Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Στο όριο του νόμου το «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία

Το Υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει το μπαλάκι στο Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι στην Ολομέλεια, υπό τον φόβο να κριθεί η διάταξη αντισυνταγματική. Το ‘πε και το ‘κανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έναν μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.... όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, το Μέγαρο Μαξίμου, υπό το φως και των νέων δημοσκοπήσεων, αποφάσισε να βάλει μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, καταθέτοντας στη Βουλή την επίμαχη τροπολογία με σκοπό αυτή να ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη.

Η ρύθμιση κινείται στα όρια του Συντάγματος και γι’ αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών που την εισηγείται ρίχνει το μπαλάκι στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, προφανώς υπό τον φόβο να μην κριθεί η διάταξη αντισυνταγματική.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην μπορούν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις να ηγούνται, είτε φανερά είτε κρυφά, πολιτικών κινήσεων. Όπως αναφέρεται, στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι και συνδυασμοί με την προϋπόθεση «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη» για συγκεκριμένα αδικήματα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η πρόσθετη αξία που εισφέρει η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες όπου η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς, δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.

Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου διατρανώνουν πως η τροπολογία είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας διότι, πάντοτε σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμματα, παρά μόνο αποκλείεται αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές.

Οι ενστάσεις παραμένουν

Σε κάθε περίπτωση, οι ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένουν, μια και επί της ουσίας η ρύθμιση που πήρε τον δρόμο της Βουλής είναι η ίδια με εκείνη που είχε δοθεί στα κόμματα για διαβούλευση περισσότερο από έναν μήνα πριν. Στην κυβέρνηση ανταπαντούν πως πρόκειται περί μιας σχεδόν φωτογραφικής ρύθμισης και πως δεν αφήνονται περιθώρια ώστε να εργαλειοποιηθεί για άλλες περιπτώσεις.

Αυτό που επισημαίνουν είναι πως το πεδίο εφαρμογής του αποκλεισμού κομμάτων είναι στενό και πως η απαγόρευση περιορίζεται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τις οποίες καταδικάστηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν να κάνουν λόγο για προβληματική τροπολογία, προειδοποιώντας για την αντισυνταγματικότητα παραμέτρων της ρύθμισης και για τον κίνδυνο η διατύπωσή της που δεν είναι σαφής για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να γίνει «κερκόπορτα» για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό, ωστόσο περιμένει και το πόρισμα του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Όπως λένε, θα συνεισφέρουν στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ σχολιάζουν πως εξαρχής ζήτησαν να μην υπάρξει «χαρτοπόλεμος τροπολογιών, αλλά να ομονοήσουν όλοι στον υπέρτερο στόχο να μην μπει μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή». Το ΚΚΕ εξακολουθεί να είναι αντίθετο, καταγγέλλοντας πως εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις.

Η Ελληνική Λύση δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ωστόσο δεν αναμένεται να στηρίξει τη ρύθμιση. Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξάλλου δήλωσε στην ΕΡΤ πως «η Δικαιοσύνη αποφασίζει εάν είναι εγκληματική οργάνωση» και πως η Ελληνική Λύση κινείται «θεσμικά και πατριωτικά, δεν μπορεί να ψηφίζει αντισυνταγματικά». Το ΜέΡΑ25 εξακολουθεί να είναι επί της αρχής αρνητικό, εφόσον, όπως λένε, δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την αρχική ρύθμιση που είχε δοθεί στα κόμματα.

Σήμερα ωστόσο θα αποφασίσουν οριστικά, μια και είχε τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο να δηλώσουν «παρών». Σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόρισμα του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, μια και η ρύθμιση, ως εμπρόθεσμη, θα ελεγχθεί ως προς τη συνταγματικότητά της από το ανεξάρτητο όργανο.

Διευρυμένη συναίνεση

Σκοπός της κυβέρνησης παραμένει η διευρυμένη συναίνεση, ωστόσο, εφόσον δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία ώστε να ψηφιστεί και να ισχύσει άμεσα η διάταξη, αυτή μπορεί να περάσει ακόμη και μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν αποκλείεται να φέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις ακόμη και την τελευταία στιγμή στην κατεύθυνση των παρατηρήσεων των κομμάτων αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον πως η τροπολογία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη, καθώς έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη που κυρώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive