Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

ΛΑΡΚΟ. ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΑΚΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ. ΣΕ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ - ΤΕΡΝΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι 

  • Την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης, ουρανός και κείμενο που λέει "1000 km Status Deposits x Occurrences Prospects, Deposit type Magmatic Ni-Cu SSHC Ni-Co laterite Polymetallic Co-rich veins Black shale- hosted Metasediment- hosted VMS Outokumpu Others B"
Στους δυο διαγωνισμούς που διεξήχθησαν παράλληλα προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD HOLDINGS.....
«Η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ και η ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή αποτελούν ένα καθοριστικό βήμα αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της εταιρείας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Με την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων και την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής δραστηριότητας και λειτουργίας από τον ιδιώτη επενδυτή, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η συνέχιση και βιώσιμη ανάπτυξη της σημαντικής αυτής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας για τη χώρα μας», προσθέτει.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ανέφερε από την πλευρά του:
«Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δίνουμε μια ανάσα ζωής σε μια από τις σημαντικότερες μεταλλουργικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Έτσι, συνεχίζεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και επιβεβαιώνεται η πολιτική μας επιλογή, που είναι να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Η παραγωγή νικελίου, ενός υλικού που, πέρα από την παραδοσιακή του χρήση, χρησιμοποιείται και για την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, υποδηλώνει τον στρατηγικό στόχο της χώρας, δηλαδή τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας προστιθέμενης αξίας για την παραγωγή προϊόντων κι εξοπλισμού που στις επόμενες δεκαετίες θα είναι άκρως απαραίτητα για την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ενέργεια, η οποία παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο».
Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν παράλληλα από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, για τη μεταβίβαση, αφενός, του εργοστασίου και των μεταλλείων Λάρυμνας, και αφετέρου, των μεταλλείων Εύβοιας και Καστοριάς.
  • ΣΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΛΑΔΟΣ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 6ην ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 20222 [ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ] ΤΑ ΕΞΗΣ .......
  • ΤΟ GOLPO GROSSO ΜΕ ΤΟ ΚΟΒΑΛΤΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ......
Η ιστορία με την ΛΑΡΚΟ, που πέραν των άλλων διαθέτει το 92% των αποθεμάτων Νικελίου της ΕΕ (ναι εκείνο το παλιομέταλλο που έχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών τουτού) αλλά και κοβάλτιο, τόσο που να μπορεί να καλύψει το 10% των αναγκών της ΕΕ για τα επόμενα 100 χρόνια, είναι ίσως γνωστή.
Δεν ξέρεις τι είναι το κοβάλτιο;;
Τίποτα σπουδαίο, αυτό το μέταλλο για το οποίο πλακώνεται τώρα η Γαλλία με τις Ρωσία -Γερμανία στις χώρες του Σαχέλ, αν έχεις ακουστά. Όχι απευθείας, μέσω κάτι τζιχαντιστών που τους πληρώνει ο Ερντογάν, με λεφτά του Κατάρ. Το έχουμε τώρα ποιο είναι;; Εκείνο που δεν θα έχουμε είναι ότι η τιμή και αυτού θα 5πλασιαστει μέχρι το 30, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Λογίζεται στα στρατηγικά μέταλλα των ΑΠΕ, βλέπεις.
Ψιλά γράμματα όμως όλα αυτά για το τι παίχτηκε με την πρώην κορωνίδα των επιχειρήσεων του Μποδοσάκη.
Το 08, ένας τότε εγκαθετούλης του τότε γκουβερνου, έδωσε όλη την παραγωγή νικελίου σε σταθερή τιμή 23.000$ τον τόνο σε έναν έμπορα (το κόστος παραγωγής του τόνου ήταν τότε 22.000$, κυρίως για ρεύμα για τα καμίνια που βγάζουν τις "χελώνες" σιδηρονικελίου).
Η τιμή του νικελίου για 3-4 χρόνια σκαρφάλωσε στις 50.000$. Αλλά μετά έπεσε στα 13.000. Τότε διέκοψε ο έμπορας την σύμβαση και είπε "δεν το θέλω τώρα, πουλήστε το μόνοι σας". Διοικούσε την ΛΑΡΚΟ τότε ο μπαμπάς Σκρέκας, του σημερινού υπουργού.
"Ευχαρίστως είπε αυτός, τιμή μας που συνεργαστήκαμαν". Και μαζί με τις ζημιές προσέλαβε και το μισό Σκρεκέικο να έχουν να πορεύονται οι άνθρωποι.
Το αποτέλεσμα: 135εκ τα δάνεια μέχρι το 15 η ΛΑΡΚΟ. Και καταχρεωμένη στην ΔΕΗ, που ήταν και μέτοχος της. Και με μνημονιακή υποχρέωση από το 2ο μνημόνιο, του Σαμαρά, να το πουλήσουμε το παλιοπραμα την ΛΑΡΚΟ. Τι την θέμε;;
Κάποιοι το έπαιξαν καθυστέρηση, όσο μπόρεσαν, μπας και το σώσουν το μνημονιακό. Αλλά και λόγω ίσως της άγνοιας το τι είναι κοβάλτιο και τι πλέγμα 123 νικελίου, δεν το έσωσαν τελικά. Καμία Τράπεζα δεν ήθελε να στηρίξει το παλιοπραμα μπας και κάνει καμία επένδυση και εκσυγχρονιστεί.
Και έτσι φτάσαμε στο 2022, πάλι με Σκρέκα στα πράγματα για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Απολύθηκαν προχθές 1.080 εργαζόμενοι και ετοιμάζεται τώρα το επόμενο άλμα. Η πώληση, ίσως έναντι συμβολικού τιμήματος, των αποθεμάτων Νικελίου και Κοβαλτίου σε κάποιο fund. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν τελικά αυτό είναι το ίδιο που ψώνισε την Εθνική Ασφαλιστική, τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΗ. Ξέρετε, εκεί που δουλεύει η πρωθυπουργική θυγατέρα καλε, σε διευθυντική θέση στα 23 της για να κουμαντάρει τους μετόχους. Η σε κάποιο άλλο μετωπικό του σχήμα, για ξεκάρφωμα.
Τι θα ακολουθήσει;;
Τα γνωστά.
Ταρατατζουμ ταρατατζουμ περί της νέας μεγάλης επένδυσης από τον Άδωνι (το συμβολικό τίμημα δεν θα το μάθουν πολλοί, τι τα πληρώνουμε τα μμεδια...) και η μοσχοπώληση του κοβαλτίου κυρίως, άντε και του νικελίου, πριν εξαχθούν, στα χαρτιά, να γίνουν τίποτα futures και derivatives, στις μελλοντικές τους τιμές. Από τις Τράπεζες, αυτές που αρνιόταν να χρηματοδοτήσουν τον όποιο εκσυγχρονισμό ντε.
Παντελώνιασμα των κερδών από το fund, να πληρώσουν και κάτι τις στο πολιτικό τους προσωπικό για τον κόπο τόσων χρόνων, και μετά ...μην τους είδατε. Όσο για εκείνα τα παλιονικέλια και τα παλιοκοβαλτια τι θα γίνουν, πως και ποιός θα τα εξορύξει, θα ρωτήσεις ίσως. Άγνωστον! Αυτά τα θέματα βρίσκονται, ως γνωστόν, εκτός των business plans των παικτών του καζινοκαπιταλισμού που κάνει τώρα παιχνίδι, τώρα που γυρίζει η μπίλια.
Μην είσαστε και πλεονέκτες!
Υ.Γ Στο ίδιο σχέδιο υπήρξε και παλιότερη ιστορία περί των σιδηροκραμμάτων, επί Σημιτιστάν, τότε επί τάπερμαν μπήκε το λουκέτο στα κρατικά ΕΛΣΙ (μεταλλεία κι εμπλουτισμός) και ΕΛΕΒΜΕ (μητρική) με πρόφαση τα χρέη στη ΔΕΗ. Δεν βόλευε κάποια σχέδια και την σκότωσαν άνευ ενδοιασμού. Μία από τις μεγαλύτερες πουστιές σε βάρος της πατρίδας. Θυμάται κανείς ποιος ήταν αρχηγός στην Λαρκο επί κυβέρνησης Καραμανλή και τι συμβόλαιο έκλεισαν για τρία χρόνια για τιμή πώλησης του νικελίου.;; Μην το ψάχνεται...ο Σκρέκας. Αν αυτό το συμβόλαιο το έκλειναν σε δική τους εταιρία σήμερα θα έκαναν χαρακίρι αν είχαν φιλότιμο. Και εδώ είμαι τα γράφω δημόσια. Άιντε κάντε μου μήνυση ...αν θέτε να σας γαμήσουμε.
Υ.Γ1 Που έχει κοβάλτιο στην Ευρώπη ([ ΜΕ ΚΥΚΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ 2 ]) και που μπορεί να έχει (με x) στην φώτο κάτω.Να δείτε εδώ από τις μελέτες που έχει πληρώσει η ΕΕ. Εδώ γύρω στους 3.000 τόνους, στα πιο βόρεια Βαλκάνια κάτι μικροποσότητες και στην Φιλανδία άλλους 2.400 τόνους τον χρόνο).
  • Που να ψοφίσουν τα κομματόσκυλα και οι υποστηρικτές τους όλοι , δεν θα αφήσουν τίποτα . Δεν ξέρω πως θα επιστραφούν όλα αυτά που έχουν ξεπουλήσει άμα τους κρεμάσουμε στον Ελληνικό λαό .
    Πάντως θα κρεμαστούν αρκετοί κάποια στιγμή
ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive