Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Άντε κορίτσια, ήρθε η ώρα. Λαχταριστά μελομακάρονα και ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Οι γιορτές πλησιάζουν...τα σπίτια στολισμένα με φωτάκια- χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι γαργαλιστικές μυρωδιές από την κουζίνα ξεκινούν. Το παραδοσιακό γλυκό σχεδόν σε όλη την Ελλάδα είναι τα μελομακάρονα, πλημμυρισμένα με έντονη τη μυρωδιά του μελιού και του καρυδιού.

Σας συστήνουμε να δοκιμάσετε και τη συνταγή του γλυκού μας..
Υλικά για μελομακάρονα
Για τη Ζύμη                                                        
6 φλ. λάδι
6 πορτοκάλια χυμό
1/2 φλ κονιάκ
3 φλ ζάχαρη
3 κιλα αλεύρι
4 κ.τσαγ baking powder
4 κ. σόδα
2 κ. γαρύφαλλο
4 κ.. κανέλα
2 λεμόνια

Για το μελωμα-σιρόπι
750 γρ. Καρυδόψυχα τριμμένη
200 γρ. Σουσάμι
4 κ. κανελα
1.500 γρ μέλι 
2 φλ. ζάχαρη
1.5 φλ. νερό

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, προσθέτοντας σταδιακά στα υγρά τις σκόνες. Στην αρχή ζυμώνουμε με το μίξερ, όσο είναι υγρό, και στο τέλος με τα χέρια. Ζυμώνουμε καλά για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας αν χρειαστεί αλεύρι ή λάδι. Δεν πρέπει να είναι ούτε λαδωμένη ούτε στεγνή. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθώς την γυρίζουμε στη σκάφη , κρατιέται όλη μαζί σαν ένα σώμα και δεν ρέουν σταγόνες λάδι. Αν ραγίζει, θέλει λάδι. Για να βγούν 200 ως 240 κομμάτια παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού και τη πλάθουμε σε ωοειδές σχήμα. Αν θέλουμε σχέδιο, πιέζουμε την ζύμη με το μάκρος του δείκτη του δεξιού χεριού στο σχέδιο ενος κρυστάλινου ποτηριού ή μπωλ, ώστε να αποτυπωθει το σχέδιο από την μία μεριά και να δημιουγηθεί λούκι από την άλλη. Αλλιώς πιέζουμε την ζύμη στην παλάμη μας με τον δείκτη, ώστε να γίνει ένα λούκι. Απλώνουμε τα μελομακάρονα σέ ταψάκια με το σχέδιό τους προς τα απάνω. Προσοχή στο μέγεθος καθώς με το ψήσιμο διπλασιάζεται. Τα ψήνουμε σε 180° C για 30 λεπτα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Το σιρόπι
Καθαρίζουμε και καβουρντίζουμε το σουσάμι. Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη το σουσάμι, τα τριμμένα καρύδια και την κανέλα. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα φαρδιά λίγο από το μέλι , το νερό και την ζάχαρη και ρίχνουμε σε δοσεις τα μελομακάρονα, να βράσουν για τρια τουλάχιστον λεπτά. (ένα στρώμα στη κατσαρόλα). Τα στραγγίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι όπου έχουμε μέρος από το μείγμα καρυδόψυχας. Τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν με το μείγμα . Τα τοποθετούμε στον δίσκο. Σταδιακά προσθέτουμε νερο και μέλι στο σιρόπι όσο προχωράει το μέλωμα.
Και τα μελομακάρονα μας είναι έτοιμα...

Καλά Χριστούγεννα! Και ΕΛΛΗΝΙΚΑ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive