Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ελεγχόμενες συναλλαγές γαλακτοβιομηχανίας με σούπερ μάρκετ. Σχόλιο Γ.Φλωρά


Ελεγχόμενες συναλλαγές γαλακτοβιομηχανίας με σούπερ μάρκετ
Τα φαινόμενα εναρμονισμένων ή και εκβιαστικών πρακτικών εταιρειών σε βάρος των ανταγωνιστών και σε βάρος του Δημοσίου και των καταναλωτών δεν έχουν τέλος. Ωστόσο πολύ λίγα από αυτά έρχονται στην επιφάνεια και για λιγότερα εκδίδονται καταδικαστικές αποφάσεις. Μια από τις περιπτώσεις που πήραν δημοσιότητα ήταν και οι συμφωνίες γαλακτοβιομηχανίας, που εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με στόχο την προώθηση και προβολή προϊόντων της όπως καταλογίζει το ΣΔΟΕ!...

Από  την έρευνα του Σώματος αποκαλύφθηκε ότι εκδόθηκαν συνολικά 1.053 εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, συνολικού ύψους 27,66 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρεται ότι εκδόθηκαν κατά το διάστημα 2004 - 2009 από έξι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αφορούσαν συμφωνίες προώθησης και προβολής προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας. Τα τιμολόγια αποτελούσαν «παρεχόμενες εκπτώσεις» προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκρύπτονται τα πραγματικά κόστη και να χειραγωγούνται οι τιμές σε υψηλοτέρα επίπεδα.

Η υπόθεση απασχολεί την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης Πρωτοδικών η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε Πταισματοδίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκδοσης και αποδοχής ψευδών φορολογικών στοιχείων.

 







Σχόλιο του Γιώργου Φλωρά
Ο συντονιστής της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΕΕΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ, Γιώργος Φλωράς έκανε το παρακάτω σχόλιο σχετικά με το θέμα:
«Επιτέλους η Δικαιοσύνη αποφάσισε να παρέμβει σε ένα τεράστιο ζήτημα του ελληνικού εμπορίου. Ορισμένες από τις έξι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς του οργανωμένου εμπορίου ακολουθούν παράνομες και εκβιαστικές πρακτικές για να αναγκάσουν τους προμηθευτές τους, ειδικά τους Έλληνες προμηθευτές, να λειτουργήσουν όπως τις βολεύει.
Ζητάνε τόσα χρήματα για να βάλουν κάποιον στο ράφι που για τους προμηθευτές είναι δεδομένο ότι τα κέρδη 1-2 ετών για ένα προϊόν είναι μηδενικά, πάνε όλα στο Σούπερ μάρκετ. Τα σούπερ μάρκετ αναγκάζουν τους προμηθευτές να παρανομούν ζητώντας τους να μην εκδίδουν πιστωτικά τιμολόγια για τις συμφωνίες των τιμών αγοράς αλλά να δέχονται τιμολόγια παροχής υπηρεσίας από αυτά. Στόχος τους φυσικά να μην φαίνεται η πραγματική τιμή αγοράς του προϊόντος και σε συνδυασμό με την μεταξύ τους «συμφωνία» να διατηρούν τις τιμές ψηλά.
Το παράξενο είναι ότι όλα τα στοιχεία είναι στην διάθεση και της Πολιτείας αλλά και της Δικαιοσύνης, αν φυσικά αποφάσιζαν να ασχοληθούν. Όλοι οι προμηθευτές καταθέτουν τις συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου (εποπτεία αγοράς, διεύθυνση κοστολογικής έρευνας) και μέσα στις συμφωνίες είναι όλες οι παρανομίες που γίνονται (τιμοκατάλογοι και συμφωνίες).
Σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας να επιβάλει ότι οι τιμές πρέπει να φαίνονται στο τιμολόγιο και να μην κρύβονται πίσω από «προωθητικές ενέργειες» κλπ, χτυπάει στον γνωστό τοίχο των καρτέλ. Όλοι βολεύονται εκτός από τους καταναλωτές και τους έλληνες παραγωγούς που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των ραφιών των σούπερ μάρκετ.
Αν θέλει ο Εισαγγελέας να κάνει έργο οφείλει να καλέσει για πληροφορίες τους 100 μεγαλύτερους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ και να ελέγξει το πόθεν έσχες και τους λογαριασμούς όλων των προσώπων που αποφασίζουν ποιο προϊόν θα μπει ή δεν θα μπει σε ένα σούπερ μάρκετ. Όλη η αγορά ξέρει ότι «σημαντικά» πρόσωπα στα σούπερ μάρκετ χρηματίζονται με μαύρα χρήματα, υπέρογκα ποσά, και μάλιστα πολλές φορές βγάζουν το προϊόν από το ράφι αν δεν «τραβάει» παρότι εισέπραξαν σημαντικά ποσά από τον παραγωγό. Έτσι καταστρέφουν ελληνικές επιχειρήσεις και ευνοούν φυσικά τις πολυεθνικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive