Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Νέα «αγκάθια» για τον Αντ. Σαμαρά

Ο πρόεδρος της ΝΔ καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στο κόμμα από το κυβερνητικό παρελθόν, τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να επιλέξει τη στρατηγική εν όψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στον κρισιμότερο μήνα, από την ημέρα της εκλογής νέου προέδρου, εισέρχεται η ΝΔ, καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι την έναρξη του συνεδρίου, τα στελέχη της Ρηγίλλης και ειδικότερα ο κ. Αντ. Σαμαράς καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα που σχετίζονται με το κυβερνητικό παρελθόν, με τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο μέλλον και εν όψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.

Νέα «αγκάθια» για τον Αντ. Σαμαρά

Ο χρόνος
Ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά δηλώνει αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα με όποιο κόστος, καθώς θεωρεί ότι εάν δεν ληφθούν τώρα γενναίες αποφάσεις, η ΝΔ θα συνεχίσει να «μην ακούγεται» και τα ποσοστά της θα παραμένουν στο χαμηλότερο σημείο από την ίδρυσή της έως σήμερα. Οπως άλλωστε ο ίδιος τονίζει, ο πραγματικός πολιτικός χρόνος για τη δική του ηγεσία θα αρχίσει να «μετρά» από την 28η Ιουνίου (ημέρα έναρξης των εργασιών του συνεδρίου) και μετά.

Μέχρι όμως την ημέρα εκείνη, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα εξής προβλήματα:

  • Τα σκάνδαλα που έπληξαν την κυβέρνηση Καραμανλή. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ περνά το πρώτο «τεστ», καθώς θα παρουσιάσει -μέσα από το πόρισμα που θα καταθέσουν οι βουλευτές της ΝΔ- τη θέση του για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η ΝΔ δεν θα αναγνωρίσει την ύπαρξη δόλου στις κινήσεις των πέντε πρώην υπουργών που κατηγορούνται, ενώ θα αθωώσει και τον διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γ. Αγγέλου. Η επιλογή αυτή θα έχει προφανώς κόστος για τη Ρηγίλλης, καθώς θα δείξει στην κοινή γνώμη ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τον πρώην πρωθυπουργό και τα «κακώς κείμενα» της δικής του διακυβέρνησης.
  • Οι σχέσεις με τον Κ. Καραμανλή. Η επιλογή να μην αναγνωρίσει πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ για το σκάνδαλο με το Βατοπέδι, σε συνδυασμό με την εξαίρεση του πρώην πρωθυπουργού από την κριτική για τα έξι χρόνια που πέρασαν, είναι στοιχεία που πιστοποιούν ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τον κ. Καραμανλή. Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει -έστω και διά της σιωπής του- τις επιλογές του διαδόχου του, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το έως πότε θα διατηρηθεί αυτή η -ούτως ή άλλως- εύθραυστη ισορροπία.
  • Τα «βαρίδια». Το αργότερο μέχρι το συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα αποπέμψει οριστικά από το κόμμα. Μέχρι στιγμής πρώτοι στη σχετική λίστα φέρονται να είναι οι κ. Βουλγαράκης και Αλογοσκούφης. Πρόκειται σαφώς για μία κίνηση που θα δημιουργήσει -όπως πιστεύουν στη Ρηγίλλης- θετικό κλίμα στην κομματική βάση και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η ΝΔ «αλλάζει».

Βουλή
Δοκιμασία για το ασφαλιστικό και τον «Καλλικράτη»

? Η συνοχή της Κ.Ο. της ΝΔ. Αυτή θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς φτάνουν στη Βουλή δύο κρίσιμα νομοσχέδια για τα οποία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει ενιαία «γραμμή». Για το Ασφαλιστικό, ήδη ο κ. Θ. Γιαννόπουλος και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησαν να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, ενώ για τον «Καλλικράτη» ο κ. Γρ. Αποστολάκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το υπερψηφίσει. Εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και για τα δύο νομοσχέδια, είναι αμφίβολο το πόσοι και ποιοι θα επιμένουν στις θέσεις τους μέχρι τέλους.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Στην Κρήτη η πρώτη εξόρμηση

Η τακτικη της ντορασ. Η Ντ. Μπακογιάννη μπορεί να βρίσκεται εκτός ΝΔ, αλλά παραμένει παράγοντας στον χώρο της κεντροδεξιάς, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το διήμερο αυτό πραγματοποιεί την πρώτη της -μετά τη διαγραφή- εξόρμηση στην περιφέρεια. Σήμερα βρίσκεται στο Ηράκλειο και αύριο θα μεταβεί στα Χανιά, όπου θα έχει επαφές με τοπικά στελέχη της ΝΔ.

Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη
Προβλήματα από το θολό τοπίο με τις υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους

Επιλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η σημαντική καθυστέρηση που έχει επιδειχθεί στο θέμα της επιλογής των προσώπων που θα στηριχθούν στους μεγάλους δήμους της χώρας έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στη ΝΔ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Αθήνα και ο Πειραιάς. Στην πρωτεύουσα ο κ. Ν. Κακλαμάνης έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του και στο πλευρό του βρίσκονται ο ΛΑΟΣ αλλά και η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, ενώ η Ρηγίλλης «κρατά» ακόμη «κλειστά τα χαρτιά της».

Στο μεγάλο λιμάνι, ο κ. Π. Μαντούβαλος δήλωσε ότι θα «κατεβεί» σε κάθε περίπτωση, ενώ ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος αφήνει και για τον εαυτό του ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Η θολή κατάσταση παραμένει, με τον κ. Σαμαρά να αναζητά πρόσωπα εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τέλος, στη Θεσσαλονίκη, αν και η ΝΔ δείχνει να καταλήγει στην υποψηφιότητα του κ. Κ. Γκιουλέκα, ο νυν δήμαρχος κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος μπήκε «σφήνα» στους σχεδιασμούς της Ρηγίλλης, δηλώνοντας ότι θα διεκδικήσει για μία ακόμη φορά το αξίωμα.

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive