Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ. Πέθανε ο αρχιτέκτονας της γερμανικής Ενοποίησης, Χέλμουτ Κολ

Πέθανε ο αρχιτέκτονας της γερμανικής Ενοποίησης, Χέλμουτ Κολ
Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, πατέρας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών. Ο Χέλμουτ Κολ ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 χρόνια και η συμβολή του στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης υπήρξε μεγάλη. Απεβίωσε «σήμερα...
το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.
Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.
«Θρηνούμε. #RIP Χέλμουτ Κολ» ανέφερε σε σύντομο μήνυμά του το CDU.
Ο Κολ, ο καγκελάριος που υπηρέτησε ως καγκελάριος το διάστημα 1982-1998, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.
Ο Κολ εργάστηκε για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.
Τα τελευταία χρόνια ο Κολ είχε προβάλει τα οφέλη μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και είχε εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η πρώην προστατευόμενή του, η νυν καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, διαχειρίστηκε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Ο Κολ έδωσε το όνομά του σε μία ολόκληρη γενιά Γερμανών. 
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «το αποκορύφωμα της πολιτικής σταδιοδρομίας του ήρθε την 3η Οκτωβρίου του 1990, τη μέρα επανένωσης της τότε Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Παρά τις αντιρρήσεις ή ακόμα και τους φόβους που προκαλούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η επανενωμένη Γερμανία, ο Χέλμουτ Κολ έλαβε τελικά τη συγκατάθεση του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τη γερμανική επανένωση και την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας.»
Ο Κολ γεννήθηκε στην πόλη Λουτβιχσχάφεν το 1930. Ως έφηβος έζησε τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε βουλευτής του Κοινοβουλίου του κρατιδίου Ρηνανίας - Παλατινάτου σε ηλικία 29 ετών.
Δέκα χρόνια αργότερα, στα 39 του, ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου. Το 1973 εξελέγη πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, θέση την οποία διατήρησε επί 25 χρόνια. 
Τον Οκτώβριο του 1982 αναλαμβάνει την Καγκελαρία, έχοντας πρώτα αναδειχθεί νικητής σε πρόταση μομφής κατά του Χέλμουτ Σμιτ.
Η επανένωση των δύο Γερμανιών του διασφάλισε στις εκλογές του 1990 τη νίκη, ενώ 4 χρόνια αργότερα επικράτησε οριακά των Σοσιαλδημοκρατών. Το 1998, ο Κολ χάνει την Καγκελαρία και ξεκινά η περίοδος της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων. 
Έναν χρόνο αργότερα, το 1999, αποκαλύπτεται σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης των Χριστιανοδημοκρατών. Υπό την πίεση να αποκαλύψει τα ονόματα των χρηματοδοτών, ο Κολ παραιτείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive