Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να ενεργοποιηθεί διάταξη που προβλέπει έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ ύψους μέχρι 45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας (718 ευρώ), σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναγκαστική αργία, καθώς η επιχείρηση που εργάζονταν έκλεισε λόγω ανωτέρας βίας.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν «κλείσει» προσωρινά λόγω κοροναϊού.
Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία συμμετείχαν ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν εργοδότες και εργαζόμενους λόγω του κοροναϊού και ζητήθηκαν πρωτοβουλίες από την πλευρά του υπουργείου.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ευέλικτα ωράρια, την τηλεργασία και την παροχή αδειών για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας των σχολείων.
Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου -εφόσον απαιτηθεί- να εφαρμοστεί σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης και στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι προωθείται σχέδιο για τρίμηνη παράταση -έως το τέλος Ιουνίου- σε συντάξεις, επιδόματα και ασφαλιστική ικανότητα δικαιούχων με αναπηρία, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά να μη λειτουργήσουν οι ειδικές επιτροπές αξιολόγησης κατ’ αρχήν για δύο εβδομάδες, με την επισήμανση ότι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας συνωστίζονται άτομα ευπαθών κατηγοριών.
Στην σύσκεψη του υπουργού Εργασίας συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Άννα Στρατινάκη, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης και οι κ.κ. Γιάννης Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), Σπύρος Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ), Γεώργιος Καρανίκας (ΕΣΕΕ), Ιωάννης Βαφειαδάκης (ΓΣΕΒΕΕ), Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ) και η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ Ρένα Μπαρδάνη.

Γ.Βρούτσης: Οι προτάσεις θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης κυβερνητικών μέτρων

«Ευχαριστώ όλους τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση ανταπόκρισή τους στη σημερινή μου έκτακτη πρόσκληση και, κυρίως, για το πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης που επιδεικνύουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και τακτικών συναντήσεων για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, Πολιτεία, εργαζόμενοι, εργοδότες μαζί.
Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και θα αξιοποιηθούν πολύ σύντομα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης κυβερνητικών παρεμβάσεων. Το σίγουρο είναι ότι και αυτή την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, συντεταγμένοι και θα συμβάλουν όλοι από κοινού: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

Γ. Παναγόπουλος: «Όχι κερδοσκοπία πάνω στον πόνο»

«Μία επιδημία σαν τον κορωνοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους. Γι’ αυτό πρέπει όλοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν. Ελπίζω να μην είναι σαν αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, στην Ιταλία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς.
Οπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, «εμείς σε αυτή τη σύσκεψη με το Υπουργείο και τους εργοδοτικούς φορείς, θέσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο ζητήσαμε να μεταφερθεί στους αρμόδιους φορείς, γιατί δεν είναι ζήτημα μόνο του Υπουργείου Εργασίας, η ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες τις επόμενες ημέρες και όσο εξελίσσεται η επιδημία θα υποστεί τεράστιες πιέσεις.
Ζητήσαμε, επειδή το πρόβλημα μας αφορά όλους, να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ’ υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ.
Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού».