Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Μετά τα capital controls έρχεται το χάος; Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Όταν η αγωνία αντικατασταθεί από την απελπισία, τότε...  Μετρώντας μερικές ημέρες με τις τράπεζες της χώρας να παραμένουν κλειστές και να λειτουργούν μόνο για πληρωμή συντάξεων, ενώ τα ΑΤΜ θα λειτουργούν (όπως ανακοίνωσε η κυρία Κατσέλη) μέχρι τη Δευτέρα, το πλέον σημαντικό στοιχείο που επιλεκτικά δεν φαίνεται να αγγίζει κανείς, είναι η εμπιστοσύνη. Και δεν αναφερόμαστε στην όποια διατάραξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, αλλά για την εμπιστοσύνη που καταρρακώθηκε μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος....
Για την ακρίβεια, ο λόγος γίνεται την ρωγμή που συνεχώς διευρύνεται, μεταξύ των Ελλήνων καταθετών και της ανύπαρκτης τραπεζικής ασφάλειας των χρημάτων που βρίσκονται (ακόμη) στις τράπεζες.
Τι θα γίνει, λοιπόν, την επόμενη ημέρα του ανοίγματος των τραπεζών; Η απάντηση, όσο ακραία και αν μπορεί να χαρακτηριστεί, είναι μονολεκτική: χάος! Θα παρατηρηθεί μία άνευ προηγουμένου προσέλευση των καταθετών που θα αιτούνται αναλήψεων ολόκληρων των καταθέσεων τους. Κι αυτό, επειδή δεν έχουν καμία διάθεση να άγονται και να φέρονται, να σύρονται κυριολεκτικά από τις πολιτικές της Ευρώπης αλλά και της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου και να νιώθουν έντονο τον κίνδυνο ενός κουρέματος των καταθέσεων ή της επιβολής ορίου αναλήψεων, με κυβερνητικό στόχο να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.
Η δική μας πρόβλεψη είναι πως η ημέρα ανοίγματος των τραπεζών θα είναι εφιαλτική για τις τράπεζες και θα οδηγηθούν -πιθανότατα- σε νέο κλείσιμο με σκοπό την αυτοπροστασία τους, που όμως θα δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από εξαγριωμένους πολίτες - καταθέτες. Κι αυτό, επειδή, η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών (καταθετών - τραπεζών ή πολιτών - κυβέρνησης) είναι πλέον σε μηδενικά επίπεδα.
Το μόνο καλό της τραγικής αυτής εξέλιξης είναι πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα αποκαλύψει τις τραπεζικές απάτες, αφού είναι πλέον γνωστό ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών «έχουν κάνει φτερά». Που και πως μεταφέρθηκαν, αλλά και από ποιους, ίσως είναι ένα αντικείμενο έρευνας που θα έπρεπε ήδη να απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive