Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ο Τζουζέπε Κόντε των Πέντε Αστέρων υποψήφιος πρωθυπουργός της Ιταλίας...


Ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε, στέλεχος του αντισυστημικού κινήματος των Πέντε Αστέρων, φαίνεται πως θα είναι τελικά ο πρωθυπουργός της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού. Την επιλογή υποψηφίου ανακοίνωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο...
μιλώντας στο πρακτορείο ANSA μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ιταλίας.
Ο Ντι Μάιο τόνισε ότι η κυβερνητική συνεργασία με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά «επιβραβεύει τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει τα Πέντε Αστέρια».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό, στην αξιοκρατία, την κατάργηση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι και την στήριξη των ανέργων με το «εισόδημα του πολίτη».

Εξερχόμενος από την συνομιλία του με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και την μείωση των φόρων.
Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», αλλά πρόσθεσε ότι «έστω και αν η χώρα θα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη».
«Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας και του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική» είπε.
Το νέο, λαϊκίστικο κυβερνητικό σχήμα στην Ιταλία προκαλεί νευρικότητα στις Βρυξέλλες λόγω προηγούμενων ρεπορτάζ για αίτημα διαγραφής χρέους από την ΕΚΤ αλλά και καθορισμό διαδικασίας που θα επέτρεπε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν πάντως επίσημα.
Πενήντα τεσσάρων ετών, καταγόμενος από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών, ο Κόντε είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο Λουίτζι Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει -την παραμονή των εκλογών της 4ης Μαρτίου- ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην κυβερνητική ομάδα που πρότεινε το κίνημά του.
Ο Κόντε έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Βιέννη, στο Παρίσι (Σορβόνη) και στη Νέα Υόρκη. Τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις κύριες πληγές του κρατικού μηχανισμού. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.
Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.
Η κύρια άποψή του Κόντε όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».
Πάντως, σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο ιταλός πρόεδρος φέρεται να είχε εκφράσει την προτίμησή του να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive