Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

Μπορεί να είναι εικαστικό

 Ο Ευγένιος Ντελακρουά ζωγραφίζει το ποίημα του Λόρδου Μπάιρον : ο Γκιαούρ μονομαχεί και εκδικείται τον Τούρκο Χασσάν για τον φόνο της αγαπημένης του....

. . .O Lord Byron γράφει το ποίημα του, The Giaour, και δημοσιεύεται στα Γαλλικά το 1824, σε παγκόσμια φήμη, καθώς τον ίδιο χρόνο ο ποιητής πεθαίνει στο Μεσολόγγι, αγωνιζόμενος για την Ελευθερία των Ελλήνων.
O μεγάλος Φιλέλληνας ζωγράφος Eugene Delacroix, ολοκληρώνει αυτόν τον πίνακα του το 1826, με στόχο να τον παρουσιάσει σε μεγάλη έκθεση στο Παρίσι, ως αφιέρωση στον «Ελληνικό Σκοπό».
Ο Γκιαούρ που νικάει τον Τούρκο, και του παίρνει το σπαθί του και το άλογό του, γίνεται μορφή έμβλημα του Φιλελληνικού Κινήματος.
(Σήμερα ο πίνακας βρίσκεται σε μουσείο του Σικάγο των Η.Π.Α.)
Πίσω από αυτά, υπάρχει μια αληθινή Ιστορία :
Ο Έλλην αγωνιστής Αγγελής Έγγελης, πολέμησε στο Καματερό κατά του Ομέρ Βρυώνη, στην πολιορκία των Αθηνών, και σε μάχη με τον ίδιο, τον έριξε από το άλογο και του απέσπασε το περιβόητο Βυζαντινό σπαθί του και το άλογό του, καθώς εκείνος διέφευγε τρέχοντας ηττημένος.
Η οικογένεια του ήρωα Εγγελή πρόσφερε το φημισμένο σπαθί στον Οδυσσέα Ανδρούτσο, κι εκείνος το δώρισε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατά την επίσκεψή του στον Νικηταρά στο Ναύπλιο, το 1822. Κι απο εκείνη την στιγμή, ήταν το σπαθί του Κολοκοτρώνη.
Μετά το επεισόδιο αυτό, ο δειλός Ομέρ Βρυώνης (το κάθαρμα που σούβλισε τον αιχμάλωτο Αθανάσιο Διάκο), στις μάχες που ακολούθησαν παρέμενε πλέον πάντα στα μετώπισθεν.
Σήμερα το σπαθί αυτό βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο των Αθηνών.
(Όπως, επίσης, και το ξίφος του Λόρδου Μπάιρον)
Ο Αγγελής Έγγελης «...έπεσεν πρώτος κατά την αξιομνημόνευτον Έφοδον, εις την Τρίτην Πύλην της Ακροπόλεως, και επί καιρό έκειτο έμπροσθεν αυτής, αδυνάτου όντως να αρθεί εν μέσου των μαχών το ανδρείον εκείνον λείψανον, ούτε από τους Έλληνας ούτε από τον εχθρό που επροσπάθη να το αποσπάσει από των συντρόφων του... Αλλά, τέλος υπερίσχυσαν οι Έλληνες να τον παραλάβωσιν και να τον κηδεύσουν εντίμως καθώς έπρεπε εις γενναιότατον άνδραν...»
(Ιωάννης Σαντοριναίος, δήμαρχος Αθηναίων, Απομνημονεύματα)
Κι έτσι είχαμε μια σκηνή να επαναλαμβάνεται από την μακρά αρχαιότητα, από τις σελίδες της Ιλιάδος του Ομήρου.
Είναι η Αιωνιότητα που κραυγάζει: Τιμή στους Ήρωες για την Ελευθερία της Ελλάδος και των Ελλήνων, υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Κι εμείς σηκώνουμε ένα ποτήρι στην μνήμη των καλλιτεχνών, του Λόρδου Μπάιρον και του Ευγενίου Ντελακρουά, με ευγνωμοσύνη προς τιμήν των απανταχού Φιλελλήνων.

Pantelis Giannoulakis

4 σχόλια:

  1. 🤣🤪
    ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΦΙΛΈΛΛΗΝ
    ΘΑ ΕΊΧΑΜΕ ΚΙΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΊΝΑΚΑ

    ΟΧΙΙΙ ΤΗΝ...ΤΖΙΝΓΚΑΝΑ
    Η ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΑΠΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΖΜΠΟΥΚΙ.🤣🤪


    🇬🇷 ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΜΕ ΠΟΛΎ
    ΧΑΡΆ ΕΥΓΈΝΙΑ ΓΈΛΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΨΥΧΑΡΕΣ ΡΕΕΕ ❗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μερα που ειναι σημερα θα/που ηταν σημερα ακουσαμε παλι μεγαλα λογια απο τους ελληνοφωνους γραικυλους ιθυνοντες αυτου του τοπου ...η διαφορα ειναι οτι τοτε ολοκληρος ο ελληνισμος ξεσηκωθηκε κατα της ισλαμικης κατοχης ενω σημερα με κατεβασμενα τα παντελονια αποδεχεται τον ισλαμοεποικισμο(=διαλυση) της χωρας
    μακαρι να βρεθει καποιος να τους στειλει στο ειδικο δικαστηριο

    • Η ηγεσία του παραρτήματος της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Dawat-e-Ιslami, που συνδέεται με κίνημα Barelvi & υποστηρίζει τον σεκταρισμό, επισκέφθηκε την Ζάκυνθο.Η αποστολή των ταξιδευτών "MADANI QAFILA" είναι το κήρυγμα των διδασκαλιών του ισλάμ & η διάδοση του νόμου της Σαρία

    https://twitter.com/stavroforos_/status/1611456840944218118

    Σεσημασμένος Πακιστανός, είναι πιστοποιημένος εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας με ταυτότητα & δικαίωμα να έχει στο αυτοκίνητο φάρο, έτσι ώστε να κινείται γρήγορα & να περνάει τα αστυνομικά μπλόκα οταν καλείται να ανταποκριθεί σε φυσική καταστροφή...Δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο

    https://twitter.com/stavroforos_/status/1625598291470864385

    Το @neakritigr που αποθέωνε το ηγετικό στέλεχος του παραρτήματος της ακραίας οργάνωσης Dawat-e-Islami, ανακάλυψε ξαφνικά τη "νέα μόδα" με τις ληστείες των Πακιστανών που δεν έχουν χαρτιά.Όταν προσκαλείς φθηνούς εργάτες απο ισλαμικές τριτοκοσμικές χώρες, παίρνεις όλο το πακέτο.

    https://twitter.com/stavroforos_/status/1625919834947977216

    • Ασυνόδευτοι Σομαλοί - Εκλογές 2023...Ψηφοφόροι Μητσοτάκη! #αντικατασταση_πληθυσμών

    https://twitter.com/LathroGR/status/1629867532629987328

    Στο πλαίσιο νομιμοποίησης των πάντων μετά απο την συμφωνία ΝΔ-Μπαγκλαντές, η πρεσβεία άνοιξε γραφείο στη Μανωλάδα.Η κοινότητα διεξήγαγε εκλογές και προσήλθαν να ψηφίσουν με ενθουσιασμό κρατώντας αφίσες υποψηφίωνΕστάλησαν οι απαραίτητες ανταποκρίσεις στο Μπαγκλαντές των 170 εκ

    https://twitter.com/stavroforos_/status/1632704765032316928

    Ο Τζαβέντ Ασλάμ ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, απαιτεί χαρτιά, ανοιχτά σύνορα και ΑΜΚΑ για όλους ΤΩΡΑ!!...Διαμαρτυρία στην Αθήνα - 18 Μαρτίου 2023

    https://twitter.com/LathroGR/status/1637367648832081921

    • Ο πρ. βουλευτής & υποψήφιος του σύριζα στην Ηλεία, Μ. Μπαλαούρας, κάνει προεκλογική μάζωξη με Πακιστανούς.Τους χαιρετά στη γλώσσα τους, υπόσχεται να καταργήσει τις ρυθμίσεις της ΝΔ & να δώσει σε όλους πιο εύκολα χαρτιά.💢 Ένας Πακιστανός αναφωνεί:"Εμείς στηρίζουμε σύριζα!"

    https://twitter.com/commonsense491/status/1637530646993162241

    Ο Τζαβέντ Ασλάμ βρίσκεται στην Ελλάδα αυτη την στιγμή ως πρόσφυγας, με άσυλο που του χορηγήθηκε απο την κυβέρνηση αντινατιβιστών της ΝΔ.Απορρίφθηκε η αίτηση του σε Α' Βαθμό και προσέφυγε στον Β' Βαθμό στην Αρχή Προσφυγών, η οποία υπάγεται στο Υπ.Μετανάστευσης. Πολιτική απόφαση.

    https://twitter.com/stavroforos_/status/1637775531134406658

    Δεν απασχολεί κανέναν στο αστείο κράτος, γιατί και πως καταφθάνουν -οργανωμένα- εκπαιδευμένοι ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές απο τη Γάζα, κυρίως στην Κω. Γιατί διαφημίζουν την υποδοχή και την ταχύτατη εξυπηρέτηση.Ελληνική κατοικία= Η άδεια διαμονής που λαμβάνουν με το άσυλο.

    https://twitter.com/stavroforos_/status/1638639313268232192

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. • Μαθητική παρέλαση 24/3: Ρίγη συγκίνησης με την σημαιοφόρο, κι όχι μόνο, που φορούσε μπούρκα (Φωτογραφίες)

    https://www.youweekly.gr/article/koinonia/enhmerwsh/726320-mathhtikh-parelash-24-3-righ-sygkinhshs-me-thn-shmaioforo-poy-foroyse-mpoyrka-fwtografies

    Η πιο χαμογελαστή ...καραγκούνα και οι ωραιότερες φωτογραφίες από τη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

    https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/i-pio-xamogelasti-karagkouna-kai-oi-oraioteres-fotografies-apo-ti-mathitiki-parelasi-sto-kentro-tis-athinas/
    Η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα σε 100 φωτογραφίες -Νιάτα και χαμόγελα

    https://www.iefimerida.gr/ellada/mathitiki-parelasi-25is-martioy-stin-athina-se-50-fotografies

    · → απο ολα εχει ο μπαξες αφρικανοι,πακιστανοι,αφγανοι,αιγυπτιοι κλπ... τοσο μαθητες οσο και θεατες,περισσοτερους αλλοδαπους απο ελληνες βλεπεις πλεον,τετοιες εικονες με την παροδο του χρονου θα καθιερωνονται ολο και περισσοτερο σε ολοκληρη την ελλαδα

    αφελληνισμος παντου,τωρα και στις παρελασεις που απεικονιζουν το ζωφερο μελλον(ουσιαστικα εχει ηδη φτασει)της Ελλαδας,λιγοστευουν ολο και περισσοτερο τα ελληνοπουλα

    δειτε εδω και εικονες(πανσπερμια φυλων-λαθρομεταναστων=πληρης αφελληνισμος,αν υπαρχει ελλαδα σε μια δεκαετια απο σημερα σφυριξτε μου,η ελλαδα πολυ απλα σε λιγα χρονια δεν θα κατοικειται απο ντοπιους γηγενεις ελληνες)

    • μιλαμε για νομιμοποιηση του εποικισμου της χωρας.......αυτοκτονουν την χωρα...απολυτως καμια διαφορα με τους λαθροσυριζαιους μαζι δουλευουν με μοναδικο στοχο και σκοπο την αντικατασταση του ελληνικου λαου...τι να πρωτοσχολιασεις πια για την υπουργαρα μας που ολοι μαζι και με τους προηγουμενους αυτοκτονουν την χωρα:

    #ΝΔ = μπλε ΣΥΡΙΖΑ !...Όπως αναμενόταν, η #κυβερνηση_Μητσοτακη έκανε ΔΕΚΤΕΣ "τις περισσότερες παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων φορέων και της αντιπολίτευσης", κάνοντας τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης ΑΚΟΜΑ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟ για τους αλλοδαπούς!

    https://twitter.com/ioannisekolovos/status/1638579359765102593

    • εχεις τον βρετανο πρωθυπουργο και μαλιστα ινδικης καταγωγης που παιρνει ενα αυστηρο μετρο μετα το αλλο στο μεταναστευτικο και εχεις τους δικους μας @@@@ που υιοθετουν και εφαρμοζουν απο τους πιο χαλαρους μεταναστευτικους κωδικες του κοσμου:

    Κατάφεραν να υφαρπάξουν την ψήφο υποσχόμενοι "κλειστά" κέντρα, απελάσεις-επιστροφές λάθρο & τώρα "νομιμοποιούν" τον εποικισμό με ταχύτατες διαδικασίες χορήγησης ασύλου & αδειών διαμονής με εσαεί ανανεώσεις.Ανοιχτή πρόσκληση στα εκατομμύρια τριτοκοσμικούς χωρίς να υπάρχει ταβάνι

    https://twitter.com/stavroforos_/status/1639022272752111622

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφυπνιστής Ελλήνων - ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟ 1821
    🇬🇷❤️🇬🇷❤️🇬🇷❤️🇬🇷
    https://www.youtube.com/watch?v=HIgSLizQjsg
    ======
    Το αφιέρωμα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική
    Επανάσταση του 1821
    🇬🇷❤️🇬🇷❤️🇬🇷❤️🇬🇷
    https://www.youtube.com/watch?v=_6avv6MdXCk

    ΑΓΓEΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ🇬🇷

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive