Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Επί ποδός πολέμου οι υγειονομικοί απέναντι στο νομοσχέδιο – τέρας για το ΕΣΥ

 

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Πάνδημη αντίθεση στον κλάδο της Υγείας. 

24ωρη απεργία και μεγάλη πορεία στην Αθήνα.Κορυφαία ημέρα η σημερινή για τον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας κατά του νομοσχεδίου – ταφόπλακα για το ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη....

Εκτός από την 24ωρη απεργία και τις στάσεις εργασίας σε Αθήνα και άλλες πόλεις, η διαμαρτυρία κορυφώνεται με μεγάλες διαδηλώσεις, καθώς οι υγειονομικοί δίνουν ραντεβού στους δρόμους με τις ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ να απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι δηλώνουν αντίθετοι στο νομοθετικό έκτρωμα, ακόμη και συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων καλούν σε μαζική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή στη 1 μμ., για να δοθεί το απαραίτητο ηχηρό μήνυμα σε Θάνο Πλεύρη, Μίνα Γκάγκα, αλλά και προς το Μαξίμου.

Αναλυτικά

Η ΕΙΝΑΠ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία σήμερα και συγκέντρωση στη Βουλή στις 13:00 με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ σε στάσεις εργασίας προχωρούν τα Εργατικά Κέντρα στην Αττική.

Από πλευράς της η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας 11.00-15.00 και συγκέντρωση στις 13.00 στη Βουλή για την Απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Υγεία.

Πανελλαδική Στάση Εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου έχει εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας τα Νομαρχιακά Τμήματα, σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του κάθε Νομού, να οργανώσουν κινητοποιήσεις για να μην περάσει το νομοσχέδιο για την Υγεία.

ΟΕΝΓΕ: Αποφασισμένοι για αγώνα διαρκείας

Η ΟΕΝΓΕ, εξάλλου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν πρέπει η δευτεροβάθμια περίθαλψη να γίνει βορά στα χέρια των αρπακτικών ιδιωτών και του κέρδους.

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας-Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλων των Ενώσεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ, αναδεικνύοντας τον καταστροφικό χαρακτήρα των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης οι υγειονομικοί προχώρησαν σε μια αναβαθμισμένη δράση με συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Υγείας μέχρι το μεσημέρι, οπότε υπήρξε προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από κτίριο. Η κυβέρνηση έσπευσε να περικυκλώσει τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όμως εκείνοι δεν αποχώρησαν από το κτίριο μέχρι το μεσημέρι.

Αργότερα αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη ο οποίος εμφανίστηκε αμετακίνητος στο αίτημα των γιατρών για απόσυρση του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την απόσυρση του νομοσχεδίου», δήλωσε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι νοσοκομειακοί γιατροί εκβιάζονται να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών για να αυξήσουν το εισόδημά τους και μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε “κόμβο” για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δράσεων από τα “κοράκια” της ιδιωτικής Υγείας. Με την κατάληψή τους το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που έρχεται να τσακίσει ακόμα και το πετσοκομμένο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη», επεσήμανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Την αντιμετώπιση των υγειονομικών ως εγκληματιών κατήγγειλε με δήλωσή του στην «Εφ.Συν» ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, αναδεικνύοντας τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για μεταφορά των βασικών καθολικά προσβάσιμων υπηρεσιών της δημόσιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα των λίγων και εκλεκτών με κριτήριο το κέδρος.

«Χθες [την Τρίτη] ήταν η δεύτερη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών και των λοιπών υγειονομικών σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου-νεκροθάφτη κάθε έννοιας δημόσιας περίθαλψης και ΕΣΥ. Η αντίδραση της κυβέρνησης στους αγωνιζόμενους γιατρούς που ανήρτησαν πανό, φώναξαν συνθήματα και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας ήταν να φέρει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λες και είχε να αντιμετωπίσει κάποιους επικίνδυνους εγκληματίες. Στη συνάντηση δε αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό κ. Πλεύρη προέκυψε πως το νομοσχέδιο κατάργησης της δημόσιας περίθαλψης αποτελεί στρατηγική επιλογή συνολικά της κυβέρνησης.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών που αποτελεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ. Δίνεται το ελεύθερο σε ιδιώτες γιατρούς να «βολτάρουν» στα δημόσια νοσοκομεία και αντίστροφα σε συγκεκριμένους γιατρούς του ΕΣΥ να «βολτάρουν» στις ιδιωτικές κλινικές. Επίσης αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι γνωστοί πανεπιστημιακοί αρχικαθηγηταί, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται πλέον ούτε καν την τυπική άδεια του διοικητή του νοσοκομείου για να φεύγουν από το δημόσιο νοσοκομείο και να πηγαίνουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτό σε συνδυασμό με την ήδη νομοθετημένη διάταξη περί «απογευματινών» επ’ αμοιβή χειρουργείων θα οδηγήσει τους ασθενείς είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν «νόμιμο» φακελάκι μέσα στο ίδιο το δημόσιο νοσοκομείο ή να οδηγούνται εκβιαστικά ως πελάτες στις ιδιωτικές κλινικές. Έτσι καταργείται κάθε έννοια δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Συνοδευτικά στο παραπάνω υπάρχουν διατάξεις που θίγουν καίρια τα στοιχειώδη δικαιώματα των νέων γιατρών πτυχιούχων της Ιατρικής, ειδικευόμενων και επικουρικών ειδικευμένων.

Τέλος, η κυβέρνηση όσον αφορά τα μισθολογικά των γιατρών κάνει έναν κουτοπόνηρο ελιγμό, επαναδιατυπώνοντας το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και δίνοντας κάποιες πενιχρές αυξήσεις ώστε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές για την πολιτεία. Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προκηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλούν τον λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα. Ηδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους η ΑΔΕΔΥ καθώς και πάρα πολλές ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία άλλων κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις συνταξιούχων και πολλοί άλλοι φορείς και συλλογικότητες», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

ΕΙΝΑΠ: Επιδεινώνονται οι όροι περίθαλψης και οι εργασιακές συνθήκες

«Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα» σχολιάζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΙΝΑΠ και προσθέτει «ηκατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα “τρέχουν” για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές. Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν κοροϊδία, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε από το 2012, δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ».

Αντίθετοι και οι γιατροί

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν και οι εκπρόσωποι του Πανυγειονομικού Μετώπου, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για ριζικές αλλαγές στον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του πανυγειονομικού μετώπου τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή στον οποίο μετακυλύεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει.

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΙΣΑ, Περιφερειάρχη Αττικής και επιφανούς στελέχους της Ν.Δ., Γιώργου Πατούλη:

Διεκδικούμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της οικονομικής τους δυνατότητας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω με την υπερεργασία των σκληρά εργαζόμενων και κακώς αμειβόμενων ιατρών του. Ζητούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ο γιατρός θα πρέπει να αμείβεται επαρκώς, για να μπορεί να επιβιώσει και να ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο. Μόνο μια τέτοια πολιτική θα κρατήσει τους Έλληνες γιατρούς στη χώρα μας και θα σταματήσει την μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Θα πρέπει άμεσα να παγώσει κάθε νομοθετική ρύθμιση και να ξεκινήσει διάλογος με τους Φορείς, με στόχο τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, σε νέες βάσεις.

Προσβολές από Πλεύρη και απάντηση της ΟΕΝΓΕ

Προκλητική και υποτιμητική προς τον αγώνα των υγειονομικών υπήρξε η χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος επιχείρησε -κατά πάγια πρακτική της κυβέρνησης ενάντια στα αντιπολιτευόμενα κινήματα- να τους παρουσιάσει ως μειοψηφία και οριακά περιθωριακά στοιχεία που εκπροσωπούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Έτσι, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να μην αφήσει αναπάντητες τις αξιώσεις του «γαλάζιου» υπουργού και τον έβαλε στη… θέση του.

«Ο κ. υπουργός σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή επιχείρησε να παρουσιάσει ως μειοψηφία τις αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Είπε χαρακτηριστικά ότι τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στους συνδικαλιστές και ότι ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις.

Να του εξηγήσουμε κάτι.

Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου. Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις είναι για να μπορούν ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας οι ασθενείς και να μη στέλνονται ευθέως ή δια της πλάγιας οδού στους επιχειρηματίες της υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί παλεύουν για αυξήσεις μισθών, εφαρμογή των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου πάγου που υποχρεώνουν την πολιτεία να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012. Απορρίπτουμε συνολικά τις μισθολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δεν εξαγοραζόμαστε, ούτε λοξοκοιτάμε τις τσέπες των ασθενών για έξτρα εισόδημα.

Ο κ. υπουργός αν θέλει να δει ισχνές μειοψηφίες δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κατορθώσει να βρει ούτε μια Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε έναν Ιατρικό Σύλλογο, ούτε γενικά κανένα φορέα υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο – νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Τόσο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις μέλη της με ομόφωνες αποφάσεις, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι μέλη του ΠΙΣ, έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο. Ισχνή μειοψηφία μέσα τον ιατρικό κλάδο είναι η κ. Γκάγκα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού υποστηρικτές της.

Για τις αρχαιρεσίες της ΟΕΝΓΕ ψήφισαν 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί και με συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθολικά, χωρίς αστερίσκους.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κύριος Πλεύρης εχθρεύεται τη συλλογική οργανωμένη δράση των εργαζομένων στα σωματεία τους. Όμως όπως ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις, έτσι και οι εργαζόμενοι εκλέγουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Οι 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, μας ανέθεσαν την αποστολή να οργανώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive