Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

EΛΛΑΔΑ 2013. Μειώνονται οι επικουρικές. Κόβονται εξετάσεις, φάρμακα και επίδομα τοκετού. Αυξάνουν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σκληρές περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και επιδόματα θα δουν το επόμενο διάστημα 10 εκατ. Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε «ψαλίδι» 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Ενιαίου Οργανισμού κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τον εξορθολογισμό και το «νοικοκύρεμα», θα περικοπούν δραστικά και σημαντικές υπηρεσίες και παροχές για τους ασφαλισμένους. Όπως για παράδειγμα το επίδομα τοκετού. Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο επίδομα τοκετού, το οποίο χορηγήθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε νοσοκομείο. Και διευκρίνισε ότι πλέον θα εφαρμοστεί ο νόμος τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα». Η εξοικονόμηση στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει ως εξής: Περί τα 400 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών. Επίσης, εξοικονόμηση ύψους 200 εκατ. ευρώ...
θα προκύψει από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) στα νοσοκομεία. Για τις απεικονιστικές εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει φέτος έως και 96 εκατ. ευρώ λιγότερα (από 307 εκατ. το 2013 θα είναι από 211-265 εκατ.), μετά τη ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων. Όπως είπε ο υπουργός, το 2012 η μαγνητική τομογραφία κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ 240 ευρώ και σήμερα 135 ευρώ, η αξονική 71 ευρώ και τώρα από 40 ευρώ.

Επίσης, περίπου 15 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, 60 εκατ. ευρώ από τις φυσιοθεραπείες και 31 εκατ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις για τα οπτικά είδη.


Σε 2 δόσεις το νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές

Μειώσεις επικουρικών συντάξεων που θα αποφασίζονται χωρίς νέα νομοθετική πρόβλεψη, αλλά με κριτήριο τον μηδενισμό των ελλειμμάτων, φέρνει για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο οποίο ανήκουν οριστικά 35 επικουρικά ταμεία από Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ, ενώ εξαιρούνται μόνο τέσσερα τα οποία αν και μετατρέπονται σε «επαγγελματικά», εντούτοις ήδη προγραμματίζουν περικοπές ως και 35% για να συνεχίσουν να πληρώνουν τις συντάξεις!

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε ποια είναι τα 35 ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ:


Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το «ψαλίδι» στις επικουρικές θα γίνει σε δύο δόσεις:

1. Η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο, με τον νέο κανονισμό ασφάλισης και παροχών που βάσει νόμου θα πρέπει να καταρτίσει το ΕΤΕΑ εντός τριμήνου καθώς από την 1η Μαρτίου το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτό. Ο νέος κανονισμός θα είναι ενιαίος για όλα τα επιμέρους ταμεία και στόχο θα έχει τη συγκράτηση των ελλειμμάτων με περιορισμό των υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν σήμερα σε Ταμεία με υψηλά ελλείμματα. Οι μειώσεις θα είναι πάνω από 10%, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη των ταμείων, αλλά και παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, με δεδομένο ότι στην πλειονότητά τους τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ είναι φορτωμένα με υψηλά ελλείμματα. Φέτος για παράδειγμα το ΕΤΕΑ θα έχει προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή καλείται να πληρώσει συντάξεις που φτάνει ακόμη και στο 60% των αποδοχών που είχαν οι συνταξιούχοι όταν εργάζονταν! Αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν και θα προσεγγίσουν το 20% ή και πιο κάτω, με σκοπό όχι μόνο να μειωθεί το τρέχον έλλειμμα, αλλά και να μην δημιουργηθούν ελλείμματα ποτέ στο μέλλον!

2. Η δεύτερη δόση των περικοπών έρχεται σε λιγότερο από δύο χρόνια και θα είναι αυτόματη και διαρκής. Από την 1-1-2015 οι επικουρικές συντάξεις θα αλλάζουν ανά τρίμηνο και θα μειώνονται όταν πέφτουν και οι εισπράξεις από εισφορές, ενώ θα υπολογίζονται όχι μόνο με συντελεστές βιωσιμότητας, αλλά και με το αν ο συνταξιούχος δηλώνει τη μεταβίβαση της σύνταξής του μετά θάνατον. Τα κριτήρια αυτά που προβλέφθηκαν στο νόμο 4052/12 θα καταστήσουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τις επικουρικές σε φιλοδωρήματα των 90 και 100 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive