Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Κόκκινα Δάνεια: Κίνδυνος για «Κούρεμα Καταθέσεων». Γράφει ο Γιάννης Νάκος

kokkina_daneia
Μεγάλο και ακανθώδες παραμένει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων για την Ελληνική οικονομία και την βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους Θεσμούς. Από όλες τις πλευρές εκφράζεται πλέον αυτό που είχα αναφέρει και παλαιότερα, δηλαδή η απογοήτευση και ο εκνευρισμός για την μη ολοκλήρωση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς στα των «κόκκινων δανείων» ζητήματα. Προειδοποίηση με τρομακτικές επιπτώσεις...

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, λαμβάνουν χώρα και τα μηνύματα που εκπέμπονται από το εσωτερικό των δανειστών και τα οποία στοχεύουν να μεταδώσουν πως το περιθώριο για ελιγμούς και τακτικισμούς πάνω σε αυτό το λεπτό θέμα έχει στερέψει. Έτσι, ο λόγος τους διακατέχεται από ένα πνεύμα το οποίο κατευθύνεται προς ολοταχώς σε μία κατάσταση που φαινομενικά θα μοιάζει με αυτό που βίωσε η Κύπρος, μόνο που στην ελληνική περίπτωση αυτό θα διαφοροποιηθεί από άλλους παράγοντες πρόκλησης του.
Το χειρότερο σενάριο
Παρά τις κατά περιόδους προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων, το πρόβλημα της μη σωστής και βιώσιμης εξυπηρέτησης των «κόκκινων δανείων» παραμένει άλυτο και καυτό πάνω στο τραπέζι, με αρκετούς να υποστηρίζουν πως κατευθυνόμαστε με γρήγορη ταχύτητα προς το «χειρότερο σενάριο», αυτό του «Bail in».
Tί είναι το bail in;
Bail in είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην οικονομία ως μία επιχείρηση διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους.
Το bail in γίνεται για παράδειγμα με το κούρεμα των καταθέσεων: «H χώρα, για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.»
Νομοθετικό πλαίσιο για bail in
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως μια τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, είναι νομικά δεσμευτική μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και πιο συγκεκριμένα αφορά την «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων» που βρίσκεται σε ισχύ από την 1.1.2016
Δεύτερη αξιολόγηση και «Κόκκινα Δάνεια»
Όπως είναι γνωστό, η δεύτερη αξιολόγηση συνδέεται προδήλως και άμεσα και με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα κόκκινα δάνεια και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ξεπεραστούν μέσω μιας ειδικής φόρμουλας τα μέχρι στιγμής προβλήματα πάνω στον τομέα αυτόν. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με τις νομοθετικές εκκρεμότητες πάνω στα εξής:
Α) Εξωδικαστικός συμβιβασμός
Β) Νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών
Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τα ήδη νομοθετικά πλαίσια που συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια και τα οποία μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να αποδίδουν καρπούς. Αυτά είναι οι απεργίες των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, κινήματα κτλ, γεγονότα που συμβάλλουν στο να μην προχωρά η διαδικασία εκ μέρους των τραπεζών.
Στρατηγικοί κακοπληρωτές VS καλοπληρωτές
Ένα θέμα το οποίο δεν έχει επεξεργαστεί στο σημείο στο οποίο θα έπρεπε είναι και αυτό των συνειδητά κακοπληρωτών, οι οποίοι εκμεταλευόμενοι την δυνατότητα και τα «παραθυράκια» της δικαιοσύνης συμβάλλουν και αυτοί στην διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις κινήσεις και τα όποια περιθώρια των τραπεζών. Ενώ από την άλλη πλευρά περιθωριοποιούν και τους καλοπληρωτές εξισώνοντας τις δύο αυτές κατηγορίες, πράγμα που είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ επικίνδυνο και άδικο επίσης.
Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ως επίλογο και την γενικότερη κακή κατάσταση στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας με τις περιπτώσεις της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και της Εθνικής να αποτελούν ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανεπάρκειας και από πλευράς εσωτερικού μετώπου της μη διάθεσης για αλλαγή στον τομέα των κόκκινων δανείων.
Τέλος, θεωρώ αρκετά πιθανό το να επανέλθει στο προσκήνιο και αυτήν την φορά σε πιο εφαρμόσιμο πεδίο η δυνατότητα ειδοποίησης του οφειλέτη από την τράπεζα προτού το δάνειο του περάσει στα χέρια των Funds προκειμένου να αποπληρωθεί σε κάποιο βαθμό μέσω μιας εξαγοράς του σε τίμημα μεγαλύτερο από εκείνο που θα είχε εάν περνούσε στα χέρια του Fund, αλλά αυτό είναι και το οποίο θα μας απασχολήσει και στο άμεσο μέλλον, πράγμα το οποίο θα αναφέρω και σε επόμενα άρθρα μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive