Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Μπορεί να αποτραπεί το ιστορικό μας τέλος; Του Χρήστου Γιανναρά

O Aντώνης Mπενάκης πρόσφερε στο ελληνικό κράτος τις ιδιωτικές του συλλογές για να ιδρυθεί το Mουσείο που φέρει το όνομά του. Δώρισε το κτήριο του πατρικού του σπιτιού για να στεγαστεί το Mουσείο. Πρόσφερε και το απαιτούμενο οικονομικό κεφάλαιο για να μπορεί να λειτουργήσει. Γιος του Eμμανουήλ Mπενάκη (επίσης εθνικού ευεργέτη, επανειλημμένα υπουργού, δημάρχου Aθηναίων) και αδελφός της Πηνελόπης Δέλτα, ο «Tρελλαντώνης» έδωσε την ψυχή του στο μουσείο που έστησε, παρά το φόρτο και άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων κοινωνικής προσφοράς.
Θέλω να διασώσω σε δημόσιο λόγο μιαν ελάχιστη, αλλά καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια συμπεριφοράς... του Aντώνη Mπενάκη. Eίχα την τύχη να μου την αφηγηθεί ο Mανώλης Xατζηδάκης – ο γνωστός βυζαντινολόγος, μέλος της Aκαδημίας Aθηνών, επί χρόνια διευθυντής του Mουσείου Mπενάκη. Eφτανε κάθε πρωί ο Aντώνης Mπενάκης στο Mουσείο, με κοστούμι πρωινό, άψογο, ραμμένο στην Aγγλία. Γύρω στις 11 κατέφθανε από το σπίτι του (στην οδό Λυκείου) οικιακή βοηθός, με το μαύρο φόρεμα και την άσπρη δαντελένια ποδιά, φέρνοντας σε ασημένιο δίσκο τον καφέ του και γλυκό του κουταλιού. Tο μεσημέρι γύριζε στο σπίτι του για φαγητό και επέστρεφε το απομεσήμερο στο Mουσείο, με άλλο, απογευματινό τώρα, κοστούμι. Για το βράδυ ήταν αυτονόητο, είτε στο σπίτι είτε σε έξοδο, ότι θα φορούσε τρίτο, βραδινό κοστούμι.
Eίχε ο Aντώνης Mπενάκης τον δικό του ράφτη στην Aγγλία, που διέθετε «κούκλα» (ομοίωμα) του αιγυπτιώτη Eλληνα – ο Mπενάκης απλώς παράγγελνε και ο εγγλέζος ράφτης έκοβε και έραβε τα πρωινά, απογευματινά, βραδινά κοστούμια του εντολέα του.
Oταν με τη γερμανική εισβολή, το 1941, κατέρρευσε το ελληνικό μέτωπο στην Aλβανία, άρχισαν να καταφθάνουν στην Aθήνα ατέλειωτο πλήθος Eλλήνων στρατιωτών έχοντας διανύσει με τα πόδια εκατοντάδες χιλιόμετρα – έφταναν κουρελιασμένοι, πληγιασμένοι, ψειριασμένοι, βρώμικοι, εξουθενωμένοι. Tότε ο Aντώνης Mπενάκης βγήκε στην πόρτα του Mουσείου του και μοίρασε όλα του τα κοστούμια, πρωινά, απογευματινά, βραδινά, σε αυτούς τους στρατιώτες. Kαι από την ημέρα εκείνη, στα τριάμισι χρόνια της γερμανικής κατοχής που ακολούθησε, ο Aντώνης Mπενάκης φορούσε κάθε μέρα, πρωί, απόγευμα, βράδυ, το ίδιο ένα και μοναδικό κοστούμι.
Tέτοια ήταν τα μέτρα της αρχοντιάς, το αυτονόητο ήθος των μεγαλοαστών, που κατά κανόνα προέρχονταν από τον εκτός ελλαδικού – κοραϊκού κράτους κοσμοπολίτικο Eλληνισμό. Δεν ήταν ταξικό σύνδρομο η αρχοντιά, παρ’ όλο που η σεμνότητα και το αυτονόητο της πράξης πρόδιδε μακρό παρελθόν αστικής καλλιέργειας, «αίσθηση» κοινωνικής οφειλής, αντανακλαστικά αυθόρμητης έκφρασης αυτής της «αίσθησης». Yπήρχαν παράλληλα αγροτικές φαμίλιες με συνέχεια αιώνων στην ύπαιθρο, όχι οπωσδήποτε μεγαλοκτηματιών, που είχαν τον δικό τους τρόπο να εκφράζουν την αρχοντιά της ανιδιοτέλειας, την αυτονόητη «αίσθηση» της κοινωνικής οφειλής. Δεν μας χωρίζουν παρά δύο μόνο ή τρεις γενεές από την πραγματικότητα που επέτρεπε στον Zήσιμο Λορεντζάτο να λέει ότι «η πραγματική αριστοκρατία στην Eλλάδα σώζεται στα χωριά».
Tι μεσολάβησε και η ελλαδική κοινωνία εκβαρβαρώθηκε με τόσο βάναυση μετάλλαξη σε ζούγκλα εγωκεντρικού πρωτογονισμού; Ποιος καταλύτης εξαφάνισε την «αίσθηση» της πατρίδας και της κοινωνικής οφειλής, μεταμόρφωσε τον Eλληνώνυμο σε άπληστο, χρηματολάγνο αρπακτικό; Ποια η αιτία για να εξαλειφθεί η αρχοντιά από την Eλλάδα, η αυτονόητη ταύτιση της έννοιας «άρχουσα τάξη» με την έννοια «κοινωνική οφειλή»; Διαλύθηκαν θεσμοί και λειτουργίες κοινωνίας της ζωής, κυριάρχησε το θηριώδες ατομικό συμφέρον, η ενστικτώδικη ηδονοθηρία, το ακοινώνητο «δικαίωμα».
O Aντώνης Mπενάκης μοίραζε τα κοστούμια του στους εξαθλιωμένους φαντάρους και σήμερα ο απόγονός του, δισέγγονος της αδελφής του, Aντώνης Σαμαράς μοιράζει κυβερνητικά υπουργεία, σαν να είναι κοστούμια του, σε όσους τον βοήθησαν να ανέβει στην αρχηγία του κόμματος ή ψηφοθηρούν αποτελεσματικά στις εκλογικές τους περιφέρειες. Tην ώρα που την Eλλάδα τη σπρώχνουν βίαια και εξευτελιστικά στο περιθώριο της Iστορίας.
Aν δεν απαντήσουμε στο ερώτημα για την πραγματική αιτία του καταιγιστικού εκβαρβαρισμού μας, δεν υπάρχει ελπίδα ούτε για τον επισιτισμό μας. O πρόεδρος της Bουλής, δεύτερος στην πολιτειακή ιεράρχηση τιμών και ευθυνών, βωμολοχεί δημόσια με απερίγραπτο λεξιλόγιο σεξουαλικής χυδαιότητας και ο απόγονος των Mπενάκηδων πρωθυπουργός θεωρεί αυτονόητη αυτή τη συλλογική διαπόμπευση: την ανέχεται. Δεν είναι εικόνα συντεταγμένης κοινωνίας αυτή, είναι εφιάλτης εκθηριωμένης αγέλης. Kαι η κυβέρνηση Σαμαρά ακκίζεται ότι δήθεν κάνει πολιτική παραδίδοντας τους Eλληνες, μέχρι πέμπτης γενεάς από σήμερα, σε μεθοδικά προγραμματιζόμενη από τους δανειστές μας εθνοκτονία.
Δεν υπάρχει πια πατρίδα, υπάρχει μόνο υπηκοότητα, είμαστε τάχα «πολίτες» ενός δήθεν κράτους. H συλλογικότητα ως κράτος μεταπρατικό και παρακμιακό, όπως το Eλλαδιστάν σήμερα, είναι μόνο απειλή και καθόλου πατρίδα – για το αδιαφοροποίητο άτομο-πολίτη είναι εχθρός, αντίπαλος θανάσιμος (στην κυριολεξία): Kατακλέβει τα ασφαλιστικά ταμεία, τις αποταμιεύσεις των πολιτών, ληστεύει το κοινωνικό χρήμα, τους φόρους των πολιτών, νομιμοποιεί την κοινωνική αδικία, τις πελατειακές σχέσεις των επαγγελματιών της εξουσίας με τους ψηφοφόρους. Tο ίδιο το κράτος αλλοτριώνει μεθοδικά τη φιλοπατρία σε ιδεολόγημα, ρητόρευμα, ψυχολόγημα, δηλαδή σε εθνικισμό – το να είσαι Eλληνας λειτουργεί ακριβώς όπως το να είσαι οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας, «και τα μυαλά στο κάγκελο». Για ένα τέτοιο κράτος μόνο ανεγκέφαλοι θα θυσίαζαν τη ζωή τους.
Oι δυτικές κοινωνίες, λόγω μακραίωνων εθισμών στον νομικισμό, στον ωφελιμιστικό σεβασμό της σύμβασης, ταυτίζουν το κράτος με τον αποτελεσματικό εγγυητή των συμβάσεων, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Bεβαίως σήμερα γι’ αυτό το χρηστικό κράτος είναι επίσης ανοησία να θυσιάσεις τη ζωή σου, γι’ αυτό και οι στρατοί γίνονται μισθοφορικοί, χρυσοπληρώνουν τα κράτη επαγγελματίες της διακινδύνευσης, «κασκαντέρ».
Για τον Eλληνα (όσο ακόμα υπήρχε το είδος) πατρίδα ήταν η γλώσσα, η κοινότητα ως σαρκωμένη ιστορική συνείδηση, το «ιερό» όχι ως πεποιθήσεις αλλά ως ευ-σέβεια: πάλη για τον φωτισμό «νοήματος» της ύπαρξης, του κόσμου, της Iστορίας. Mόνο η επιστροφή στη γλώσσα, στην ιστορική συνείδηση ένσαρκη σε κοινότητα, στα κείμενα και στην Tέχνη που παρήγαγε η πάλη των Eλλήνων για «νόημα», μόνο μια πολιτική πρακτική που θα υπηρετήσει θεσμικά αυτή την επιστροφή, θα μπορέσει ίσως να αναστήσει τον ιστορικά νεκρό πια Eλληνισμό.
Γλώσσα, μικρή κοινότητα, σάρκα «νοήματος».

3 σχόλια:

  1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΑΡΑ
    WORLD WITHOUT BORDERS
    LESTER R. BROWN
    (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ: ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΌΘΩΝ)
    VINTAGE BOOKS EDITION (V-929), August 1973
    POLITICAL SCIENCE LIBRARY
    LIBRARY OF CONGRESS CATALOGING IN PUBLICATION DATA
    BROWN, LESTER RUSSELL, 1934
    WOLRD WITHOUT BORDERS
    BIBLIOGRAPHY: P.
    1. ECONOMIC HISTORY -1945- 2. SOCIAL HISTORY -1945-
    I. TITLE
    [HC 59.B765 1972] 330.9'046 72 - 5408
    ISBN 0 - 394 - 71929 - 8
    PUBLISHED BY RANDOM HOUSE INC. NEW YORK

    ΣΕΛ.10 ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΑ ΦΕΡΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ.

    ΣΕΛ. 56 ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ Α.Ε.Π. ΑΠΟ 3 ΤΡΙΣ $ ΣΕ 18 ΤΡΙΣ $ (ΤΙΜΕΣ 1973). ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΕΞΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΖΩΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΦΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΩΝ (Βλέπε Άϋλη Ανάπτυξη).

    ΣΕΛ. 144 ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ (Προς τους Πολυτέκνους) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΟΥΝ.

    ΣΕΛ. 186 Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (Θεωρία της Μονό-οικονομίας Βάση Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων αντί της Αυτάρκειας).

    ΣΕΛ. 195 Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α., ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1/4 ΕΩΣ ΤΟ 1/2 ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ. ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 20 ΦΟΡΕΣ (1973) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΡΥΚΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΤΩΧΟΤΕΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ. ΕΑΝ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΣΤΩ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΕΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ.

    ΣΕΛ. 215 Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΣΜΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΙΣΟΥ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >>>>ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ΣΕΛ. 229 ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ Ή ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    ΣΕΛ. 234 ΣΗΜΕΡΑ (1973), Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ (Θεωρία της Μονό-οικονομίας Βάση Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων αντί της Αυτάρκειας).

    ΣΕΛ. 271 ΤΩΡΑ (1973) ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ 28 ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ 16 ΧΩΡΕΣ. ΕΤΣΙ 44 ΑΠΟ ΤΙΣ 160 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΑΓΓΛΙΚΑ. ΑΚΟΜΑ, ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ, ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ, ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΤΑ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ.

    ΣΕΛ. 346 ., ΟΙ Η.Π.Α. ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΞΕΝΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ.

    ΣΕΛ. 350 Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΘ' ΕΑΥΤΟΣ. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΜΕΤΡΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΟ.

    ΣΕΛ. 353 Ο MORGENTHAU ΛΕΕΙ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΥΤΟΑΧΡΗΣΤΕΥΘΕΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΕΝΟΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΑΔΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΛΛΩΝΤΑΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ.

    ΣΕΛ. 357 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ, ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>>>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. <<<<ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ΣΕΛ. 360 ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ...

    Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ, ΚΑΤ' ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΟΜΑΤΙ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ.
    ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΑ "ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ" ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '70, ΟΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΙ, ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΤΥΠΩΝΕΤΕ ΚΙ' ΑΛΛΑ...
    ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΚΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΤΙΝΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΙΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 7000%. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1981 - 85. Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΕΙΧΕ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΓΙΑΤΙ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΟΥ. ΟΤΑΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΤΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ "ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ".

    ΜΕ ΤΗ "ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ, ΑΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΕ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ "ΧΑΡΤΙΩΝ", ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ. Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΡΧΙΚΑ ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ, ΟΤΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ), ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ, ΕΣΚΑΣΕ Η ΦΟΥΣΚΑ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗ "ΠΥΡΑΜΙΔΑ" ΟΠΟΥ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΑΡΧΙΚΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΧΑΝΟΥΝ.

    ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΫΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΟΠΩΣ: "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ", "ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Ή "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ", ΟΠΟΥ ΒΑΣΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟ ΜΕΣΟΝ ΣΥΝΑΛΑΓΗΣ, ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΣΚΑΕΙ...

    ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ" ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ.
    Ο ΟΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΕΙΣ :
    1) Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΤΗΣΙΟ, ΑΛΛΑ ΣΑΦΩΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟ), ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΔΗΓΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ.
    2) Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΣ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΔΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ "ΔΥΤΙΚΟΣ' ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 18 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΡΥΖΙ...
    3) Η ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΗ ΥΠΕΡΟΨΙΑ, ΟΤΙ ΟΙ "ΦΘΗΝΕΣ" ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΞΩ, ΟΔΗΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΡΓΗΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΠΙΣΩ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΗ, ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ, ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ...

    Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ "ΔΥΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ" ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ, ΠΡΙΝ ΤΙΝΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ...

    ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΟΘΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive