Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Κατάσταση πανικού: Το ΔΝΤ προειδοποιεί για ταχεία οικονομική κρίση λόγω του χρέους


Μόσχα. RIA Novosti, Ναταλία Dembinskaja.  Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ Christine Lagard στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.  Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άλλης οικονομικής κατάρρευσης. Τώρα το έναυσμα του υπόσχεται να γίνει ένα τεράστιο συνολικό χρέος των χωρών του κόσμου....
 Τις παραμονές  της κρίσης του 2008, η μέση αναλογία του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 36 τοις εκατό, και τώρα περισσότερο από 50 τοις εκατό. Το ποσό είναι αστρονομικό: 182.000.000.000.000 δολάρια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορέσει  να μεταρρυθμιστεί, η κατάρρευση δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Ηρεμία πριν από την καταιγίδα
Μια απογοητευτική προοπτική για τις άμεσες οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Οι ειδικοί της οργάνωσης είπαν: οι περισσότερες κυβερνήσεις απέτυχαν σχεδόν όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προστασία του τραπεζικού συστήματος-κυρίως από επικίνδυνες και βιαστικές ενέργειες των χρηματοδοτών που προκάλεσαν  μια ισχυρή αλυσιδωτή αντίδραση κατάρρευσης πριν από δέκα χρόνια.

© RIA Novosti / Natalya Seliverstova
Το Κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν διδαχθεί κάποια διδάγματα κατά την τελευταία δεκαετία, όπως αυξημένες τραπεζικές επιφυλάξεις και αυστηρότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά, όπως σημείωσε το Ταμείο, τα ληφθέντα μέτρα αποδείχτηκαν ανεπαρκή.

"Κατά κανόνα, οι κίνδυνοι αυξάνονται σε σχετικά ήσυχες περιόδους (όπως τώρα)-με χαμηλά επιτόκια και ελεγχόμενη μεταβλητότητα. Αλλά αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα, απροστάτευτα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος ", αναφέρει η έκθεση.

Σκιώδης τραπεζική Κίνα 

Μία από τις πηγές της νέας κρίσης θα μπορούσε να είναι η Κίνα, όπου ο τομέας της σκιώδους δανειοδότησης έχει επεκταθεί σε ανεξέλεγκτη κλίμακα. Οι κινεζικές τράπεζες είναι όλο και πιο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν μη τραπεζικά ιδρύματα-Μεσιτικά γραφεία και δανειστές, ενεργώντας ως ενδιάμεσοι μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων.

Ο όγκος του σκιώδους δανεισμού τομέα έχει φθάσει σχεδόν 7.000.000.000.000 δολάρια. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι αυτή η φούσκα είναι ικανή να καταστρέψει την οικονομία της χώρας και να ξεκινήσει μια νέα ασιατική κρίση, παρόμοια με την κατάρρευση του 1997.

© RIA News / Alexey Kudenko
Υπάλληλος της MICEX
Ένας άλλος λόγος για το φόβο είναι η ανάπτυξη των διεθνών τραπεζών όπως JPMorgan και βιομηχανική και εμπορική τράπεζα της Κίνας σε μια κλίμακα ξεπερνώντας τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις παραμονές  της κρίσης 2008. Τώρα, όπως και τότε, λέγεται ότι οι δομές αυτές είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν. Ωστόσο, η εμπειρία της Lehman Brothers μαρτυρεί το αντίθετο.

Εμπορικός προστατευτισμός

Ένα άλλο πρόβλημα που απειλεί να φέρει την κατάσταση στο έπακρο είναι οι εμπορικοί πόλεμοι, οι οποίοι κερδίζουν δυναμική και αποθαρρύνουν τους επενδυτές από την όρεξη για κίνδυνο.

Οι Αυξημένες εμπορικές εντάσεις, η γεωπολιτική αστάθεια και η πολιτική αβεβαιότητα στις μεγάλες οικονομίες, αναφέρει η έκθεση, μπορεί να προκαλέσει "ξαφνική επιδείνωση του συναισθήματος των επενδυτών, προκαλώντας μια ισχυρή πτώση στις παγκόσμιες αγορές Και μια απότομη σύσφιξη των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών. "

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι χώρες με αναπτυσσόμενη οικονομία (εκτός της Κίνας) κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν εκροή κεφαλαίων άνω των εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, συγκρίσιμη σε μέγεθος με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

© www.fb.md
Η Τράπεζα Lehman Brothers Holdings INC
Τεράστιο χρέος 
Αλλά οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για το αυξανόμενο - αφόρητο και, όπως υπογραμμίζει η έκθεση, ανεξέλεγκτο - το μέγεθος του παγκόσμιου χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Χριστίνα Λαγκάρντ, επεσήμανε ότι το συνολικό ύψος του παγκόσμιου χρέους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία - σε ρεκόρ 182 τρισ. Δολάρια.

Οι πολιτικές αποφάσεις που ακολούθησαν την πτώχευση της Lehman Brothers έβαλαν την παγκόσμια οικονομία σε συνθήκες όπου ο μέσος λόγος χρέους προς ΑΕΠ από την προ της κρίσης 36% ανήλθε σε 52%, τόνισε Lagarde.

Το μερίδιο των αναπτυσσομένων αγορών στο παγκόσμιο ΑΕγχΠ σε ιστοτιμία της αγοραστικής δύναμης είναι  το -60%, και την παραμονή της κρίσης ήταν 45%. Αυτό δείχνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ανακάμψει από τις επιπτώσεις του  2008.


https://ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive