Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Σχολεία: Διακρίσεις... αγνώστου πατρός . O κ. Λέζος ξαναχτυπά!

Παναγιώτης Λέζος: "Μπορεί στην Αλβανία το καθεστώς να ήταν δύσκολο, αλλά δεν απαγόρευε σε κανένα παιδάκι να πάει στο σχολείο. Εδώ γιατί αφήνουν τα παιδιά μας να μείνουν τυφλά; Και να γράψετε ότι λένε ψέματα ότι θα ανοίξουν ελληνικά σχολεία στην Αλβανία. Κανένα δεν λειτουργεί".


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ λαθρομεταναστών δεν εγγράφονται και κανένας δεν γνωρίζει ποιος αποφάσισε τις διακρίσεις, καθώς ο υπ. Παιδείας είχε δεσμευτεί για το αντίθετο

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην Παιδεία, δήλωνε ο υπ. Παιδείας. Τρεις μήνες μετά τις εξαγγελίες, άλλα υλοποιεί το υπ. Παιδείας


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

"Όλα τα παιδιά των μεταναστών μπορούν χωρίς προϋποθέσεις νομιμότητας των γονιών τους να γραφτούν το νέο σχολικό έτος σε οποιοδήποτε ελληνικό σχολείο". Αυτό είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου στις 19 Ιουνίου 1995, σε συνέδριο κατά του ρατσισμού στην Αθήνα. Μετρικούς μήνες μετά, στην αρχή του σχολικού έτους, αποδεικνύεται ότι οι παραπάνω κουβέντες ήταν απλώς λόγια εντυπωσιασμού η καλές προθέσεις, σίγουρα πάντως απραγματοποίητες δεσμεύσεις.
Οι καταγγελίες ότι σε ελληνικά σχολεία δεν γραφούν παιδιά ξένων, μεταναστών, ακόμη και Βορειοηπειρωτόπουλα η Αλβανόπουλα, πυκνώνουν. Κι ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι τουλάχιστον απάνθρωπο να στερείται ένα παιδί το σχολείο, να πληρώνει και εκείνο τη μοίρα των γονιών του, οι αντιρατσιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τον αποκλεισμό, το υπουργείο Παιδείας δια στόματος του υπεύθυνου διευθυντή σπουδών Παύλου Γούση, στον οποίο μας παρέπεμψαν, παραδέχτηκε ότι "στα σχολεία εγγράφονται μόνον τα παιδιά με γονείς που έχουν νόμιμη παραμονή στη χώρα μας, που αποδεικνύεται με προξενική θεώρηση η άδεια εργασίας" και ότι αυτή η "τακτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται για να μη νομιμοποιείται η παραμονή των γονέων μέσω των παιδιών".

[51] Εξαιρέσεις

Μα η εγγραφή σε ένα σχολείο ενός παιδιού δεν νομιμοποιεί κανέναν, πως λοιπόν αποκλείει το υπουργείο Παιδείας αυτά τα παιδιά;
Σε αυτό το σημείο ο κ. Γούσης μας εξήγησε ότι μπορούν ακόμα να εγγράφονται όλα τα παιδιά μεταναστών που είχαν εγγραφεί στο σχολείο τα προηγούμενα χρόνια κι ακόμα αυτά που είχαν αδερφάκια που φοιτούσαν στο σχολείο.
Και με ποια κριτήρια το υπουργείο Παιδείας στερεί τη μόρφωση από τα ξένα παιδάκια που ούτε έχουν αδερφάκια ούτε πήγαιναν τις προηγούμενες χρονιές σχολείο, με μονή δικαιολογία ότι είναι παιδιά παράνομων ξένων; Δεν έχουν κι αυτά δικαίωμα να πάνε στο σχολείο;
"Η εκπαιδευτική μου συνείδηση είναι αλλιώτικη από αυτό που πρέπει να εφαρμόζω" μας απάντησε ο κ. Γούσης.
Και αυτό που εφαρμόζεται ορίζεται από κάποιο έγγραφο του οποίου θα μπορούσαμε να λάβουμε γνώση για να ξέρουμε ποιος αποφασίζει τις διακρίσεις στο ελληνικό κράτος;
"Γι' αυτό δεν μπορώ να σας πω τίποτε, γιατί είναι εμπιστευτικό το θέμα" μας είπε τερματίζοντας τη συζήτηση κι αφήνοντας να καταλάβουμε ότι άπτονται και άλλα υπουργεία στη σύλληψη αυτής της "διακριτικής" απόφασης, ανάμεσα στα οποία και το υπουργείο Εξωτερικών.

[52] "Ούτε στην Αλβανία..."

Ο Παναγιώτης Λέζος είναι ένας Βορειοηπειρώτης καθηγητής που τα τελευταία χρονιά ζει στη χωρά μας βοηθώντας τους συμπατριώτες του. Πριν από λίγα χρόνια δίδασκε κιόλας σε ένα σχολείο στην Αθήνα για παιδάκια ξένων μεταναστών. "Το πρόβλημα φέτος είναι ιδιαιτέρα αυξημένο. Έχουμε καταγγελίες ότι αρνούνται να εγγράψουν παιδιά στα σχολεία από τη Ζάκυνθο, την Πάτρα και την Άμφισσα. Με ποιο δικαίωμα στερούν από τα παιδιά μας αυτό το δικαίωμα; Αυτό δεν είναι ρατσισμός; Σε όποιες υπηρεσίες πήγα οι υπάλληλοι είναι διχασμένοι. Άλλοι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν ξερόυν αν θα τους εγκρίνουν τις ενέργειες. Μπορεί στην Αλβανία το καθεστώς να ήταν δύσκολο, αλλά δεν απαγόρευε σε κανένα παιδάκι να πάει στο σχολείο. Εδώ γιατί αφήνουν τα παιδιά μας να μείνουν τυφλά; Και να γράψετε ότι λένε ψέματα ότι θα ανοίξουν ελληνικά σχολεία στην Αλβανία. Κανένα δεν λειτουργεί".
"Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι" ήταν το σύνθημα του αντιρατσιστικού διημέρου στο οποίο ο υπουργός Παιδείας είχε εντυπωσιάσει το καλοκαίρι. Μήπως χρειάζεται να το θυμηθεί;



ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ… ΑΠΟΡΙΕΣ… ΜΙΚΡΟΣΧΟΛΙΑ…

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο

  • Ποιος ήσασταν εσείς κ. Λέζο, ποιος ο θεσμικός σας ρόλος τότε που πανελλαδικά (Ζάκυνθο, Πάτρα, Άμφισσα…) σπεύδανε να σας ενημερώσουν οι μετανάστες;

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο

  • Για ποιο «ρατσισμό» κατηγορείτε την πατρίδα μας;
Μήπως νιώθετε κλονοποιημένος ή άλλης εθνικής «ράτσας»;

ΑΠΟΡΙΑ 1η

  • Λέτε στο άρθρο που αναδημοσιεύουμε από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»:«Μπορεί (!) στην Αλβανία το καθεστώς να ήταν δύσκολο…»!!!
Δεν ξέρουμε πώς σας ανέχεται (αν σας ανέχεται) ο πρώην φυλακισθέντας αδερφός σας έστω και γι’ αυτό το απροσδιόριστο«μπορεί»!
Μάλλον εσύ μπορεί να ήσουν «εκπρόσωπος της NASA στον Άρη» όταν το Χοτζικό καθεστώς στοίβαζε τους Βορειοηπειρώτες στα κρατητήρια της κόλασης.

ΑΠΟΡΙΑ 2η

  • Δηλώνετε πως «Το Αλβανικό κράτος δεν απαγόρευσε σε κανένα παιδί να πάει στο σχολείο (σ. Β.Π.: Πιθανών να εννοείτε τον εαυτό σας) ενώ εδώ αφήνουν τα παιδία τυφλά». Ο γιος σου που σπούδασε ρε αχάριστε;!
  • Κάντε μια σύγκριση πόσα παιδιά μας βγάλανε πανεπιστήμια στην Αλβανία και με τι θυσίες (και τι μαθαίνανε) και πόσα στη μητέρα Ελλάδα (και τι μαθαίνουν) σε τόσα λίγα χρόνια.

Ευχόμαστε να μην είπατε αυτά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν το επισκεφθήκατε πριν λίγα χρόνια ως εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών. (!)

1 σχόλιο:

  1. Παιδιά θα παρακαλούσαμε να μπει λινκ με αναφορά στην Πηγή http://palmosbh.blogspot.com/2010/12/o.html

    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive