Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Οταν ΑΥΤΑ τα γράφει η ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΠΑΣΟΚτσού κ. ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ, "ΤΙ ΧΡΕΙΑΝ ΕΧΟΜΕΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ;"

Ο Γιώργος και τα αδέλφια του (Πως λέμε ο ROCCO και τ`αδέρφια του; Ε, κάτι τέτοιο!)

Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

Σοφία, Γιώργος, Νίκος, Αντρίκος και Μαργαρίτα. Μια οικογένεια πολυσυζητημένη. Τους λένε Παπανδρέου, ζουν στο σπίτι δύο πρωθυπουργών, κυκλοφορούν μαζί και δίνουν την εντύπωση ότι συναποφασίζουν όχι μόνο για την πορεία κάθε μέλους, αλλά και για τα δρώμενα στο ΠΑΣΟΚ. Τελικά είναι αυτό που φαίνονται;

Μια ιστορία είναι αποκαλυπτική για τη λειτουργία της οικογένειας: Οταν ο Ανδρέας επέστρεφε με τη Δήμητρα απ' το Χέρφιλντ, συνεκλήθη «συμβούλιο» για να καταλήξουν, τα παιδιά, αν θα πάνε στο αεροδρόμιο. Ο εκρηκτικός Νίκος (ο πιο συνδεδεμένος με τη Μαργαρίτα) το απέκλεισε, υψώνοντας τον τόνο της φωνής. Ο ήπιος Αντρίκος (η αδυναμία του πατέρα τους) αρκέστηκε σ' ένα ξερό «όχι». Η ευάλωτη Σοφία δεν μίλησε. Και ο πάντα εξισορροπιστής Γιώργος, είπε απλά «θα δούμε». Ετσι, δεν πήγαν στο αεροδρόμιο.

Με τη Μαργαρίτα

Αυτοί είναι οι Παπανδρέου, των οικογενειακών συμβουλίων και των συναποφάσεων
.

*Τα παιδιά μεγάλωσαν με τη βαριά σκιά του Ανδρέα και με μητέρα την Μαργαρίτα από το Ιλινόις, η οποία, ύστερα από τόσες δεκαετίες στη χώρα μας, το μόνο «έθνικ» στοιχείο που υιοθέτησε είναι το ασφυκτικό «πρέσινγκ» της Ελληνίδας στα παιδιά της.

Εχει φιλοδοξίες και για τους τρεις της γιους. Τις θυσιάζει όμως, για να δει πρωθυπουργό το Γιώργο. Τον «Ιάσονα», ο οποίος «όταν θα μεγαλώσει, θα πάρει όλους τους θησαυρούς του βασιλιά, τα νομίσματα, τα περιδέραια και τα δαχτυλίδια και θα τα δώσει στον ελληνικό λαό» (απόσπασμα απ' το βιβλίο «Δέκα μύθοι και μια ιστορία» του Νίκου Παπανδρέου).

*Η οικογένεια στη χούντα γνώρισε τη διασπορά και τα τρία αγόρια «χάθηκαν»: Ο Γιώργος στη Μασαχουσέτη, ο Νίκος (ο καλύτερος φοιτητής) στο Πρίνστον, ο Αντρίκος στο Λονδίνο. Ξαναβρέθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1981 και την «αλλαγή» του Ανδρέα, όταν ο Γιώργος είχε ήδη πάρει πορεία ως βουλευτής Αχαΐας.

*Από τότε δεν χώρισε ποτέ: Μαζί στις οικογενειακές, μαζί και στις πολιτικές αναταράξεις. Με τις ιδιομορφίες του ο καθένας: Ο συνεπής στις ευθύνες του πρωτότοκου Γιώργος στο Κοινοβούλιο, ο άστατος Νίκος στα βιβλία, ο ακαδημαϊκός Αντρίκος στα πανεπιστημιακά έδρανα, η Σοφία μεταξύ Αθήνας και Καναδά.(πεντακοστιανή)…

*Ο Αντρίκος ήταν (επί Γιώργου στο ΥΠΕΞ) άμισθος σύμβουλός του για θέματα περιβάλλοντος κι είχε διοριστεί πρόεδρος στην ΕΠΑ (Εταιρεία Παροχής Αερίου).{έμμισθος} Αργότερα, στη Μαυρομιχάλη, στο στρατηγείο του Γιώργου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο Αντρίκος είχε γραφείο και ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Από τα πιο απλά (τα διαφημιστικά σποτ) έως και τα πιο σύνθετα (μετεγγραφή Μάνου, Ανδριανόπουλου).

*Ο Νίκος σε καμιά περίοδο δεν είχε τόσο στενή συνεργασία με τον μεγάλο του αδελφό. Επί Σημίτη ήταν σύμβουλος του Ν. Σηφουνάκη στο υπουργείο Αιγαίου, ενώ στη Μαυρομιχάλη μπαινόβγαινε με έναν ρόλο πιο πολύ συναισθηματικό παρά πολιτικό.

*Ετερο στοιχείο για τη μεταξύ τους σχέση; Η πολυετής γωριμία του Χαρ. Παμπούκη και της Τίνας Μπιρμπίλη με τον Γιώργο (από τους στενότερους συνεργάτες του) ξεκίνησε απ' τον Αντρίκο, ενώ ουδείς εκ των φίλων του Νίκου δεν έμεινε τελικά στο επιτελείο του.

Εις εξ αυτών ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης, ο οποίος περνούσε αρκετό χρόνο στη Μαυρομιχάλη. Μετά χάθηκε...

*Οι απόψεις των αγοριών είναι συγγενείς, αποκλίνουν όμως στον τρόπο έκφρασης:

-Ο Αντρίκος, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει «τεχνοκρατική» αντιμετώπιση των πραγμάτων και ακούγεται ελιτιστής όταν αναρωτιέται γιατί π.χ. η οικονομία του περιβάλλλοντος δεν έχει θέση στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Αισθάνεται περισσότερο «πολίτης του κόσμου παρά Ελληνας».

-Ο Νίκος, πάλι, είναι πιο φιλελεύθερος: Απεχθάνεται τον κρατισμό και τις σημερινές δομές στην Ελλάδα: «Η κοινωνία έχει ωριμάσει δεν δέχεται την εντολή από πάνω, την καθοδήγηση απ' τους πρωτοκλασάτους», έγραφε στην «Οικονομική Επιθεώρηση».{αφήστε ότι ύμνησε την εισβολή στο Ιράκ}

Γι' αυτό και πολλοί ξεσηκώθηκαν στα περί υποψηφιότητάς του στην Αχαΐα. Ετσι, μέτρησε αντιδράσεις και αναδιπλώθηκε....

Οι στενοί φίλοι τους

Στενή παρέα τα τρία αγόρια δεν κάνουν. Ούτε πολλούς κοινούς φίλους έχουν, πλην του Γ. Τρεπεκλή, του Λ. Κοντού και μερικών ακόμη.

Η οικογένεια συγκεντρώνεται στις γιορτές, την «Ημέρα των Ευχαριστιών» (στον εορτασμό του οποίου εμμένει η Μαργαρίτα) και στα γενέθλια της μητέρας τους. {Την ημέρα των Ευχαριστιών τραγουδούσαν και ζωγράφιζαν σχετικά θέματα παίρνοντας ιστορίες από τη Βίβλο, που σχετίζονταν με την εβραϊκή αγροτική γιορτή Σακότ (Sukkot). Η ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός). Η γιορτή αποκαλείται και "Ημέρα της Γαλοπούλας" (Turkey Day)} ΥΓ.: Στο σπίτι μιλάνε ελληνικά. Ομως -κυρίως όταν παρούσα είναι η Μαργαρίτα- συνεννοούνται στα αγγλικά...




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/12/2005

http://archive.enet.gr/online/dspphoto?id=131841http://archive.enet.gr/online/dspphoto?id=131843

ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ: ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΟΔΟΣ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

Ο ΝΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΕΡΩΤΗΜΑ: ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ Ο ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ Γ ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ;

αναρτηθηκε απο σιδερη αργυρη δευτερα 27/4/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive