Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Προτάσεις Ροντούλη για την αναβάθμιση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης



Ανοικτή Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου

Κυρία Υπουργέ,

Με βάση πρόσφατη εγκύκλιό σας, που αφορά τον θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, οι προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2009-2010, θα γίνουν από συμπληρωματικό πίνακα, στον οποίο θα καταταχθούν οι αιτούντες με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους και σε περίπτωση σύμπτωσης της ημερομηνίας αυτής, με βάση το βαθμό του πτυχίου τους.

Είναι γεγονός πως η ρύθμιση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού προσπαθεί να εισάγει αντικειμενικά κριτήρια πρόσληψης σε έναν τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον οποίο κυριαρχούσαν πρακτικές πελατειακών σχέσεων, αδιαφάνειας και κομματικής ευνοιοκρατίας.

Ο θεσμός της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης είναι πολύ σημαντικός, γιατί απευθύνεται κυρίως σε μαθητές που προέρχονται από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όχι απλώς να διατηρηθεί, αλλά να αναβαθμισθεί αποκτώντας εκτός από την αντικειμενικότητα στην πρόσληψη των διδασκόντων και την αναγκαία διάσταση της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επιθυμώ, λοιπόν, κ. Υπουργέ, να θέσω υπόψη σας κάποιες παράμετροι και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού της ΠΔΣ.

Μία παράμετρος που δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη από την εγκύκλιό σας, είναι ότι λόγω της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει τους αποφοίτους των καθηγητικών σχολών, πολλοί από αυτούς επέλεξαν εδώ και αρκετά χρόνια να μην ασχοληθούν με το χώρο της εκπαίδευσης αλλά να κάνουν άλλα επαγγέλματα. Μετά την μακρόχρονη αποχή τους από τα εκπαιδευτικά δρώμενα είναι αυτοί οι άνθρωποι ικανοί να διδάξουν σε μαθητές; Προφανώς όχι. Ο χρόνος κτήσης πτυχίου από μόνος του δεν είναι, λοιπόν, αρκετός για να διασφαλίσει αξιοκρατικές προσλήψεις στο πρόγραμμα ΠΔΣ.

Έτσι, σας προτείνω στο πρόγραμμα ΠΔΣ να διορίζονται καθηγητές με βάση τον χρόνο κτήσης του πτυχίου τους, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών, ανεξάρτητα με τη σειρά που έχουν σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό πιστοποιείται η ενασχόληση των προσλαμβανομένων με την εκπαίδευση, αλλά δίνεται και η δυνατότητα πρόσληψης σε επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν το πλεονέκτημα της προϋπηρεσίας αφού δεν είχαν μπάρμπα στην Κορώνη.

Μία δεύτερη παράμετρος, που δεν εξετάσατε, είναι η χαμηλή ωριαία αντιμισθία, με την οποία αμείβονται οι ωρομίσθιοι καθηγητές. Τα 7 € την ώρα καθαρά που λαμβάνουν, με δεδομένη την μεγάλη σημασία του προγράμματος, είναι σαφώς ψίχουλα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια ανθρώπων στους οποίους έχουμε αναθέσει την μόρφωση των παιδιών μας. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη άμεσα να διπλασιαστεί η ωριαία αντιμισθία και σε ένα δεύτερο στάδιο να συνδεθεί με τις αποδοχές των μονίμων εκπαιδευτικών.

Τέλος, θα πρέπει να επανεξεταστεί η πρόβλεψη της Υπουργικής Απόφασης, βάσει της οποίας απαγορεύεται να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα ΠΔΣ καθηγητής που διδάσκει σε φροντιστήριο ή παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Πως είναι δυνατόν ένας ωρομίσθιος εκπαιδευτικός να ζήσει μόνο με την αμοιβή της Π.Δ.Σ. (με 10 ώρες προβλεπόμενο ανώτατο όριο την εβδομάδα), όταν μάλιστα αυτή όχι μόνο είναι εξευτελιστική (7 € ανά ώρα), αλλά και με δεδομένο ότι πάντα, μέχρι και σήμερα, η καταβολή των δεδουλευμένων πραγματοποιείται την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά; Άλλωστε, οι καθηγητές που εργάζονται σε φροντιστήρια έχουν τεράστια διδακτική εμπειρία, στοιχείο απαραίτητο αν θέλουμε να είναι αποτελεσματική η μαθησιακή υποστήριξη των «αδυνάτων» μαθητών.

Κυρία Υπουργέ, θεωρώ πως θα εξετάσετε τις προτάσεις μου με τη δέουσα προσοχή και θα τοποθετηθείτε επί αυτών το συντομότερο δυνατόν.

αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Τρίτη 13/10/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive