Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΤΕΛΙΚΑ , ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ;;

Αποκλείει την επαναλειτουργία της Χάλκης έγγραφο του τουρκικού

ΥΠΕΞ




Λίγες ημέρες μετά το κάλεσμα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Τουρκία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η εφημερίδα Millyet δημοσιεύει έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Εθνοσυνέλευση προ έξι μηνών, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει η Σχολή.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον προς το θέμα πηγάζει από την προσπάθεια να επικρατήσει το Πατριαρχείο Φαναρίου απέναντι στο Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο έχει περισσότερη επιρροή από το πρώτο» και υπογραμμίζεται ότι «νομικώς είναι αδύνατο» να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Το δημοσίευμά της Millyet περιλαμβάνει και τις απόψεις της νομικής συμβούλου του Πατριαρχείου, δικηγόρου Κεζμπάν Χατεμί, η οποία τονίζει ότι «το κλείσιμο της Σχολής το 1971 συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Υπέρ της επαναλειτουργίας τάσσεται και ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Φαρούκ Λόγογλου, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα λέει ότι οι ισχύοντες νόμοι φαίνεται ότι είναι εμπόδιο για την επαναλειτουργία και απαιτείται νομοθετική αλλαγή.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία με αυτό θα κέρδιζε κύρος» σημειώνει.

Τέλος, ο καθηγητής Θεολογίας Χαλίς Αϊχάν τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας και τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα και στο νόμο Ανώτατης Παιδείας».

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα α ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, ο Ομπάμα είπε αναφερόμενος σε θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης ότι «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα είναι από τις σημαντικές ενδείξεις».

* Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Σχολής και συνολικά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Φαναρίου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.
αναρτηθηκε απο σιδερη αργυρη δευτερα 13/4/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive