Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Μετά τις εκλογές: Όχι στις κοντόφθαλμες πολιτικές – Ανάγκη για νέα στρατηγική



Δε μπορεί να υπάρξει πραγματική πρόοδος (και άρα πολιτική που οδηγεί σ’ αυτήν) αν ως άτομα και ως κοινωνία ‘βάζουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί’, μεταθέτουμε τα προβλήματα, αποφεύγουμε τα καυτά ζητήματα, αν κοινώς ‘στρουθοκαμηλίζουμε’. Γιατί η τακτική αυτή οδηγεί με βεβαιότητα, αργά ή γρήγορα, σε αποτυχία.

Χρειάζεται μια γενναία στρατηγική για τον τόπο, βασισμένη σε αρχές που δεν αλλάζουν με τις σκοπιμότητες της στιγμής (συνήθως για ψηφοθηρικού λόγους) και της οποίας το όφελος εισπράττεται μακροπρόθεσμα. Στο νομό μας, τα τελευταία χρόνια, η πολιτική ως θετικό περιεχόμενο και υπεύθυνη στάση και όχι ως στείρος κομματισμός ή ανούσιος τακτικισμός, δεν βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της. Γι’ αυτό και η ευθύνη των κυβερνώντων είναι μεγάλη. Χρειάζεται πράγματι ‘αρετή και τόλμη’ για να αψηφήσει κάποιος το πολιτικό κόστος. Και δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν έχουν δώσει τέτοια δείγματα θάρρους. Αντίθετα, έχουν δώσει δείγματα αλαζονείας και υποκριτικής συμπεριφοράς, όπως π.χ. με τις «εγκληματικές» και πρωτοφανείς ενέργειές τους για τη διέλευση οχημάτων στη Γέφυρα Δεβοσέτου και την υπονομευτική και υποκριτική στάση τους στο θέμα της προστασίας και ρύθμισης της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι η κοινωνική πλειοψηφία των νησιών μας αντέδρασε σωστά, καταδικάζοντας αυτήν την κοντόφθαλμη πολιτική που ‘θυσιάζει’ στον βωμό του λαϊκισμού τους σημαντικότερους φυσικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς (άρα και τουριστικούς) πόρους των νησιών μας.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά το θετικό αποτέλεσμα «δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες». Χρειάζεται συστηματική και ουσιαστική δουλειά, «να σηκώσουμε τα μανίκια μας», με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση των ποσοστών (το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, είναι πρωτίστως ποιοτικό) αλλά κυρίως για να προβληθεί το έργο και το πρόγραμμα του κινήματος, να πεισθούν οι πολίτες και να ανατραπούν εντελώς οι απαράδεκτες πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η κυβερνητική παράταξη και οι εκπρόσωποί της. Γιατί ο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι αυτή/οί. Είναι τα μεγάλα ζητήματα του τόπου που απαιτούν οραματική σύλληψη και στρατηγική και κυρίως συνέπεια και συνέχεια στους στόχους και τα μέσα υλοποίησης.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΠΑΣΟΚ

*******************
me ektimisi
Fragiskos Tselentis

2 σχόλια:

  1. Πολύ θα ήθελα να ξεχωρίσω την ελληνική εκλογική πραγματικότητα απο την ευρωπαϊκή. Σίγουρα κάθε εθνική πραγματικότητα εχει τα δικά της γνωρίσματα, τα σύν και πλήν. Αλλά στην περίπτωση που ζήσαμε και ζούμε υπάρχει ένα και μόνο βασικό και κοινό ή πανευρωπαϊκό στοιχείο, απο το οποίο προέρχονται τα επι μέρους. Η αδιαφορία των πολιτικών της σήμερον για μία ενωμένη Ευρώπη, όχι βέβαια στο εμπόριο και στην αγορά, αλλά στην κοινή πολιτική, εσωτερική και εξωτερική. Και στην ύπνωση των κατοίκων της με κάθε είδους θεωρίες, που τους απομακρύνουν απο το ευρωπαϊκό μέλλον τους και αυτό των παιδιών τους.

    Θα μποούσε να υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, άν σήμερα υπήρχε το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τα όρια, μέσα στα οποία ισχύει αυτη η σύμβαση. Ούτε το ένα υπάρχει ούτε και το άλλο. Το Σύνταγμα σε πρώτη φάση απέτυχε και σε δεύτερη δέν επαναλήφθηκε. Αντ'αυτών η Ευρώπη συγκατοικεί πλέον με τους Άραβες, τους Ασιάτες, τους Εβραίους και το κακό συναπάντημα και ουαί και αλίμονο, άν κάνει πως αντιλαμβάνεται το συμφέρον της. Γιατί, όπως παλαιότερα επι προεδρίας του Λουξεμβούργου, έτσι και σήμερα μπορεί να ακούσουμε στεντόρεια φωνή απο τον Λευκό Οίκο, που θα διαταζει τους Ευρωπαίους να μήν προχωρησουν ποτέ, ούτε σε οριοθέτηση της Κοινότητος ούτε και στο Σύνταγμά της.

    Τα λάθη που οδηγούν στην εικόνα του σήμερα είναι γνωστά, αλλά δύσκολα μπορούν οι πολιτικοί να τα παραδεχθούν, αφού οι ίδιοι είναι εκείνοι, που τα διαπράττουν. Έτσι όμως έχουν απομακρύνει τους πολίτες απο γύρω τους με αποτέλεσμα το σημερινό εκλογικό χάλι. Οι αποχές απο χώρα σε χώρα μαρτυρούν με ποσοστά την ασυνειδησία κυβερνώντων και κυβερνωμένων.Οι εκλογές στοίχισαν στους Ευρωπαίους τεράστια ποσά, χωρίς να δημιουρήσουν νέες προοπτικές στην Ευρωβουλή. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαν και να μήν είχαν γίνει.

    Υπάρχει άραγε ελπίδα να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Γιατί με την άνοδο των κεντρο-ακρο-δεξιών κομμάτων δεν μπορεί να περιμένει κανείς βελτιώσεις στην σοβαρότητα και στην συνέπεια. Σήμερα, περισσότερο απο κάθε άλλη φορά η Ευρώπη χρειάζεται ΕΝΑΝ και μονο ΗΓΕΤΗ αποδεκτό. Πώς όμως, άν δέν αλλάξει η σημερινή πολιτική κατάσταση, όπου με τίποτε το κατακερματισμένο δέν μπορεί να είναι και συμπαγές.

    ΠΕΛΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πραγματα ειναι απλα…

    Η ΣΥΡΙΖΑ
    Ειχε πει κατι καλαντα τα Χριστουγεννα οταν οι εγκαθετοι της κανανε απελπισμενα γιουρουσια να καψουν το Χριστουγεννιατικο δενδρο των Αθηναιων… ΤΩΡΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ‘ΔΩΡΑΚΙ’ ΤΟΥΣ..... ΜΕ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΔΙΑΣΜΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΦΕΛΛΩΝ δεν γινεται πολιτικη… ΕΚΗΔΕΥΘΗ ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΜΕ ΟΛΑΣ ΤΑΣ ‘ΤΙΜΑΣ’ ..

    ΝΔ
    Το αγλαισμα της ηλιθιοτητος , αυτοι που δεν ξερουν ουτε αν ερχονται ουτε αν πανε… η μπουνταλοσυνη σε απιστευτα και ανεπαναληπτα υψη… μονο η επιλογη της ΜΑΡΙ(ΟΝ)ΕΤΑΣ εφθανε να καταλαβεις περι τι απιστευτων βλακων προκειται… περισσοτερους ψηφους θα παιρνανε αν βαζανε τον ΚΑΡΑΒΕΛΑ…

    ΠΑΣΟΚ
    Εδω ειναι που χανει κανεις την φωνη του με το μεγθος της βλακειας… να τρεχουν μονοι τους και να βγαινουν δευτεροι, ο Γιωργακης να ρωταει αν ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ειναι ανθρωπος, ο Ππακωνσταντινου να ντουμπλαρει απιστευτα τους καλυτερους ρολους του Νικου Ριζου, επιτελους το κομμα εφτασε στο επιπεδο που του ανηκει…της καμπουρακειου μεγαλης δημοσιογραφικης σχολης.. θα μπορουσε κανεις να κλαψει με τετοια καταντια αλλα η θεα αυτου του αθλιου αμερικανοσοσιαλιστικου και αριστερικολωνακιωτικου θιασου δεν μπορει παρα να σε κανει να δακρυσεις μονο απο γελια. (μην ξεχνατε το τελευταιο συνθημα του...αρχηγου στην στελευταια συγκεντρωσω των ηλιθιων: ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΤΣΕΣ (καλπες για τους υπολοιπους Ελληνες) ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ (Ιουνιου για τους εχοντας ακομη σωας τας φρενας..) !!

    ΚΚΕ
    Το μοναδικο απολιθωμα σε ολη την Ευρωπη (δεν υπαρχει αλλο κομμουνιστικο κομμα πουθενα !) τοσο απεχθες που ακομη και ο χαρος δεν θελει να το παρει , ετσι σερνεται βρυκολακιασμενο ψαχνοντας καποιο χερι να το αποτελειωσει για να συγχωρεθουν τα εγκληματα του… αλλα ο Ελληνικος λαος το εκδικειται.. σταγονα σταγονα θα του βγαλει το αιμα πριν περασει στον αιωνιο σκουπιδοτενεκε της ιστοριας.

    ΟΙΚωΛΟΓΟΙ
    Λαθραια και με δολο κατορθωσαν σαν κατσαριδα κατω απο την πορτα να τρυπωσουν στην ευρωβουλη, ευτυχως που οπου και να πανε η φυση τους (κατσαριδας) ειναι να συνατησουν τον πατο καποιου παπουτσιου που θα τους πατησει και θα τους τελειωσει..

    ΛΑΟΣ
    Ξεκινησε σαν ενα συνηθισμενο αποτυχημενο πειραμα, μα ο Θεος εκεινη την ωρα ειχε ιδιαιτερα κεφια και επενεβη με τον τροπο που μονο Εκεινος ξερει… ετσι εκ του μηδενος εγινε σπιθα.. μετα φλογιτσα.. μετα φωτια και τωρα φουντωνει σε πυρινη θυελλα… ΑΝ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ και τα ΣΤΕΛΕΧΗ του διαχειριστουν με την πρεπουσα σοβαροτητα το απιστευτο 7,2 που πηραν (αναμεσα σε εκλογικους καταποντισμους και κομματος παραλιας (47%) ΤΟΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΟΗΜΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και πολλοι ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ απο την Ελλαδα θα μεινουν καγκελο ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.. δυο-τρεις κινησεις χρειαζονται και τα σωβρακα των πολιτικαντηδων θα βρεθουν στα χερια του Καρατζαφερη…

    ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ? σιγουρα θα εχουμε μια ενδιαφερουσα χρονια μπροστα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive