rottating banner

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

ΑΧΡΗΣΤΕΨΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. ΚΑΛΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗΝ ΠΟΕ - ΟΤΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

Ο Τσίπρας καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Μαξίμου για το θέμα των σκουπιδιών
Πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου «να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία». Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται:...
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες».
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως αύριο, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί τελικά βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, στη ρύθμιση θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ όπως ανέφερε και το μεσημέρι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν θα υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ο κ. Σκουρλέτης έδωσε δεσμεύσεις για τους συμβασιούχους, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων. Επιπρόσθετα, τον ενημέρωσε ότι το αίτημα της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων, περί ειδικής πρόβλεψης μοριοδότησης των συμβασιούχων σε διαγωνισμούς προσλήψεως μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα γίνουν, συμπεριλαμβάνεται στη νομοθετική διάταξη. Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ, σχετικά με το ισχύον απαγορευτικό όριο ηλικίας των 45 ετών στους διαγωνισμούς αυτούς, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί να υπάρξει εξαίρεση, ώστε να γίνει δυνατή και η πρόσληψη ατόμων άνω των 45.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ παραμένει αμετακίνητη στο πάγιο αίτημαά της για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους και ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσης που θα συμβάλει στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις, επισημαίνοντας πως τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι θα πράξουν οι δήμαρχοι στο μεσοδιάστημα, μέχρι να οριστικοποιηθεί μία ριζική λύση για το ζήτημα. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ που προηγήθηκε, το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων υπέδειξε την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους χιλιάδες συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, αλλά και για την πολυήμερη κατάληψη των αμαξοστασίων, που έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων και να σχηματίζονται πλέον «βουνά» σκουπιδιών στους δρόμους των αστικών κέντρων.
Σχεδόν απ’ όλες τις παρατάξεις, εκφράσθηκαν επίσης μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο εκείνα που προτείνονται είναι σύμφωνα με όσα απορρέουν από το Σύνταγμα και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή και δεν αλλάζει: «Ζητούμε - είπε - μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε». Επίσης κάλεσε όλους τους δημάρχους «να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και να συμπλεύσουμε όλοι σε μία ενωτική κατεύθυνση, διατηρώντας την ώριμη στάση που χαρακτηρίζει την αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό και προς διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης, τους καλώ να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στους οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών τους.
Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους και σίγουρα όχι οι πολίτες. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση που μοίραζε υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Αυτή είναι που πρέπει να δώσει τη λύση», τόνισε ο κ. Πατούλης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική και αντισυνταγματική τη νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών όπως και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Διαπίστωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος και πρότεινε συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εξεύρεση εφικτής λύσης, τόσο σ’ αυτό το ζήτημα όσο και στα άλλα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους σ’ αυτήν (κινητικότητα, υπερωρίες, μερική απασχόληση κ.λ.π).
Ο δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι το «πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και είναι της κυβέρνησης που το δημιούργησε». Χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου, εφόσον δεν τίθενται συνταγματικά θέματα, ως «σοβαρή βάση συζήτησης για την εξεύρεση λύσης, στην οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και κάποιες της ΠΟΕ-ΟΤΑ». Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ζήτησε μεταξύ άλλων να απευθύνει έκκληση η ΚΕΔΕ προς τους εργαζομένους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση των συμβασιούχων στους διαγωνισμούς πρόσληψης μονίμων που θα γίνουν. Επίσης, να αναλάβει η ΚΕΔΕ πρωτοβουλία, ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή να στηρίξουν τη θέση της κυβέρνησης πως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, χαρακτήρισε «ελιγμό» την κυβερνητική πρόταση που «σκοπό έχει να εξαπατήσει τους εργαζομένους», όπως είπε. Τόσο εκείνη, όσο και ο Τάσος Κανταράς από τη ΛΑΕ. που έκανε λόγο για «colpo grosso της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων», ζήτησαν την μετατροπή όλων των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, την πρόσληψη εφεξής εργαζομένων στους ΟΤΑ βάσει των αναγκών τους σε θέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive