Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Στο ελεος του Πουτιν και του Χειμωνα, η ψοφοδεης Ευρωπη.

Μαθηματα Εκβιαστων...

Γράφει ο:"ΙΑΣΩΝ"

«Η Γκάζπρομ κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη (...).Ωστόσο, εάν τα γεγονότα εξελιχθούν σύμφωνα με ένα μη ευνοϊκό σενάριο,το πρόβλημα της ουκρανικής διέλευσης θα είναι κοινό πρόβλημα για τη Ρωσία και την Ευρώπη». Ηταν η «φιλικη» επιστολη του διευθυντή της GAZPROM Αλεξάντρ Μίλερ η οποία εσταλη την επομενη των Χριστουγεννων 26/12/2008, προς τους ευρωπαίους "πελάτες" του. Και κατεληγε «ευγενικα»«Θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας να προειδοποιήσουμε (την Ευρώπη) πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οι υποχρεώσεις διέλευσης θατηρηθούν, δεδομένου ότι η Νάφτογκαζ παραβιάζει συστηματικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις» http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/12/2008_261541Στην σκεψι μου ηλθε το "καλοσυνατο" προσωπο του Κου Πουτιν και το"φιλικο" χαμογελο του λαλιστατου Προεδρου της Ρωσιας...Βεβαιως οι Ευρωπαιοι δεν εχουν λησμονησει τα πολύ πειστικα επιχειρηματα της διακοπης παροχης φυσικου αεριου στην Ουκρανια, που επηρρεασε και παλι τον εφοδιασμο της Ευρωπαικης ενωσεως την πρωτοχρονια του 2006.
Όταν η Ρωσσια επικαλουμενη την ευθυγραμμισι τηςτιμολογιακης της πολιτικης εκβιαστικως διεκοψε προσωρινα τον εφοδιασμο της φιλοδυτικης Ουκρανιας μεχρις οτου την ''πειση'' να διαπραγματευθει τις νεες τιμες. Δηλαδη τον τετραπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου από 50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα σε 230 ευρω.Είναι όμως πολύ φυσικο.
Η Ευρωπη πληρωνει ακριβα το μονοπωλιο του Φυσικου αεριου.Οχι μονο διοτι αυτές τις ημερες, οι Ευρωπαιοι ισως αισθανθουν την παγωνια της Ρωσσικης «φιλιας». Αλλα διοτι σε κάθε διενεξι, σε κάθε διαφορετικη αποψι Ευρωπαιων –Ρωσσων οι τελευταιοι θα εχουν για αρκετο χρονο ένα ανικητο επιχειρημα. Ισως μεχρι το 2014. Όταν ο αγωγος Nabucco θα εχη ολοκληρωθη..Ο εναλλακτικος αυτος αγωγος, προεκυψε ως αναγκαιος στρατηγικος σχεδιασμος εναλλακτικης τροφοδοσιας της Ευρωπης με φυσικο αεριο από τις πλουσιες πηγες της κεντρικης Ασιας και της Μεσης Ανατολης. Ξεκινα από τα συνορα Τουρκιας / Γεωργίας, Τουρκιας / Ιραν,διασχιζει την Βουλγαρια, διερχεται από την Ρουμανια, και την Ουγγαρια για να καταληξει στις υπογειες αποθηκευτικες εγκαταστασεις φυσικου αεριου στο Baumgarten της Αυστριας και στα δικτυα της Δυτικης και Νοτιου Ευρωπης. Ο προυπολογισμος της κατασκευης του αγωγου, διαμετρου56 ιντσών ( 1.420 mm ) και συνολικου μηκους 3.300 χλμ εχει εκτιμηθει στο ποσο των 5 δις €. Η παροχη του αγωγου θα ανερχεται ετησιως στα 31δις κυβικων μετρων, σε τιμες ουσιωδως χαμηλοτερες από εκεινες τουαεριου που προμηθευει μονοπωλιακως σημερα η Ρωσσια.
Εστω κι αν μολις το ένα πεμπτο της ποσοτητος που καταναλωνει η Ευρωπη, προβλεπεται να καλυφθη από την δυναμικοτητα του αγωγουNabucco, το βεβαιο ειναι οτι οι εκβιασμοι θα είναι ασθενεστεροι.
ΙΑΣΩΝ
αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη σαββατο 27/12/08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive