Αποκαλύψεις που προκαλούν προβληματισμό ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Αποδεικνύεται περίτρανα με όλα όσα θα ακουστούν, ότι στην Αθήνα υπήρχε πάντα φοβικό σύνδρομο έναντι της Άγκυρας.Οι πολιτικές ηγεσίες υποχωρούσαν και με αυτό τον τρόπο έκαναν στην Άγκυρα τεράστια δώρα....
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στις σημερινές καταστάσεις, με τον Ερντογάν να θέλει τον έλεγχο της Α. Μεσογείου.
Το παρασκήνιο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου–Αιγύπτου το 2003 αποκάλυψε ο Νίκος Ρολάνδης στην Εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», εξηγώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αθήνα αποφάσισε να κάνει μερική υποχώρηση για το Καστελόριζο, αναφέρει το sigmalive.com
«Συμφωνήσαμε μετά από διαπραγματεύσεις 3-4 ετών με την Αίγυπτο και πετύχαμε οριοθέτηση στη μέση γραμμή που ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα, αν και οι Αιγύπτιοι ήθελαν τη γραμμή βορειότερα περίπου 30 χιλιόμετρα. Αυτό που μας βοήθησε ήταν η πληροφορία μας, μέσω του Πρέσβη μας Δρουσιώτη στην Αίγυπτο, ότι την ίδια περίοδο διαπραγματεύονταν με τη Σαουδική Αραβία που είχε επίσης μεγάλη ακτογραμμή. Έτσι θα ήταν win–win».
Για την Κύπρο, όπως είπε, εκείνη η θαλάσσια λωρίδα που εξασφάλισε με τη μέση γραμμή είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αφού εκεί είναι που γίνονται έρευνες σήμερα.
Ο κ. Ρολάνδης είπε πως τότε η Ελλάδα προσέγγισε την ε/κ πλευρά για αλλαγή των αρχικών σημείων οριοθέτησης με την Αίγυπτο, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία για το ζήτημα του Καστελλορίζου.
Στη σύσκεψη που έγινε στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν παρών ο Αλέκος Μαρκίδης ως Γενικός Εισαγγελέας και νομική λειτουργός η Σπηλιοτοπούλου, ενώ από την άλλη πλευρά ένας υποναύαρχος και πέντε Ελλαδίτες πρεσβευτές, με επικεφαλής τον κ. Γεννηματά.
Σύμφωνα με το πρακτικό που ανέγνωσε στην Εκπομπή ο κ. Ρολάνδης από τη σύσκεψη, «ο κ. Γεννηματάς, για αποφυγή των προβλημάτων αυτών, προέτρεψε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν πέντε με δέκα ναυτικά μίλια πιο μέσα από εκεί που συμφωνήθηκαν, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία). Ο λόγος που συνέστησε τα 2-3 ναυτικά μίλια είναι γιατί οι θαλάσσιες αυτές αποφάσεις είναι εύκολο να αμφισβητηθούν γι’ αυτό είναι καλύτερα να υπάρχει αρκετή απόσταση προκειμένου να μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης».
Εγώ το δέχτηκα, είπε ο Ρολάνδης, γιατί, όπως είπε, δεν ενοχλούσε αυτό την κυπριακή πλευρά που εξασφάλισε τη μέση γραμμή που επεδίωκε.
Υπενθυμίζεται ότι Πρωθυπουργός στην Ελλάδα ήταν ο κ. Κώστας Σημίτης και Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και τηλεφώνησε στον κ. Ρολάνδη για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η Ελλάδα στο θέμα με την Τουρκία ήταν πάντα προσεκτική....
Εδώ δεν ήταν θέμα υποχώρησης, απλά μας υπέδειξε για να αποφύγουμε καβγάδες εκείνη την περίοδο», είπε.
Τότε είχε βγει στο Αιγαίο το «Χόρα», ο Παπανδρέου φώναζε στον Καραμανλή «βυθίστε το Χόρα» αλλά, όταν μετά έγινε Πρωθυπουργός ο ίδιος και έβγαινε το Σισμίκ, δεν το βύθισε.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ρολάνδης είπε πως όλοι οι Πρωθυπουργοί στην Ελλάδα αντιμετώπισαν την Άγκυρα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή απέφυγαν τη σύρραξη. «Είναι μια μορφή υποχώρησης, την οποία δεν θα έψεγα εγώ. Δηλαδή και εγώ να ήμουν στην θέση τους το ίδιο θα έκανα για να αποφύγω μια σύρραξη, γιατί κάτι τέτοιο για τον Ελληνισμό σημαίνει πολλά πράματα».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ, ο πρώην Υπουργός Εμπορίου είπε πως παλαιότερα εισηγήθηκε μια εκεχειρία από τις δραστηριότητες, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος επίλυσης του Κυπριακού.
Ο Ρολάνδης είπε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον οποίο χαρακτήρισε ίσως την πιο σημαντική προσωπικότητα για το δεύτερο ήμισυ του περασμένου αιώνα για την Ελλάδα, του είπε: «Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή, μετά από τόσα προβλήματα, να διακινδυνεύσω με πόλεμο». Αυτήν τη θέση ακολούθησαν όλοι Πρωθυπουργοί μέχρι σήμερα, σοσιαλιστές, Δεξιοί, Αριστεροί.
«Σε περίπτωση που η παραβίαση του ελληνικού χώρου γίνει με εγκατάσταση κάποιας εξέδρας και υπάρξει αντίδραση και χτύπημα κατά της Τουρκίας από Ελλάδα, ο πρώτος στόχος της Τουρκίας θα είναι η Κύπρος». https://youtu.be/Piz78Ho-lPM
ΜΠΟΥΡΔΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔευτέρα 8 Νοεμβρίου 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στη δυσφορία Αμερικάνων αξιωματούχων για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν κατά τη διάρκεια επίσκεψης Μπ. Κλίντον: «Η Αμερικάνικη κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, όπου δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν περιορισμοί στην άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να εμποδίσει κάποιος τους πολίτες να διαδηλώσουν, αρκεί αυτό να γίνεται με τρόπο νόμιμο και ειρηνικό».
Ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος για επίσκεψη Μπ. Κλίντον στην Ελλάδα: «Η ελληνική πλευρά, πέρα και έξω από οποιαδήποτε συναισθηματικές ή ιστορικά προερχόμενες αντιδράσεις, έχει σημασία να ξεκαθαριστεί αυτό που στρατηγικά προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας απαιτεί ένα ουσιαστικό διάλογο με τις ΗΠΑ».
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπ. Εξ Τζ. Ρούμπιν καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι επιθέσεις αυτές συμπεριλήφθησαν σε «δημόσια ανακοίνωση»( «μίνι» ταξιδιωτική οδηγία) του αμερικανικού ΥΠ.Εξ που συνιστά προσοχή όσους αμερικανούς ζουν ή ταξιδεύουν στην Ελλάδα.
Θετική η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (συνεχής επί 6 χρόνια ανάπτυξη με ρυθμούς πάνω από τον ευρωπαϊκό κοινό μέσο όρο – θεωρείται βέβαιη η ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ).
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 150 χώρες αρχίζουν στο Παρίσι οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο δικτάτορας στρατηγός του Πακιστάν Π. Μουσάραφ επισκέπτεται την Άγκυρα έχει συζήτηση-συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σ. Ντεμιρέλ. Σε Δηλώσεις που κάνει ο Μουσάραφ αναφέρει ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η ενίσχυση των τούρκο –πακιστανικών σχέσεων στον αμυντικό τομέα.
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 1999
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε περιοδεία στα Χανιά επισκεπτόμενος τον Δήμαρχο Κισσάμου ο οποίος δηλώνει απευθυνόμενος στο Κ. Καραμανλή: «Ευχή είναι η νέα χιλιετία να βρει στα ύπατα αξιώματα της Ελλάδας πολιτικά και πολιτειακά άξιους Μακεδόνες και Κρητικούς άνδρες» (Κ. Καραμανλή, Κ. Μητσοτάκη – ο πρόεδρος αποφεύγει να πει οτιδήποτε –ανάλογη στάση σιωπής κράτησε στις ευχές του νομάρχη Χανίων Γ. Κατσανεβάκη).
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στο περιθώριο του Συνεδρίου της Σοσιαλιστική Διεθνούς που πραγματοποιείται στο Παρίσι έχει συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο Ζ. Σιράκ. Οι δύο άνδρες συζητούν μεταξύ άλλων , το θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας και το θέμα της ένταξης της Κύπρου. Σε δηλώσεις που κάνει ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «κοινή» θέση είναι να συμφωνηθούν στο Ελσίνκι (Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε). για τα θέματα αυτά «ρυθμίσεις που να αποκλείουν την εμφάνιση μελλοντικών προβλημάτων και γι αυτό η φιλανδική προεδρεία θα «προχωρήσει σε εμπεριστατωμένη προετοιμασία» του Συμβουλίου, ώστε οι αποφάσεις να προλάβουν μελλοντικά προβλήματα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα: «Θέλουμε διακαώς να δούμε επίλυση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Νομίζω πως όλοι οι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την ελπίδα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις. Έτσι, αναμένω τις διαδηλώσεις και δεν με ενοχλούν και νομίζω ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι θαυμάσια».
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Ευρωπαικών Υποθέσεων του τουρκικού Υπ. Εξ Σ. Κουνεράλπ μιλώντας στην Άγκυρα λέει: «Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ένταξη στη Ε.Ε. καθυστέρησε εξαιτίας του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 και της ένταξης της Ελλάδας, η οποία χρησιμοποίησε το δικαίωμα βετο, έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να διακοπούν οι σχέσεις με την Ευρώπη».
Ο Υπ. Εξ Κύπρου Γ. Κασουλίδης σε δηλώσεις του αναφέρει: «Το Κυπριακό δεν είναι το μόνο εθνικό θέμα της Ελλάδας. Αν τελικά δοθεί στην Τουρκία το χρίσμα της υποψήφιας χώρας, αυτό δεν θα είναι το τέλος του κόσμου».
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 1999
Διαγραφή«Λαϊκό Δικαστήριο» που συνεδριάζει στην Πλατεία Συντάγματος (πρόεδρος ο ηθοποιός Κ. Καζάκος) καταδικάζει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Κλίντον και τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για το έγκλημα της γενοκτονίας εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας και για άλλα εγκλήματα. Σύμφωνα με την απόφαση: «Το δικαστήριο παραδίδει τους κατηγορούμενους στην ανατρεπτική οργή των λαών και στη χλεύη της ιστορίας»(ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δηλώνει ότι τέτοιες εκδηλώσεις «επιδιώκουν τον εντυπωσιασμό»).
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Αρχίζουν στο Βερολίνο που εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 10 ετών από την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου» (ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης του Βερολίνου για τη συμβολή του στην ενοποίηση της Γερμανίας). Σχολιο: Ίσως για τον Μπρέτον Μπους
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζ Ρούμπιν σε δηλώσεις του αναφέρει και τα εξής: «Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μας κατηγορούν για ηγεμονισμό, έτσι γίνεται όταν είμαστε οι ΗΠΑ. Μερικές φορές το κάνουν οι Γάλλοι και νομίζω ότι μόλις ανακάλυψαν μια νέα λέξη, την υπερδύναμη»(την περασμένη εβδομάδα τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ζ. Σιράκ όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ι. Βεντρίν δηλώσαν ότι η Γαλλία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με «τον μονόπλευρο κόσμο της μοναδικής υπερδύναμης».
Ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν μέσω των δικηγόρων του καλεί τους Κούρδους να επιτρέψουν στη Νοτιανατολική Τουρκία (τουρκικό Κουρδιστάν). Στην πρόσκληση του αναφέρει και τα εξής: «Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν όταν μένετε σε πόλεις μακριά από την περιοχή».
Συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου». Σε τελετή που γίνεται στο γερμανικό κοινοβούλιο μιλούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπούς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπούς και ο πρώην καγκελάριος Χ. Κολ (υπήρξαν οι πρωταγωνιστές στην υπόθεση της πτώσης του «Τείχους του Βερολίνου».
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1999
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπ. Εξ Τζ. Ρούμπιν για την ημερομηνία άφιξης Μπ. Κλίντον στην Αθήνα: « Συμφωνήσαμε με τις συστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή των ημερομηνιών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα. Σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν σε χώρες όπως η Ελλάδα και να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και ειρηνικά και δεν ζητήσαμε ακύρωση των διαδηλώσεων».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ΜΠ. Κλίντον για το θέμα της μετάθεσης της ημερομηνίας δηλώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση μας ζήτησε να μεταθέσουμε την επίσκεψη όπως τα κάναμε και νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε άλλες αιτίες» (και όχι σε λόγους που σχετίζονται με τη προσωπική του ασφάλεια). «Νομίζω πως πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα γι αυτούς και οι συναντήσεις που θα έχουμε ίσως να είναι σχετικές, αν τις πραγματοποιήσουμε μάλλον μετά , παρά πριν τη συνάντηση του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη κι έτσι ζήτησαν να κάνουμε».
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Ο Τούρκος ΥΠ. Εξ Ι. Τζέμ δηλώνει αναφερόμενος στο Κυπριακό: «Η Τουρκία θεωρεί εφαρμόσιμες στην Κύπρο μόνο τις προτάσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές εκ μέρους της τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου». Σε άλλο σημείο: «Δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση του Κυπριακού ζητήματος με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ένταξη στην Ε.Ε».
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1999
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει συνάντηση-συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή ( οι δύο άνδρες συζητούν θέματα σχετικά που σχετίζονται με την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα) Σε δηλώσεις που κάνει ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης: «Η ΝΔ αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και το μόνο που τη νοιάζει είναι η επίθεση στη κυβέρνηση και η κομματική εκμετάλλευση της επίσκεψης». Αναφερόμενος στα άλλα κόμματα: «Η στάση τους δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Δεν είναι σύμφωνη με τα συμφέροντά μας η θέση τους ότι η επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα βλάπτει. Αντιθέτως, η επίσκεψη θα είναι θετική».
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1999
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη συνέρχεται η Κυβερνητική Επιτροπή και ασχολείται με το θέμα της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικάνου προέδρου Μπ. Κλίντον στην Αθήνα.
Ο Υπ.Εξ ΓΑΠ έχει συνάντηση-συνομιλία με τον Αμερικάνο πρέσβη στην Αθήνα Ν. Μπέρνς για την επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον.
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Τουρκία με επίκεντρο το Ντούστζε(υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές). Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ κάνει λόγο για «μεγάλη συμφορά».
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1999
Γράφεται ότι σε δηλώσεις που έκανε ο σύμβουλος του Αμερικάνου προέδρου Μπ. Κλίντον σε θέματα ασφαλείας Σ. Μπέργκερ ανέφερε ότι η σταθεροποίηση στα Βαλκάνια, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και ο εκδημοκρατισμός της Σερβίας θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τον Αμερικάνο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της πολυήμερης επίσκεψής του στην περιοχή.
Φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη τρία μεταγωγικά «C-130» με βοήθεια για τους σεισμοπαθείς και 25 μελής πλήρωμα, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ. Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ δηλώνει: «Θέλω να εκφράσω την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας για το νέο πλήγμα που δέχθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό. Ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση θα σταθούν, για μια ακόμα φορά, στο πλευρό του τούρκικου λαού. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την τουρκική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».
Πραγματοποιείται στην Αθήνα διαδήλωση του (ΕΕΔΥΕ-ΠΑΜΕ κ.α. ) διαμαρτυρίας για της επίσκεψη Μπ. Κλίντον.
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
ΔιαγραφήΟ αξιωματούχος του ΟΑΣΕ Κ. Τράαβικ που επισκέφθηκε την Ινκρουσετία, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η ρωσική επίθεση εναντίον της Τσετσενίας «δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Η έκταση της ανθρωπιστικής καταστροφής είναι σημαντικότερη από ότι νομίζαμε» (στην Ινγκουσετία έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Τσετσένοι πρόσφυγες). Σε δηλώσεις που κάνουν στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Φίσερ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπεστσον, αναφέρουν ότι «πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην Τσεστσενία».
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1999
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε δηλώσεις που κάνει, για τα θέματα που θα συζητηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Κλίντον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τελευταίου στην Ελλάδα, λέει ότι συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδος στα Βαλκάνια. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του αναφερόμενος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της επίσκεψής Μπ. Κλίντον στην Ελλάδα, λέει: «Η έκφραση γνώμης των πολιτών είναι ελεύθερη, αλλά πρέπει να είναι ειρηνική και να εξασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων πολιτών».
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1999 διεθνή
Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Ε. Μουμζού αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον θα παραμείνει στην Ελλάδα μόνο μια ημέρα εξαιτίας των προβλημάτων ασφαλείας που υπάρχουν στη χώρα αυτή, ενώ η επίσκεψή του στην Τουρκία θα έχει διάρκεια πέντε ημερών.
Στη Βρετανία η βουλή των Λόρδων ύστερα από 700 χρονών λειτουργία, συνεδριάζει για τελευταία φορά (δούκες, βαρόνοι, μαρκήσιοι κ.α που κληρονόμησαν τον τίτλο τους συζητούν τον νόμο που οδηγεί στην αποχώρησή τους από την πολιτική ζωή της Βρετανίας).
Ο αρμόδιος για θέματα διεθνών σχέσεων του Πατριάρχη μητροπολίτης Κύριλλος αναφερόμενος στη τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στις πόλεις της Ρωσίας και στις ρώσικες επιχειρήσεις στην Τσετσενία, δηλώνει: «Λυπούμαστε για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών που έγιναν στις πόλεις της Ρωσίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι η πάλη κατά της τρομοκρατίας είναι δικαιολογημένη από την άποψη της κοινής λογικής και τις χριστιανικής ηθικής»(πρέπει να αποφεύγονται οι ανθρώπινες απώλειες).
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Σε δηλώσεις που κάνει ο Ρώσος Υπ. Άμυνας Ι. Σεγκέγεφ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας ισορροπίας εφαρμόζοντας τακτική που βασίζεται «στη χρήση βίας, την αδιαφορία για τους αναγνωρισμένους διεθνείς νομικούς κανόνες, τη δικτατορία και την αυθαιρεσία»(επικριτικές δηλώσεις για ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κάνουν και οι Ρώσοι στρατηγοί).
Ο Αμερικανός υπ. Αμύνης Ουιλ. Κοεν δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο «οι ΗΠΑ ποτέ δεν ενήργησαν εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ».
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Ο ΥΠ. Εξωτερικών των Ταλεμπάν του Αφγανιστάν Ουα. Α. Μαουταουακέλ δηλώνει: «Δεν θα παραδώσουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ διότι δεν έχουμε συνθήκη έκδοσης με την χώρα αυτή και διότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση μας».(οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Μπ. Λάντεν ότι ενέχεται σε τρομοκρατικές ενέργειες).
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον σε θέματα ασφαλείας Σ. Μπεργκερ σε δηλώσεις του αναφέρει σχετικά με την Τουρκία: «Η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ τώρα πιο σημαντική από ότι ήταν την περίοδο του ψυχρού πολέμου».
Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Σ. Ντεμιρέλ αναφέρει ότι ο σεισμός των 7,2 ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία δεν πρόκειται να αναβάλει την επικείμενη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.
Κυριακή 14 Νοεμβρίου 1999
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος στις επικείμενες (3/12 – Ν. Υόρκη) συνομιλίες Γλ. Κληρίδη – Ρ. Ντενκτάς, δηλώνει: «Η συνάντηση αυτή αποτελεί νέα υποχώρηση της κυβέρνησης και πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και κυπριακού λαού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το πολιτικό κόστος για την άρση του βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., που έχει αποφασίσει να κάνει από την Σύνοδο στο Ελσίνκι».
Ο πρόεδρος της ΝΔ για την μετάθεση της ημερομηνία επίσκεψη Μπ. Κλίντον: «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δημιούργησαν μια σοβαρή εθνική ζημιά, τσαλάκωσαν την εικόνα της χώρας, η κυβέρνηση δεν έχει στοιχειώδη σοβαρότητα».
Κυριακή 14 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
Ανακοινώνεται ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς αποδέχτηκαν την προφορική πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν για την έναρξη, στις 3 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη «εκ του σύνεγγυς» συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού (γίνεται γνωστό ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις συνομιλίες επειδή ο γ.γ. αποκαλεί τον Γλ. Κληρίδη πρόεδρο – καταβάλλονται προσπάθειες να υπερπηδηθούν τα εμπόδια).
Ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπ. Κλίντον δηλώνει «εν πτήσει» προς την Τουρκία για τις συνομιλίες για το Κυπριακό: «Αυτές οι συνομιλίες μπορεί να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη διαρκή λύση. Η διευθέτηση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιηθούν τα βασικά συμφέροντα και των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας όλων των Κυπρίων και του τέλους της διχοτόμησης».
Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης σε δηλώσεις του στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής (συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας) λέει ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν για την έναρξη, «εκ του σύνεγγυς» συνομιλιών για το Κυπριακό ύστερα από ρητές διαβεβαιώσεις της Αμερικανίδας Υπ. Εξ Μ. Ολμπράιτ ότι οι συνομιλίες θα είναι ουσιαστικές και θα καλύψουν τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.
Φθάνει το βράδυ στην Άγκυρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Κλίντον για δεκαήμερη επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου).
Διεξάγεται Β’ γύρος εκλογών στα Σκόπια και στην Ουκρανία για την εκλογή προέδρου, διεκδικητές είναι Τ. Πετκόφσκι με τον Μπ. Τραϊκόφσκι και Λ. Κούτσμα με την Π. Τιμοσένκο, αντίστοιχα .
Σε δηλώσεις που κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Μπ. Γέλτσιν, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του (πρωθυπουργού) Β. Πούτιν για το προεδρικό αξίωμα λέει: «Υποστήριζα την υποψηφιότητα του και την υποστηρίζω. Η πίστη μου σε αυτόν θα αυξάνεται μέρα με τη ημέρα».
Κυριακή 14 Νοεμβρίου 1999 Διεθνή
ΔιαγραφήΟ γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζ, Ρομπερτσον σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Φόκους» αναφέρει ότι οι ρώσικες επιχειρήσεις στη Τσετσενία είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας και «δεν συνιστούν ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ». Λέει ακόμα ότι «η σύγκρουση με τους Κούρδους είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας».