Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στη Βουλή η δικογραφία για τα swaps και οι προεκλογικές προσλήψεις στην Αττικό Μετρό


Στη Βουλή διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες τη δικογραφία για παράνομες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας - ΑΜΕΛ κατά την τετραετία (2005-2009). Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον Εισαγγελέα και η μηνυτήρια αναφορά του οικονομολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί κατά της Goldman Sachs για τα λεγόμενα swaps της Ελλάδας την περίοδο 2000 - 2001.

Αθρόες προεκλογικές προσλήψεις διαπιστώνει το πόρισμα Ρακιτζή

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε από το πόρισμα του Γενικού Επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, στο οποίο διαπιστώνονται αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού στο Μετρό και ειδικά την προεκλογική περίοδο του 2009, ενώ ανεξάρτητα από το πόρισμα αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα για το ίδιο θέμα.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το Μετρό για πρώτη φορά το 2009 εμφάνισε έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια του ελέγχου, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε ότι οι προσληφθέντες εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ο τόπος καταγωγής - κυρίως οι νομοί Λαρίσης και Ροδόπης - η εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι ή εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και Γενικών Γραμματέων. Επίσης, εμφανίζεται να είναι σταλμένα τα βιογραφικά από FAX τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ πολλές φορές οι συνεντεύξεις γινόταν μετά την πρόσληψη και ειδικότερα για 17 εξ αυτών έγινε πρόσληψη παρά την αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της ΑΜΕΛ.

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμη πως παρά το γεγονός ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2005-2009 προβλεπόταν η πρόσληψη 75 ατόμων, κατά μέγιστο αριθμό, πωλητών εισιτηρίων, τελικά προσελήφθησαν 130 άτομα, ενώ για τα έτη 2009-2010 αν και απαιτείτο η πρόσληψη 32 πωλητών εισιτηρίων, προσελήφθησαν 97. Επισημαίνεται επιπλέον ότι στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων αυξήθηκαν οι υπάλληλοι κατά 100% (από 10 σε 20) και στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Οργάνωσης κατά 90% (από 9 σε 16 άτομα).

Οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν ότι από τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2005-2009, κ.κ. Μιχάλη Λιάπη, Κωστή Χατζηδάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι νομιμότητας των προσλήψεων στο Μετρό.

Στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά κατά της Godman Sachs

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και η μηνυτήρια αναφορά του οικονομολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί κατά της Goldman Sachs για τα λεγόμενα swaps της Ελλάδας την περίοδο 2000 - 2001.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος κατηγορεί την Goldman Sachs για παρακίνηση σε παραποίηση ισολογισμού και έκθεση σε κίνδυνο της Ευρωζώνης κατά τη διετία 2000 - 2001 αναφορικά με τις συμβάσεις για τα swaps - κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απόκρυψη μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Την εν λόγω διετία Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Κώστας Σημίτης.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τη μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου στη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαβιβάστηκε στη συνέχεια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας ανατέθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται μέλη της τότε κυβέρνησης Σημίτη και μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου.

Ως εκ τούτου η κ. Πόπη Παπανδρέου διαβίβασε τη δικογραφία στον κ. Τέντε. Με τη σειρά του ο κ. Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη να εξετάσει εάν η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή. Ο κ. Κατσιρώδης συναίνεσε στο να αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή.

Όπως ανέφεραν νομικοί, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, εάν προκύψουν αδικήματα, από νομικής άποψης έχουν παραγραφεί αμετάκλητα. Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σχετικά με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για την υπόθεση της Goldman Sachs αναφορικά με τα swap, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι «ισχύει το όλα στο φως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive