Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΝΑΛΓΗΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ. Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, μια αντικοινωνική κυβέρνηση και η οποία θα χαρακτηρίζεται για την ανακολουθία λόγων και πράξεων! Χαρακτηρίζεται ήδη ως η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας!... Μιας Ελλάδας της οποίας οι κάτοικοι πένονται και δυστυχούν! Μια κυβέρνηση που αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έλαβαν δραστικά μέτρα προκειμένου να ανακουφίσουν τους λαούς τους από την ακρίβεια.

Στην Ελλάδα, όπου ένας Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ευαγγελίστηκε έργα ανάπτυξης και επενδύσεις από ξένες χώρες, κάνοντας μέχρι στιγμής κοντά 4 χρόνια μια τρύπα στο νερό!

Ναι ο αμετροεπής, ο υπερφίαλος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, είναι από τους χειρότερους, τους πιο ανεπαρκείς Υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, κατέχοντας μάλιστα και τον τίτλο του ενός εκ των δυο Αντιπροέδρων της ΝΔ!

Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, είναι εκ των κυρίων υπευθύνων που τα ποσοστά της ΝΔ καθημερινά συρρικνώνονται!

 

Στα “κάγκελα” οι δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου…

 

Επί του πρακτέου να αναφέρω παρακάτω τον αγώνα που κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ), σε μια προσπάθεια μηνών, ώστε να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους ο μεγαλομανής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και να βρει λύση στα προβλήματά τους!

Πριν όμως προχωρήσουμε να πούμε ποιος είναι ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ:

Κατά την διάρκεια των ετών κυρίως 2007 – 2009, αλλά και προγενέστερα και μεταγενέστερα, οι τότε τράπεζες (όχι στο σύνολο τους), αλλά πάντως όλες οι εναπομείνασες και ήδη υφιστάμενες συστημικές τράπεζες προώθησαν και διέθεσαν στους καταναλωτές δανειακά προϊόντα με την επωνυμία “δάνεια σε Ελβετικό φράγκο” σε μία περίοδο που η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δυο νομισμάτων (Ευρώ/Ελβετικού φράγκου) ήθελε το Ελβετικό φράγκο ιδιαίτερα υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ. Για την προώθηση αυτών των δανειακών προϊόντων έλαβαν χώρα εκτεταμένες διαφημιστικές καμπάνιες, τόσο με διαφημιστικά φυλλάδια στα καταστήματα των εν λόγω τραπεζών, όπου αναγράφονταν τα πλεονεκτήματα των εν λόγω δανείων, όσο και με πλήθος διαφημιστικών μηνυμάτων (καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ κλπ.). Η διαφημιστική προώθηση στηρίχθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στην χαμηλή δόση και στο χαμηλό επιτόκιο, καθώς τα εν λόγω δάνεια φέρονταν να είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου για το ελβετικό νόμισμα (Libor CHF). Κατά την ενημέρωση των υποψηφίων δανειοληπτών (κυρίως στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων), τα στοιχεία που προβάλλονταν από τους τραπεζικούς υπαλλήλους, εκτός από την χαμηλή δόση και το χαμηλό επιτόκιο ήταν η σταθερότητα του CHF και η ισχύς της Ελβετικής οικονομίας, το διεθνές νομισματικό κύρος του ΕΥΡΩ, η διαβεβαίωση ότι η ισοτιμία Ευρώ–Ελβετικού Φράγκου θα εξακολουθούσε να κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, όπως έδειχνε η μικρή διακύμανση της ισοτιμίας περί του 5%, μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου, την τελευταία τότε 5ετία και περί του 2% την τελευταία τότε 2ετία.

Σημειωτέον ότι, τα εν λόγω δάνεια (κυρίως στεγαστικά) εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο (CHF)1, ουδεμία απολύτως σχέση είχαν με τα κοινά (στεγαστικά) δάνεια σε ευρώ, όπως αυτά προβλέπονται απότην εθνική νομοθεσία, αφενός διότι μέχρι το 2002 (έτος κυκλοφορίας του ευρώ) ίσχυαν δημοσίας τάξεως νομισματικοί περιορισμοί, οι οποίοι ως επί το πλείστον απαγόρευαν την χορήγηση συναλλάγματος σε κατοίκους Ελλάδας και αφετέρου, διότι τα εν λόγω δάνεια ήταν συνδεδεμένα με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου. Η απευθείας σύνδεση της οφειλής με την αγορά συναλλάγματος και η επίρριψη του συναλλαγματικού κινδύνου στους δανειολήπτες μετέβαλαν την φύση και το περιεχόμενο της πρωτογενούς συμβατικής υποχρέωσης των δανειοληπτών, σε μία οφειλόμενη παροχή, η οποία απέληγε ουσιωδώς διάφορη από την πρωτογενή υποχρέωση για επιστροφή του δανείσματος εντόκως, που βαραίνει τον οφειλέτη ενός απλού έντοκου δανείου σε ευρώ, κατά την διάταξη του άρθρου 8062 ΑΚ3 . Με τα προϊόντα αυτά γεννήθηκε για τους δανειολήπτες μία επιπρόσθετη υποχρέωση. Η υποχρέωση για διαρκή αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, παρήχθη σημαντικός κίνδυνος για τους ίδιους. Ο κίνδυνος αυτός απορρέει από τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (αφού, ως επί το πλείστον, τα δάνεια αυτής της μορφής δεν είχαν κανενός είδους αντιστάθμιση ή/και ασφάλιση έναντι των διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας) και η πραγμάτωση του κινδύνου (δηλαδή, κάθε ουσιώδης και σημαντική μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας) είχε ως συνέπεια να μεταβάλλεται το κύριο σταθερό στοιχείο κάθε δανειακής συμβάσεως, ήτοι το ίδιο το κεφάλαιο…

 

Ο Άδωνις απέναντι σε γαλάζιους Βουλευτές…

 

Τις τελευταίες μέρες, όπως μας λέγει η κ. Δέσποινα Σονιάδου Μέλος τού ΔΣ τού ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καταθέτουν προτάσεις επίλυσης ενός ζητήματος που έχει εμπλέξει σε έναν απίστευτο κυκεώνα περισσότερους από 200.000 πολίτες....

Οι βουλευτές δέχονται σωρεία αιτημάτων πολιτών της Περιφέρειάς τους που τους ζητούν όχι απλώς να πάρουν θέση, αλλά να γίνουν και μέρος της λύσης, μεταφέροντας το αίτημά τους από την Λευκάδα (Αθανάσιος Καββαδάς), την Κέρκυρα (Στέφανος Γκίκας), τα Δωδεκάνησα (ΤσιμπίκαΙατρίδη), τη Ζάκυνθο (Διονύσης Ακτύπης), την Θεσσαλονίκη (Στράτος Σιμόπουλος), αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ώστε ο τελευταίος με την σειρά του να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος 2251/1994 όπως ισχύει, άρθρο 10 παρ. 21, περί προστασίας των καταναλωτών με βάση τον οποίο:

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί με απόφαση του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτή ή ενώσεων καταναλωτών, εφόσον οι συνέπειες του δεδικασμένου έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών»! 

Ενδεικτικό της κινητοποίησης που έχει υπάρξει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι πως αν υπήρχε η δυνατότητα κυβερνητικοί βουλευτές να μπορούν να συνυπογράψουν μαζικά το νομικά τεκμηριωμένο αίτημα του πανελλήνιου συλλόγου δανειοληπτών ελβετικού φράγκου ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ υπό μορφής ερώτησης στη βουλή, τούτο θα είχε συμβεί άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ήταν αυτός που αναστάτωσε θετικά χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης παίρνοντας τη σκυτάλη από τους έτερους κυβερνητικούς βουλευτές, δείχνοντας στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης τη δυνατότητα διευθέτησης του ζητήματος επί τη βάση των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που δικαίωσαν τους καταναλωτές, θέτοντας σε όλους τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, δίχτυ προστασίας. 

Ομοίως  ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπηςπαρενέβη  δυναμικά για το οξύτατο θέμα των δανείων με ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Με την άκρως κοινωνική και με νομικό ενδιαφέρον παρέμβασή του, ζητάει -μεταξύ άλλων- την άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος, λαμβάνοντας οι αρμόδιοι υπόψη τους την υπ.αριθμ.369/2019 (Α2’ πολιτικό τμήμα) που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος σε συνεδρίασή του κρίνοντας, με δύναμη αμετάκλητης πλέον, την απόφαση του Εφετείου Λάρισας 17/2017 υπέρ των δανειοληπτών»!

 

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, από τον Άδωνι Γεωργιάδη…

 

Παρακάτω καταγράφουμε δυο από τις επιστολές του Συλλόγου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), τον Γενικό Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ  Ιωάννη Μπουγά (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), Μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ (μέσω ηλεκτρονικούταχυδρομείου), αλλά και προς τα ΜΜΕ!

Καταλήγοντας, πως από τη στιγμή που φαίνεται να παίρνουνμορφή χιονοστιβάδας οι παρεμβάσεις των γαλάζιων βουλευτών για το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ερωτάταιο κ. Γεωργιάδης, εάν:

1. Προτίθεστε βάσει της παραγράφου 21 του άρθρου 10 Ν. 2251/1994 όπως σήμερα ισχύει να προβείτε ως αρμόδιος Υπουργός στην έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης που να ρυθμίζει το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο;

2. Προτίθεστε να καταθέσετε σχέδιο νόμου στη Βουλή για την οριστική λύση του θέματος που απασχολεί τόσο μεγάλο αριθμό δανειοληπτών και οι συνέπειες της πολύχρονης αυτής κρίσης έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών;

Η παραπάνω επιστολή στάλθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022!

Όμως στις 30 Νοεμβρίου 2022 στάλθηκε νέα επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και σε Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου! Όπου ζητά ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ, επανειλημμένα με διαχρονικές παρεμβάσεις απάντηση! Την οποία ζητούν και καταναλωτικοί φορείς. Λέγοντας επιγραμματικά ο Σύλλογος:

Σας το ζητήσαμε πρόσφατα με επιστολή του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και την οποία συνυπέγραφαν ηλεκτρονικά πέραν των 10.000 οικογενειών.

Τις δυο αυτές επιστολές υπογράφει για το Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. ο  Πρόεδρος Νικόλαος Κοτσιφάκης!

Στη συνέχεια ο κυβερνητικόςΒουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς(οικονομολόγος) στις 12 Ιανουαρίου 2023 κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά με υποβολή ΠΡΟΤΑΣΗΣ για άμεση ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ!

Η Κυβέρνηση οφείλει να ακούσει!Οι Αρμόδιοι Υπουργοί να μην υπεκφεύγουν! Να μην κρύβονται!

 

Θα λάβει απόφαση ο Πρωθυπουργός;

Ωστόσο και από τη στιγμή που ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κρύβεται, ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. έφθασε μέχρι τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη!

Μια επιστολή με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2023, που αποστέλλεται και προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο!

Οποία λέγει:

«Ζητάμε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον ίδιο (Γιάννη Μπρατάκο), προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τις σκέψεις και τις προτάσεις του για το ζήτημα.

Στην 6 σελίδα στην εν λόγω επιστολή, παρατίθενται επιχειρήματα νομικά, οικονομικά, κοινωνιολογικά και πολιτικά, ενώ αναφέρεται [πέραν των πρωτοβουλιών βουλευτών της πλειοψηφίας (προτάσεις άμεσης νομοθέτησης)], η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από αρμόδιους Υπουργούς ή το Μαξίμου μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ με τους κ. Γεραπετρίτη και Μπουγά στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία κατατέθηκαν προτάσεις πολιτικής επίλυσης, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού πάγιου αιτητικού της δικαστικής διεκδίκησης καταναλωτικών φορέων και χιλιάδων μελών ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. που παραμένει ενεργό (εκκρεμούν άλλες τρεις εκδικάσεις στον Άρειο Πάγο επί συλλογικών αγωγών -ν.2251/94- με υπό κρίση όρους συναλλαγών και συνθήκες διαφορετικές)…»!

Στέλνοντας ο Σύλλογος και πολιτικό μήνυμα:

«Αξιότιμε κύριε Μπρατάκο, δεν μένει άλλος χρόνος. Οι εκλογές είναι κοντά, με χιλιάδες κόσμο να ευελπιστεί σε μια λύση άμεσα και όχι σε άλλο ένα ευχολόγιο για την επόμενη κυβέρνηση και, για να το πούμε και αρχαιοπρεπώς, “Οι καιροί ου μενετοί”»!

 

Το θέμα έφτασε μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση…

 

Όμως ενημερωνόμαστε περί αιτήματος για ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για κοινή δράση με την Επιτροπή του! 

«H Ελλάδα επιμένει να κινείται κόντρα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο παραμένοντας η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ με πληττόμενους δανειολήπτες, από δάνεια σε αξία ελβετικού φράγκου, στην οποία, όχι μόνο δεν έχει αποδοθεί δικαστική προστασία στους καταναλωτές, αλλά παραβιάζεται συστηματικά η πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής ΔΕΕ) και παραλείπεται έτσι, η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της Οδηγίας 93/13 επί του ζητήματος.
Όπως έγινε γνωστό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ) υπέβαλλε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγελία κατά της Ελλάδος, η οποία και εισήχθη, αναφορικά με την παραβίαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος (Άρειος Πάγος) του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.).

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ τόνιζε ως αυτονόητο το γεγονός της μη ευχάριστης θέσης στην οποία βρίσκεται να καταγγέλλει – δηλαδή- την Ελληνική Δημοκρατία με πιθανή ακόμη και τη συνέπεια να κινηθεί επίσημη διαδικασία “επί παραβάσει” κατά της Ελλάδας.
ΌΜΩΣ στα πλαίσια υπεράσπισης της λειτουργίας ενός κράτος δικαίου πρέπει η πράξη αυτή να θεωρείται ως μια επιβεβλημένη κίνηση, εάν όχι υποχρέωση…»!

Βέβαια, δεν θα γίνουμε πρώτη φορά ρεζίλι στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς!

Επειδή κάποιοι μες την ραστώνη της Εξουσίας “σκεπάζουν να προβλήματα κάτω από το χαλί”!

Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και θα σας ενημερώνουμε!!

 

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΒΡΑΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΜΟΥΣΕΙΑ!!!
    ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ!!!

    https://attikanea.info/%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ

    AΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive