Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Η κουλτούρα της ειρήνης και η φαντασία μας

Μας εντυπωσιάζουν πάντα όσα λένε οι πολιτικοί στις δικοινοτικές εκδηλώσεις. Και μας πείθουν ότι τα πιστεύουν όσα λένε, τα έχουν στην καρδιά τους. Όπως χτες, που ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί βρέθηκαν στο συνέδριο. Διευθυντριών και Διευθυντών σχολείων, με θέμα «Μετασχηματιστική ηγεσία για την ειρήνη», που διοργάνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, στο Λήδρα Πάλας....
Πολύ εντυπωσιακό και το θέμα: Μετασχηματιστική ηγεσία για την ειρήνη. Αυτή η μετασχηματιστική ηγεσία απασχολεί τον χώρο της εκπαίδευσης διεθνώς εδώ και χρόνια. Και συνήθως επικεντρώνεται στην ηγεσία των εκπαιδευτικών, η οποία θα αναπτύξει το όραμα των αλλαγών στα σχολεία. Εντάξει, εμείς το προσαρμόσαμε στη σκιά του Κυπριακού και ψάχνουμε τη μετασχηματιστική ηγεσία, που θα οδηγήσει τους νέους μας στην κουλτούρα της ειρήνης. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι κοινωνία θέλουμε. Αν η απάντηση είναι ειρήνη, ευημερία και συνύπαρξη, τότε πρέπει να μετασχηματίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα ανάλογα», όπως είπε κι ο Μουσταφά Ακιντζί. Κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή εναλλακτική παρά να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο μας».


Τι όμορφα λόγια, τι ωραίες εικόνες, τι ενθουσιασμός! Αγαλλίαση πραγματικά. Όση ώρα διαρκούσε η εκδήλωση είναι σίγουρο ότι τόσο οι δυο πολιτικοί όσο και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, και άλλοι όπως η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μπορούσαν να αφήσουν τη φαντασία τους να ταξιδεύει σε έναν αγγελικό κόσμο στον οποίο επιτέλους οι δυο κοινότητες ξεπέρασαν κάθε δυσκολία και προχωρούσαν μαζί, χέρι με χέρι, στο ειρηνικό και ευμαρές μέλλον εφαρμόζοντας πλέον χωρίς εμπόδια, χωρίς πάτρωνες κυρίαρχους και ιμπεριαλιστές, το ενιαίο εκπαιδευτικό τους σύστημα απολύτως βασισμένο στην κουλτούρα της ειρήνης. «Αυτή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα εδώ, είναι η εικόνα που οραματιζόμαστε για το μέλλον στον τόπο μας», έλεγε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Όλα αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα για να γίνει λειτουργικό το ομοσπονδιακό πολίτευμα», έλεγε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Τι σπουδαία οράματα! Τι συγκινητικά! Κι ακόμα περισσότερο αν πετύχουν οι μετασχηματιστικοί διευθυντές των σχολείων στις δυο κοινότητες να καλλιεργήσουν κουλτούρα ειρήνης στους νέους μας. Διότι σήμερα βλέπετε οι νέοι μας βρίσκονται σε κουλτούρα πολέμου, είναι όλοι με ένα όπλο στο χέρι και ετοιμάζονται να πολεμήσουν εναντίον της άλλης κοινότητας και πρέπει να τους σταματήσουμε. Αλλά πρέπει να σκεφτεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, όπως κι ο Αναστασιάδης κι ο Ακιντζί, κι ένα πρόγραμμα να τους εξηγεί στο μέλλον, όταν πια θα αποκτήσουν την κουλτούρα ειρήνης, γιατί το Κυπριακό παραμένει άλυτο αφού ξεπεράσαμε πια την εχθρότητα με την άλλη κοινότητα. Και θα ρωτούν, παραπλανημένοι καθώς θα είναι, γιατί δεν ενωνόμαστε να προχωρήσουμε μαζί στην κοινή μας πατρίδα μετά από τόσα και τόσα ρομαντικά ποιήματα που μας μάθατε; Κι άντε να εξηγήσεις ότι εκτός από τα ψυχολογικά μας έχουμε κι ένα ουσιαστικό πρόβλημα που μας εμποδίζει. Κι αυτό λέγεται Τουρκία.

Πάει ο Πρόεδρος σε τέτοιες εκδηλώσεις και πάνω στον ενθουσιασμό του ρίχνει και μια ατάκα για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που εμπόδισαν «οι παρεμβάσεις τρίτων, μηδεμιάς εξαιρουμένης». Εννοώντας, βεβαίως, την Τουρκία και την Ελλάδα. (Δεν είμαι σίγουρος ότι υπονοεί και τη Βρετανία ως οφείλει). Αλλά, αυτό δεν είναι κουλτούρα ειρήνης. Αν θέλουμε να καλλιεργηθεί κουλτούρα ειρήνης ανάμεσα στις δυο κοινότητες, πρέπει πρώτα να μάθουμε να λέμε μεταξύ μας τις αλήθειες. «Οι παρεμβάσεις τρίτων, μηδεμιάς εξαιρουμένης» είναι πολύ παλιά ιστορία. Σήμερα, αυτό που μας εμποδίζει είναι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας και καμίας άλλης τρίτης χώρας.

Όταν ακούμε με ενθουσιασμό τον κ. Ακιντζί να μιλά για την «εισαγωγή της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στα σχολεία και στις δύο πλευρές του νησιού» κι ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να εφαρμοστούν και να υπάρξει ειρήνη», δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και να διαιωνίζουμε μόνοι μας το πρόβλημα. Όταν η κουλτούρα της «άλλης πλευράς» συνεχίζει να σχίζει σελίδες από βιβλία, ακόμα και ποίησης, του σχολείου Ριζοκαρπάσου, και να έχει λίστες με αποδεκτούς και μη εκπαιδευτικούς, όταν συνεχίζει να πιστεύει πως η Κύπρος πρέπει να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο, για ποια κουλτούρα ειρήνης μπορούμε να μιλάμε; Της φαντασίας μας; Η ζωή μας, όμως, δεν είναι φαντασιακή, έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και την ορίζουν συγκεκριμένα γεγονότα.

aristosm@phileleftheros.com

14 σχόλια:

  1. ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Ο Υπ. Αμύνης της Τουρκίας Σ. Τσακμάνογλου (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) αναφερόμενος στο θέμα της εκτέλεσης ή μη της θανατικής ποινής που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν δηλώνει: «Θεωρούμε ότι η θανατική ποινή που επεβλήθη στο Οτσαλάν πρέπει να εκτελεστεί» (το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής).
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Βρετανός Υπ. Εσωτερικών Τζ. Στρόου αναφέρει ότι ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Α. Πινοσέτ (κρατείται στη Βρετανία) δεν είναι σε θέση να αντέξει τη διαδικασία μιας δίκης (ο Πινοσέτ εξετάστηκε από γιατρούς ύστερα από εντολή του Στρόου – η Ισπανία, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν ζητήσει την έκδοση του Πινοσέτ προκειμένου να δικασθεί για εγκλήματα που διέπραξε τον καιρό που βρισκόταν στην εξουσία).
    Ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Β. Σόιμπλε μιλώντας (10/1) από το πρώτο κανάλι (ARD) παραδέχεται ότι το 1994 εισέπραξε από τον ‘έμπορο όπλων Κ. Σράιμπερ δωρεά ύψους 100.000μάρκα (τα παρέδωσε στο ταμείο του Κόμματος – ο Στράιμπερ του τα παρέδωσε σε μετρητά μέσα σε μια βαλίτσα).
    Υπό την προεδρεία του προσωρινού προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλέιας της Ομοσπονδίας. Σε δηλώσεις που κάνει ο Βλ. Πούτιν λέει: «Η Ρωσία για να είναι κράτος ισχυρό και μεγάλο χρειάζεται ισχυρό στρατό». Εξάλλου σε δηλώσεις που κάνει ο Ρώσος Υπ. Αμύνης Ι. Σερκέγεφ αναφερόμενος στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία λέει: «Οι μέθοδοι εργασίας και οι κατευθύνσεις παραμένουν ίδιες».

    ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας επικρίνει το ΚΚΕ: «Δεν θέλουν να πουν ανοιχτά ότι αρνούνται κάθε ουσιαστική προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού κοινωνικού μετώπου με τη στήριξη των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και βρίσκουν διάφορε δικαιολογίες για να περιχαρακώσει το ΚΚΕ το χώρο, λες και το πρόβλημα του ή και το πρόβλημα της εργατικής τάξης είναι να πάρε το ΚΚΕ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα 1% ή 2% παραπάνω ή παρακάτω και όχι να συγκροτηθεί ένας αποτελεσματικός προοδευτικός μηχανισμός κατά του φιλελευθερισμού».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Αμερικανός αναπληρωτής Υ. Εξ Μ. Γκρόσμαν, αναφερόμενος στο Κυπριακό λέει: «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, μια ΔΙΖΩΝΙΚΗ, ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, και αυτός είναι ο στόχος όλων» (αρνείται την άποψη ότι το Κυπριακό λύθηκε με την τουρκική εισβολή).
    ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Σε δηλώσεις που κάνει στην εφημερίδα «Σάαρμπρουκερ Τσάιτουνγκ») ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ε.Ε. Γκ. Φερχόιγκεν για την αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη λέει: «Η υποψηφιότητα δεν σημαίνει ένταξη. Η Ε.Ε. δεν προχωρεί σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με χώρες στις οποίες τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται απολύτως σεβαστά».
    Ο Τουρκός πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ και ο ηγέτης της εθνικιστικής δράσης Ντ. Μπαχσελί και της μητέρας πατρίδας Μ. Γιλμάζ ύστερα από πεντάωρη σύσκεψη αποφάσισαν την «προσωρινή αναστολή» εκτέλεσης της ποινής που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν(γράφεται ότι ο Μπαχτσελί είναι αντίθετος). Ο πρωθυπουργός δηλώνει «η αναστολή θα τερματιστεί και θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία εκτέλεσης της θανατικής ποινής αν το κουρδικό ΡΚΚ ή όσοι το συμαθούν επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν τη προκείμενη διαδικασία σε βάρος των κρατικών τουρκικών συμφερόντων».
    Σε δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ε. Μπάρακ λέει: «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία έφθασαν σε αποφασιστική φάση. Αντίθετα με ότι ελέχθη, τίποτα δεν διευθετήθηκε στη συνάντηση του Σεφερντστάου. Οι στόχοι μας είναι σαφείς: ειρήνη ασφάλεια και επιστροφή των παιδιών μας στο Λίβανο»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
      Πτώση κατά 3,04% σημειώνει ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο των Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5,190,17 μονάδες.
      ΤΡΙΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Το εφετείο των Βερσαλιών αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του Ζ. Σιράκ για όσο διάστημα είναι πρόεδρος για παραπτώματα(εικονικοί διορισμοί) που έκανε στο διάστημα που ήταν Δήμαρχος του Παρισίου – ο Σιράκ το 1995 εκλέχθηκε πρόεδρος για μια επταετία.

      Διαγραφή
    2. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Γράφεται ότι η Ρωσία έκλεισε για αόριστο χρόνο τα σύνορα Τσετσενίας – Ινγκουσετίας για Τσετσένους (άνδρες) άνω των 10 ετών και κάτω των 60 ετών.

      Διαγραφή
  2. Πεμπτη 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των ηγετών των κομμάτων της τουρκικής κυβέρνησης για αναστολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής στον Α. Οτσαλάν(ο πρόεδρος και η κυβέρνηση λέει ότι η απόφαση ήταν «σωστή» - συγγενείς θυμάτων του ΡΚΚ διαφωνούν έντονα - το ισλαμικό κόμμα της Αρετής λέει ότι «η κυβέρνηση έκανε λάθος»).
    Προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα και τη Λευκωσία η πρόσκλήση που απήυθυνε ο Γερμανός Υπ. Εξ Γ. Φίσερ προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς να επισκευφθεί τη Γερμανία για συνομιλίες. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει μεταξύ άλλων: «Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι για εμπορικές συναλλαγές με τους ελληνοκυπρίους, αρκεί να γίνει αποδεκτή η οντότητα τους, το καθεστώς και η κυριαρχία τους.
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπ.Εξ για Κυπριακό: «Το Κυπριακό δεν είναι το πρόβλημα της Ε.Ε., αλλά διάφορα βήματα του παρελθόντος - παρ όλες τις προειδοποιήσεις μας – μετέτρεψαν το Κυπριακό σε προβληματική κατάσταση για την Ε.Ε». Σε άλλο σημείο: «Η συμφωνία των δύο ισότιμων κρατών στο νησί και οι από κοινού ενέργειες τους για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Κυπριακό θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται από την Ε.Ε., αλλά του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος πρέπει να πραγματοποιηθούν με συναντήσεις των δύο πλευρών υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ».
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 Διεθνη
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπ. Κυπριανού συνάντηση με τον Γλ .Κληρίδη λέει: «Τόσο η ελληνική όσο και κυπριακή πλευρά ακολουθούν επικίνδυνη πολιτική στο Κυπριακό». Ζήτησε παρίτηση του Γλ. Κληρίδη και διεξαγωγή προεδρικών εκλογών για την ανανέωση της λαϊκής εντολής (εν όψει της κρίσιμης φάσης του Κυπριακού - ο Γλ. Κληρίδης απέρριψε τους ισχυρισμούς και το αίτημα).
    Σε δηλώσεις του Υ. Εξ της Κύπρου Ι. Κασουλίδη, αναφέρει: «Η κυπριακή κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την πρόσκησή προς του Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν διάλογο μαζί με εκπροσώπους τους με στόχο να διασφαλιστεί ότι η φωνή τους θα ακούγεται στην Ε.Ε».
    Ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν με αφορμή την απόφαση αναστολής εκτέλεσης της θανατικής ποινής σε ανακοίνωση του μέσω των δικηγόρων του αναφέρει: «Το ΡΚΚ θα ενεργήσει υπέρ της ειρήνης και την δημοκρατίας» και ότι δεν θα κάνει «καμία λανθασμένη κίνηση».
    Σαββατο 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξη τύπου αναφέρει: «Η Ελλάδα πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία προχώρησε σε ανατίμηση του νομίσματος. Μετά από μακρά σειρά υποτιμήσεων του εθνικού νομίσματος, που αντανακλούν την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί ισότιμα με τους διεθνείς της εταίρους, η Ελλάδα μπορεί σήμερα να προχωρήσει σε ανατίμηση της δραχμής και την ευρωστία που απέκτησε η εθνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια προσπάθειας».
    Σαββατο 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 διεθνη
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ δηλώνει: «Ο Οτσαλάν και κύκλοι που τον υποστηρίζουν προσπαθούν να κατευθύνουν το καθεστώς στην Τουρκία και κάνουν δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό είναι απαράδεκτο. Θα ήταν καλύτερα γι αυτόν να σιωπήσει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
      Γράφεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπέρνς κατά τη διάρκεια τυχαίας συνάντησης που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, του έκανε παράπονα για τη δήλωσή του «περί ματωμένων χεριών της Δύσης στο Κοσσυφοπέδιο».
      Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος στο Χαλάνδρι, λέει μεταξύ άλλων: «Πάμε για Ελλάδα με περισσότερο φως». Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις προσεχείς εκλογές: «Καλούμε τον πρωθυπουργό γα αναλάβει τις ευθύνες του. Τώρα. Άμεσα. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

      Διαγραφή
    2. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Σε ανακοίνωση (αργά το βράδυ της 11 Ιανουαρίου) του βρετανικού Υπ. Εσωτερικών, που αναφέρεται στη υπόθεση του πρώην δικτάτορα της Χιλής Α. Πινοσέτ, παρατηρούνται και τα εξής: «Η υγεία του Αουγκούστο Πινοσεέτ δεν είναι αρκετά καλή ώστε να εκδοθεί στην Ισπανία για να καταδικαστεί για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Η απόφαση της τετραμελούς ιατρικής επιτροπής που εξέτασε τον 84χρονο Πινοσέτ στης 5 Ιανουαρίου και μελέτησε εκτεταμένες εξετάσεις του ΄ήταν ομόφωνη. Δεδομένων των συνθηκών και καθώς δεν αναμένετε αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του Πινοσέτ, ο Υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι ο Αουγκούστο Πινοσετ δεν πρέπει να εκδοθεί στην Ισπανία, αλλά να απολυθεί» (η απόφαση του υπουργού δεν είναι αμετάκλητη – η απόφαση προκαλεί κύμα διαμαρτυριών).

      Διαγραφή
    3. Πεμπτη 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Σε δηλώσεις που κάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Nτενκάς αναφέρει μεταξύ άλλων : « Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι για εμπορικές συναλλαγές με τους Ελληνοκυπρίους, αρκεί να γίνει αποδεκτή η οντότητα τους, το καθεστώς και η κυριαρχία τους.
      Γράφεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν και εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον τσετσενικών στόχων. Στ μεταξύ αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που βλέπου το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του Γκρόζνι. Ο εκ των ηγετών της Τσετσενίας Μ. Ουγκούντοφ δηλώνει: «Το Γκρόζνι ελέγχεται πλήρως από τις τσετσενικές δυνάμεις με εξαίρεση ένα τμήμα της βορειοδυτικής συνοικίας». Αντίθετα ο προσκείμενος στη Μόσχα Τσετσένος ηγέτης Μπ. Γκανταμίροφ δηλώνει ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα ελέγχουν το 85%-90% της πόλης.
      Ο προσωρινός πρόεδρος της Ρωσίας ΒΛ. Πούτιν αποδέχεται επίσημα την υποψηφιότητα του για το προεδρικό αξίωμα της χώρας(εκλογές 26ης Μαρτίου).
      Ο τελευταίος ηγέτης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας Ε. Γκρέντζ οδηγείται στις φυλακές, μετά την απόρριψη από το Ανώτατο δικαστήριο της προσφυγής του εναντίον της απόφασης με την οποία τoυ επιβλήθηκε κάθειρξη 6,5 ετών (ισχυρίσθηκε ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα).

      Διαγραφή
    4. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
      Συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Όπως γράφεται, ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών «δεν μπορεί να είναι θέμα δημόσιας συζήτησης και μάλιστα με αυτόν τον επιπόλαιο τρόπο». Είπε ακόμα: «Οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτό είναι απαραίτητο για το συμφέρον της χώρας¨(κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν τα θέματα υγείας).
      Ο ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλος παραθέτει στο προεδρικό μέγαρο δεξίωση προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος (ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει: «όποτε και να γίνουν εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι και βέβαιοι για τη νίκη»).
      Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης μιλώντας στη βουλή λέει: «Την 1ηΜαρτίου του2001 η Ολυμπιακή Αεροπορία θα είναι «εν πλήρει δυνάμει» στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Μη φοβάστε για τις ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ. Δεν υπάρχει πρόβλημα για τη μετεγκατάσταση».
      Συνέρχεται η Κ.Ε. της ΝΔ υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή. Ο ηγέτης της ΝΔ μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λέει μεταξύ άλλων: «Η πολιτική σήμερα έχει ανάγκη από περισσότερο φως». Σε άλλο σημείο λέει: «Είναι αιχμάλωτοι του κατεστημένου που δημιούργησαν , του άκρατου και νοσηρού κομματισμού, της καθεστωτικής-συντηρητικής αντίληψης»(δεν ζητά την διεξαγωγή εκλογών)
      Αύξηση κατά 1,78% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.273,83 μονάδες.

      ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Όπως μεταδίδεται από τη Μόσχα, σύμφωνα με το νέο ρωσικό πυρινικό δόγμα θα κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων, όταν εξαντλήθούν όλα τα μέσα για την επίλυση μιας κρίσης (το προηγούμενο πυρηνικό δόγμα έλεγε ότι η Ρωσία θα κάνει χρήση πυρινικών , όταν αυτή είναι απαραίτητα για να αντιμετωπισθεί «επίθεση που απειλούσε την ύπαρξη της Ρωσίας»).
      Ο Ισπανός δικαστής Μπ. Γκαρθόν με έγγραφο που στέλνει στις βρετανικές αρχές ζητά να του δοθεί η δυνατότητα να ανακρίνει ο ίδιος τον πρώην δικτάτορα της Χιλής Α. Πινοσέτ, πριν αυτός επαναπατρισθεί. Ζητά επίσης να επανεξετασθεί ο Πινοσέτ από Ισπανούς γιατρούς.
      Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ι. Ιβάνοφ αντιδρώντας στην επίσκεψη και της σε επαφές-συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον ο Τσετσένος υπουργός Εξωτερικών Ι. Αχμαντοφ (οι Αμερικανοί λένε ως Ρώσος πολίτης), λέει ότι παρόμοιες επαφές μπορεί να ενθαρρύνουν τους «τρομοκράτες και αυτονομιστές».

      Διαγραφή
    5. Σαββατο 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
      Ύστερα από απόφαση των (Βρυξελλών)της νομισματικής Επιτρoπής της Ε.Ε. η δραχμή ανατιμάται έναντι του «Ευρώ» κατά 3,5%. Έτσι η κεντρική ισοτιμία της δραχμής έναντι του «Ευρώ» καθορίζεται στις 340,75 δραχμές (από 353 δραχμές που ήταν – σε δηλώσεις που κάνει στις Βρυξέλλες ο σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Στουρνάρας – συμμετείχε στη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής ως εκπρόσωπος της Ελλάδας – αναφερόμενος στην απόφαση λέει: "Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, βέβαια, δεν προκαταλαμβάνει καμία απόφαση για το μέλλον. Κύριος σημαίνει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα είναι καλύτερες με την νέα κεντρική ισοτιμία απ ότι με την παλαιά. αυτό είναι το κυριότερο σημείο που θέλω να τονίσω και αντανακλά βέβαια την ευρωστία της ελληνικής οικονομικής και σαφώς συμβάλλει στη διαδικασίας σύγκλησης. Τίποτα όμως πέραν αυτού".
      Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στο Αίγιο, σε ανοιχτή συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΣΟΚ λέει: "Το σημερινό γεγονός, η ανατίμηση της δραχμής έναντι του "Ευρώ" για την ώρα που θα ενταχθεί η δραχμή στη Ζώνη του "Ευρώ", είναι μια ακόμη απόδειξη της ευρωστίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι μπορούμε να πορευόμαστε στους ρυθμούς με τις άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πότε άλλοτε είχε γίνει αυτό στην Ελλάδα; Έγινε τώρα, χάρη σε σας. Χάρη στην δική σας προσπάθεια. Χάρη στον ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΛΑΌ. Γι αυτό θα προχωρήσουμε γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να πηγαίνει μπροστά. Δεν θέλει τη μιζέρια του πίσω και άρνησης που προσπαθούν να μας επιβάλλουν". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός λέει: "Υπάρχουν και πολλοί που θέλουν να εμποδίσουν . Υπάρχει η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία, βλέποντας αυτή την εξέλιξη , προσπαθούσε να την ανακόψει παίζοντας ένα τυχοδιωκτικό παιχνίδι με επίκεντρο την εκλογή του ΠτΔ. Προσπαθούσε εδώ και πολλούς μήνες να δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το αν θα εκλεγεί ο ΠτΔ το Φλεβάρη ή θα υπάρξουν εκλογές. Την τελευταία στιγμή, όπως ξέρετε, υπαναχώρησε μπροστά στο φάσμα της βέβαιης ήττας της στις εκλογές, τις οποίες προσπαθούσε να πετύχει. Έκανε στροφή και γύρισε πίσω και αναγνώρισε την αναγκαιότητα να ψηφισθεί ως ΠτΔ ο κύριος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, είναι άξιος πολιτικός, ο ΠτΔ, ο οποίος τιμά την Ελλάδα και τιμά της Αχαΐα από την οποία κατάγεται".

      Διαγραφή
  3. ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Ο ΥΠ. Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας στο Ηράκλειο λέει: «Η ανάπτυξη της χώρας δεν πρόκειται να έρθει ούτε από την Αθήνα ούτε από τη Θεσσαλονίκη. Θα έρθει μέσα από την ικανότητα μας να κινητοποιήσουμε το παραγωγικό δυναμικό στον πρωτογενή, δευτερογενή και ιδιαιτέρως στον τριτογενή τομέα στην ελληνική περιφέρεια. Χρειάζεται κιονωνική αναδιάταξη δυνάμεων στο ελληνικό κράτος, θέλουμε μια πολυκεντρική Ελλάδα. Αυτό πρέπει να είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Να δημιουργήσουμε δυναμικούς όρους ανάπτυξης, συγκέντρωσης και αξιοποίησης της δύναμης που φέρνει η συγκέντρωση».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας για την ανατίμηση της Δραχμής έναντι του «Ευρώ» λέει: «Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν θα γίνει με οικονομικά κριτήρια (γιατί δεν «πιάσαμε» τα κριτήρια του δημοσίου χρέους και του πλυθωρισμού)αλλά με πολιτικά κριτήρια. Μας εντάσσουν στην ΟΝΕ γιατί είμαστε ακλά παιδιά, τα δώσαμε όλα στο Ελσίνκι πρόσφατα, στη Μαδρίτη παλιότερα κ.α. Επειδή λοιπόν η Μπουνσεσμπανκ θα μας θέσει πολύ πιο σκληρούς όρους, οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα, ώστε ο λαός να μην γνωρίζει την αλήθεια για την μετά ΟΝΕ εποχή».
    Ο Τούρκος Υπ. Εξ Ι. Τζέμ στο «Βήμα της Κυριακής» για τις ελληνοτορκικές διαφορές λέει: «Η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να επιλύσει όλες τις διαφορές της με τη Ελλάδα με ειρηνικά μέσα και αντιλαμβάνεται ότι και η Ελλάδα έχει αναλάβει την ίδια δέσμευση». Σε άλλο σημείο για Κυπριακό: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη, κανένα από τα οποία δεν έχει δικαίωμα ή τη δικαιοδοσία να εκπροσωπεί το άλλο ή το σύνολό της νήσου».
    ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Σε δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απαντώντας για Κυπριακό και για τις δηλώσεις Κυπριανού λέει: «Όλα αυτά τα οποία φαντάζεται ο Κυπριανού, δεν έχουν σχέση με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος ε τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εξευρεθεί μια λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, για την έκδοση των οποίων έχει συμβάλει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει κανένα λόγο η ελληνική κυβέρνηση να αγωνίζεται για πολύ καιρό μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση και άλλους παράγοντες της διεθνούς ζωής, για την έκδοση συγκεκριμένων ψηφισμάτων που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού προβλήματος και την ίδια ώρα να πράττει με έναν διαφορετικό τρόπο».
    ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Πορτογάλος υφυπ. Αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Φρ. Ντα Κόστα (η Πορτογαλία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.), για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λέει: «Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Το να γίνει μέλος είναι απαιτητική δουλειά. Πρέπει να εκπληρώσεις ορισμένα κριτήρια» («υπάρχουν χιλιάδες κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να εφαρμοστούν»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις της Αργεντινής απευθύνουν έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση να μην απελευθερώσει των πρώην δικτάτορα της Χιλής Α. Πινοσέτ(«η απελευθέρωση του θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο αφού θα εξασφάλιζε την ασυλία εκείνων που ευθύνονται για εγκλήματα κρατικής τρομοκρατίας»).
      Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ για ανακοινώσεις που κάνει κατά καιρούς ο ηγέτης του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν, λέει: «Ο Α. Οτσαλάν και κύκλοι που τον υποστηρίζουν προσπαθούν να κατευθύνουν το καθεστώς στην Τουρκία και κάνουν δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό είναι απαράδεκτο, θα ήταν καλύτερα γι αυτό να σιωπήσει».
      Σύμφωνα με τη λίστα Μπλακγουελ, η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ(73ετών) ήταν η πιο καλοντυμένη γυναίκα του κόσμου το 1999….
      Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν θέσεις ισλαμιστών ανταρτών στο Νότιο Λίβανο.
      Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος της Ιγκουσετίας Μ. Αούτσεφ αναφέρει ότι περίπου 175.000 Τσετσένοι πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται στη δημοκρατία του.
      Άγνωστοι σκοτώνουν στο Βελιγράδι μέσα στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» το γνωστό Σέρβο παραστρατιωτικό Ζ. Ραζνάτοβιτς ή Αρκαν(ο Αρκάν έδρασε στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία – διοικούσε την παραστρατιωτική ομάδα με την ονομασία «τίγρεις»).
      ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
      Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» λέει: «όποτε και να γίνουν , πάντως, οι εκλογές, το κρίσιμο πρόβλημα παραμένει το πώς θα γίνουν . Με ποιο σύστημα και μέσα σε ποιο κλίμα. Η επιδιωκόμενη άγρια πόλωση, οι προκλητικές εκλογικές δαπάνες, η ανεξέλεγκτη κομματική διαφήμιση και η έλλειψη δημοκρατικής ισοτιμίας και έλεγχου στα ΜΜΕ, είναι στοιχεία που δικαιώνουν τον πολιτικό αναχρονισμό με μάσκες εκσυγχρονισμού, μεγαλώνουν τη διάβρωση και εξάρτηση πολιτικής και πολιτικών.
      ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Στην Κύπρο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσαρίδης σε δηλώσεις του θέτει θέμα παραίτησης του υπουργού Γεωργίας Κ. Θεμιστοκλέους (γράφεται ότι ο τελευταίος σε δηλώσεις που έκανε στις εφημερίδες «Σημερινή» και «Αλήθεια» αναφέρει ότι δεν απορρίπτει το ελβετικό μοντέλο διακυβέρνησης(που είναι ουσιαστικά ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ) ως λύση του Κυπριακού).
      Νέα οικονομικά σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας πλήττουν καίρια την αξιοπιστία του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος . Το σαββατοκύριακο αποκαλύπτεται ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Έσσης διατηρεί στην Ελβετία παράνομους λογαριασμούς που προέρχονται από κυφές δωρεές (στη δεκαετία του ΄80 το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Έσσης – Φραγκφούρτη) άνοιξε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία, την οποία κατέθεσε 8.000.000 μάρκα που προέρχονταν από κρυφές - αδήλωτες δωρεές).
      Σε δηλώσεις που κάνει ο πρόεδρος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Β. Σόιμπλε, με αφορμή τα οικονομικά σκάνδαλα που συγκλονίζουν το κόμμα, ζητά από τους οπαδούς του Κόμματος «αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες στιγμές, γιατί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είναι μεγάλο λαϊκό κόμμα και η κρίση του μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ολόκληρο το δημοκρατικό πολίτευμα στης Γερμανία».
      …Σε δηλώσεις που κάνει (15/1) ο Βλ. Πούτιν, ο προσωρινός πρόεδρος της Ρωσίας, για Τσετσενικό λέει: «Οριστική νίκη στην Τσετσενία θα μπορέσουμε να πετύχουμε μόνο διευρύνοντας τη βάση μας μεταξύ των πολιτικών που υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή εξουσία και όχι με σαρωτικούς βομβαρδισμούς. Θεωρούμε ότι οι πολίτες της Τσετσενίας είναι Ρώσοι υπήκοοι. Και δεν θα τους θυσιάσουμε για να επιτύχουμε στρατιωτικούς στόχους. Αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ».
      Τα ρωσικά στρατεύματα με τη βοήθεια του πυροβολικού και της αεροπορίας συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για την κατάληψη του κέντρου του Γκρόζνι(συναντούν αντίσταση εκ μέρους των Τσετσένων ανταρτών που βρίσκονται στην πόλη).



      Διαγραφή
    2. ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
      Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» απολογούνται στον 15ο Πταισματοδίκη Αθηνών για την υπόθεση της μήνυσης που κατέθεσε εναντίον τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος(κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση – τα δημοσιεύματα για τα οποία υποβλήθηκε η μήνυση αναφέρονται στην αντιδικία που είχε πρόσφατα ο υπουργός με τον υπερνομάρχη Αθηνών –Πειραιώς Θ. Κατριβάνο).
      Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε δηλώσεις του αναφέρει, για μια φορά ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα εκλογών (λέει ότι η εκλογολογία είναι επιζήμια).
      Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής μιλώντας στη Θεσσαλονίκη λέει: «Νομίζουν ότι δημιουργώντας σύγχυση γύρω από τον χρόνο των εκλογών κρατούν δικαίωμα αιφνιδιασμού. Θα τους απογοητεύσουμε». Σε άλλο σημείο λέει: «Είμαστε έτοιμοι, τώρα, σήμερα, αύριο το πρωί. Γιατί αυτή η νίκη μας ανήκει, θα είναι δικιά μας, το 2000 είναι η χρονιά μας».
      Αύξηση κατά 1,68% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.362.30 μονάδες.
      ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Η εισαγγελία του Βισμπάντεν (Γερμανία) αρχίζει έρευνα για το θέμα των μυστικών λογαριασμών που διατηρούσε το Χρισταινοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας στην Ελβετία(στους λογαριασμούς αυτούς «έμπαιναν» χρήματα που προέρχονταν από παράνομες δωρεές).
      Συνεχίζεται στη Γιουγκοσλαβία ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη δολοφονία του Σέρβου παραστρατιωτικού Ζ.Ραζνάτοβιτς Ή Αρκάν. Οι επίσημες αρχές του Βελιγραδίου τηρούν «σιγή ιχθύος» για το γεγονός (αντιφατικές είναι σε πολλές περιπτώσεις οι περιγραφές που κάνουν οι εφημερίδες σχετικά με τις συνθήκες της δολοφονίας).
      Ο προσωρινός πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν αναφερόμενος στις ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα συμβαίνοντα στην Τσεστσενία λέει: «Κατανοεί την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τα γεγονότα στο βόρειο Καύκασο. Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να δείξει κατανόηση για τις θέσεις μας, στηριζόμενη στις εξελίξεις για την πραγματική κατάσταση με βάση την αληθή πληροφόρηση και όχι την προπαγάνδα».


      Διαγραφή
  4. ΤΡΙΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Ο πρόεδρος της Κυπριακής βουλής Σπ. Κυπριανού σε γραπτή δήλωση του ανταπαντά στον εκπ. Τύπου Δ. Ρέππα(σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με αυτόν): « Πολίτες στη Λευκωσία και στην Αθήνα γνωρίζουν ότι όσα είπα δεν είναι προϊόν της φαντασίας μου. Γνωρίζω πολύ περισσότερα απ όσα έχω πεί».
    Ο πρωθ. Κ. Σημίτης έχει συνάντηση με τον Ολλλανδό ομόλογό του Β. Κοκ. Ο Β. Κοκ δηλώνει: «Η Ελλάδα ε΄χει σημειώσει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη πρόοδο τόσο στον οικονομικό όσο και στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησης μου αλλά και το θαυμασμό μου για τις υψηλές αποδόσεις της, αλλά και για τη συμβολή του ελληνικού λαού στην προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση».
    ΤΡΙΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Γράφεται ότι ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Παπαπέτρου σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» αναφορά του πρακτορείου «Ρόιτερ» σε Χριστιανική Νότια Κύπρο και σε μουσουλμανική Βόρεια Κύπρο.
    Γίνεται γνωστό ότι ο Κύπριος Υπ. Εξ Γ. Κασουλίδης με αποστολή στους ΥΠ ΕΞ των χωρών-μελών της Ε.Ε. επιδιώκει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενεργειών που θα συνιστούσαν έστω και έμμεση αναγνώριση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ».
    ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
    Ο Υπ.Εξ ΓΑΠ φθάνει στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη (η προηγούμενη ήταν του Αβέρωφ –στην Άγκυρα πριν 38 χρόνια).
    Ο πρόεδρος των φιλελευθέρων Στ. Μάνος από την Κωνσταντινούπολη λέει: «Ποτέ μετά τη δεκαετία του 1930 η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είχαν τη δυνατότητα να λύσουν τις διαφορές τους μια για πάντα και να οδηγηθούν στο δρόμο της ειρηνικής και παραγωγικής συνύπαρξης . Ο δρόμος ο οποίος ανοίγεται μπροστά μας μπορεί να είναι μακρύς και πρέπει να παρθούν πολλές δύσκολες αποφάσεις , αλλά η αρχή έχει γίνει και δεν πρέπει να σταματήσει».
    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παγκαλος μιλώντας στη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας αναφερόμενος στο άρθρο του Πανταγιά σχετικά με το Κυπριακό (έχει αναφορά σε συνομοσπονδία) λέει: «Ο συγγραφέας του άρθρου αμφισβητεί ουσιαστικά την έννοια της κυριαρχίας της Κύπρου, που ήταν βασικός άξονας της πολιτικής μας στο Κυπριακό. Τη θεωρεί δευτερεύουσα. Συγγραφέας διατηρεί τη θέση του μέχρι στιγμής. Αυτό που ελέχθη είναι πολύ σημαντικό».
    ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Γλ Κληρίδης ενάντια στα γραφόμενα για ελβετικό μοντέλο διακυβέρνησης λέει: «Νομίζω ότι ο τύπος και τα κανάλια συζητούν διάφορα θέματα, τα οποία ουδέποτε ηγέρθησαν και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις συζητήσεις που κάνουμε».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΡΙΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
      Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος γευματίζουν μαζί και συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε δηλώσεις που κάνει ο Κ. Καραμανλής μετά το τέλος του γεύματος λέει: «Είχαμε πιο πολύ φιλική και γόνιμη, πολύ χρήσιμη συζήτηση. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της εποχής και της κοινωνίας. Και κυρίως κοιτάμε μπροστά με σιγουριά και αυτοπεποίθηση». Απαντώντας ο Δ. Αβραμόπουλος αν θα φιλοξενηθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ λέει: «Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα οι εκλογές. Και από την άλλη μεριά, όπως είναι γνωστό σε όσους μας παρακολουθούν, για όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Δήμαρχος τιμώ και τηρώ τους όρους κάτω από τους οποίους λειτουργώ θεσμικά ως Δήμαρχος». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρεται στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ λέει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προέρχομαι από αυτόν το χώρο και είναι εύλογο κατά καιρούς να έχουμε τέτοιου είδους συναντήσεις».
      Ο Υπ. Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου «παίρνει» πίσω την τροπολογία για τη ρύθμιση του θέματος των πανωτοκίων προκειμένου να την επαναφέρει βελτιωμένη σ ε νομοσχέδιο του υπουργείου του (ύστερα από αντιδράσεις και πιέσεις βουλευτής του ΠΑΣΟΚ).
      Πτώση κατά 2,31% σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 5.238,29 μονάδες.
      ΤΡΙΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 ΔΙΕΘΝΗ
      Ο Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ανδρών των τουρκικών αρχών ασφαλείας και μελών της τουρκικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που σημειώθηκε στη συνοικία Μπεϊκόζ (ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης), σκοτώθηκε ένας από τους αρχηγούς της οργάνωσης και συνελήφθησαν δύο μέλη της οργάνωσης.
      Συνέρχεται στη πρώτη της συνεδρίαση η ρωσική βουλή που προήλθε από τις πρόσφατες εκλογές. Ο προήλθε από τις πρόσφατες εκλογές. Ο προσωρινός πρόεδρος Β. Πούτιν μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λέει: «Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην πολιτική της αντιπαράθεσης και των ανταγωνιστικών φιλοδοξιών». Στην ψηφοφορία που ακολουθεί πρόεδρος της βουλής εκλέγεται ο Κομμουνιστής Γκ. Σελεζνιόφ (ήταν πρόεδρος και της προηγούμενης βουλής).
      Γράφεται ότι ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας Β. Σαβάς ζήτησε την απαγόρευση της λειτουργίας του Ισλαμικού κόμματος της Αρετής. Ο Σαβάς σε δηλώσεις του αναφέρει ότι το Κόμμα Αρετής «αποτελεί έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο . Είναι μια ζωντανή απειλή». Λέει ακόμα: «Οι θεσμοί της τουρκικής δημοκρατίας κάνουν ότι μπορούν για να εξαλείψουν αυτή τη ζωντανή απειλή».
      Συνέρχονται στην πόλη Αχρίδα (ΣΚΟΠΙΑ) οι πρωθυπουργοί της «ΠΓΔΜ» Λ. Γκεοργκιέφσκι, της Αλβανίας Ι. Μέτα και του Μαυροβουνίου Φ. Βουγιάνοβιτς (στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρουν ότι συζήτησαν, μεταξύ των άλλων, θέματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
      Συνέρχεται στο Βερολίνο το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Αποφασίσει τη στήριξη του πρόεδρου του κόμματος Β. Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε μιλώντας στα ΜΜΕ καλεί τον Χ. Κολ να παραιτηθεί από τη θέση του επίτιμου προέδρου του κόμματος εφόσον αρνείται να κατονομάσει αυτούς που χρηματοδοτούσαν παράνομα το κόμμα. Με αφορμή την ανωτέρω κλήση ο Χ. Κολ σε έγγραφο του αναφέρει: «Δεν βλέπω τον εαυτό μου σε θέση να σπάσει το λόγο τιμής του και να κατονομάσει όσους υποστήριξαν οικονομικά το έργο μου» (μετά την παραίτησή του από τη θέση του επίτιμού προέδρου ο Κολ παραμένει απλός βουλευτής).
      Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπ. Άμυνας σε δηλώσεις του αναφέρει ότι οι ρώσικες δυνάμεις έφθασαν στο κέντρο του Γκρόζνι κινούμενες από δύο διαφορετικές πλευρές(οι Τσετσένοι αντάρτες συνεχίζουν να προβάλουν αντίσταση σε πολλά σημεία της πόλης).


      Διαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive