Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα: Αυτές οι δύο λέξεις κυριαρχούν από χθες στο πολιτικό λεξιλόγιο της κυβέρνησης, με τον μεν πρωθυπουργό να ζητά επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου κατά την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, τον δε υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητά - πρώτος αυτός – το ίδιο από το βήμα της Βουλής.
Δεδομένου δε ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες πως ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες, μπορούμε να πούμε ότι σε αντίθεση με πέρσι τέτοιο καιρό – όταν ο πρωθυπουργός… απενοχοποίησε τις διακοπές των υπουργών του, καλώντας τους να ξεκουραστούν, διότι... εργάστηκαν σκληρά (τα αποτελέσματα τα βλέπουμε φέτος) – αυτό το καλοκαίρι συμβαίνει, με μοιραία καθυστέρηση, το ακριβώς αντίθετο.
Έτσι, ο κ. Παπανδρέου χρειάστηκε να ξαναθυμίσει στους υπουργούς τις επιστολές του της προηγούμενης εβδομάδας, με τις οποίες τους υπενθύμιζε τις άμεσες υποχρεώσεις τους και τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.
Στον Βενιζέλο μέσω… Καρατζαφέρη και Γερμανίας
Καθώς, όμως, ο κ. Παπανδρέου ούτε τότε, αλλά ούτε και τώρα, έχει αισθανθεί την ανάγκη να υπενθυμίσει στον υπουργό Μεταφορών την υποχρέωσή του να μην προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία, χθες το θέμα ετέθη – εικάζουμε πως είχαν συνεννοηθεί λίγο πριν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους – από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, προς τον υπουργό των Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Τι θα γίνει με τα ταξί;», ρώτησε από το βήμα της Βουλής τον κ. Βενιζέλο ο κ. Καρατζαφέρης, μια και ο υπουργός φαίνεται ότι αναζητά τα αναγκαία στηρίγματα για να παρέμβει. Στηρίγματα που μέχρι στιγμής δεν του έχουν προσφερθεί από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια ώρα και η Νέα Δημοκρατία, δια του βουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, ζητούσε ευθέως την παρέμβαση Βενιζέλου.
Εν αναμονή της αντίδρασης του οποίου πάντως, κόλαφος είναι το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.
Υπό τον τίτλο «Το θλιβερό και ακριβό παιχνίδι των ταξί», η εφημερίδα παρουσιάζει τις κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων στην Ελλάδα που, όπως γράφει, είναι οι πρώτοι εκπρόσωποι μιας κουλτούρας με την οποία έρχονται σε επαφή οι τουρίστες, ως ένα «πολιτιστικό σοκ»!
«Οι ταξιτζήδες αποκλείουν με τα μπλόκα τους αεροδρόμια και γέφυρες, έρχονται στα χέρια με την αστυνομία, καταστρέφουν διόδια ή γραφεία βουλευτών. Για τους τουρίστες είναι εξοργιστικό, εάν π.χ. η πληρωμένη εκδρομή στην Ακρόπολη ματαιώνεται λόγω των μπλόκων. Για τη χώρα όμως που επί τρεις εβδομάδες ζει την απεργία των ταξιτζήδων εν μέσω θερινής σεζόν είναι ένα εξωφρενικά ακριβό και θλιβερό παιχνίδι», γράφει η εφημερίδα, που δεν παραλείπει να… παραλάβει τον κ. Ραγκούση, για τον οποίο γράφει ότι «θέλει προς παραδειγματισμό να ανοίξει πλήρως τον συγκεκριμένο κλάδο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, όμως, «ο ανηλεής ανταγωνισμός θα ήταν το άλλο άκρο». Γι’ αυτό και «θα βοηθούσε μόνο η ετοιμότητα για συμβιβαστική λύση, αλλά η συναίνεση είναι στην Ελλάδα τόσο σπάνια, όσο αυτή τη στιγμή ένα ελεύθερο ταξί»…
Εν ολίγοις, η γερμανική εφημερίδα ψέγει τον υπουργό που δεν αναζητά την συμβιβαστική λύση, ενώ, προφανώς μεταφέροντας την εμπειρία από άλλες χώρες, κάνει και την αναφορά στα αρνητικά αποτελέσματα του ανελέητου ανταγωνισμού.
Ετοιμάζονται και οι γιατροί
Η δε αναφορά στην επιβολή της πλήρους απελευθέρωσης προς «παραδειγματισμό» - προφανώς των άλλων «κλειστών» επαγγελμάτων – ουσιαστικά αποτελεί το προανάκρουσμα των επομένων κινητοποιήσεων.
Ήδη χθες οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας και Λάρισας, συναντήθηκαν στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο και τους δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να υποχωρήσουν.
Και μπορεί μεν ο κ. Λοβέρδος να ανήκει στους ελάχιστους που συμπαρίστανται με τις δηλώσεις τους στον κ. Ραγκούση, πολύ σύντομα, όμως, θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τον ιατρικό κόσμο, που προαναγγέλλει μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά και προσφυγές στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.
Οι ιατρικοί σύλλογοι απαιτούν άμεση απόσυρση της παραγράφου 1 του άρθρου 24 του νομοσχεδίου που φέρνουν στη Βουλή οι δύο υπουργοί και με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα να ανοίγουν ιατρεία και μη γιατροί.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση – όπως και σε αυτήν των ταξιτζήδων – καταγγέλλεται εξυπηρέτηση μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων.
Ποιος νόμος κ. Σγουρέ;
Όσον αφορά στους ταξιτζήδες, χθες, μετά την συνάντησή τους με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό – που έκανε συμβιβαστικές προτάσεις, αλλά δεν κατόρθωσε να εμπνεύσει στο προεδρείο του ΣΑΤΑ την ίδια εμπιστοσύνη που ο ίδιος τρέφει για τον κ. Ραγκούση – αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις από το υπουργείο μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Άλλωστε, ο κ. Ραγκούσης θα πρέπει να εξηγήσει στον κ. Σγουρό, που με συνεντεύξεις του ξεκαθάρισε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος, ποιος τελικά νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Ο περσινός (ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που εξαιρεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί και τα ασθενοφόρα) όπου ο κ. Ραγκούσης έχει βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του ή ο φετινός της απόλυτης ασυδοσίας;
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Σγουρός, που δέχεται ήδη αιτήματα για έκδοση μαζικών και κατά χιλιάδες αδειών ταξί, προτείνει αναστολή των κινητοποιήσεων και νέα συζήτηση τον Σεπτέμβριο, ενώ ο ίδιος δεσμεύεται να μην εκδώσει μαζικά άδειες.
Αλλά ποιος μπορεί να υποστηρίξει πως στο τέλος δεν θα το πράξει, αφού θα έχει ψηφιστεί νόμος που θα το επιτρέπει; Ποιος δηλαδή μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα δώσει τελικά σε έναν και μόνο επιχειρηματία 2.600 άδειες, όπως ο ίδιος είπε ότι του ζητήθηκε;
«Μην περάσει από το μυαλό του Ραγκούση ότι θα τον αφήσουμε ήσυχο δευτερόλεπτο. Η απεργία συνεχίζεται», ήταν η χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΑΤΑ Θ. Λυμπερόπουλου.
Σε ορισμένες περιοχές πάντως, όπως στη Ρόδο και στην Κω, οι κινητοποιήσεις ανεστάλησαν μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, ενώ ανυποχώρητοι παραμένουν οι αυτοκινητιστές των άλλων περιοχών, κυρίως στην Κρήτη και στην Αχαΐα.
Στα Χανιά είχαμε χθες αποκλεισμό της Διεύθυνσης Μεταφορών, ενώ στο Ηράκλειο οι απεργοί κατέλαβαν τα ταμεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, αφήνοντας τους τουρίστες να περνούν στο εσωτερικό του χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο.
Ο Λοβέρδος και οι άλλοι
Ο κ. Ραγκούσης βρήκε χθες υποστήριξη στο πρόσωπο του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, που για άλλη μια φορά καυτηρίασε όσους δεν… παίζουν ομαδικό παιχνίδι.
Όπως είπε, μιλώντας στον Real Fm, «δεν μου αρέσουν τα κόλπα και οι κομπίνες εναντίον των συναδέλφων. Ο ένας πρέπει να στηρίζει τον άλλο και όλοι μαζί την κυβέρνηση» - αν και η έκφραση «κόλπα και κομπίνες» δεν είναι η προσφορότερη για την εποχή.
Υποστήριξη έχει ο κ. Ραγκούσης και από τη «Δράση», αν και αυτό μάλλον δεν αποτελεί μεγάλη παρηγοριά.
Οι φωνές διαφωνίας είναι σαφώς πολύ περισσότερες.
Ο βουλευτής Κώστας Γείτονας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υπενθύμισε τους «κανόνες της πολιτικής» από τους οποίους, όπως είπε, «ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Διότι όταν υπάρχει ασυνέχεια τη διασφαλίζει ο πρωθυπουργός. Ο δεύτερος κανόνας είναι ότι δεν γίνεται διάλογος με κλειστά χαρτιά. Και ο τρίτος κανόνας είναι το timing».
Σκληρή κριτική ασκεί και η βουλευτής Τόνια Αντωνίου, που επίσης μίλησε στον Real Fm. Αποκάλυψε ότι από τις αρχές Ιουλίου έχει καταθέσει στον κ. Ραγκούση ερώτηση στην Βουλή και δεν έχει λάβει απάντηση.
«Δεν μας έχει απαντήσει ακόμα γιατί άλλαξε μια κυβερνητική απόφαση της ίδιας κυβέρνησης. Γιατί αιφνιδιαστικά προχώρησε σε αλλαγές ειλημμένων αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Η Νέα Δημοκρατία πάλι θεωρεί ότι το θέμα με τα ταξί είναι αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ώστε να επιτευχθεί η απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης από τα καυτά προβλήματα του τόπου.
Τα σχετιζόμενα με τις απορίες της τρόικας και τις συζητήσεις για την δημιουργία καρτέλ από επιχειρήσεις που επιθυμούν να μπουν στον χώρο, δεν έχουν ακόμη τεθεί…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.