Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Το πολιτικό μήνυμα της «Μαύρης Δευτέρας»

editorial-4-8-mavri-deutera
Χθες κατεγράφη η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του χρηματιστηρίου της χώρας, με την πλειονότητα των μετοχών να κλείνει με διψήφιο ποσοστό απωλειών. Χρειάστηκαν μόνον  λίγες ώρες για να χαθούν 8 δισ. ευρώ από την αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων. Το μήνυμα της «Μαύρης Δευτέρας» είναι εκκωφαντικό: δεν μιλάμε απλά για αρνητικό κλίμα στην οικονομία, μιλάμε για κατάρρευση. Το μήνυμα δεν είναι μόνον οικονομικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν καλά όλοι....
Κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει για αυτή την εικόνα της κατάρρευσης αλλά θα πρέπει πρωτίστως η ίδια η κυβέρνηση που φέρει και την ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων, να δείξει εμπράκτως πως κατανοεί αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η ημιθανής πραγματική οικονομία δεν έχει το παραμικρό περιθώριο για τη συνέχιση πειραματισμών και αβεβαιότητας. Είναι η ώρα που απαιτείται από όλες τις δυνάμεις της χώρας – πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές – να συμφωνήσουν σε έναν κοινό τόπο προκειμένου αφενός να αποτρέψουν τα χειρότερα, στο βαθμό που συνεχιστεί η σημερινή αδράνεια και αφετέρου να θέσουν ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους που θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Η «Μαύρη Δευτέρα» δεν θα πρέπει να γίνει «Μαύρος Αύγουστος» με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της νέας συμφωνίας. Παρά τα «μπρος – πίσω» των δανειστών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλίσει το κλείσιμο της συμφωνίας,  ώστε αυτή να αποτελέσει ανάχωμα στη ραγδαία επιδείνωση όλων των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Η σημερινή συνάντηση των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη με το «κουαρτέτο» θα πρέπει να δείξει πως ο δρόμος προς τη συμφωνία είναι ανοιχτός και πως μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι εφικτό να έχει κλείσει αυτό το επώδυνο κεφάλαιο.  Κάθε άλλη εκδοχή κατάληξης θα σηματοδοτήσει απρόβλεπτες καταστάσεις στην οικονομία που με τη σειρά τους θα επιφέρουν σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες.
Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση για την πραγματική οικονομία θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα ο βασικός κανόνας και για την άσκηση πραγματικής πολιτικής.       http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive