Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ & ΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Εφιαλτική αύξηση των ψυχικών προβλημάτων στα Ελληνόπουλα λόγω κρίσης

Εφιαλτική αύξηση των ψυχικών προβλημάτων στα Ελληνόπουλα λόγω κρίσηςΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ. Καταστροφικά για το σύνολο του ελληνικού λαού αποδεικνύονται τα μνημόνια με τις θλιβερές συνέπειες τους να είναι ορατές ακόμη και στις μικρές ηλικίες, όπου τα ψυχικά προβλήματα θερίζουν....

Αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, άρνηση για το σχολείο, εθισμοί και εξαρτήσει είναι μερικά από τα απόνερα της οικονομικής κρίσης στα Ελληνόπουλα, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας λόγω της συρρίκνωσης πόρων και προσωπικού.
Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η ανέχεια που βιώνει η ελληνική οικογένεια έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στα παιδιά, που επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται βοήθεια και παρακολούθηση από ψυχολόγους.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε επιστημονική εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι θλιβερά για τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.
Την αδιαμφισβήτητη παθολογική σχέση ανεργίας-κατάθλιψης- αυτοκτονικότητας που αποτυπώνεται ολοένα πιο έντονα στην ελληνική κοινωνία, επισήμανε ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα στοιχεία τηλεφωνικής γραμμής για την κατάθλιψη δείχνουν ότι πλέον το 30% των τηλεφωνημάτων γίνονται από εφήβους που αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τους άνεργους γονείς τους.
Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι αναζητούν παιδοψυχιατρική βοήθεια  στα εξειδικευμένα τμήματα των νοσοκομείων Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».
Δραματική είναι η αύξηση και στα κρούσματα παιδιών, που παραπέμπονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία - ελλείψει άλλων δομών - με εισαγγελική εντολή για φιλοξενία, η οποία δυστυχώς διαρκεί επί μακρόν όπως και αύξηση των ανηλίκων που φεύγουν από το σπίτι τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε εβδομάδα μόνο το «Αγλαΐα Κυριακού» υποδέχεται με εισαγγελική εντολή τουλάχιστον 10 «παιδιά των διαζυγίων», δηλαδή παιδιά τα οποία βιώνουν  με τον πιο επώδυνο τρόπο το διαζύγιο των γονιών τους και ουσιαστικά τη διάλυση της οικογένειάς τους, και ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τους γονείς τους.
Εξίσου ζημιογόνα για τον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών είναι το απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα, οι αυξημένες προσδοκίες των γονέων έως εξοντώσεως των παιδιών αλλά και οι εξαρτήσεις.
«Η ψυχική υγεία των παιδιών επηρεάζεται από ατομικούς και εξωγενείς παράγοντες. Σήμερα, όμως, οι εξωγενείς παράγοντες έχουν πολλαπλασιαστεί» ανέφερε η κυρία Σταυρούλα Καραγιάννη, διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού».
Την ώρα, όμως, που καταγράφεται εκτίναξη του αριθμού των παιδιών που χρειάζονται φιλοξενία, η ενίσχυση των παιδοψυχιατρικών τμημάτων ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη.
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, τα τμήματα αυτά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων συρρικνώνονται συνεχώς από παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτές, ενώ ακόμη πιο δύσκολο κρίνεται το παρόν και το μέλλον των εξειδικευμένων μονάδων, όπως εκείνης του αυτισμού ή της Διαταραχής για την Ελλειμματική Προσοχή- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ).
Στη «θυματοποίηση» των Ελληνόπουλων ακόμη και μέσα στο σύστημα υγείας που θεωρητικά στάθηκε ο παιδοψυχίατρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Γιώργος Νικολαΐδης.
Όπως είπε, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί και βρει τη δύναμη να μιλήσει σε κάποιον ειδικό, θα χρειαστεί να επαναλάβει έως και 14 φορές το πώς και το γιατί της κακοποίησής του το επόμενο διάστημα της καταγραφής του συμβάντος από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive