Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Με σημαία ανεξαρτησίας και Ευρώπης οι δύο «τίγρεις»

batheia-dixasmeno-to-inwmeno-basileio-gia-tin-eurwpi
«Μια αγγλική εθνικιστική κυβέρνηση στο Γουέστμινστερ μπορεί να σημάνει το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από 300 χρόνια» αναφέρει το Politico. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2014, την ημέρα που οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία, ο Alex Salmond ανακοίνωσε την παραίτησή του...
από το Σκωτσέζικο National Party και την πρωθυπουργία της Σκωτίας στο Εδιμβούργο.
Την Παρασκευή, η διάδοχός του, Nicola Sturgeon, διάλεξε την ίδια οδό για να διατρανώσει ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της χώρας είναι «πολύ πιθανό». 
Η κίνηση ήρθε μετά από μια δραματική νύχτα που αναδιαμόρφωσε τον πολιτικό χάρτη στη Βρετανία εγείροντας θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει το Politico. 
Και μπορεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης 23 Ιουνίου να θέτουν τη Βρετανία εκτός ΕΕ, δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τη Σκωτία και τη Βόρειο ιρλανδία. Περισσότεροι από 60% στη Σκωτία ψήφισαν -υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ στο Μπέλφαστ οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων ζήτησαν ψηφοφορία για το αν θα πρέπει να υπάρξει μια ενωμένη Ιρλανδία. 
Την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ρίχνει στο τραπέζι, η πρωθυπουργός της χώρας, Nicola Sturgeon. Η χώρα ζητά την παραμονή της στην ΕΕ κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Βρετανία, όπου και αποφασίστηκε η αποχώρηση.
Είναι "πολύ πιθανό" να προχωρήσουμε σε δεύτερο δημοψήφισμα, δήλωσε η σκωτσέζα πρωθυπουργός. Το πρώτο δημοψήφισμα είχε πραγματοποιηθεί το 2014 , με το 55% να δηλώνει πως θέλει την παραμονή.
Πιο συγκριμένα, τόνισε πως το κοινοβούλιο της Σκοτίας "πρέπει να έχει την επιλογή να διεξάγει δημοψήφισμα. Μπορώ ως εκ τούτου να επιβεβαιώσω σήμερα ότι, προκειμένου να προστατεύσουμε αυτή την θέση, αρχίζουμε τώρα να προετοιμάζουμε τη νομοθεσία που θα απαιτούνταν για να υπάρξει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας”.
Την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ρίχνει στο τραπέζι, η πρωθυπουργός της χώρας, Nicola Sturgeon
Την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ρίχνει στο τραπέζι, η πρωθυπουργός της χώρας, Nicola Sturgeon
Παρ' όλα αυτά, «αν παρακολουθήσει κανείς πολύ προσεκτικά θα διαπιστώσει πολλά "αν" και "αλλά"», λέει ο David Torrance που συγγράφει τη βιογραφία της ηγέτιδας του SNP.
Πολλά ερωτηματικά που τέθηκαν πριν από το δημοψήφισμα του 2014, όπως με ποιο νόμισμα θα μπορούσε να στεθεί μια ανεξάρτητη Σκωτία ακόμα παραμένουν σύμφωνα με τον ίδιο. «Αλλά το brexit έδωσε μια ευκαιρία στο Σκωτσέζικο National Party», αναφέρει ο ίδιος. 
Στη σχετική συνέντευξη τύπου, η Sturgeon επισήμανε πως η Σκωτία θα λάβει "όλα τα δυνατά μέτρα και θα διερευνήσει όλες τις επιλογές" για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Η κυβέρνηση της Σκωτίας ελπίζιε ότι με το Ηνωμένο Βασίλειο προς την έξοδο, η Ευρώπη θα δεχτεί τη Σκωτία 
Μπορεί να υπάρξουν νομικά κωλύματα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Για να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα χρειαστεί συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση. Μπορεί να είναι πιθανό αλλά θα είναι και κάτι ένα πολύ θαραλλέο να κάνει κανείς», ανέφερε ο Andrew Tickell, δικηγόρος του Πανεπιστημίου Caledonian της Γλασκώβης. 
Περισσότεροι από 60% στη Σκωτία ψήφισαν -υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
Περισσότεροι από 60% στη Σκωτία ψήφισαν -υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

Η Ιρλανδία

Λίγα λεπτά πριν την ομιλία της Sturgeon ο Μπόρις Τζόνσον, βασικός υποστηρικτής του Brexit ανέφερε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «δε σημαίνει ότι το Ηνεμώνο Βασίλιο θα είναι λιγότερο ενωμένο». Πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν μαζί του.
Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής η επίδραση του Brexit από τα σύνορα μήκους 300 μιλίων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, όπου το μόνο που ξεχωρίζει τις δύο χώρες είναι οι διαφορετικές ταμπέλες στους δρόμους και η περιεαγωγή στα κινητά τηλέφωνα. 
«Το Brexit αλλάζει τα πράγματα εντελώς. Θα θέλουν σύνορα μέσα στην Ιρλανδία», λέει στο Politico ο Colum Eastwood, ηγέτης του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος των συνόρων πρέπει να είναι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια στις γραμμές Β. Ιρλανδίας - υπόλοιπης Βρετανίας. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεάσει το Brexit και τις ειρηνευτικές διαδικασίες λόγω των αναταράξεων στην οικονομία.
Και αυτό γιατί π.χ. το 90% του εισοδήματος των αγροτών στη Β. Ιρλανδία προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις.
Παρόλο που το 56% των βορειοιρλανδών ψήφισαν παραμονή και το 44% Brexit, εντούτοις η Β. Ιρλανδία βαδίζει εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, πυροδοτώντας εκ νέου συζητήσεις για επανένωση της Ιρλανδίας. 
Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής η επίδραση του Brexit από τα σύνορα μήκους 300 μιλίων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας
Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής η επίδραση του Brexit από τα σύνορα μήκους 300 μιλίων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας

Το τέλος της Μ. Βρετανίας;

Η ψήφος στο Brexit βασίστηκε κυρίως στους συντηρητικούς της Αγγλίας, κάτι που ενισχύει τους εθνικιστές απέναντι σε Αγγλία και Ουαλία. 
Βλαπτική για την ενότητα της Μ. Βρετανίας θα είναι και μια κυβέρνηση των δεξιών υπέρμαχων του Brexit. Mια κυβέρνηση με Μπόρις Τζόνσον θα είναι πιο ενοχλητική για τους Σκωτζέζους απ' ότι το Brexit», λέει ο Michael Keating, καθηγητης Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. 
«Μια αγγλική εθνικιστική κυβέρνηση στο Γουέστμινστερ μπορεί να σημάνει το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από 300 χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα. 
Βλαπτική για την ενότητα της Μ. Βρετανίας θα είναι και μια κυβέρνηση των δεξιών υπέρμαχων του Brexit, εκτιμά το Politico
Βλαπτική για την ενότητα της Μ. Βρετανίας θα είναι και μια κυβέρνηση των δεξιών υπέρμαχων του Brexit, εκτιμά το Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive