Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ και ... Ρελάνς Καστανίδη στη «βεντέτα» με τους δικαστικούς. «Δεν έχουν κατανοήσει ότι η πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική» δήλωσε


Ρελάνς Καστανίδη στη «βεντέτα» με τους δικαστικούς
Επικριτικός προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης ήταν ο κ. Χ. Καστανίδης
Παρατείνεται η «βεντέτα» ανάμεσα στην πολιτική και δικαστική εξουσία μετά και τις μομφές που επιφύλαξε ο κ. Χ. Καστανίδης προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης με αφορμή την άρνηση του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα, αλλά και του εισαγγελέα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου κ. Ι. Τέντε να προσέλθουν στον διάλογο που έχει εγκαινιάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.




Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης «αποδεικνύουν ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι και κατά το Σύνταγμα η πρώτη εξουσία στο καθεστώς της διακρίσεως των εξουσιών είναι η νομοθετική εξουσία, δεν είναι ούτε η εκτελεστική, ούτε η δικαστική εξουσία». Και πρόσθεσε: «Ως καλοί νομικοί και πιστεύω κατέχοντες και εδραία τη συνείδηση του ρόλου και της αποστολής τους, θα ερμηνεύσουν σωστά, στο μέλλον τουλάχιστον, όπως το έκανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ. ο οποίος προσήλθε στην Επιτροπή), ότι είναι υποχρέωσή τους το να προσέρχονται στη Βουλή όταν τούτο ζητείται από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

Όσον αφορά την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι «δεν είναι υποχρέωση μόνο της Βουλής των Ελλήνων αλλά και της Δικαιοσύνης, διότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να ευθύνονται για πιθανά αδικήματα που δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων και συνεπώς δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ή υπάρχουν άλλα πρόσωπα που δεν έχουν την πολιτική, υπουργική ιδιότητα, τα οποία πρέπει κι αυτά να δικαστούν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης πέραν της Βουλής «είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών να ωθήσουν τα πράγματα μέχρι το τέλος». Όπως υπενθύμισε μάλιστα «είχα την ευκαιρία πριν από λίγες μέρες να διατυπώσω με επιστολή μου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το ερώτημα, προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για όλες αυτές τις υποθέσεις, όσον αφορά το πού ακριβώς βρισκόμαστε κατά την κύρια ανάκριση ή ενδεχομένως τη συζήτηση ενώπιον ακροατηρίου, και υποθέτω ότι ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου θα απαντήσει».

Την ίδια στιγμή, πέντε από τους εννέα αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου προσήλθαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρά την άρνηση του προϊσταμένου τους κ. Καλαμίδα, ο οποίος με επιστολή του προς τον κ. Μ. Παπαϊωάννου, πρόεδρο της Επιτροπής, του είχε διαμηνύσει 24 ώρες πριν ότι «δεν πρέπει να προσέλθω και καθήμενος ενώπιον των βουλευτών – μελών της, να απαντώ επί παντός θέματος, γιατί δεν συνάδει με το κύρος του θεσμού που εκπροσωπώ», αφήνοντας ωστόσο στην κρίση των αντιπροέδρων τι θα πράξουν.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου στην οποία να εκφράζεται η λύπη αλλά και η ανησυχία των μελών της Επιτροπής για τη στάση που επέλεξε, με την επισήμανση ότι «τέτοιες πρακτικές αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Πολλοί βουλευτές, εξάλλου, διατύπωσαν τις σοβαρές ενστάσεις τους για την στάση που τήρησαν οι κκ. Καλαμίδας και Τέντες, αν και υπογράμμισαν ότι «δεν τίθεται θέμα αντιπαλότητας πολιτικής και δικαστικής εξουσίας».

Νωρίτερα, στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρηςσχολίαζε πως η συγκεκριμένη στάση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών«καταδεικνύει αντιπαλότητα, απαξία και άρνηση», εκτιμώντας πως «θα υπάρξουν θύματα από αυτό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης για τον Π. Ψωμιάδη

Εν τω μεταξύ, ως προσεκτική «απόσταση ασφαλείας» ερμηνεύτηκε η τοποθέτηση του κ. Καστανίδη επί της τροπολογίας του ΛΑΟΣ σχετικά με την έκπτωση του κ. Π. Ψωμιάδηαπό το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας μετά την καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος.

Όπως σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης «αντιλαμβάνομαι τα επιχειρήματα τα οποία επικαλούνται την πρόσφατη εκλογική ετυμηγορία», ωστόσο, πρόσθεσε «πρέπει να σας πω ότι δεν θα μπορούσα να αναλάβω μία πρωτοβουλία που αφορά ψηφισμένη διάταξη του νόμου σχετικά με την αναδιοργάνωση του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, δηλαδή του νόμου για τον ΄΄Καλλικράτη΄΄, εάν δεν είχα τουλάχιστον την προς τούτο εξουσιοδότηση του υπουργού Εσωτερικών ο οποίος είναι και νομοθέτης».

«Τέτοια εξουσιοδότηση δεν έχω, συνεπώς δεν θα μπορούσα αναρμοδίως να πω τίποτα περισσότερο για την τροπολογία σας», σημείωσε ο κ. Καστανίδης. Ενώ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι διαθέτει δυνατότητες και νομικά μέσα ο ευρισκόμενος σε ανάλογη θέση (σ.σ. εν προκειμένω ο κ. Ψωμιάδης) να επικαλεστεί και να προβάλει τα επιχειρήματά του σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής αποφάσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive