Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:Η κοινωνικά ανάλγητη φοροεπιδρομή της Ν.Δ.

Πριν καν περάσει ένας μήνας οι βαρύγδουπες προεκλογικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι δεν σκέφτεται την επιβολή νέων φόρων, συνθλίφτηκαν κάτω από την καταβαράθρωση των δημοσίων εσόδων και της μαύρης τρύπας του πολλάκις αναθεωρημένου προϋπολογισμού της χώρας.

Το μάρμαρο κλήθηκαν να πληρώσουν οι μη προνομιούχοι, μετά τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να αποφύγει ούτε αυτός την προσφιλή συνήθεια όλων των προκατόχων του να φορτώνουν τα οικονομικά βάρη όχι στους έχοντες αλλά στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Εξετάζοντας τα μέτρα με αντικειμενικότητα μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κατά 8-10 λεπτά το λίτρο. Είναι γνωστό ότι, η τελική τιμή της βενζίνης προσδιορίζεται σε ποσοστό 41% από το διυλιστήριο, 48% από τους φόρους και 11% από τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχους. Είναι επίσης γνωστό ότι, η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τιμές προ φόρων στο ντίζελ κίνησης και την πέμπτη υψηλότερη στην αμόλυβδη σε σχέση με τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Αντί λοιπόν το Οικονομικό Επιτελείο να φροντίσει για την πάταξη των καρτέλ στις εταιρείες διύλισης και μετά να αυξήσει τον φόρο έτσι ώστε η τιμή της βενζίνης να παραμείνει σταθερή για τον καταναλωτή, επιβάλλει ένα ακόμη καπέλο στα καύσιμα που θα έχει δυσβάστακτες συνέπειες για την τσέπη όλων των πολιτών ανεξαρτήτου εισοδήματος.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας είναι παντελώς άδικος αφού δεν αναφέρεται μόνο σε εκείνους που έχουν μεγάλους λογαριασμούς κινητών αλλά και σε εκείνους που κάνουν συνετή και συντηρητική χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Πρέπει να τονιστεί δε ότι χώρα μας συμβαίνει και το παράδοξο να επιβάλλεται φορολογία επί του φόρου, αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται και στο ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος κινητής τηλεφωνίας. Έτσι ο καθένας από μας σε κάθε τρία ευρώ που πληρώνει για το κινητό του το 1ένα ευρώ θα είναι φόρος.

Η επιβολή τέλους 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας στα καρτοκινητά τηλέφωνα είναι ένα καθαρά φορομπηχτικό μέτρο που στρέφεται κατά του φτωχού, του φοιτητή, του μαθητή, του εργάτη και γενικά όλων εκείνων που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να έχουν κινητό τηλέφωνο με σύνδεση.

Η επιβολή ετήσιου ειδικού φόρου υπέρ δημοσίου στα αυτοκίνητα πάνω από 1929 κυβικά εκατοστά είναι ένα μέτρο που δείχνει ξεκάθαρα την υποκρισία της Κυβέρνησης. Αφού μείωσε το τέλος ταξινόμησης στο μισό ωθώντας όλο τον κόσμο στην αγορά μεγάλου αυτοκινήτου, τώρα πάει να πάρει πίσω όσα έδωσε φορολογώντας όχι μόνο όσους έχουν καινούριο αυτοκίνητο αλλά ακόμη και εκείνους που έχουν παλαιά αυτοκίνητα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αντικατάστασής τους, αλλά ακόμη και τους πολύτεκνους οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Όσον αφορά δε τα τέλη κυκλοφορίας και την εφάπαξ εισφορά που καθιερώνεται για τους κατόχους σκαφών αναψυχής είναι ένα μέτρο καθαρά προσχηματικό με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών. Από ένα σύνολο 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να αποδώσουν τα νέα μέτρα, μόνο τα 60-70 εκατομμύρια ευρώ προσδοκάται να προέλθουν από όσους έχουν σκάφη αναψυχής. Αλλά και αυτό το νούμερο αμφισβητείται διότι κατά την ομολογία του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει καν καταλόγους κατόχων σκαφών αναψυχής.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι τα νέα φορολογικά μέτρα δεν έχουν καμία αναπτυξιακή στόχευση αλλά αποβλέπουν μόνο να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού εξαντλώντας οικονομικά την μέση ελληνική οικογένεια. Με τα μέτρα αυτά ο κ. Παπαθανασίου ομολογεί ουσιαστικά ότι η Κυβέρνηση απέτυχε τόσο στην πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και στη μείωση των δαπανών του υπερβολικά σπάταλου κράτους.

Οι Έλληνες πολίτες, δυστυχώς, βρίσκονται στη δυσάρεστη κατάσταση να νιώθουν ότι προσπαθούν να γεμίσουν τον πίθο των Δαναΐδων. Δεν εμπιστεύονται και με το δίκιο τους ούτε τις ικανότητες ούτε τις προθέσεις μιας Κυβέρνησης που στα χρόνια της διακυβέρνησής της το μόνο που κατάφερε είναι να ωθήσει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και ας ληφθεί υπόψη ότι ακόμα είμαστε στην αρχή, διότι τον Οκτώβριο επέρχεται και δεύτερο πακέτο μέτρων.

αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Τριτη 30/6/09


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive