Γράφτηκε από τον Steven Lee Myers, επικεφαλής του γραφείου της NYT στο Πεκίνο, το έργο είναι γεμάτο από ψευδείς και μη υποστηριζόμενους ισχυρισμούς. Αλλάζει ρητές κινεζικές δηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αντίθετο. Είναι επίσης αναληθές για τις πηγές των αποσπάσεών του:....
Αυτό, από τους χθεσινούς New York Times , υποτίθεται ότι είναι ένα κομμάτι ειδήσεων:
Μια Συμμαχία Αυτοκρατοριών; Η Κίνα θέλει να ηγηθεί μιας νέας παγκόσμιας τάξης.
Η Κίνα ελπίζει να τοποθετηθεί ως ο κύριος αμφισβητίας μιας διεθνούς τάξης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που γενικά καθοδηγείται από αρχές δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τήρησης του κράτους δικαίου.Ένα τέτοιο σύστημα «δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, στη Ρωσία, Σεργκέι Β. Λαβρόφ, όταν συναντήθηκαν στη νότια κινεζική πόλη Γκουιλίν.
Σε μια κοινή δήλωση, κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για εκφοβισμό και παρέμβαση και την προέτρεψαν να «σκεφτεί τη ζημία που έχει κάνει στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια».
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη και κανένα απόσπασμα για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι η μονομερής «διεθνής τάξη, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών» στην πραγματικότητα «καθοδηγείται από αρχές δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τήρησης του κράτους δικαίου». Οι πόλεμοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και άλλες χώρες, στην πραγματικότητα, δεν συμμορφώνονται με τον κανόνα του διεθνούς δικαίου ούτε εκτελούνται με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των αρχών της δημοκρατίας .
Το απόσπασμα του Wang Yi στη δεύτερη παράγραφο είναι εντελώς εκτός πλαισίου. Τοποθετώντας το μετά από ψευδείς ισχυρισμούς του, ο συγγραφέας υπονοεί ότι ο Wang Yi απέρριψε τις «αρχές της δημοκρατίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση του κράτους δικαίου».
Ο Γουάνγκ Γι δεν το έκανε καθόλου. Στην πραγματικότητα έκανε το αντίθετο.
Ακολουθεί το αρχικό απόσπασμα από την έκθεση της συνάντησης του Wang Yi με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ:
Ο Wang Yi είπε, η λεγόμενη "διεθνής τάξη βάσει κανόνων" από μερικές χώρες δεν είναι σαφής ως προς το νόημά της , καθώς αντικατοπτρίζει τους κανόνες μερικών χωρών και δεν αντιπροσωπεύει τη θέληση της διεθνούς κοινότητας . Πρέπει να τηρούμε το διεθνώς αναγνωρισμένο διεθνές δίκαιο.
Υπάρχει η Κοινή Δήλωση της συνάντησης Lavrov-Wang Yi που έρχεται σε αντίθεση με τους υπαινιγμούς των New York Times :
Ο κόσμος έχει εισέλθει σε περίοδο υψηλής αναταραχής και ταχείας αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναιρέσει τυχόν διαφορές και να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και να ενισχύσει τη συνεργασία προς όφελος της παγκόσμιας ασφάλειας και της γεωπολιτικής σταθερότητας, για να συμβάλει στη δημιουργία μιας δικαιότερης, πιο δημοκρατικής και ορθολογικής πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.
- Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια, αδιαίρετα και αλληλένδετα. ...
- Η δημοκρατία είναι ένα από τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. ...
- Το διεθνές δίκαιο αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανθρωπότητας. ...
- Για την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να τηρεί αρχές όπως η διαφάνεια και η ισότητα και μια μη ιδεολογική προσέγγιση. ...
Η έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σχετικά με την έκδοση της παραπάνω δήλωσης τεσσάρων σημείων αναφέρει στον Wang Yi ότι:
Σήμερα, θα εκδώσουμε μια κοινή δήλωση για πολλά θέματα της τρέχουσας παγκόσμιας διακυβέρνησης, επεξηγώντας την ουσία σημαντικών εννοιών όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η διεθνής τάξη και η πολυμέρεια, που αντικατοπτρίζουν τις συλλογικές απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, ιδίως των αναπτυσσόμενων χωρών. Καλούμε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν και να βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση στο πνεύμα της διαφάνειας, της ένταξης και της ισότητας, να εγκαταλείψουν τη μηδενική νοοτροπία και την ιδεολογική προκατάληψη, να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας, να ενισχύσουν την ευημερία όλων των ανθρώπων χώρες μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, και να οικοδομήσουμε από κοινού μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.
Σε καμία περίπτωση η Κίνα δεν απέρριψε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία ή το κράτος δικαίου. Ο συγγραφέας των New York Times απλώς το ερμήνευσε.
Η τρίτη παράγραφος NYT που αναφέρεται παραπάνω είναι επίσης ψευδής. Η Κοινή Δήλωση δεν προέτρεψε τις ΗΠΑ να «σκεφτούν τη ζημία που έχει κάνει στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια». Δεν υπάρχει τίποτα εκεί που να μπορεί να ερμηνευτεί ως τέτοιο. Οι ΗΠΑ δεν αναφέρονται καν στην κοινή δήλωση.
Το απόσπασμα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας της Νέας Υόρκης δεν προέρχεται από την επίσημη κοινή δήλωση, όπως ισχυρίστηκε ψευδώς, αλλά από την περίληψη μιας κινεζικής κρατικής τηλεόρασης σε συνέντευξη τύπου :
Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προβληματιστούν για τη ζημία που έχουν κάνει στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια , να σταματήσουν τον μονομερή εκφοβισμό, να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και να σταματήσουν να τραβούν "μικρούς κύκλους" να συμμετάσχουν σε ομαδική αντιπαράθεση
Οι μη υποστηριζόμενοι ισχυρισμοί σχετικά με τα κίνητρα της εντολής «Ηγεσία των ΗΠΑ», από τα αποσπάσματα περιβάλλοντος που μετατρέπουν τις πραγματικές δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών σε αντίθετη αντίληψή τους και η αποτυχία μιας περίληψης ειδήσεων ως διπλωματικής δήλωσης είναι κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από μια είδηση διέξοδο αλλά από ένα όργανο προπαγάνδας.
Αυτό είναι λοιπόν, προφανώς, αυτό που έχει γίνει η Times .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.