Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: Τα συν και τα πλην του Eurogroup – «Βαθιές μεταρρυθμίσεις και λίγη λιτότητα». Ψύχραιμα & αντικειμενικά

ÂÑÕÎÅËËÅÓ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ EUROGROUP(EUROKINISSI/Å.Å.)
Ορισμένα θετικά μηνύματα αλλά και αρνητικές συνέπειες  για τους Ελληνες πολίτες κρύβει η πρώτη σύγκλιση των θεσμών με την Ελλάδα που σφραγίστηκε με την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup. Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισίκαι Ρέγκλινγκ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου με χαμόγελο έστειλαν κάποια πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, που δεν ήταν τίποτε άλλο από το…
περιτύλιγμα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να τις συγκεκριμενοποιήσουν. Με δύο λόγια η κυβέρνηση συμφώνησε εκ των προτέρων να νομοθετήσει ένα πατέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό, χωρίς να γνωρίζει ποια ακριβώς μέτρα περιλαμβάνει.

Πίσω από τις δηλώσεις τόσο των εκπροσώπων των δανειστών όσο και από εκείνες του Νίκου Παππά, θα ερμήνευε κάποιος πως από το Eurogroup προέκυψε συμφωνία για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και στο βάθος αντίμετρα με φοροελαφρύνσεις. Ο κ. Παππάς, ερωτηθείς για το εάν η ελληνική Κυβέρνηση λάβει μέτρα που θα επιβαρύνουν, θα υπάρξει ταυτόχρονη λήψη μέτρων φοροελάφρυνσης, υπογράμμισε ότι «αν έχουμε την λήψη ενός μέτρου που επιβαρύνει, αντιστοίχως θα υπάρχει ένα μέτρο που ελαφρύνει, πχ. αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να δούμε να μειώσουμε αντιστοίχως πχ. τον ΕΝΦΙΑ».ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΠΠΑ! Αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ (video)

Να σημειωθεί ότι από χθες ο κ. Σοϊμπλε είχε σταματήσει την επιθετικότητά του  έναντι της χώρας μας και είχε αρχίσει να στρογγυλοποιεί τις δηλώσεις του.
Στο παρασκήνιο υπήρξε μια εκεχειρία μεταξύ Ελληνικής και Γερμανικής πλευράς,ώστε να πέσουν οι τόνοι που δεν ωφελούν κανέναν καθώς και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν μείωση του ποσοστού του κόματος της κας Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Ετσι σήμερα ο κ. Νταίσελμπλουμ έκανε λόγο για το τέλος της λιτότητας και την εφαρμογή νέου μίγματος πολιτικής που θα στηρίζεται περισσότερο στις μεταρρυμισεις. Ανέφερε επίσης τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ και ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας γενικότερα για την Ευρώπη είπε για κοινωνική προοδευτικότητα. Ωστόσο,όπως είπαν και οι τρεις δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία, παραδέχθκαν ωστόσοότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θετικό δρόμο, ότι εξισσοροπούνται τα δημοσιονομικά και βέβαια άφησαν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την τελική συμφωνία αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος, προσέτοντας βέβαια ότι θα πρέπεινα έχουν ολοκληρωθεί όλαμέχρι το καλοκαίρι.
Στα θετικά καταγράφεται και η δεσμευση της ΕΕ για παροχή προγράμματος 3 δισ. για την δημιουργεία θέσεων εργασίας ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά προφανώς υπάρχει συμφωνίανα σταματήσει να επιμένει στη μείωση του χρέους.

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η κυβέρνηση από τη πλευρά της θα κληθεί να νομοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό το οποίο αν αποδώσει τα αναμενόμενα θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο είπε ότι οι θέσεις του δεν έχουν αλλάξει. Θα δουν τις μεταρρυθμίσεις και την ανάλυση του χρέους υπό το βάρος των νέων δεδομένων. Δεν μπορώ να πως τώρα τι θα γίνει. Πρέπει πρώτα να πάμε στην Αθήνα και μετά να δούμε το πακέτο και να υπολογίσουμε τα στοιχεία.

Στόχος μου είναι να φέρω το Ταμείο στο πρόγραμμα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σε ότι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας σημείωσε ότι αν μπορεί να γίνει το Μάρτιο θα γίνει το Μάρτιο. Δεν υπάρχουν deadline.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ EUROGROUP – Ντάισελμπλουμ: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας, αλλά…»

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

«Οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπου τα βασικά εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη (το 2018 και έπειτα) δημοσιονομική στρατηγική και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup καλωσόρισε την επίτευξη κοινής αντίληψης ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς, που επιτρέπει να επιστρέψει η αποστολή της αξιολόγησης στην Αθήνα και να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και κατά συνέπεια στη λήψη οικονομικής στήριξης».

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive