Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Λεπτές ισορροπίες στη Γεωργία

Το βράδυ της Παρασκευής η Γεωργία κατηγόρησε το ρωσικό στρατό ότι επεκτάθηκε στο εσωτερικό της.Λεπτές είναι ακόμη οι ισορροπίες στον Κάυκασο όπου παρά τα συμπεφωνημένα συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και η ανεξέλεγκτη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων στα σύνορα Γεωργίας - Αμπχαζίας.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Λάντο Γκουργκενιντζε δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες ανατίναξαν κεντρική σιδηροδρομική γέφυρα σήμερα, αποκόπτοντας τη σύνδεση της χώρας μεταξύ ανατολής και δύσης.
"Στις 12.20 το μεσημέρι, οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν κεντρική σημασίας γέφυρα των σιδηροδρόμων κοντά στο Γκόρι. Η γέφυρα αυτή έχει ουσιαστική σημασία για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρες, για την σιδηροδρομική επικοινωνία ανατολής - δύσης. Για πόσο δεν γνωρίζω", ισχυρίζεται ο γεωργιανός πρωθυπουργός.
Στη Μόσχα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία για καταστροφή της γέφυρας και τόνισε ότι πρόκειται για απολύτως αναληθή πληροφορία.
Το βράδυ της Παρασκευής η Γεωργία κατηγόρησε το ρωσικό στρατό ότι επεκτάθηκε στο εσωτερικό της, σε άλλες δύο γεωργιανές πόλεις, το Χασάρι και Μπορτζόμι, νοτιοδυτικά της Νότιας Οσετίας
"Εχουμε τώρα επέκταση της ρωσικής κατοχής στα εδάφη μας", είπε χαρακτηριστικά ο γεωργιανός πρόεδρος λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας.
Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας έιχε επισημάνει πως νοτιοσετικές παραστρατιωτικές ομάδες, με την ανοχή και την προοτροπή της ρωσίας άρχισαν να διεισδύουν στο γεωργιανό έδαφος, προς την πόλη Αχαλγκόρι.
«Οι ρώσοι μεταφέρουν αυτούς τους ατάκτους για να επιδίδονται σε λεηλασίες», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σότα Ουτιασβίλι, εκτιμώντας πως ο αριθμός τους ανέρχεται στους 1.000.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικά στρατεύματα παραμένουν κοντά στο Τιμπλισί και σημειώνουν ότι η πρόσβαση στο Γκόρι, λόγω της παρουσίας τεθωρακισμένων οχημάτων του ρωσικού στρατού.
Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας
Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος, Ντμιτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος υπέγραψε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο που κόμισε στη Μόσχα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τη Γεωργία, δήλωσε ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία δεν μπορούν να αποτελούν τμήμα του γεωργιανού κράτους αλλά διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα τηρήσει την δέσμευσή της για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Γεωργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive