Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ο ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΟΥ... ΤΕΜΠΕ !



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη Κων/νο
Θέμα: «Η γυμνή αλήθεια πίσω από το ΤΕΜΠΕ».

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε στα ΜΜΕ, αναφερθήκατε στη ¨μεγάλη επιτυχία¨ που δήθεν σημείωσε το πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ 1.
Φυσικά, αποκρύβει το γεγονός, ότι το προαναφερθέν πρόγραμμα είχε την ελάχιστη θετική επίδραση στην αγορά, καθόσον από τα δημοσιευθέντα στοιχεία το μέσο εγκριθέν δάνειο, για παράδειγμα στην περιοχή της Αττικής, ήταν πάνω από 143.000 ευρώ, δηλαδή επρόκειτο ουσιαστικά για δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι σε αυτές για τις οποίες σχεδιάστηκε το πρόγραμμα και στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνεται το ΤΕΜΠΕ, όπως άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος του.
Τώρα, το Υπουργείο προχώρησε στο ΤΕΜΠΕ 2, από το οποίο υποτίθεται ότι θα δοθούν δάνεια ύψους 6.3 δις. ευρώ σε 50.000 επιχειρήσεις.
Ποια είναι, όμως, και πάλι η πραγματικότητα πίσω από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την δεύτερη φάση του ΤΕΜΠΕ;
Οι νέες επιχειρήσεις μέχρι τριών ετών αποκλείονται χωρίς την παραμικρή αιτιολογία. Επίσης, μένουν απέξω οι επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όταν η ωφέλεια μετακυλύετε στους παραγωγούς, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όταν η χρηματοδότηση αφορά την στήριξη του δικτύου, και οι επιχειρήσεις με χρηματο-οικονομικές δυσχέρειες.
Επιπροσθέτως, μάλιστα, το πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ 2 δεν επιδοτεί το επιτόκιο, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στα επίπεδα του επιτοκίου Euribor +2,1%, εξέλιξη που αναποφεύκτως στερεί το ¨φθηνό¨ χρήμα από τις μικρές επιχειρήσεις και ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στο μοναδικό έως τώρα μέτρο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών.
Επιπλέον, οι Τράπεζες, εκμεταλλευόμενες το ασαφές πλαίσιο, απέτρεπαν και συνεχίζουν να αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, δεν πρωτοκολλούν καν τα αιτήματα και θέτουν τα δικά τους κριτήρια προσδιορισμού της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων. Προκειμένου δε να προχωρήσουν το αίτημα, ζητούν το ποσό της δανειοδότησης είτε να κατατεθεί σε προθεσμιακό λογαριασμό, είτε να αποπληρώνει άλλο δάνειο, ακόμη κι αν αυτό εξυπηρετείται κανονικά.
Συμπερασματικά, δάνεια παίρνουν κατά κύριο λόγο αυτοί που δεν τα έχουν ανάγκη, αλλά και ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που όχι μόνο πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και οι Τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά παρά να εισηγηθούν θετικά για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, αλλά και ο αποκλεισμός τους θα ήταν εξόφθαλμα προκλητικός.
Αρκετοί, μάλιστα, από αυτούς που πήραν ή θα πάρουν τα δάνεια δέχονται ήδη παραινέσεις από τους τραπεζίτες, για να «κλειδώσουν» τα χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό με μεγαλύτερο επιτόκιο. Έτσι, τα χρήματα, αντί να «πέσουν» στην αγορά, απλά «κλειδώνονται» σε έναν νέο λογαριασμό.

Αυτή είναι, λοιπόν, η γυμνή αλήθεια πίσω από το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ, κύριε Υπουργέ.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να στενάζουν και να αγκομαχούν από την ολοφάνερη έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης εν μέσω εξελισσόμενης κρίσης, μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με αποφάσεις της ωθεί τα κράτη-μέλη να δομήσουν πλαίσια κρατικών ενισχύσεων για επιδοτήσεις επιτοκίων, ασφαλιστικών εισφορών, κλπ.
Εμφανώς, η χώρα μας αδυνατεί να οργανώσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων, καθόσον εμφανίζει δραματικά δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να συσκοτισθεί, δεν μπορεί να αλλοιωθεί, δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί, παρόλες τις επικοινωνιακές αλχημείες και τις λεκτικές ακροβασίες των αρμοδίων Υπουργείων. Μια πραγματικότητα που ψάχνει να βρει τους υπευθύνους της δημιουργίας της, προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενόψει των επερχομένων εκλογικών αναμετρήσεων.
αναρτηθηκε απο σιδερη αργυρη πεμπτη 23/4/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive