Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Πως τα hedge funds ισοπεδώνουν τα οικονομικά ασθενή κράτη


Μία βάρβαρη εντολή εκτοξεύτηκε πριν λίγες μέρες από τους κατόχους κυβερνητικών ομολόγων προς την κυβέρνηση που είχε εκδώσει τα παρακάτω ομόλογα: απολύστε και ξεπουλήστε για να μας πληρώσετε. Αν θυμίζει κάτι η συγκεκριμένη εντολή, δεν είναι επειδή αφορά την χώρα μας, αλλά γιατί αυτοί που δίνουν τις εντολές είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι που εκμεταλλεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό χρέος και χρησιμοποίησαν ολόιδιες εντολές για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους....

Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο είναι αυτή και οι κάτοχοι των ομολόγων που δέχτηκε την εντολή. Τα θύματά της κερδοσκοπικής αυτής απληστίας της συγκεκριμένης ομάδας έχουν συμπεριλάβει στο παρελθόν την Αργεντινή, την Ελλάδα, αλλά και τη χρεωμένη πολιτεία του Detroit στις ΗΠΑ. Η μόνη έντονη διαφορά μεταξύ της ελληνικής και των άλλων περιπτώσεων είναι στο ότι οι εντολές και οι πιέσεις προς την Ελλάδα εκφράστηκαν μέσω των «θεσμών» και όχι απευθείας από τα hedge funds.
Τι είναι τα hedge funds; Ο επισήμως χαρακτηρισμός τους είναι «αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου».  Με λίγα λόγια, αποτελούν επενδυτικούς οργανισμούς οι οποίοι αναζητούν επενδύσεις μεγάλου ρίσκου αλλά και πολύ υψηλών αποδόσεων. Τα κεφάλαιά τους  προέρχονται από μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι συνεισφέρουν σημαντικά χρηματικά ποσά. Τα hedge funds έχουν περιορισμούς πολύ μικρότερους από αυτούς που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και οι άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα αποτελούν επενδυτικούς «γύπες» που καραδοκούν για εύκολο κέρδος.
Στη διάθεσή τους Παγκοσμίως τα hedge funds έχουν  πάνω από 2 τρις. δολάρια: τα 2/3  από αυτά βρίσκονται στην κατοχή επενδυτών των ΗΠΑ. Συνολικά, τα κεφάλαια  των hedge funds μπορούν να συγκριθούν με το ΑΕΠ κρατών όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ινδία, η Ρωσία και ο Καναδάς, και είναι τετραπλάσια του ΑΕΠ της Αργεντινής και δεκαπλάσια του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Ένας εύκολος στόχος των hedge funds θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι οι κυβερνήσεις που έχουν μεγάλο χρέος, εξαιτίας του ότι η αγοραστική αξία των ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που έχουν αναγκαστεί να βγάλουν στις αγορές οι χρεωμένες κυβερνήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους μειώνεται πολύ, όταν οι πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους μικραίνουν.  Όμως η ονομαστική αξία των ομολόγων παραμένει η ίδια. Αγοράζοντας «φτηνά» ομόλογα και ασκώντας μεγάλες πιέσεις για να αποπληρωθούν σε τιμές πολύ μεγαλύτερες της αρχικής τους επένδυσης, τα hedge funds επιτυγχάνουν αφάνταστα κέρδη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ένας βασικός στόχος των hedge funds είναι τα χρηματοπιστωτικά «σκουπίδια», αυτά δηλαδή των οποίων η αγοραστική αξία έχει υποτιμηθεί αρκεταά, όπως για παράδειγμα κυβερνητικά ομόλογα χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Βέβαια δεν είναι σύμπτωση ότι πολλά στελέχη των hedge funds είναι εξειδικευμένα σε υποθέσεις πτώχευσης αλλά και χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με το tvxs.gr oι κερδοσκοπικές επιθέσεις έχουν πάντα την ίδια τακτική. Σημαντικό παράδειγμα η πρόσφατη επίθεση στο Πουέρτο Ρίκο. Η οικονομική κατάσταση του έχει πολλές ομοιότητες με αυτή της Ελλάδας. Το χρέος του ανέρχεται σε 72 δις. δολάρια, με επιπλέον 40 δις. δολάρια συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις και άλλα χρέη που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Τα συνολικά του χρέη ανέρχονται περίπου στο 110% του ΑΕΠ του κράτους. Η κυβέρνησή του αναζητεί αναστολή των πληρωμών των κυβερνητικών ομολόγων, έχει ήδη κάνει περικοπές εξόδων και σχεδίασε οικονομικό πλάνο για να καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2017.
Όμως οι παραπάνω επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για πλάνα ανασυγκρότησης της οικονομίας, και δεν συγκινούνται από μια πιθανή εξαθλίωση του πληθυσμού, αλλά στοχεύουν στο άμεσο και μεγάλο κέρδος γιατί αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που υπάρχουν. Απαιτούν την επιβολή μέτρων λιτότητας για να μαζέψουν» τα αναγκαία ποσά για την αποπληρωμή των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Πίσω από αυτές τις κερδοσκοπικές κινήσεις είναι τις περισσότερες φορές οι ίδιοι «συνήθεις ύποπτοι». Συνολικά 35 hedge funds εκμεταλλεύονται το χρέος του Πουέρτο Ρίκο: 15 από αυτά έχουν επίσης εκμεταλλευτεί το χρέος της Αργεντινής, 13 της Ελλάδας, και 7 της πολιτείας του Detroit. Αυτοί  οι επενδυτές έκαναν τεράστιες περιουσίες από την εκμετάλλευση των κρατικών κρίσεων διάφορων χωρών και μερικοί από αυτούς, όπως οι Aurelius Capital, Och-Ziff Capital, και Marathon Asset Management, πολέμησαν σφοδρά κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012.
Η ερώτηση όμως είναι γιατί οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών δεν έχουν κάνει καμία σχεδόν κινήση να περιορίσουν τη λειτουργία των κερδοσκοπικών hedge funds; Το Economist έχει υπολογίσει ότι μόνο στη Βρετανία, τα hedge funds έχουν δωρήσει 15 εκατ. δολάρια στο Συντηρητικό κόμμα την τελευταία πενταετία. Παρόμοιες δωρεές τέτοιων ποσών έχουν πραγματοποιηθεί και στις ΗΠΑ, όπου το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο επαναδιαβεβαίωσε μαι παλαιότερη απόφασή του, ότι η δωρεά χρημάτων σε κόμματα για προεκλογικές καμπάνιες αποτελεί ένα είδος «ελευθερίας του λόγου».
Δηλαδή, όσοι έχουν τη δυνατότητα μπορούν να χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα, ώστε να εξασφαλίζουν την προστασία των συμφερόντων τους. Για όλους τους άλλους, απομένει η «δημοκρατική» εκλογική διαδικασία, μέσω της οποίας έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν αυτούς που εκφράζουν τον ήδη κατάλληλα διαμορφωμένο «ελεύθερο λόγο». Για να αποτραπεί η διαιώνιση των αρπακτικών κερδοσκόπων, σε ένα τόσο στημένο σκηνικό,  η αφύπνιση της κοινωνίας, και η ενημέρωσή της για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive