Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ελληνικές Εκλογές και αποικία των λεπρών του ευρώ. Μετάφραση Ανδρέας Κιμούλης



Trojan Hearse:
Greek Elections and the Euro Leper Colony
Από τον Greg Palast για το χωνί (Ελλάδα)
Η Ευρώπη είναι ζαλισμένη, και οι τραπεζίτες εμβρόντητοι, επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το νέο κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιανουαρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι, αν εκλεγεί, θα θεραπεύσει της λέπρα της Ελλάδας....
Παραδόξως, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται επίσης ότι θα παραμείνει στην αποικία λεπρών. Δηλαδή,ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απαλλάξει την Ελλάδα από τη σκληρότητα της λιτότητας που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά επιμένει στην παραμονή στη ζώνη του ευρώ.
Το πρόβλημα είναι, οτι η άγρια λιτότητα είναι απλώς ένα σύμπτωμα της ασθένειας. Η πραγματική νόσος είναι το ίδιο το ευρώ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν πει στους Έλληνες, οτι αν θεραπεύσετε την ασθένεια δηλαδή - αν απορρίψετε το ευρώ - ο ουρανός θα πέσει στα κεφάλια σας. Υποθέτω ότι δεν έχετε παρατηρήσει, ο ουρανός έχει ήδη πέσει, με την ανεργία στο 25%, με τους Έλληνες γιατρούς και τους δασκάλους να τρώνε από κάδους απορριμμάτων, δεν υπάρχει περαιτέρω πτώση.

Το 2010, όταν η ανεργία έφτασε στο φοβερό 10%, ένα χρόνο μέσα την κρίση, η «Τρόικα» (η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο),είπε στους Έλληνες ότι τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας θα αποκαταστήσουν την οικονομία στην Ελλάδα το 2012.
Ρωτήστε τον εαυτό σας, είχε δίκιο η Τρόικα;
Υπάρχει ένα ρητό στην Αμερική: Κορόιδεψέ με μένα μια φορά, ντροπή σου. Κορόιδεψέ με εγώ δύο φορές, ντροπή μου.
Μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς το ευρώ; Η Ελλάδα είναι ήδη νεκρή, αλλά οι Γερμανοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να θάψουν το πτώμα. Είπαν στους Έλληνες ότι αν φύγουν από το ευρώ και να παραιτηθούν από τα χρέη τους, το έθνος δεν θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Η πραγματικότητα είναι οτι, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές από σήμερα: κανείς δεν δανείζει σε ένα πτώμα.
Υπάρχει ένας δρόμος πίσω πέρα από τον ποταμό Στύγα. Αλλά δεν είναι κωπηλατώντας με το ευρώ.
Υπάρχει ζωή μετά το Euro
Πολλά έθνη επιβιώνουν αρκετά καλά χωρίς το ευρώ. Η Σουηδία, η Δανία και η Ινδία είναι μια χαρά χωρίς το ευρώ, το ίδιο κάνει και η Τουρκία, η οποία είχε την τύχη να αποκλειστεί από τη ζώνη του ευρώ. Όσο οι Τούρκοι παραμένουν στη λίρα, ακόμα και ο ισλαμο-φασιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να καταστρέψει την οικονομία τους.
Μπορεί η Ελλάδα να πετάξει απλά το ευρώ;
Έχει επιτυχημένα προηγούμενα να ακολουθήσει. Η Αργεντινή ήταν κάποτε συνδεδεμένη με το δολάριο των ΗΠΑ όσο και η Ελλάδα συνδέεται με το ευρώ σήμερα. Το 2000 , οι Αργεντινοί, πεινασμένοι και οργισμένοι, επαναστάτησαν.
Η Αργεντινή νίκησε τελικά τη δικτατορία του δολαρίου, τις υπαγορεύσεις του ΔΝΤ και τις απειλές των πιστωτών, και αθέτησε τις υποχρεώσεις της στα ομολόγων δολαρίων. Ελεύθερη επιτέλους! Στηδεκαετία που μεσολάβησε, η οικονομία της Αργεντινής ανέβηκε στα ύψη. Ναι, σήμερα, η Αργεντινή δεχεται επίθεση από οικονομικούς γύπες, αλλά αυτό είναι μόνο και μόνο επειδή το έθνος έγινε τόσο προκλητικά πλούσιο.
Ήμουν στη Βραζιλία, όταν ο πρόεδρος του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είπε το ΔΝΤ να πάει στο διάολο, και απέρριψε την ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, απέρριψε την κοπή των συντάξεων και αγνόησε τις υπόλοιπες ανοησίες περί λιτότητας. Αντ 'αυτού, ο Λούλα δημιούργησε το familia bolsa, ένα τεράστιο ταμείο για τους φτωχούς του έθνος.
Το αποτέλεσμα: η Βραζιλία, όχι μόνο επέζησε, αλλά άνθισε κατά τη διάρκεια 2008-10, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παρά την πίεση,η Βραζιλία δεν παραιτήθηκε ποτέ από τον έλεγχο του νομίσματός της. (Είναι μια θλιβερή ειρωνεία ότι η Βραζιλία τώρα παραπαίει. Αυτό είναι το σφάλμα εξ ολοκλήρου του διάδοχου του Λούλα, του Πρόεδρου Ντίλμα Ρούσεφ, ο οποίος έχει αρχίσει να χορεύει σάμπα με τη λιτότητα.)
Λιτότητα: Θρησκεία, Όχι Οικονομικά
Το ευρώ είναι απλά το γερμανικό μάρκο με μικρά αστέρια επάνω του. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετήσει το νόμισμα της Γερμανίας χωρίς να πάρει εγκρίση απο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, λόγο κυριότητας.
Και ο Σόιμπλε έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί. Όπως μου επισημαίνει μου ο Paul Krugman, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη οικονομική θεωρία που να λέει ότι η λιτότητα, που είναι - το κόψιμο των κρατικών δαπανών, η μείωση των μισθών, η μείωση της ζήτησης του καταναλωτή –μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσει ένα έθνος σε ύφεση, σε αποπληθωρισμό.
Γι 'αυτό, το 2009, ο Ομπάμα διέταξε το ερέθισμα για την ανάπτυξη , όχι ένα υπνωτικό χάπι.
Αλλά η λιτότητα δεν έχει τίποτα να κάνει με την οικονομία. Είναι η θρησκεία: η πίστη του Stern - των Λουθηρανών Γερμανών ότι οι Έλληνες διασκέδαζαν υπερβολικά, ξόδευαν πάρα πολλά χρήματα, και περνούσαν πάρα πολυ ώρα τεμπελιάζοντας κάτω από τον ήλιο - και τώρα οι Έλληνες πρέπει να πληρώσoυν ένα τίμημα για τις αμαρτίες τους.
Παραδόξως, ακούω αυτό αυτο-μαστίγωμα αυτές τις ανοησίες από τους ίδιους τους Έλληνες:είμαστε τεμπέληδες. Μας αξίζει η τιμωρία μας. Ανοησίες. Ο μέσος Έλληνας εργάζεται περισσότερες ώρες μέσα σε ένα χρόνο από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο στα 34 κράτη του ΟΟΣΑ, οι Γερμανοί τις λιγότερες.
Ο πατέρας του Ευρώ περιγράφει λίγο το κάθαρμά του
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να προσποιείται ότι η λιτότητα και το ευρώ είναι δύο διαφορετικά πράγματα - μπορεί να παντρευτεί την όμορφη κοπέλα, αλλά δεν προσκαλεί την άσχημη αδελφή της στο γάμο. Προφανώς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει πασηφανεί άγνοια της ιστορίας του ευρώ. Η φρίκη της λιτότητας δεν είναι η συνέπεια της ελληνικής ασωτίας, αλλά συμπεριλείφθηκε στον σχεδιασμό του ευρώ από την αρχή.
Αυτό μου το εξήγησε ο ίδιος ο πατέρας του ευρώ, οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ του Πανεπιστημίου Κολούμπια. (Έχω σπουδάσει οικονομικά με τον κολλητό του Μαντέλ, ο Milton Friedman) Ο Mundell εφηύρε όχι μόνο το ευρώ, αλλά είναι και ο πατέρας και των των πολιτικών αποφάσεων δυστυχίας της Θάτσερ και του Ρέιγκαν, που είναι γνωστές ως “supply-side economics” «οικονομικά της προσφοράς» - ή, όπως ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος αποκάλεσε , «οικονομικά βουντού." - είναι η μεγάλη αναξιόπιστη πεποίθηση ότι εάν ένα έθνος εξαλείψει τη δύναμη των συνδικάτων, μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, εξαλείφει τους κυβερνητικούς κανονισμούς και την δημόσια ιδιοκτησία των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, θα ακολουθήσει η οικονομική ευημερία.
Το ευρώ είναι απλά η άλλη πλευρά του νομίσματος της οικονομικής προσφοράς. Όπως ο Mundell μου εξήγησε, το ευρώ είναι ο τρόπος με τον οποίο συνέδρια και τα κοινοβούλια μπορούν να απογυμνωθούν από κάθε εξουσία στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Η Ενοχλητική δημοκρατία αφαιρείται από το οικονομικό σύστημα. «Χωρίς δημοσιονομική πολιτική,"μου είπε ο Mundell , "ο μόνος τρόπος τα έθνη να μπορούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας είναι από την ανταγωνιστική μείωση των κανόνων στις επιχειρήσεις."
Η Ελλάδα, για να επιβιώσει σε μια οικονομία της ευρωζώνης, μπορεί να αναβιώσει την απασχόληση μόνο μέσω της μείωσης των μισθών. Πράγματι, η πρόσφατη μικροσκοπική μείωση της ανεργίας είναι το σημάδι ότι οι Έλληνες αποδέχονται αργά ένα μόνιμο μέλλον αυτό, των χαμηλών μισθών σερβίροντας δροσερά κοκτέιλ στους Γερμανούς στις κρουαζιέρες διακοπών τους.
Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα χρωστάει στη Γερμανία, στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διάσωση, δισεκατομμύρια. Ανοησίες. Κανένα από τα δισεκατομμύρια σε κονδύλια διάσωσης, δεν χορηγήθηκαν στα ελληνικά τσέπες. Όλα πήγαν να διασωθεί η Deutsche Bank και άλλοι ξένοι πιστωτές. Τα ταμεία της ΕΕ κατάπιαν το 90% των ομολόγων των ιδιωτών τραπεζίτων της ». Η Γερμανία διεσώσε τη Γερμανία, όχι την Ελλάδα.
Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στη Γερμανία τα χρωστούμενα, κε Τσίπρα, αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το νόμισμα της Γερμανίας, έτσι είναι.
Ελλάδα: Η λεηλάτηση της Goldman
Η Καταστροφή της Ελλάδας ξεκίνησε μυστικά, σχεδιάστηκε πριν από μια δεκαετία από την Goldman Sachs, με δόλιες πράξεις ανταλλαγής νομισμάτων, για να κρύψει τα ελληνικά ελλείμματα που υπερέβαιναν το 3% του ΑΕΠ, το όριο της ευρωζώνης. Το 2009, όταν η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια, οι κάτοχοι ελληνικού χρέους συνειδητοποίησαν ότι είχαν εξαπατηθεί. Οι αγοραστές του χρέους απαίτησαν τοκογλυφικά επίπεδα τόκων (ή, αν προτιμάτε, ένα υψηλό "spread") για να ασφαλιστούν οι ίδιοι έναντι μελλοντικής απάτης. Η σύνθεση αυτής της πριμοδότησης γονάτησε το ελληνικό έθνος. Με άλλα λόγια, τη κρίση προκάλεσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν για να ενταχθεί και να παραμείνει στο ευρώ η χώρα, και όχι οι ελληνικές σπατάλες.
Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Κίνα ξέφυγαν από την κρίση με τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος, των κρατικών δαπανών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών-εργαλεία ζωτικής σημασίας τα οποία η Ελλάδα έδωσε σε αντάλλαγμα για το ευρώ.
Ακόμη χειρότερα, όταν ο δούρειος ίππος του ευρώ μπήκε στην Αθήνα, ο τουρισμός, η κύρια βιομηχανία της Ελλάδα, απορροφήθηκε από την Τουρκία, όπου τα ξενοδοχεία και αναμνηστικά είχαν τιμές σε φθηνές λίρες. Αυτό επέτρεψε στο μηχάνημα του ΔρΜαντέλ, το ευρώ, για να κάνει τη δουλειά του, την ανελέητη μείωση των μισθών - να αναγκάσει την Ελλάδα να αφαιρέσει από το σύνολο των εργαζομένων τις συντάξεων και την εξουσία.
Η Ελλάδα γονάτησε, με μόνη επιλογή την ικεσία για έλεος από την Γερμανία.
Αλλά δεν υπάρχει κανένα έλεος. Όπως ο Γερμανός Σόιμπλε επιμένει, η δημοκρατία, η ψήφος αυτή την εβδομάδα, δεν σημαίνουν τίποτα. "Νέες εκλογές δεν αλλάζουν τίποτε στις συμφωνίες που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση», λέει. «Οι Έλληνες δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση."
Αχ, αλλά έχουν, κ Σόιμπλε. Μπορούν να σας πουν να πάρετε τα ευρώ και να βάλετε στον «Μέρκελ» σας.
http://www.gregpalast.com/
Μετάφραση
Ανδρέας Κιμούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive