Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Έκτακτο Blackjack από την Κωνσταντινούπολη: Συζήτηση με Τούρκο δημοσιογράφο για τις εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων. BINTEO

blackjack-ektakto
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός...

Το κλίμα εντός και εκτός τουρκικών συνόρων εντείνεται ραγδαία μετά την επίθεση στην πόλη Σουρούτς από το Ισλαμικό Κράτος, που προκάλεσε και τη διαφοροποίηση της τουρκικής ατζέντας ενάντια στον ISIS με αποτέλεσμα την κήρυξη πολέμου. Σε αυτές τις εξελίξεις προστέθηκε και η επιδείνωση των σχέσεων τουρκικής κυβέρνησης και κούρδων με την επιθετική ατζέντα του Ερντογάν στο κουρδικό ζήτημα να είναι πλέον εμφανής.
Η Γιαμούρ Αουγκούν, δημοσιογράφος έως πρόσφατα συνεργαζόμενη με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ αλλά και φοιτήτρια διεθνών σχέσεων μας βοήθησε να κατανοήσουμε το νέο πολύπλοκο πλέγμα σχέσεων που αναπτύσσεται ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση, το PKK, τις ΗΠΑ και το καθεστώς Άσαντ.
Μόλις μία ημέρα μετά την πολυπληθή διαδήλωση στην πλατεία Τακσίμ, όπου έλαβαν χώρα ξανά επεισόδια βίας και καταστολής της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές, η συζήτησή μου με τη νεαρή δημοσιογράφο με βοήθησε να διαλευκάνω τις προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, στις οποίες περιλαμβανόταν το ηθελημένο ναυάγιο των ειρηνευτικών διεργασιών μεταξύ Τουρκίας και PKK και η αφορμή για επανέναρξη των εχθροπραξιών ενάντια στους Κούρδους οι οποίοι έως πρόσφατα σημείωναν λαμπρές νίκες στη μάχη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Δύο ημέρες μετά το γύρισμα αυτού του έκτακτου επεισοδίου του Blackjack από την Κωνσταντινούπολη έγινε γνωστό ότι η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, κατηγορείται για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», ενώ αντίστοιχη δικαστική έρευνα ξεκίνησε μία ημέρα πριν σε βάρος του άλλου ηγέτη του κόμματος, του Σαλαχατίν Ντεμιρτάς. Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της γείτωνος πυκνώνουν ακόμη περισσότερο, με τα ζητήματα που αναδείχθηκαν στη συζήτηση μας με την Γιαμούρ να επανέρχονται διαρκώς στην τουρκική επικαιρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive