Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Σεβασμιότατε Ναυπάκτου Ιερόθεε, ΜΗΠΩΣ μπερδεύτηκες; ΑΛΛΑ στις 7/4 και ΑΛΛΑ στίς 8/4. ΒΙΝΤΕΟ


ΕΧΘΕΣ: Ιερόθεος για Μεγάλη Εβδομάδα: Ανοικτές εκκλησίες μόνο για ιερείς και αναγκαίο προσωπικό Σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας και το ωράριο της Μεγάλης εβδομάδας αφορά μόνο τους Ιερείς...
και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών, αναφέρει χαρακτηριστικά.... Διευκρινίσεις, έδωσε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, αναφορικά με την εγκύκλιο της Συνόδου για ανοικτές εκκλησίες κάποιες ώρες  καθημερινά την Μεγάλη Εβδομάδα. 
Ειδικότερα για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: "Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας'' και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».
Μάλιστα διευκρινίζεται πως η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ΄οίκον προσευχή.

«Πέρα, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή». Αυτό δήλωσε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. 

1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους Μητροπολίτες την από 7-4-2020 Εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα Διϋπουργική Απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η Εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους Μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

2.Η Εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.

3. Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και εξ αφορμής διαφόρων σχολίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον Μακαριώτατο Πρόεδρο Αυτής, διευκρινίζει τα παρακάτω:

«Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.»

Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να "νομοθετήσει" αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας. 

Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή».

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΧΘΕΣ 8/4/2020

ΚΑΙ ΣΤΙΣ 6/4/2020
ην Δευτέρα 6 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας τού κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ιορδάνη Χασαπόπουλου και Ανθής Βούλγαρη για την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Τηλεοπτικού Καναλιού OPEN TV.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε εξ αρχής ότι «είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος, και πρέπει αυτήν την εποχή να υπάρχει ενότητα μεταξύ όλων μας και φυσικά σε αυτό συνδράμει και η Εκκλησία. Έχουμε έναν εξωτερικό πόλεμο, έναν εσωτερικό πόλεμο, με την έννοια του ιού, να μην αναπτυχθεί και ένας εμφύλιος πόλεμος». Και «η Εκκλησία με σοβαρότητα, μέ ψυχραιμία και νηφιαλιότητα αντιμετωπίζει το θέμα αυτό».
Τόνισε επίσης ότι «από πλευράς Εκκλησίας υπάρχει μιά υπεύθυνη αντιμετώπιση και υπάρχει μιά σοβαρότητα. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος είπε ότι αποδέχεται πλήρως την αγωνία τῆς Ελληνικῆς Πολιτείας, γιατί έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα».
Η Εκκλησία, είπε ο Σεβασμιώτατος, προτείνει να γίνονται οι Ακολουθίες «κεκλεισμένων των θυρών» για τον λόγο ότι «όταν υπάρχει συνάθροιση και συγχρωτισμός μεταξύ των ανθρώπων, όπως λένε οι ειδικοί, τους οποίους εμείς ακούμε και δεχόμαστε, γίνεται διασπορά του ιού και δεν θέλει η Εκκλησία να πάρει επάνω της το βάρος ότι μερικοί άνθρωποι αρρώστησαν ή πέθαναν εξαιτίας του συνωστισμού».
Είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «ύστερα από πολύ μεγάλη συζήτηση, ψυχραιμία, ωριμότητα» πήρε απόφαση «να παροτρύνει και να παρακαλέσει την Πολιτεία να γίνουν όλες οι ακολουθίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα, που είναι η καρδιά του εκκλησιαστικού έτους» «κεκλεισμένων των θυρών» και «έχουμε την ελπίδα ότι η Πολιτεία θα το ακούσει αυτό και θα επιτρέψει να γίνονται αυτές οι ακολουθίες».
Όσον αφορά την ανάγκη αστυνόμευσης των Ναών ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι «η απόφαση τῆς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προτρέπει όλους να δέχονται τίς υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών. Οι Χριστιανοί είναι υπάκουοι συνήθως και πειθαρχούν, όσοι δηλαδή είναι μέλη τῆς Εκκλησίας και τακτικά εκκλησιάζονται, αυτοί πειθαρχούν στην Εκκλησία και τους Ποιμένες». Και εξέφρασε την άποψη ότι «νομίζω δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».
Σχετικά με λεπτομέρειες ο Σεβασμιώτατος παρέπεμψε στην μέλλουσα να εκδοθεί νέα διϋπουργική απόφαση που εκδοθεί πριν το Σάββατο του Λαζάρου, αφού η προηγούμενη διϋπουργική απόφαση «ισχύει μέχρι τό Σάββατο του Λαζάρου». Η «διϋπουργική απόφαση θα τα συμπεριλαμβάνει αυτά πώς θα γίνεται». Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «με καλή διάθεση όλα μπορούν να γίνουν».
Για το θέμα του εορτασμού του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος διευκρίνισε ότι: «Κάθε χρόνο εορτάζουμε την Ανάσταση τού Χριστού το βράδυ, το βράδυ του Πάσχα. Την πανηγυρίζουμε σαράντα μέρες και μετά από σαράντα μέρες πάλι επαναλαμβάνεται η ίδια αυτή ακολουθία. Αυτό θα γίνει και τώρα. Δεν πρόκειται για μετάθεση της εορτής του Πάσχα. Δεν πρόκειται για μετάθεση της τελετής της Αναστάσεως» Η Ανάσταση θα εορτασθεί «19 Απριλίου, κεκλεισμένων των θυρών, θα εορτασθεί πανηγυρικά όλη αυτήν την περίοδο και όταν θα γίνει η απόδοση τῆς εορτῆς» στις 26 προς 27 Μαΐου. Υπογράμμισε όμως ότι το σημαντικό είναι μέχρι τότε, σαράντα ημέρες από το Πάσχα, να «εκλείψει ο κίνδυνος μέχρι τότε εκείνη την ώρα, και αυτό πρέπει να παρακαλούμε, να σταματήσει αυτό πρόβλημα το μεγάλο, πού βασανίζει και την υγεία των ανθρώπων και την ψυχική υγεία τών ανθρώπων».
Αναφέρθηκε και στο θέμα της διαμονής των ανθρώπων στο σπίτι λέγοντας ότι «πάλι πρέπει να σας πω ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να λέμε στους ανθρώπους, μείνετε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι σας. Αναπτύσσονται διάφορα ενδοοικογενειακά προβλήματα, ψυχικής υγείας».
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος την παρέμβασή του στην εκπομπή είπε: «Εν πάσῃ περιπτώσει το σύνθημα να μείνουμε στό σπίτι το τηρούμε όλοι, όσοι αγαπούμε την Εκκλησία και αγαπούμε τόν Θεό, αλλά πρέπει να τηρούμε και το άλλο σύνθημα, να μείνουμε στο Σπίτι μας, στο πραγματικό μας Σπίτι που είναι η Εκκλησία, που είναι η παράδοση αυτού τόπου, που είναι το κέντρο του πολιτισμού μας».

2 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΑΝΘΡΩΠΟ ΜΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΔΕΙΧΝΕΤΕ.....ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Σεβασμιώτατος" ἀπὸ ποῦ ὡς ποῦ;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive