Σάββατο 6 Μαΐου 2017

ΚΥΠΡΟΣ. 1974. ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ - Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΥΚΕΤΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ , ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΟΥ 120 ΛΟΧΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΟΠΛΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

-ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ 
ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ- Η  ΜΑΧΗ ΤΟΥ 22 ΛΟΧΟΥ ΚΡΟΥΣΕΩΣ ΤΗΣ 32 ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ .  
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ : Αρχικά από μαρτυρίες της φρουράς  κομπόκη, άντρες  της  32 μοίρας καταδρομών  ευρίσκοντο στις 22-07-1974 στην επαρχία  Κερύνειας   και συγκεκριμένα   τον Άγιο επίκτητο , πολύ κοντά το  γειτονικό χωριό   Κλεπίνη...
  Θέλω όμως να σταθώ  εδώ  πριν το ξεδίπλωμα του χρονικού εκείνων των ημερών .   ένας  προβληματισμός  ίσως μου φέρει αποκαλύψεις .  Λαμβάνοντας υπόψη την μόλις τριών χιλιόμετρων    εμβέλεια των  ρώσικων  Ρουκετών τύπου 3Μ.Ε .Ενα ερώτημα μου βγαίνει ,   γιατί  αυτά τα δυο στοιχεία  ΤΟΥ 120  Λ.Β.Ο  δεν προσέγγισαν τα τούρκικα αποβατικά  σκάφη στις 20-07-1974 από την πλευρά του καραβά  ???? , πιστεύω ότι αυτή η πλευρά τους πρόσφερε καλύτερη κάλυψη  .Υπήρξε πιστεύω  κάτι το αντίξοο  εις  βάρος των αντρών χειριστών των ρουκετών ,αλλά και όλων των άλλων που επιχειρούσαν στο πέντε μίλι  ????.
 Μέρος του χρονικού  , μετα την δεύτερη απόβαση  στο καζάφανη .

 ο Πανίκος Νεοκλέους (συγγραφέας-ερευνητής , επιστρατεύτηκε στο 241 τάγμα πεζικού ). Αποκαλύπτει  και Περιγράφει :
το πιο κάτω  κομμάτι  , σε εισαγωγικά  , από το βιβλίο του Νεοκλέους   είναι τμήμα  δημοσιεύματος  στην κυπριακή  εφημερίδα φιλελεύθερος , αναφέρεται σε 32 έφεδρους του 241 τάγματος πεζικού   για την  23ην-07-1974

<< Την επόμενη μέρα, μερικοί από τους διασωθέντες (στο σύνολο 32, κυρίως έφεδροι) με δική τους πρωτοβουλία οργάνωσαν άμυνα λίγο έξω από τον Άγιο Επίκτητο. Μαζί τους βρίσκονταν και πέντε στρατιώτες του 120 ΛΒΟ οι οποίοι έχασαν επαφή με τη μονάδα τους. Μαζί τους οι στρατιώτες του ΛΒΟ είχαν δυο ΕΕ τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τις επόμενες μέρες. Όταν οι Τούρκοι δοκίμασαν να προελάσουν με άρματα, δέχτηκαν τα πυρά των ΕΕ με αποτέλεσμα μερικά από αυτά να καταστραφούν και τα υπόλοιπα να τραπούν σε φυγή, ενώ την επόμενη μέρα, πέφτοντας σε παγίδα των Ε/κ στρατιωτών, είχαν σοβαρότατες απώλειες και σε έμψυχο υλικό. Μετά τα άρματα, οι Τούρκοι έστειλαν πολλά φορτηγά με στρατιώτες, για να δεχτούν και πάλι κτυπήματα από τα ΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν και σε αυτή την περίπτωση οι Τούρκοι να έχουν σοβαρότατες απώλειες και όσοι από αυτούς γλύτωσαν, να επιστρέψουν πίσω χωρίς να επανέλθουν ποτέ ξανά. Δυο μέρες μετά και από αυτό το περιστατικό, μια ομάδα 5 Ε/κ στρατιωτών αιχμαλώτισε έναν Τούρκο ταγματάρχη των τεθωρακισμένων, έναν ανθυπολοχαγό και ένα στρατιώτη. Δυο μέρες μετά την αιχμαλωσία των τριών Τούρκων, το ΡΙΚ μετέδωσε την ακόλουθη είδηση: «Συνελήφθησαν παρά τον Παχύαμμο της Κερύνειας τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν έγγραφα στα οποία αποδεικνύεται η ανάμιξη των ΗΠΑ υπέρ των Τούρκων».>>.
Σέβομαι το βίωμα του κάθε συναδέλφου έτσι δεν θα αμφισβητήσω την παρουσία τμήματος η διμοιρίας η λόχου της 32 Μ.Κ ,από την 6ην -08-1974 κοντά στην στρατηγικής σημασίας διάβαση της  κλεπίνης .Ο γράφων Χαράλαμπος Καραγιάννης διευκρινίζω ότι ως αναδημιουργημένη μονάδα ,  η 32 Μ.Κ αναχώρησε από το πρώην   στρατόπεδο της 31 Μ.Κ, Τύμπου  και αντικατέστησε την 34 Μ.Κ στις 12-08-1974 . Ως τότε οπλίτης του 21 λόχου ,του λόχου που τέθηκε οπισθοφυλακή  μετα από σημαντικές απώλειες στο πραξικόπημα  στην κατάληψη της άσπρης μουττης και στην αντεπίθεση στην ανατολική αλωνάγρα  στις 22-07-1974   .Τότε λογω του τοπου ταξεως μου  δεν είχα οπτική επαφή με τους άλλους λόχους , ούτε  τις λεπτομέρειες   για την  δράση του 22ου  και 23ου λόχου μας . ούτε και ποτέ μας εξήγησαν οι αρμόδιοι  για οτιδήποτε .Έγραψα το βίωμα μου με άλλο δημοσίευμα.
Β ΜΑΡΤΥΡΙΑ
καταγράφω  την βοήθεια που είχα  και το  βιώμα , βετεράνου του 251 : σε σχέση με την δράση ελληνικών  στοιχείων της εθνικής φρουράς ,δηλαδή των  Ρώσικων   Ρουκετών τύπου 3ΜΕ  του ΛΒΟ . ΑΦΗΓΗΣΗ : << Ήμουν δίπλα όταν χτύπησαν με τις πρώτες ρουκέτες, στις 29 ή 30 Ιουλίου. Υπήρχε στοιχείο του ΛΒΟ εκεί, στα υψώματα πάνω από τους λοκατζήδες, μαζί με πεζικό. >> , η πρώτη που έριξαν, 29 ή 30, από λάθος έπεσε στη θάλασσα, προς την πλευρά των ΛΟΚ.  όλες, οι  άλλες  βρήκαν στόχο τα τανκς και οι Τούρκοι είχαν χεστεί, δεν ήξεραν τι τους βαρούσαν!
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
Λοιπόν, φίλοι μου, μάθαμε μερικά πράγματα για τις ρουκέτες. Όπως είπαμε ήταν εδάφους/εδάφους (ε/ε), τηλεκατευθυνόμενες, με καλώδιο (αυτό που εγώ έλεγα σχοινάκι) και είχαν βεληνεκές 3 χιλιόμετρα. Ρωσικές. Αύριο θα μάθω και από έναν από τους χειριστές στην Κλεπίνη, όπου υπήρχαν δύο στοιχεία ε/ε, τι τύπος ρουκέτας ήταν. Υπήρχε σε κάθε βάση ένα τηλεχειριστήριο και κατεύθυνες το πυραυλάκι.
Οι ρουκέτες αυτές, Χαράλαμπε, έφεραν όντως κάτι σαν καλώδια ή "σχοινάκια". Δηλαδή όπως έφευγαν από τη βάση, που ήταν σε σχήμα σταυρού, με μία ρουκέτα σε κάθε γωνιά, σαν να ήταν "δεμένες" με αυτό το σχοινάκι ή καλώδιο. Εμένα και τους άλλους μας φάνηκαν σαν σχοινάκι, αλλά ίσως να ήταν καλώδια. Αν θυμάμαι καλά ήταν λεπτά σαν καλώδιο και νομίζω χρώματος άσπρου ή μπεζ.
Ωστόσο πάλι απουσιάζουν λεπτομέρειες για την αντιαεροπορική κάλυψη των στοιχείων  Ρουκετών.
Γ  ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Ο ανθυπολοχαγός και διμοιρίτης του 22 λόχου της 32 Μ.Κ , περιγράφει με τον δικό του τρόπο  τον εγκλωβισμό και σε μεγάλο ποσοστό την  έξοδο του λόχου του από τα κατακτηθέντα εδάφη μας . θέλω όμως  να κάνω αναδρομή πριν από τις  14 -08-1974 , μόνο έτσι θα καταλάβατε  Τον λόγο που οι τούρκοι   δεν τόλμησαν στις 14 -08-1974  κατά μέτωπο επίθεση στην γραμμή άμυνας μας από την παραλία παχυάμμου (παραλιακός δρόμος άγιου επίκτητου προς Άγιο αμβροσία ) μέχρι την  κλεπίνη  ,δεν λέω ότι ήταν εύκολο ,  δεχτήκαμε ανελέητο βομβαρδισμό  ,τύπου βροχής  , από    βολές  καμπύλης τροχιάς και όχι μόνο    . ωστόσο πάλι από ότι κατάλαβα   ο 22  λόχος δεν είχε λοχαγό και εκείνη την δύσκολη για τους εξήντα άντρες  του 22 ,  επικεφαλής ήταν ο υποδιοικητής λοχαγός 1974 , Νικόλαος Πράππας.  Είναι  μια άγνωστη ιστορία που ποτέ δεν καταγράφηκε σε όλη την έκταση της περιπέτειας των διασωθέντων αλλά και των νεκρών ηρώων που προέκυψαν στην πορεία  προς τα ελεγχόμενα από την εθνική φρουρά εδάφη μας .
Αυτή η πορεία ήταν μια μεγάλη περιπέτεια με νεκρούς και διασωθέντες ,αυτά είναι ένα βίωμα ψυχοφθόρο θα αναφέρω μόνο  ότι ανάμεσα στους νεκρούς ,  ήταν ο φίλος μου Νεόφυτος Δημοσθένους.
Ένα χάραμα λίγες μέρες πριν την 14ην Αυγούστου άρχισε τότε ξανά άλλος ένας  σφοδρός κανονιοβολισμός ,  μιας περίπου ώρας  , σφυροκοπούσε κύρια την γραμμή άμυνας του 22 λόχου . Όταν πλέον δια βολών τεθωρακισμένων και οποιουδήποτε άλλου οπλικού συστήματος  απέτυχαν,  σοφίστηκαν τον ψυχολογικό  πόλεμο ,  με ένα  ανεβοκατέβασμα στον ρυθμό των κινητήρων των αρμάτων . Το   μουγκρητό των μηχανών των αρμάτων δεν πτόησε κανένα  . Έμπειρος ο  πράππας κατάλαβε το κόλπο και με ξεκάθαρη διαταγή τους είπε << σε λίγο θα δεχθούμε επίθεση .όχι όμως από τα άρματα .να περιμένετε στις θέσεις μάχης σε πλήρη ετοιμότητα και να μην πυροβολήσει κανένας ,αν δεν δώσω πρώτος το σύνθημα .>>     
Λυσσασμένοι τούρκοι από απόσταση 400 μέτρων  με έντονα δυνατά παραγγέλματα και αναμεταδιδόμενους αλαλαγμούς προσπάθησαν να κάμψουν το ηθικό των καταδρομέων .Η επίθεση άρχισε με ριπές πολυβόλων . Κατέβαλαν  προσπάθεια να πλησιάσουν ανηφορίζοντας στην πλαγιά ,όμως λογάριασαν λάθος . Όταν πλησίασαν στα 100 μέτρα ακούστηκε ένα παράξενο βουητό ,κάτι σαν μοτέρ , με κάποια σύρματα να κρέμονται . Ενα παράξενο ιπτάμενο  βλήμα αιωρείται  ,δεν ήταν τίποτε άλλο , από μια  τηλεκατευθυνόμενη  ρουκέτα ΤΟΥ 120  Λ.Β.Ο  ,την ώρα που οι τούρκοι ετοιμάζονταν  για την τελική έφοδο τους , ένας επιδέξιος και έμπειρος πλέον χειριστής   γυρόφερε αυτή την ρουκέτα σε όλη την ζώνη των επιτιθέμενων τούρκων με τέτοιο τρόπο και άνεση που έγινε αντιληπτή από το τούρκικο ασκέρι , πανικοβλημένοι πλέον  οι αντίπαλοι  το έβαλαν στα πόδια, όμως οι τούρκου αξιωματικοι  άρχισαν να τους γαζώνουν με ριπές υποχρεώνοντας τους να γυρίσουν στην μάχη . το αλαφιασμένο πλήθος  , στο τέλος κατάντησε  μια τρομοκρατημένη μάντρα κλαμένων  .  τότε  η ρουκέτα έπεσε και έσκασε   στο μέσο αυτής της ανθρώπινης  μάντρας . ελάχιστοι που  επέζησαν κατευθύνθηκαν τροχάδην  προς τις προηγούμενες θέσεις τους ,εκείνη την στιγμή δόθηκε και η πολυπόθητη διαταγή  <<πυρ >> ,  ότι ανθρώπινο σώθηκε ,σαρώθηκε από τα  εκτονωτικά πυρά των καταδρομέων ,μια εκδίκηση για τα πολλα χρωστούμενα της αλωνάγρας  .
Ο φίλος  τότε και πριν  συνάδελφος λοχίας καταδρομέας Αντρέας Κωνσταντίνου καταθέτει :Χαράλαμπε ήμουν εκεί , οι τούρκοι στάθηκαν από κάτω , τα αρνιά , να δουν τι είναι !!! ακόμη είναι εκεί
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥ  120 Λ.Β.Ο
Από την 1η Αυγούστου 1974 ανέλαβε Λοχαγός  ο Τσάχαλης Γεώργιος πήρε μετάθεση από 281ταγμα πεζικού  (κατάθεση ανθ/γου Μάριου πολυκάρπου του 281τ.π. ) Ο ένας σκοπευτής λεγόταν Δημητριάδης Χρίστος, ο άλλος, στο δεύτερο στοιχείο, είχε το παρατσούκλι "Βαρτάνης", από το ελληνικό  σίριαλ  <<άγνωστος πόλεμος >>  που έπαιζε τότε στην τηλεόραση, δεν θυμούνται το κανονικό του όνομα. Ανθυπολαχαγός (δόκιμος) ήταν ο Λευτέρης Κόκκινος.

ΕΡΕΥΝΑ –ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ -1974 ,32 Μ.Κ .

1 σχόλιο:

  1. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ : η 32 μοίρα οπισθοχώρησε σε μη τακτό χρονικό πρόγραμμα 1, εγκλωβίστηκε μετα την κατάρρευση της γραμμή χαμίτ μάντρες χαλεύκα 2, ο 22 λόχος δεν πρόλαβε να περάσει στις Ελεύθερες περιοχές παρά το ότι έφυγε στις 10,30 το πρωί 3, ο διοικητής μας Νικόλαος βέργης ήταν στην χαλευκα και γνώριζε την αλήθεια 4, ο 23 λόχος έφυγε μέσω διασταύρωσης κλεπίνης προς χαλεύκα 5, ακατανόητη διαταγή καταδρομείς να θυσιαστούν σε χαράδρα στην χαλεύκα ,η χαλεύκα ήταν σταυροδρόμι (τετράδρομος ) 6 , ο 21 λόχος κρατήθηκε σε θέσεις μάχης μέχρι τις 4 το απόγευμα για να μην χαθεί ,οπισθοχώρησε χωρίς να μας καθορίσουν σημείο ανασύνταξης 7, δεν γνωρίζω κατά πόσον τα στοιχεία ρουκετών είχαν στην κατοχή τους άλλες ρουκέτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive