους που είδαν ξανά τα ορμητικά νερά να μπαίνουν στις αυλές τους και να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Διαβάστε επίσης: Χάος στην Αττική από την κακοκαιρία

Όπως υποστηρίζει η Ρένα Δούρου φαινόμενα όπως αυτά της Τρίτη σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου».

Δήμαρχος Μάνδρας: «Φωνάζουμε από τον Νοέμβριο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα»

Ζήσαμε το ίδιο έργο, μετά από σχετική νεροποντή κατέβασαν τέτοια νερά απο το βουνό με τεράστιες ποσότητες λάσπης, πάλι κατέκλυσαν την πόλη, πέρασαν πέρασαν σε δρόμους υπόγεια και ισόγεια». Έτσι περιέγραψε η δήμαρχος Μάνδρας στο ΘΕΜΑ 104,6 όσα έζησαν τις προηγούμενες ώρες οι κάτοικοι της περιοχής 7,5 μήνες μετά την τραγωδία που έζησαν όταν οι πλημμύρες στην περιοχή κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους.
«Κινδυνεύσαν ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες, φωνάζουμε 7,5 μήνες ότι πρέπει να επιταχυνθούν τα έργα αλλά δεν έχει γίνει κάτι» κατήγγειλε η κυρία Ιωάννα Κριεκούκη.
Σύμφωνα με την ίδια τα έργα έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία, «η κακοκαιρία, όμως, δεν μπορεί να περιμένει». Όπως εξήγησε πρόκειται για δύο μεγάλα αντιλημμυρικά που έχουν ξεκινήσει αλλά αργεί η υλοποιησή τους. «Τουλάχιστον θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς ελπίδα, μαζέψαμε τόνους λάσπης, οι πολίτες βρήκαν τη δύναμη και προχώρησαν και έρχεται ξανά το ίδιο τσουνάμι και κατέστρεψε τα πάντα» τόνισε απογοητευμένη.
Οσον αφορά την Πυροσβεστική, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει δεχθεί έως το βράδυ της Τετάρτης περισσότερες από 450 κλήσεις από όλη την Ελλάδα, για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Ειδικότερα, εκτός από την Αττική, στο νομό Μαγνησίας, στις περιοχές Κανάλια, Κερασιά και Καμάρες δέχθηκε 70 κλήσεις, στο νομό Λάρισας στην περιοχή του Αγιόκαμπου 15 κλήσεις, στο νομό Χαλκιδικής και στις περιοχές Κασσάνδρα και Σιθωνία, 150 και 90 κλήσεις, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive